• Sonuç bulunamadı

KIRGIZİSTAN

Belgede 2013'te Trk Dnyas (sayfa 31-34)

Türkiye Yazarlar Birliğinin 35. Yılında Türkçenin 10. Uluslararası Şiir Şöleni Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te Yapıldı (28 Mayıs-1 Haziran 2013): Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ilki 1992 yılında Bursa ve Konya’da

ya-pılan Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni’nin onuncusu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 35. yıldönümü et-kinlikleri kapsamında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapıldı. Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un hatırasına ithaf edilen şölen, Türkiye Yazarlar Birliği’nin öncülüğün-de, Kırgızistan Yazarlar Birliği ve Manas Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlendi. 02 Haziran 2013 tarihinde sona eren şölene Türkiye’den, Türk cumhuriyetlerin-den ve dünyanın çeşitli ülkelerincumhuriyetlerin-den yüzün üzerinde şair katıldı. Şölene Katılan Şairler: Türkiye’den Adem Turan, Şeref Akbaba, İhsan Deniz, Osman Özbahçe, Hicabi Kırlangıç, Şahan Çoker, S. Ahmet Kaya, Mehmet Aycı, A. Vahap Akbaş, Fatma Şengil Süzer, Cafer Turaç, Celal Fedai, Yahya Demeli, Ali Ayçil ve Nazım Payam’ın; Türkiye dışından da şu isimler: Muraddin Ölmezov, Karaçay-Abdullah Begiyev, Çuvaşistan-Albına Vasilevna Lyubımova, Başkurdistan-Gülnaz

TÜRKİYE KÜLTÜR VE SANAT YILLIĞI / 71

Kutuyeva, Tataristan-Çulpan Zaripova Çetin, Saha Yakut-Elena Sleptsova, Saha Yakut-Andrian Lukin Vasilevic, Saha Yakut-Androsov Gavril Gavrilevich, Altay Özerk Bölgesi-Samunov Sergey Mihayloviç, Altay Özerk Bölgesi-Brontoy Bedurov, Moldava-Ecaterina Ganeva, Kırım-Dilaver Osman ve Seyran Süleyman, Azerbaycan- Akbar Yolchuyev, Azimov Elşan Bakhşeyişoğlu ve Mahir Garayev, Kazakistan- Tanagöz İlyasova, Şıhmustafa Hudayberdiyev, Yunanistan-Şefaat Ahmet, Bulgaristan- Şefik Refik, Makedonya-Leyla Şerif Emin, Kosova-Zeynel Beksaç, Hollanda-Hüseyin Kerim Ece, Kuzey Irak-Gomhor Mohammed Khaleel, İran-Nasır Peygüzar, Qurban Urmulu. Ayrıca bu şölende Türk Dünyası Şiir ödül-leri de verildi. Buna göre:

Manas Büyük Ödülü Türkiye’den Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’a, Nâmık Kemal Büyük Ödülü Tataristan’dan Rifat Salahov’a,

Yusuf Has Hacib Büyük Ödülü Altay Özerk Cumhuriyeti’nden Brontoy Bedurov’a verildi.

11. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Kırgızistan’ın Celalabad Şehrinde Düzenlendi: Her yıl geleneksel hale getirilen Uluslararası

Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongreleri’nin 11.si bu yıl Kırgızistan’ın Calal-Abad kentindeki İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi’nde yapıldı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından 1993 yılında Kırgızistan’ın Calal-Abad şehrin-de kurulan İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi bünyesinşehrin-deki Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün ev sahipliğinde 10-16 Haziran 2013 tarih-leri arasında yapılan kongreye Türk Dünyası’nın her bölgesinden bilim insanı ka-tıldı. Kongreyi düzenleyen ortaklar arasında İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kazakistan Kızılorda Devlet Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi bulunmak-tadır. Bu kongrede “Türk Dünyası’nın Vizyon Arayışı” temasından hareketle Türk Dünyası’nda artan işbirliği faaliyetlerinin bilimsel temelde incelenmiştir.

8. Uluslararası Oymo Festivali Düzenlendi (26 Haziran-05 Ağustos):

2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen festivale katılmak için 15 fark-lı ülkeden 100’e yakın el sanatları uzmanları Bişkek ve Çolpon-Ata şehirlerinde buluştu. Orta Asya ülkelerindeki el sanatlarını desteklemenin yanı sıra halk-lar arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla her sene düzenlenen festivalde, zanaatkârların ürünlerinin satıldığı stantların yanı sıra katılımcı ülkelerin millî oyunlarının sergilendiği alanlar ve farklı ülkelerden gelen sanatçıların eşliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları da yer aldı.

Cengiz Aytmatov ve Issık Göl Forumu Düzenlendi: Doğumunun 85.

yıldönümü münasebetiyle dünyaca ünlü Kırgız Yazarı Cengiz Aytmatov, çeşit-li etkinçeşit-liklerle Kırgızistan’da ve yurt dışında anıldı. 14-17 Kasım 2013 tarihinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ve Issık Göl şehirlerinde “Cengiz Aytmatov ve Issık Göl Forumu” konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Forum’un açılışına ise Kırgız ba-kanlar ve milletvekillerinin yanı sıra, aralarında Türkiye, Rusya, İran ve ABD’nin

72 / tÜrk DÜNYASI

de bulunduğu 18 değişik ülkenin temsilcileri katıldı. Atatürk, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de forumda, Aymatov’un geride bırak-tığı hayat hikâyesi, eserleri ve örnek şahsiyetiyle Kırgız toplumu kadar dünyayı da etkilediğini söyledi. Örs, her zaman barış, kardeşlik ve dostluktan yana olan Aytmatov’un insanlığa bir arada yaşayabilmenin anahtarlarını sunduğunu belirt-ti. Forum çerçevesinde Kırgızistan’da “Art Orda” isimli tiyatro festivali de düzen-lendi. Festivalin açılışında Saha Cumhuriyeti Oyunsky Tiyatrosunun sahnelediği Aytmatov’un eserinden uyarlanan “Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek” adlı tiyatro oyunu gösterildi.

KOSOVA

Mehmet Âkif, Ata Diyarında Anıldı (21 Aralık 2013): İstiklal Marşımızın

şairi ölümünün 77. yılında “Mehmet Âkif, Ata Diyarında Anılıyor” paneli ve “İpek Mehmet Âkif Şiir Akşamları” programıyla baba memleketi İpek’te anıldı. Geniş ka-tılımlı panele Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan ve Priştine Üniversitesi öğretim üyesi İsa Mulaj katıldı. Panelde, Mehmet Âkif’in, dönemini en iyi kavrayan ve en iyi ifade eden, Türkçe’yi en güzel ve en yüksek seviyede telaffuz eden büyük bir şahsiyet ol-duğu belirtildi. Büyük ilgiyle izlenen panelin konuşmacıları Mehmet Âkif’in, Türk edebiyatındaki şiir kudreti ve şiir kabiliyeti açısından deha derecesinde olduğunu ifade ettiler.

TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Âkif’in baba memleketinde anılması çok önemlidir. Türkiye ve Kosova arasında böyle muazzam bir ortak değerin ol-ması iki ülke için de övünülecek bir vesiledir.” dedi. Mehmet Âkif’in şairliğinin ve aksiyon insanı olmasının onun hayatının bir neticesi olduğunu belirten Doğan, “Mehmet Âkif sanatını, inancının ve milletinin hizmetine sunmuştur.” dedi. TYB Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan da yaptığı konuşmada Mehmet Âkif’le ilgili on-larca panel, toplantı ve sempozyuma katıldığını ancak Âkif’in babasının memle-ketinde düzenlenen panelin hepsinden farklı ve özel olduğunu söyledi. Türkiye ve Kosova’dan şairlerin Türkçe, Arnavutça, Boşnakça ve Romence şiirleri de seslen-dirdiği konferansa İbrahim Eryiğit, Vahap Akbaş, Zeynel Beksaç, Naime Bekiray, Miftar Acemi, Kuytim Poçaku, Naciye Kastrati ve Taner Güçlütürk katıldı. Mehmet Âkif Ersoy, doğum yeri olan Suşica köyünün bağlı olduğu İpek kentinde de panel ve Şiir Akşamları etkinliği çerçevesinde anıldı.

LİTVANYA

Litvanya’da Uluslararası Türk Tarihi ve Kültürü Sempozyumu Düzenlendi (29-31 Mayıs 2013): Türkoloji Projesi kapsamında Litvanya’da

işbirliği protokolü imzalanan Vilnius Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyu-ma Vilnius Üniversitesi Filoloji Fakültesi akademisyenlerinden başka, Türkiye, Rusya, Kazan, Polonya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerden katılan akademisyen-ler Tatarlar ve Karay Türkakademisyen-leri hakkında birbirinden değerli konuları ele almışlar-dır.

TÜRKİYE KÜLTÜR VE SANAT YILLIĞI / 73 MACARİSTAN

Türk ve Macar Türkologlar Bir Araya Geldi (3 Mayıs 2013): Macar

Bilimler Akademisi, İstanbul Fatih Üniversitesi ve Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi işbirliği ile 03 Mayıs 2013 tarihinde Budapeşte’de gerçekleştirilen ‘Türk-Macar Kültürel İlişkileri’ konulu sempozyumda Türk ve Macar Türkologlar bir araya geldi. Macar Bilimler Akademisi’nin tarihi Buda (Budin) Kalesindeki Hümaniter Bilimler Araştırma Merkezi, Müzikoloji Enstitüsü, Bartok Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma çok sayıda akademisyen katıldı. Prof. Dr. İlhan Özkeçeci, Prof. Dr. İstván Vásáry, Prof. Dr. Pál Fodor, Prof. Dr. Mária İvanics, Doç. Dr. Fikret Sarıcaoğlu, Dr. Éva Csáki, Doç.Dr. Mehmet Gümüşkılıç, Dr. János Sipos, Doç. Dr. Ömer Çakır, Şule Bilge Özkeçeci katılımcılar arasındaydı.

Atilla’nın Torunları Macaristan’da Toplandı (Ağustos 2013):

Macaristan’da 2007’den beri düzenlenen Orta Asya Festivali (Kurultayı) yine renkli görüntülere sahne oldu. Ok atıp at binen katılımcıların giydikleri Türk sa-vaşçı kıyafetleri de dikkat çekti. Festivalde dikkat çeken detaylardan biri de Avrupa Hun İmparatorluğu’nun hükümdarı Atilla’nın posterleriydi.

Belgede 2013'te Trk Dnyas (sayfa 31-34)

Benzer Belgeler