• Sonuç bulunamadı

ÖNEMLİ NOT:

9. Kiniş açma

Lambri tipinde bir kesme işlemi aşağıdaki şekilde yapılabilir:

Bıçağın kesme derinliğini sınırlamak için ayar vidasını ve durdurucu kolu kullanarak bıçağın alt sınır konumunu ayarlayın. Yukarıda açıklanan

“Durdurucu kol” bölümüne bakın.

Bıçağın alt sınır konumunu ayarladıktan sonra, şekilde görüldüğü gibi sürgülü (iterek) kesmeyle iş parçasının eni boyunca paralel oluklar açın.

Sonra iş parçasının oluklar arasındaki kısmını bir keskiyle çıkarın.

UYARI:

• Bu tip kesmeleri daha geniş bir bıçak veya bir lambri bıçağı kullanarak yapmaya çalışmayın. Daha geniş bir bıçak veya lambri bıçağıyla bir oluk kesmeye çalışmak ciddi yaralanmaya neden olabilecek beklenmedik kesme sonuçlarına ve geri tepmeye yol açabilir.

• Kiniş açma dışındaki kesme işlemlerini yaparken durdurucu kolu ilk konumuna getirmeyi unutmayın. Durdurucu kol yanlış konumdayken kesme yapmaya çalışmak ciddi yaralanmaya neden olabilecek beklenmedik kesme sonuçlarına ve geri tepmeye yol açabilir.

10.Özel Maks. Genişlikte Kesme Kapasiteleri Tekniği

Bu aletin maksimum genişlikte kesme kapasitesine aşağıdaki adımlarla ulaşılabilir: Bu aletin maksimum genişlikte kesme kapasitesi için “Özel Maks. Genişlikte Kesme Kapasiteleri”

başlığı altındaki ÖZELLİKLER’e bakın.

1) Aleti 0° veya 45° gönye açısına ayarlayın ve döner tablanın kilitli olduğundan emin olun.

(“Gönye açısının ayarlanması” başlıklı bölüme bakın.)

Gönye açısı Ahşap alınlığın kalınlığı

115 mm 120 mm

0° 35 mm 60 mm

Sola ve sağa 45° 30 mm 45 mm Sola ve sağa 52° 25 mm 35 mm

Sağa 60° 25 mm 35 mm

1 1. Bıçakla kiniş

açma

001563

2) Hem sağ hem de sol üst kenarlıkları çıkarıp bir yana koyun

3) 38 mm kalınlığında tahta, kontrplak veya yonga levha gibi yassı bir blok malzeme kullanarak yukarıdaki çizimde gösterilen boyutlarda bir platform kesin.

UYARI:

• Mutlaka yassı bloğu bir platform olarak kullanın. Yassı olmayan blok kesme işlemi sırasında hareket ederek ciddi yaralanmaya neden olan geri tepme oluşturabilir.

NOT:

• Yükseklik olarak maksimum kesme kapasitesi platform kalınlığıyla aynı miktarda azalır.

4) Platformu aletin üstüne tabanın her iki tarafından eşit miktarda taşacak şekilde yerleştirin.

Platformu alete alt kenarlıklardaki dört delikten geçirilecek dört 6 mm’lik ahşap vidasıyla bağlayın.

UYARI:

• Platformun alet tabanına düz biçimde yaslanmış ve alt kenarlıklara sağlanmış bulunan dört vida deliği kullanılarak sıkıca sabitlenmiş olduğundan emin olun. Platformun doğru biçimde sabitlenmemiş olması hareket ederek ciddi yaralanmayla sonuçlanacak geri tepme oluşturmasına neden olabilir.

• Aleti mutlaka dengeli ve düz bir yüzeye sıkıca monte edin. Aletin doğru şekilde monte edilip sabitlenmemesi aletin kontrol kaybına ve ciddi yaralanmaya yol açacak şekilde dengesinin bozulmasına ve/veya düşmesine neden olabilir.

5) Çıkarılmış üst kenarlıkların ikisini de alete tekrar takın.

UYARI:

• Aleti üst kenarlıklar takılmamış olarak kullanmayın. Üst kenarlıklar iş parçasını kesmek için gereken yeterli desteği sağlar.

İş parçası doğru biçimde desteklenmezse geri tepmeye ve ciddi yaralanmaya yol açacak şekilde hareket edebilir.

6) Kesilecek iş parçasını alete sabitlenmiş

0° Gönye açısı: 450 mm (173/4”) üzerinde 45° Gönye açısı: 325 mm (123/4”) üzerinde

010565

760 mm (30”) üzerinde

38 mm (11/2”)

1 2

3 4

1. Vidalar (her tarafta iki adet) 2. Alt kenarlık

3. Taban 4. Platform

1 2

3 4

1. Üst kenarlık 2. Dikey mengene 3. İş parçası 4. Platform

010356

7) Kesmeden önce iş parçasını bir mengeneyle sıkıca üst kenarlıklara bağlayın.

8) “Sürgülü (iterek) kesme (geniş iş parçalarının kesilmesi)” başlığı altında anlatılan işleme göre iş parçasını yavaşça boydan boya kesin.

UYARI:

• İş parçasının mengeneyle sabitlenmiş olduğundan emin olan ve yavaşça kesin.

İş parçasının doğru şekilde sabitlenmemesi ve yavaşça kesmeme iş parçasının hareket etmesiyle geri tepmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilir.

• Farklı gönye açılarında kesmeler yapıldıktan sonra platformun zayıflamamasına dikkat edin. Platform malzemede birçok kertik kesiği kalması nedeniyle zayıflarsa değiştirilmesi gerekir.

Zayıflamış platform değiştirilmezse iş parçasının kesme sırasında hareket etmesiyle geri tepmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilir.

Aleti taşıma

Aleti fişten çektiğinizden emin olun. Bıçağı 0° şev açısında ve döner tablayı tam sağ gönye açısı konumunda sabitleyin. Sürgü çubuklarını alt sürgü çubuğu arabanın tamamen operatöre doğru çekilmiş olduğu konumda ve üst çubuklar arabanın tamamen kılavuz kenarlığa doğru itilmiş olduğu konumda kilitleneceği şekilde sabitleyin (“Sürgü kilidi ayarlaması” başlıklı bölüme bakın). Tutamağı tam aşağı indirin ve durdurucu pimi iterek bu konumda kilitleyin.

UYARI:

• Durdurucu pim sadece taşıma ve saklama içindir ve kesinlikle herhangi bir kesme işleminde kullanılmamalıdır.

Durdurucu pimin kesme işlemlerinde kullanılması testere bıçağının beklenmedik şekilde hareket etmesiyle geri tepmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilir.

Aleti şekilde gösterildiği gibi her iki taraftan tut

arak taşıyın. Tutucuları, toz torbasını, vb.

çıkarırsanız aleti daha kolay taşıyabilirsiniz.

DİKKAT:

• Aleti taşımadan önce tüm hareketli kısımlarını sabitleyin. Taşınma sırasında aletin kısımlarının hareket etmesi veya kayması halinde yaralanmayla sonuçlanan denge ve kontrol kaybı oluşabilir.

BAKIM

UYARI:

• Muayene ya da bakım yapmadan önce aletin kapalı ve fişinin çekili olduğundan daima emin olun. Aletin fişinin çekilmemesi ve kapatılmaması aletin yanlışlıkla çalışmasıyla ciddi yaralanmaya neden olabilir.

• En iyi ve en güvenli performans için bıçağın keskin ve temiz olduğundan her zaman emin olun. Kör ve/veya kirli bir bıçakla kesim yapmaya çalışmak geri tepmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilir.

1 1. Durdurucu pim

009483

009506

ÖNEMLİ NOT:

• Benzin, tiner, alkol ve benzeri maddeleri kesinlikle kullanmayın. Renk değişimi, deformasyon veya çatlaklar oluşabilir.

Belgede Kızaklı Birleşik Gönyeburun (sayfa 25-28)

Benzer Belgeler