• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

2.3. Kelime Duvarları Hazırlama

Öğretmenler kendi sınıfları için çok fazla zaman ve emek harcamadan kelime duvarları oluşturabilirler. Aşağıda kelime duvarlarının hazırlanmasına ilişkin bazı aşamalar verilmektedir. Kelime duvarları hazırlama süreci aşağıdaki gibi bir sıra izlemektedir:

Kelime duvarları ilk aşamada öğretmenin sınıfta boş bir alana alfabede bulunan harf sayısı kadar bölümlere ayırarak duvara ya da panoya asmasıyla başlar. Öğrencilere astığı kelime duvarı üzerinde örneklendirmelerle tanıtır. Öğrencilerden de örnekler ister. Yazılan kelimeleri büyük bir şekilde yazılmasıyla öğrencilerin rahatça görmeleri sağlanır. Bu kelimeler görsellerle ya da eş anlamlılarıyla desteklenebilir. Aynı zamanda kelimelerin köküne inilerek kelimenin çoğulu ile de eşleştirilebilir. Ya da heceleme çalışmalarının doğru bir şekilde olması istenebilir. Öğrencilerden sınıf içerisinde uygulanan etkinliklerle pekiştirilir. Öğretmen ünitenin sonunda kelimeleri kelime duvarlarından kelime kartlarına ya da kelime defterlerine transfer eder. Öğrenciler kelimeleri katalog kartlara, cümle şeritlerine ya da süslenmiş kâğıt levhalar üzerine yazarak bir kitapçık haline getirebilirler. Daha sonra kelime kitapçıklarını yazma merkezlerine ihtiyaç olduğunda kullanmak için yerleştirirler (Tompkins, 2005; Akt: Kocaarslan ve Yamaç, 2015):

Kelime duvarları; anlamlı kelime öğretme yaklaşımı sağlamak öğrenci katılımı ve daha üst seviyeye vurgu yaparak düşünme yeteneklerini geliştiren, kelime bilgisi oluşturarak okuduğunu anlama becerisini ve yazma becerisini geliştiren, öğrencilerin konuya özel kavramları pekiştirerek kelimeleri içselleştirilmesine görsel ipuçlarıyla destek olmaya sağlayan öğrenme ve öğretme aracıdır (Cronsberry, 2004).

Bir öğretim aracı olarak birçok işlevde kullanılan kelime duvarları öğrencilerin kelimeyi ilk gördüklerinde tanımalarını sağlamayı amaçlamaktadır(Huebner & Bush, 1970, akt; Jasmine & Schiesl, 2009). Brabham ve Villaume, (2001) öğretmenlerin kelime duvarlarını bazen kelime analizini kolaylıkla yapabilmeyi, bazen yaygın

70

olarak yanlış yazılan kelimelerin doğru okunuş ve yazılışlarını sağlama da, bazen ise çalışılan konu hakkında kelime hazinesini oluşturarak geliştirmek için bu öğretim aracını kullanıldığını belirtmişlerdir.

Kelime duvarlarının kullanılabilir olması önemli olmakla birlikte, çocuklar aktif olarak kullanmakla meşgul olduklarında kelime bilgisini desteklemede en etkilidirler. Araştırma, çocukların yeni kelimeler öğrenmeye aktif katılımının önemini desteklemektedir (Wasik 2006; Jasmine ve Schiesl 2009; Beck, McKeown ve Kucan 2013).

Jasmine ve Schiesl’in (2009) çalışması öğretmenlerin yapılandırılmış kelime duvarı etkinlikleri içerdiğinde çocukların görüntülenen kelimelerde anlama ve akıcılık kazandıklarını göstermektedir. Etkili kelime duvarı etkinlikleri, kelimelere görsel ve aktif katılım yoluyla kelime tanıma oluşturarak yüksek frekanslı kelimeleri öğrenmenin etkileşimli yollarını sağlar.

Aşağıdakiler, çocukları aktif olarak kelime duvarları ile meşgul edebilecek etkinlik örnekleridir

Yaratıcı hikâyeler Her çocuğun veya tüm sınıfın bir grup olarak mümkün olduğunca çok kelime duvarı kelimesi kullanarak bir hikâye yazmasını sağlanır. (Jasmine ve Schiesl, 2009)

Günlük tutma Çocukların günlük günlük girişlerinde kullandıkları herhangi bir kelime duvarı kelimesinin altını çizilmektedir (Wingate vd., 2014)

İşaret dili Duvardaki kelimeler için çocuklara Amerikan İşaret Dili'ni öğretilmesi ile yapılır (Wingate vd., 2014)

Tombala Duvarlardan kelimelerin birçoğunu kullanarak tombala kartları yapılar kelimelerle tombala oynanır( Jasmine ve Schiesl, 2009)

Kelimeyi tahmin edin Diğer çocuklar kelimeyi tahmin etmeye çalışırken, çocuklar sırayla sınıftaki (veya eşine) duvardaki bir kelime hakkında

71

ipucu verir(Jasmine ve Schiesl, 2009)

Şiirler Çocukları duvarda yeni sözler söylemeye yönlendirin. Herkes kelimeleri alkışlayabilir, çırpabilir veya susturabilir (Wingate vd., 2014)

Öğretmen olma Çocuklara bir test yapma ve eşlerine bir heceleme testi yaparak uygulanır(Jasmine & Schiesl 2009).

Kelime duvarı kelimesini bulma

Her çocuktan bir plaj topunu başka bir öğrenciye geçmesini isteyin ve ondan odadaki bir kelime duvarında bir kelime söylemesini ve hecelemesini isteyerek uygulanır. (Jasmine ve Schiesl 2009).

Çöpçü avı Tüm çalışanlara (müzik öğretmeni, sanat öğretmeni, beden eğitimi öğretmeni) kelime duvarından kelimeler verin ve müfredatlarını planlarken ve uygularken bazıları eklemelerini istenir. Çocukları diğer öğretmenlere bir kelime tanıdıklarında anlatmalarını söyleyerek ailelere duvar kelimesi kelimelerinin listesini sağlanır ve çocuklarla konuşmalarında kullanılmalarını teşvik ederek öğrenmeyi evinize genişletilir (Wingate vd., 2014)

Öğretmen Ol Öğrenciler ikili gruplara ayrılarak kelime duvarlarında bulunan kelimelerden hazırlanmış bir kelime listesi oluşturulur. Bu kelime listesinde bulunan kelimelerden heceleme gerektiren bir etkinlik hazırlanarak ikili öğrenciden biri diğerine sorarak doğru heceleme yapılıp yapılmadığını kontrol eder ( Jasmine ve Schiesl, 2009 ). Kelime Posterler Öğrenciler kelime duvarlarından bir kelime seçerler ve

kelimeyi görselleştirmek için resim çizerler (Kocaarslan ve Yamaç, 2015)

Kelime kümeleri Öğrenciler seçtikleri kelimeyi bir dairenin merkezine yazarlar ve oklar kullanarak kelime hakkında bilgi yazarlar ve kelimeler arasında bağlantılar kurarlar (Kocaarslan ve

72 Yamaç, 2015) Kelimeleri dramatize

etme

Öğrenciler kelime duvarlarından bir kelime seçerler ve arkadaşlarının tahmin etmesi için onu dramatize ederler (Kocaarslan ve Yamaç, 2015)

Kelimeyi Tahmin Et Öğrencilere kelimenin biçimini tasvir etme ve ipuçları verme yoluyla bazı kelimeleri tahmin etmeleri istenir(Kocaarslan ve Yamaç, 2015)

Yaratıcı Olma Zaman

Öğrencilerden kelime duvarlarında yer alan kelimelerden mümkün olduğu kadar çok kullanmaları yoluyla bir öykü yazmaları istenir (Kocaarslan ve Yamaç, 2015)

İsmimden mektup Öğrencilere kendi isimlerini dikey olarak tahtaya veya defterlerine yazmaları söylenir. Daha sonra ismin her bir harfine karşılık kelime duvarlarından aynı sesle başlayan bir kelime bulmaları ve onu yazmaları istenir (Jasmine ve Schiesl, 2009).

Kelimelerdeki Harf Öğrenciler kelime duvarlarından on tane kelime seçerler ve daha sonra bu kelimelerdeki harflerden oluşan iki ve ya daha fazla orijinal kelime bulmaya çalışırlar(Jasmine ve Schiesl, 2009)

Gökkuşağı ile Yazma Öğrenciler yazma sırasında kelimenin şekline odaklanırlar. Farklı renkli kalemler kullanarak kelime duvarlarından seçtikleri kelimeleri gökkuşağına benzer şekilde defterlerine yazarlar (Jasmine ve Schiesl, 2009).

Kelime duvarları Topu

Öğrencilerden biri bir arkadaşına topu atar ve ona o anda kelime duvarlarında bulunan bir kelimeyi hecelemesini söyler. Oyun bu şekilde devam ettirilir (Kocaarslan ve Yamaç, 2015)

73 Kelimeleri Alfabetik

Sıraya Diz

Öğrenciler kelime duvarlarından on tane kelime seçerler ve onları alfabetik olarak doğru bir şekilde sıraya dizmeye çalışırlar (Kocaarslan ve Yamaç, (2015)

Wordo Tombala oyununa benzer tek fark olarak oyun kareleri içine kelime duvarlarından kelimeler yerleştirilir (Jasmine ve Schiesl, 2009).

Zamanlanmış kelime duvarı testi

Öğrencilerden bir dakika içerisinde KD’de yer alan kelimeleri doğru şekilde okumaları istenir. Öğretmen doğru okunan kelimeleri sayar. Birinci olan öğrenci ilan edilir(Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 )

Şimdi Gördüm Öğrencilerin görsel hafızalarını güçlendirmelerine yardımcı olur.

Öğrenciler sınıfa gelmeden önce kelime duvarından bir kelime çıkarılır. Daha sonra öğrencilerden kelime duvarında olmayan kelimeyi bir parça kâğıda isimleri ile birlikte yazmaları istenir(Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 ) Kelime Duvarı

Hafıza Oyunu

Öğrencilerden kelime duvarındaki kelimelere bir dakika çalışmaları istenir. Öğrencilerden gözlerini kapamalar istendikten sonra kelime duvarından bir kelime kaldırılır ve öğrencilerin tahminlerini bir kağıda yazmaları istenir. Doğru tahmin eden öğrencilerden kelimenin yazılışını kontrol etmeleri istenir (Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 )

Gizli Parola Öğrencilere seçilen kelimelerle ilgili ’Gizli kelimem altı harften oluşur ve m harfiyle başlar.’ gibi ipucuları verilir. Öğrencilerin kelimeyi tahmin etmeleri istenir (Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 )

Kremaya Çiz Tıraş köpüğü bir sıraya sıkılır ve öğrencilerden kelime duvarında yer alan kelimeleri ister akıllarından isterse kelime duvarına bakarak yazmaları istenir (Spann, 2001;

74 Akt:Akmaz Genç, 2018 )

Büyük Kelimeler Kelime duvarından uzun bir kelime seçip öğrencilerden bu kelimedeki harfleri kullanarak türetebildikleri kadar fazla kelime türetmeleri istenilir (Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 )

Günlük Öğrencilerden kendi günlüklerinde ve kelime duvarında yer alan ortak kelimelerin altını çizmeleri istenir (Wingate vd., 2014).

Jasmine ve Schiesl, 2009 , Wingate vd., 2014, Spann, 2001; Akt:Akmaz Genç, 2018 ve Tompkins, 2005; Akt: Kocaarslan ve Yamaç, (2015) ’den uyarlanmıştır

75 . BÖLÜM

YÖNTEM

Bu bölümde yapılan uygulamanın araştırma deseni, çalışma grubunun belirlenmesi ve özellikleri, araştırma süreci, veri toplama araçları, verilerin elde edilme süreci ve verilerin analizi başlıkları altında araştırmayla ilgili bilgiler sunulmuştur.