• Sonuç bulunamadı

3. TEZĠN YAZIMI VE BÖLÜM ĠÇERĠKLERĠ

3.4 Kaynaklar

3.4.3 Kaynakların listelenmesi

Tezde atıf yapılan bütün kaynaklar “KAYNAKLAR” bölümünde listelenmelidir.

Yazar soyadına göre atıf yapılan tezlerde kaynaklar listesi alfabetik olarak sıralanır.

Numaralandırma yöntemine göre atıf yapılan tezlerde kaynaklar tezde veriliĢ sırasına göre numaralanır ve sıralanır.

Kaynaklar bölümünde aynı yazarın birden çok eseri yer alıyorsa, eserler, yayın yılına göre eskiden yeniye doğru sıralanır. Aynı yazarın iki farklı eserinin yayın tarihleri aynıysa, kaynaklar listesindeki sıralama, yazımda bir sonraki bileĢen olan eser adına göre yapılır. Atıflarda ayrımı sağlamak için tarih bilgisinin yanına a‟dan baĢlayan harfler eklenir.

Aynı yazarın tek yazarlı eserleri çok yazarlı eserlerinden önce sıralanır. Çok yazarlı iki eserin ilk yazarları aynıysa, ikinci yazarın soyadı, ikinci yazarlar da aynıysa üçüncü yazarın soyadı alfabetik düzende belirleyicidir.

Aynı soyadını taĢıyan iki farklı yazarın eserleri adlarına göre alfabetik sıraya girer.

Yazar bir tüzel kuruluĢsa, eser, yazar konumundaki tüzel kuruluĢun adıyla alfabetik listeye girer.

Bir eserin yazarı veya editörü yoksa künye eser adına hazırlanacağı için, kaynak, eser adından alfabetik listeye girer. Eser adı rakamla baĢlıyorsa sıralamada rakamın okunuĢu dikkate alınır.

Tez içerisinde kullanılan kaynaklar bir satır aralıkla, sayfanın sol kenar boĢluğu hizasından baĢlayarak yazılır. Kaynağın yazımı ikinci satıra taĢıyorsa sol kenardan beĢ karakter boĢluk bırakılarak yazılmalıdır. Yazar soyadı, ilk ad (lar)ının baĢ harfi, yayın yılı, belgenin baĢlığı, yayınlandığı yer (yayın organı ya da yayın evi), cilt no, sayı no, yayınlandığı Ģehir veya ülke, sayfa no, sırasında yazılır. Yazarlar arası virgül ile ayrılır, ancak iki ve daha fazla yazarlarda son yazar "ve" ile ayrılır. AĢağıda her bir kaynak türü için listeleme örekleri verilmiĢtir.

3.4.3.1 Dergi Atıfı Listelenmesi

Ġlk kısımda, yazar soyadı, ilk adının baĢ harfi, yayın yılı verilir. Ġkinci kısımda, eserin baĢlığı, yayınlandığı dergi adı, cilt numarası, sayı numarası, sayfa numarası sırasıyla yazılır. Yazarlar arası virgül ile ayrılır, ancak iki ve daha fazla yazarlarda

Bonac, T. ve Kirbach, E., 1978. An exprimental study on the lateral natural fruquency of bandsaw blades, Wood and Fiber Science, 10, 1, 19-27.

Bostancı, ġ., 1982. Mekânik odun hamuru üretimi ve sorunları, KTÜ Orman Fakültesi Dergisi, 5, 1, 36-63.

3.4.3.2 Bildiri Atıfı Listelenmesi

Ġlk kısımda yazarın soyadı, adının ilk harfi, yayın yılı verilir.Ġkinci kısımda bildirinin adı, kongrenin, kongrenin yapıldığı Ģehir ve ülke (Yabancı ülke ise), bildiriler kitabının cilt ve sayfa numaraları yazılmalıdır. Yazarlar arası virgül ile ayrılır, ancak iki ve daha fazla yazarlarda son yazar "ve" ile ayrılır.

SavaĢkan, T., Torul, O., ve Çuvalcı, H., 1988. Çinko- Alüminyum alaĢımlarının yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi, 5. Metalurji Kongresi, Ankara, Bildiriler Kitabı, Cilt II, 784 - 799.

Umut, B., 1993. Kızılçam doğal gençliklerinin bakımı üzerine araĢtırmalar, Uluslararası Kızılçam Sempozyumu, Marmaris, Bildiriler Kitabı, 205 - 213.

3.4.3.3 Kitap Atıfı Listelenmesi

Ġlk kısımda yazarın soyadı, ve adının ilk harfi, kitap basım yılı verilir. Ġkinci kısımda ise, kitabın adı, varsa editör ya da çevirenin adı, kitabın cilt ve baskı numarası, yayıncı kuruluĢun adı, basıldığı Ģehir ve ülke (Yabancı ülke ise) adı yazılmalıdır.

Yazarlar arası virgül ile ayrılır, ancak iki ve daha fazla yazarlarda son yazar "ve" ile ayrılır.

Sidney, H.A.,1974. Indroduction to pyhsical metallurgy, Second Edition, Mc Graw-Hill Book Co., New York, USA.

Gerçek, Z., 1988. Botanik, KTÜ Basımevi, Trabzon.

Eğer bir editör tarafından derlenmiĢ kitap bölümüne atıf verilecekse; il kısımda bölüm yazarının sayadı ve adının ilk harfi ve basım yılı. Ġkinci kısımda bölüm baĢlığının adı, kitap editörünün soyası ve adının ilk harfi, kitabın adı, yayıncı kuruluĢ adı, yayınlandığı Ģehir ve ülke adı yazılır.

Mettam G.R. ve Adams L.B. 2009. How to prepare an electronic version of your artice, pp.281-309, in:Jones B.S. ve Smith R.Z. (Editor), Indtroduction to Electronic Age, E-Publiching incorporated, New York,USA.

3.4.3.4 Yüksek Lisans ve Doktora Tezi Atıfı Listelenmesi

Ġlk kısımda, tez sahibi yazarın soyadı ve adının ilk harfi, tezin bitirildiği yıl. Ġkinci kısımda, tezin adı, tezin türü (Yüksek lisans veya Doktora), tez çalıĢmasının yapıldığı kuruluĢun, tezin verildiği Ģehir ve ülke (Yabancı ülke ise) adı yazılmalıdır.

Ġskenderoğlu, E., 1993. Bazı ağaç türlerinin kurĢun kalem endüstrisinde kullanılması imkanları, Yüksek Lisans Tezi, KTÜ., Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

3.4.3.5 Ġnternet Atıfı Listelenmesi

Ġnternet kaynakları listenin en sonunda verilir. Yazarı belli olmayan internet kaynaklarına atıf yapılması durumunda; URL-sıra numarası, ilgili sitenin internet adresi, ve bilginin alındığı tarih (gün, ay, yıl) açıkça yazılmalıdır.

URL-1 <http://www.mohid.com>, alındığı tarih: 29.06.2006.

URL-2 <http://www.elet.polimi.it/ >, alındığı tarih: 10.01.2007.

Yazarı belli internet kaynaklarına atıf yapılması durumunda; Yazarın soyadı, adının ilk harfi, internet kaynağının yahut sitenin adı, ilgili sitenin internet adresi, bilginin alındığı tarih (gün, ay, yıl) açıkça yazılmalıdır.

Harper, E. B., 2007. The role of terrestrial habitat in the population dynamics and conservation of pond-breeding amphibians (doktora tezi). Adres:

http://edt.missouri.edu/

Vanden, G., Knapp, S. ve Doe, J., 2001. Role of reference elements in the selection of resources by psychology undergraduates. Journal of Bibliographic Research, 5, 117-123. Alındığı tarih: 13.07.2010, adres:

http://jbr.org/articles.html

3.4.3.6 Standard Atıfı Listelenmesi

Birinci kısımda, standardı hazırlayan kuruluĢun kısaltılmıĢ ismi ve standardın numarası, standardın hazırlandığı yıl verilmelidir. Ġkinci kısımda, standardın adı, Society for Testing and Materials, Philadelphia,USA.

3.4.3.7 Resmi Gazete (Kanun, Tebliğ, Yönetmenlik ve Tüzükler) Atıfı Listelenmesi

“T.C. Resmi Gazete” ibaresi, kanun, yönetmelik ismi, sayı, tarih, sayfası numarası sırasıyla yazılır.

T.C. Resmi Gazete, Hububat alımına iliĢkin kararın yürürlüğe konulması hakkında karar. (21242 mükerrer), 29.5.1992, 2-10.

T.C. Resmi Gazete, 1615 sayılı gümrük yönetmenliğinin 1 nolu ekinin değiĢtirilmesine dair yönetmelik. (21237), 24.5.1992, 85.

3.4.3.8 Yazarı Belli Olmayan ve Sorumluluğu Bir KuruluĢa Ait Olan Yayın Atıfı Listelenmesi

Birinci kısımda yayınlayan kuruluĢun adı (varsa kısaltılmıĢ adı), parantez içinde yayın tarihi verilmelidir. Ġkinci kısımda, yayının adı, yayın no, yayınlandığı Ģehir ve ülke (Yabancı ülke ise) yazılmalıdır.

Benzer Belgeler