• Sonuç bulunamadı

Proje tabanlı öğrenme ile ilgili yurt içi ve yurt dışında yapılan çalışmalar yakın zamanda yapılanlardan başlanarak aşağıda verilmiştir.

Avcı (2006) Endüstri Meslek Lisesi Elektronik bölümü 10. sınıflarda entegre yazılımı ile desteklenen proje tabanlı öğrenme modelinin öğrencilerin elektronik devre tasarımı ve geliştirme performanslarına ve kalıcılığa etkisini incelemiştir. 2 deney grubu ve 1 kontrol grubu üzerinde çalışmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yaklaşımı ile dersler işlenirken; deney gruplarından birinde entegre yazılımı ile desteklenen proje tabanlı öğrenme; diğerinde entegre yazılımı ile desteklenmeyen proje tabanlı öğrenme ile dersler işlenmiştir. Ön test ve son testler, rubrikler, bireysel ve grup değerlendirme formları kullanılmıştır. Rubrikler uygulamanın bitiminden 1 ay sonra kalıcılık için tekrar uygulanmıştır. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenme modelinin devre tasarımı yapma ve performansı arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Çıbık (2006) ilköğretim 7. sınıf Fen Bilgisi derslerinde proje tabanlı öğrenme modelinin öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerine ve tutumlarına etkisini incelemiştir. 6 hafta süren uygulamada deney ve kontrol grubu oluşturarak kontrol grubunda geleneksel öğretim yaklaşımı ile dersler işlenmiştir. Proje tabanlı öğrenme uygulanan grupta öğrenciler basit makinalarla ilgili projeler yapmışlardır. Mantıksal düşünme ve tutum ölçekleri ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Uygulama sonrasında proje tabanlı öğrenme modelinin öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerini geliştirdiği ve fen dersine karşı tutumlarını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Yılmaz (2006) ilköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde proje tabanlı öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına, yaratıcılıklarına ve tutumlarına etkisini araştırmıştır. Kontrol ve deney grubu oluşturulmuş ve kitaba bağlı geleneksel öğretim yaklaşımı ile proje tabanlı öğrenmenin etkisi kıyaslanmıştır. Nicel analiz ön test- son test ile yapılmıştır. 10 haftalık uygulama sonrasında proje tabanlı öğrenme

modelinin öğrenci başarısını, yaratıcılığı ve derse karşı tutumları arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin daha başarılı olduğu belirlenmiştir.

Seloni (2005) ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin “ısı ve ısının maddedeki yolculuğu" ünitesini öğrenmelerine proje tabanlı öğrenmenin etkisini araştırmıştır. Deney ve kontrol grubu oluşturarak her 2 gruba bilimsel başarı testi, tutum ölçeği ve kavram testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca grup arkadaşlarını ve kendini değerlendirme, etkinlik değerlendirme formları da kullanılmıştır. 8 haftalık uygulamada öğrencilerden açık ve kapalı uçlu deneyler yapmaları ve proje hazırlamaları istenmiştir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenme modelinin kavramsal yanılgıları giderdiği, motivasyonu arttırdığı ve fen derslerine olumlu tutumu arttırdığı belirlenmiştir.

Barak ve Dori (2004) bilgi teknolojileriyle Kimya öğretiminde proje tabanlı öğrenme modeli uygulamışlardır. Kontrol ve deney grubu oluşturarak geleneksel öğretim yaklaşımı ile proje tabanlı öğrenmeyi kıyaslamışlardır. Nicel ve nitel analiz yöntemi kullanarak değerlendirme yapmışlardır. Nicel analiz; ön test, son test ve final sınavından oluşmaktadır. Nitel analiz; performans, önerilen fikirler, sesli düşünme mülakatları ve gözlemlerdir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenmenin kimyasal kavramlar, teoriler ve molekül yapılarını daha iyi kavramayı sağlayacağı belirtilmiştir.

Frank ve Barzilai (2004) hizmet öncesi fen ve teknoloji öğretmenleri için küçük grup çalışmalarıyla proje tabanlı öğrenme dersleri tasarlamışlardır. Proje sonuçları grup raporları, bireysel raporlar, portfolyo, multimedya sunumları ve fiziki modellerden oluşmaktadır. Çalışmada nitel ve nicel veri toplama araçları kullanmışlardır. Gözlemler, yarı-yapılandırılmış mülakatlar, anket, raporlar ve ürünler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenmenin öğrenciler için faydalı olabileceği belirtilmiştir.

Toolin (2004) New York’ta bir devlet okulunda 6 orta okul ve lise fen öğretmenlerinin proje tabanlı öğrenme modelini uygulama çabalarını açıklamıştır. Bu çalışmada özellikle proje tabanlı öğrenme ve öğretme uygulamalarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Sınıfların ve oturumların gözlenmesi, proje planı, öğrenci çalışmaları ile proje tabanlı öğrenme hakkında bilgiler toplanmıştır. 4 öğretmen proje yöntemini benimserken, 2 öğretmen bir çok yönden benimsememiştir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenme uygulamalarını etkileyen bazı etmenler belirlenmiştir. Bunlar; hizmet içi ve hizmet öncesi proje tabanlı öğrenmenin benimsenmesi ve yüksek lisans eğitimi, öğretmenlik deneyimi, hazır bulunuşluluk, öğretmenler arası işbirliğidir. Bu etmenlerin proje tabanlı öğrenme uygulamalarının verimli olması üzerine etki ettiği belirlenmiştir.

Arnold (2003) Huntingden Kolleji’nde Analitik Çevresel Kimya dersinde 5 haftalık bir su projesi uygulamıştır. Proje çalışmasıyla öğrencilerin öğrenme, eleştirel düşünme yeteneklerinin artması beklenmiştir. Öğrenciler çeşitli yerlerden aldıkları içme sularını volümetrik, titrimetrik, gravimetrik, spektrometrik, EDTA ile titrasyon gibi yöntemlerle analiz etmişlerdir. Öğrenciler projelerini power point sunusu olarak sunmuşlardır. Değerlendirme; aktivite katılımları ve sunumların değerlendirilmesi şeklinde yapılmıştır. Ayrıca yönteme ilişkin öğrenci fikirlerini belirlemek için likert türü anket ve mülakat uygulanmıştır. Öğrencilerin yöntemi etkili buldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Doppelt (2003) yaz okulunda uyguladığı proje tabanlı öğrenme çalışmasında nitel ve nicel veri toplama araçlarını kullanmıştır. Analizler gözlem, görüşme, final sınavı sonuçları, proje değerlendirilmesiyle yapılmıştır. Çalışma Đsrail’de 5 farklı okulda 11. ve 12. sınıflardan 54 öğrenci ve 10 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenmenin öğrenci motivasyonunu ve kendi kendine imaj oluşturmayı arttırdığı belirlenmiştir. Proje tabanlı öğrenmenin disiplinler arası problem çözme becerisini arttırdığı ve teknolojiyle çalışmayı öğrettiği, yaratıcı düşünme becerisini geliştirdiği, başarıyı arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Harle, Leber, Hess ve Yoder (2003) birinci sınıf laboratuar derslerinde çevresel problemler kavram öğretimine yönelik proje çalışması yapmışlardır. Ağır metal iyonlarının toprağı kirletmesi ve bu iyonların topraktan uzaklaştırılması için çöktürme ve çözünürlük olayını öğrenmeleri sağlanmıştır. Toksik baryum tuzlarıyla çalışıldığı için öğrenciler güvenlik konusunda bilgilendirilmiştir. Baryum tuzu içeren örneklere çeşitli anyonlar ekleyerek çöktürücü anyonu belirlemeleri sağlanmıştır. Çalışmanın sonunda öğrenciler farklı topraklardan örnekler alarak analiz etmişlerdir. Araştırma sonucunda proje tabanlı öğrenmenin etkili olduğu belirlenmiştir.

Land ve Zembal-Soul (2003) teknoloji destekli proje çalışmasında öğrencilerin ışık konusundaki bilgileri, fikirleri ve fikir oluşumundaki gelişmeleri incelemişlerdir. Araştırma iki soruya odaklanmıştır:

1. Proje tabanlı öğrenme boyunca ışıkla ilgili açıklamalar nasıl gelişti?

2. Teknoloji tabanlı öğrenme öğrencilerin açıklamalarını ve gelişimlerini nasıl etkiledi?

Araştırmada portfolyo yazılım programı kullanılarak öğrenci gelişimleri izlenmiştir. Ayrıca ders oturumlarının video kaydı da değerlendirmede kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bilgisayar destekli proje çalışmalarının öğrenci fikirlerini ve fikirlerin oluşumunu etkileyen, kullanışlı bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Selco, Roberts ve Wacks (2003) Renland Üniversitesi’nde 3 amaç için Kimya dersini değiştirerek proje çalışması yapmışlardır. Bu amaçlar:

1. Öğrencilerin özgür davranmaları ve düşünmelerini sağlayan müfredat hazırlamak

2. Öğrenci topluluğunun yeteneklerini açığa çıkarmak 3. Çevreyle bağlantılı sunarak dersi ilginç hale getirmek

Öğrenciler deniz suyu analiz projesinde gruplar halinde çalışarak haftalık raporlar hazırlamışlardır. En son aşamada posterler hazırlamışlardır. Öğrenciler proje çalışmasıyla kalitatif-kantitatif analiz yöntemlerini, gravimetrik, volümetrik ve enstrümental analiz yöntemlerini öğrenmişlerdir. Öğrenci raporları, posterler ve aktivite katılımları değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda proje yönteminin bazı zorlukları olmasına rağmen etkili olabileceği belirtilmiştir.

Erdem ve Akkoyunlu (2002) ilköğretim 5. sınıf Coğrafya dersinde “Ülkeler Coğrafyası” konusunda yaptıkları proje çalışmasını iki sınıfa uygulamışlardır. Sınıflardan birinde bilgisayar öğretmeni, diğerinde sınıf öğretmeni çalışmaları yürütmüştür. Öğrenciler Türkiye, Japonya, Đngiltere, Fransa ve Finlandiya’yı inceleyerek teknoloji, günlük yaşam, eğitim sistemi, yönetim biçimi konularında hayallerindeki ülke için önerilerde bulunmuşlardır. Değerlendirme ürün ve öğrenci gözlem formlarıyla, grup raporlarıyla ve hazırlanan projenin değerlendirilmesiyle yapılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmeni olan grupta daha ayrıntılı araştırma yapıldığı, önerilerin daha akademik boyutta kaldığı belirlenmiştir. Diğer grupta ise teknoloji kullanımının daha iyi olduğu belirlenmiştir. Proje çalışmasının öğrencilerin pek çok becerisini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Extroom ve Mosher (2000) Nebraska Üniversitesi Kimya bölümünde laboratuara yönelik projeler uygulamışlardır. Uygulanan projeler:

Analitik kimya: yöresel sulardaki nitrat ve fosfat tayini

Biyokimya: hamburgerdeki miyoglobin izolasyonu ve özellikleri Genetik: fasülye filizinin besi dokusundaki enzim aktiviteleri Đnorganik kimya: renk değişimine duyarlı bileşikler hazırlama

Organik kimya: yöresel sularda atrazin tayini ve 9-aniloakridinin biyolojik değerlendirilmesi ve sentezi.

Öğrenciler NMR, IR, UV-vis, elektroforesis, enstrümantal analiz ve sentez reaksiyonlarını öğrenmişlerdir. Öğrencilere uygulanan anketlerle teorik bilgilerinin arttığı ve çok eğlendikleri belirlenmiştir.

O’Hara, Sanborn ve Howard (1999) yöresel içme sularında ksenoöstrojenik pestisit seviyesinin tayini ve pestisitlerin moleküler şeklinin östörojen hormonunun şekliyle kıyaslanmasına yönelik bir proje yürütmüşlerdir. Öğrenciler topladıkları su numunelerinde tütün tarımında kullanılan ve göğüs kanserine yol açan endosülfan, metoksitler ve DDT, ksenoöstrojenik pestisitleri tayin etmişlerdir. Analiz ve bu maddelerin molekül şeklinin östrojenle kıyaslanmasına yönelik sonuçlarını raporlar halinde sunmuşlardır. Sonuçta proje tabanlı öğrenmenin etkili olduğu belirlenmiştir.

Schachter ve Edgerly (1999) Santa Clara Üniversitesi’nde çevresel kaynak değerlendirme projeleri yürütmüşlerdir. Projeler hava kirliliği-yakıtlar, metal ve kağıt geri dönüşümü, güneş pilleri, elektrik akımı ve enerji kaynakları, musluk suyu ve şişe suyu, lağım suyunun tekrar kullanılabilmesi gibi konulara odaklanmıştır. Öğrenciler proje zamanının planlanması ve değerlendirme şekline karar vermişlerdir. Sonuçta poster, sunum, web sayfası oluşturulmuş ve bu ürünler oluşturulan kriterlere göre değerlendirilmiştir. Ayrıca final sınavı ve proje çalışmasıyla ilgili görüşleri belirlemek için likert türü anket uygulamışlardır. Çalışmanın sonunda projelerle daha iyi öğrenme gerçekleştiği ve öğrencilerin pek çok yeteneğinin geliştiği belirlenmiştir.

Barak ve Raz (2000) Đsrail’de sıcak hava balonu proje çalışması uygulamışlardır. Veri toplama aracı olarak nitel ve nicel analiz yöntemi uygulamışlardır. Aktiviteler, kazanılan bilgiler ve yeteneklerdeki gelişim incelenmiştir. Çalışma sonunda likert türü anketle öğrencilerden geri bildirim almışlardır. Çalışma sonunda öğretmenlerden de geri bildirim almışlardır. Proje çalışmasının bilimsel ve sorgulayıcı araştırma ve teknoloji dizaynı konusunda öğrencileri aydınlattığı sonucuna ulaşmışlardır.

Arnold (1980) uyguladığı bireysel proje çalışmasında ilk iki hafta boyunca proje hedeflerini öğrencilerle belirlemiştir. Projelerin öğrencilerin ilgisini arttırdığını, kimyayı daha iyi öğrendiklerini ve notlarının yükseldiğini belirlemiştir. Değerlendirme sınıf içi tartışmalara katılım ve hazırlanan raporların değerlendirilmesi şeklinde yapılmıştır. Öğrencilerin hazırladığı raporlar daha sonraki yıllarda kullanılmak üzere kitapçık haline getirilmiştir.

Benzer Belgeler