• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların Küçükpazar Alt Bölgesine ait semt memnuniyeti

4. YENİLEME ALANI KAPSAMINDA İSTANBUL TARİHİ YARIMADA

4.3 Küçükpazar Alt Bölgesinin Sosyo Kültürel Durumu

4.3.3 Katılımcıların Küçükpazar Alt Bölgesine ait semt memnuniyeti

Küçükpazar’da çalışan katılımcıların semt memnuniyet durumlarını öğrenebilmek için onlara bazı sorular yöneltilmiştir. Yapılan saha çalışmalarında semtin fiziksel dokusunun tespiti fotoğraf ve siluet çalışmalarıyla belgelenmeye çalışılmıştır. Bölgenin sosyal anlamda da kentsel çöküntü alanı olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Küçükpazar’da çalışan katılımcıların semt memnuniyeti ile ilgili anketi Tablo 4.19’da görülmektedir.

5%

30%

32% 33%

MEMLEKETİNİZDEKİ EVİNİZİN KULLANIM DURUMU NEDİR?

133

Tablo 4.19 Küçükpazar semti memnuniyet anketi

Katılımcıların Belediye’nin hizmetlerinin memnun olup olmadıklarına yönelik soru yöneltildiğinde %80’i memnun olduğunu dile getirirken %20’si “Hayır” yanıtını vererek belediyeden memnun olmadığını dile getirmiştir.

Katılımcıların çalıştıkları semtten memnun olup olmadıklarını değerlendirmek için sorular soruya verilen cevaplar eşittir. %50’si memnun olduğunu dile getirirken %50’si ise memnun olmadığını söylemektedir. Bunun sebepleri anket sorularını yaparken daha derin yanıtlar alabilmek için yapılan birebir röportajlarda detaylı bir şekilde ifade edilmektedir. Çalışılan semtten memnun olunmaması, kimi zaman göçmen statüsündeki diğer semt sakinlerinin temizlik konusunda hassasiyet göstermemesi olarak dile getirilmektedir. Çoğu katılımcı da yenileme projesinin ilanından sonra uzun süreli yaşanan belirsizlik ve buna bağlı olarak bölgenin köhneleşmesinden memnun olmadıklarını dile getirmişlerdir.

Sosyal imkânların yeterli olup olmadığı yönündeki algılamanın değerlendirilmesi için yöneltilen “Sosyal imkânlar yeterli mi?” soruna katılımcıların %20’si “Evet” yanıtını verirken %80’i “Hayır” yanıtını vermektedir. Tüm verilen bu cevaplar doğrultusunda bölge sakinlerinin ve bölgede çalışanların başka bir semte taşınmayı düşünmedikleri dikkat çekicidir. 0 10 20 30 40 50 60 70 80 Fatih Belediyesi'nden Memnun musunuz ? Küçükpazarda Çalışmaktan Memnun musunuz ? Sosyal İmkanları Yeterli mi ? 80 50 20 20 50 80 Yü zd e % SEMT MEMNUNİYETİ Evet Hayır

134

Yenileme projesinin bölgedeki sorunlara çözüm getirebilmesi için semtte karşılaşılan sorunların tespitine yönelik, bazı problemler başlıklar altında sıralanmıştır. Katılımcıların bu başlıkları 1’den 7’ye kadar sıralamaları istenmiştir. Böylece çevredeki sorunların neler olduğu ve hangi problemle daha fazla karşılaşıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır (Tablo 4.20).

Tablo 4.20 Küçükpazar’ da karşılaştığınız sorunlar

Küçükpazar çevresinde karşılaşılan en büyük sorun temelde yeşil alan yetersizliği ve trafik sorunu (%95) olarak değerlendirilmiştir. Bu seçenekten sonra %86 ile doğal afetlere dayanıksız yapıların varlığından yakınılmıştır. “Çok farklı sosyal yapıda insanla komşu olmak” ve “Semtin güvenli olmaması” %77 ile eşit oranlarda çıkmıştır. Yapılan görüşmelerde, semtte farklı kültürlerden insanların oluşturduğu farklı sosyal grupların varlığı güvenlik sorununun da temel sebebi olarak dile getirilmiştir. Katılımcıların %68’i ticaret alanlarının yetersizliğini 6. sırada değerlendirirken, %9 ile semtin kent merkezine uzaklığı seçeneği son sırada yer almaktadır.

0 20 40 60 80 100

(Her kategoride ki olumlu ve olumsuz yanıtlar 100 üzerinden değerlendirilerek, verilen olumlu yanıtların yüzdesi grafiğe

yansıtılmıştır.) 9

68 77 77

86 95 95

KÜÇÜKPAZARDA KARŞILAŞTIĞINIZ SORUNLAR NELERDİR?

Kent Merkezine Uzak Ticaret Alanlarının Yetersizliği

Güvenli Değil Çok Farklı Sosyal Yapıda İnsanla Komşu Olmak

Doğal Afetlere Dayanıksız Yeşil Alanların Yetersizliği Trafik Sorunu

135

Küçükpazar semtine ait sorunların tespite yönelik sorular ve değerlendirmelerden sonra, katılımcıların çalışmak istedikleri çevreden beklentilerinin ne olduğunu anlamaya yönelik de sorular sorulmuştur. Bunlardan ilki, “Çalışmak istediğiniz çevreden beklentileriniz nelerdir?” sorusuna verilen olumlu cevaplar 100 üzerinden değerlendirilerek Tablo 4.21’de gösterilmiştir.

Tablo 4.21 Çalışmak istediğiniz çevreden beklentileriniz nelerdir?

Yaşamak istenilen çevreden beklenen özellikler dile getirilirken bunların en başında neredeyse katılımcıların tamamının ilk sırada dile getirdiği; “Ulaşımın kolay olması,” “Doğal afetlere karşı dayanaklı bir çevre” ve “Çalıştığı semtin oturduğu yere yakın olması” seçenekleri ilk sırada yer almaktadır. %95’lik bir oranla “Eğitim alanlarına yakın olması”, hemen bu seçenekten sonra %90’lık yakın bir oranla “Kentin merkezine yakın” olması seçeneği işaretlenmiştir. “Hemşerilerle aynı çevrede olması” (%54) ile “Akrabalarla aynı çevrede olması” (%50) seçenekleri çok yakın oranlarda çıkmıştır. 0 20 40 60 80 100

(Her kategoride ki olumlu ve olumsuz yanıtlar 100 üzerinden değerlendirilerek, verilen olumlu yanıtların yüzdesi grafiğe

yansıtılmıştır.) 2

50 54

90 95 100 100 100

ÇALIŞMAK İSTEDİĞİNİZ ÇEVREDEN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

Diğer Akrabalarla Aynı Çevrede Olması

Hemşehrilerle Aynı Çevrede Olması Kentin Merkezine Yakın Olması Eğitim Alanlarına Yakın Olması Yaşanılan Yere Yakın Olması Doğal Afetlere Karşı Dayanıklı Bir Çevre Olması Ulaşımın Kolay Olması

136

Küçükpazar’da anket sorularını yönelttiğimiz katılımcılara, “Çevrenizde hangilerinin olmasını istersiniz?” sorusu yöneltilmiş, fiziki mekâna ait beklentilerin sonuçları Tablo 4.22’de gösterilmiştir. Buna göre ilk sırada “İbadethane” seçeneği gelmektedir. %95’lik bir oranla “Çocuk oyun yeri” ve “Sağlık ocağı” ikinci sırada yer almaktadır. Otopark, park-bahçe ve kültür merkezi aynı oranlarla (%90) üçüncü sırada tercih edilmiştir. “Spor tesisi” %86 ile kültür merkezi seçeneğinden sonra işaretlenmiştir. Bisiklet yolu, tiyatro sinema gibi sosyal aktivitelere yönelik tercihler %72 ile beşinci sırada yer alırken, “Alış-veriş merkezi” seçeneği %45 ile en son sırada yer almaktadır. Bazı katılımcılar alış veriş merkezi istemediklerini özellikle belirtmiştir. Ticaret alanlarının yetersizliği %68lik bir oranda dile getirilirken özellikle AVM tarzı ticarethanelerin istenmiyor olması dikkat çekicidir.

Tablo 4.22 Çevrenizde hangilerinin olmasını isterdiniz?

0 20 40 60 80 100

(Her kategoride ki olumlu ve olumsuz yanıtlar 100 üzerinden değerlendirilerek, verilen olumlu yanıtların yüzdesi grafiğe yansıtılmıştır.)

45

72 72

86 90 90 90 95 95

100 ÇEVRENİZDE HANGİLERİNİN OLMASINI İSTERDİNİZ?

Alışveriş Merkezi Tiyatro-Sinema Bisiklet Yolu Spor Tesisleri

Kültür Merkezi Park-Bahçe Otopark Sağlık Ocağı

137

Katılımcılara “Nerede yaşamak istersiniz?” sorusunu yönelttiğimizde %37’si İstanbul yanıtını vermektedir. Buna yakın bir oranla (%28) “Küçük yerleşim yeri” seçeneği katılımcılar için ikinci sırada tercih edilecek yaşam alanı olarak seçilmiştir. Ankete katılanların %13’ü yurtdışını seçerken, Büyükşehirlerde yaşamak isteyenlerin oranı ise %9 ile son sırada yer almaktadır (Tablo 4.23).

Tablo 4.23 Nerede yaşamak istersiniz?

Katılımcıların en beğendikleri semte ilişkin fikirlerini almak için yönelttiğimiz “İstanbul’da en beğendiğiniz semt hangisi?” soruna verilen cevapların dağılım Tablo 4.24’de yer almaktadır. Bu soruda semt sakinlerine ankette birkaç öneri sunmak yerine ucu açık bırakılmış ve cevabı kendilerinin vermesi beklenmiştir. Bu soruyu katılımcıların büyük çoğunluğu (%45) “Fatih” olarak yanıtlamıştır. %19’u “Küçükpazar”, %16’ü “Eminönü”, % 20’ü ise farklı semtleri dile getirmiştir. Bu sonuçlara bakıldığında semt sakinlerinin ¾ ‘ü tüm olumsuzluklara rağmen içinde bulundukları muhiti beğendiklerini belirtmiştir.

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Büyükşehir Yurtdışı Dİğer Küçük Yerleşim

Yeri İstanbul 9 13 13 28 37 Yü zd e %

NEREDE YAŞAMAK İSTERSİNİZ ?

138

Tablo 4.24 İstanbul’da en beğendiğiniz semt hangisi?

Benzer Belgeler