• Sonuç bulunamadı

KASLARDAKİ TASARIM RABBİMİZ’İN DELİLLERİNDEN SADECE BİRİDİR

RESİM ALTI YAZILARI

KASLARDAKİ TASARIM RABBİMİZ’İN DELİLLERİNDEN SADECE BİRİDİR

Vücudun hareket etme özelliği kaslarda, bağlarda ve tendonlarda yeterli elektriksel güç ve dengenin sağlanmasına bağlıdır. Vücudun sinir sistemi yeterli elektrokimyasal enerjiyi elde edemezse, sinyal üretmesi mümkün olmaz ve kasları harekete geçirecek bilgi akışı gerçekleşemez.

Küresel başlar

Miyozin molekülü

(1) Aktin

Miyozin, ATP kullanarak düşük enerji uyumundan yüksek enerji uyumuna doğru değişiklik gösterir. Miyozin, yüksek enerji uyumunu üstlendiğinde, aktin iplikçiği ile birleştiğinde ve düşük enerji uyumuna doğru değişiklik gösterdiğinde bir güç çıkışı meydana gelir. Bu güç çıkışı da aktin ve miyozin iplikçiklerinin kayarak birbirinden geçmesini sağlar. Miyozin daha sonra aktin iplikçiğine bağlanır.

ATP

ATP

ADP

Miyozin başı

(2)

(4)

ADP

(3)

ADP

s.106 Ön beyin

Beyin sapı

Beyincik

s.108

Ana hareket korteksi

Yardımcı hareket korteksi

Talamus

Tabana ait çekirdekler

Lumbar sistem

Herhangi bir hareketin gerçekleşmesi için beyinle kaslar arasında kompleks bir iletişim süreci söz konusudur. Hücrelerin birbirini tanıması, aralarında haberleşmenin olması bilinçli yaratılışın göstergesidir.

Beyincik

Denge organı

Omurilik

Beyin sapı

Hareketle ilgili bilgiler

Duyularla ilgili bilgiler

Kas lifi

Kas lifi

Bağlar

s.109

Bir sinyal gönderilmesi, bir bilgisayarda saniyenin milyonda biri kadar vakit alırken, sinirlerde saniyenin birkaç binde biri kadar süre alır.

Elektrik sinyali sinir uçlarında yer alan küçük kesecikleri harekete geçirir. Bu keselerdeki haberci moleküller sinirler arasındaki boşluğa boşaltılır.

Sinaps

Akson

Yalıtım kılıfı

Sinir hücresi gövdesi

Dendrit

Açılmamış kesecikler

Pozitif iyonların akışı

Ateşleme kesecikleri haberci molekülleri salıyor

Alıcı

Alıcı nöron

Sinaptik boşluk

s.110

Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının korunması, kas kasılması, sinir iletimi, kanın pıhtılaşması gibi işlevler için önemli bir mineraldir.

s.113

Yangına karşı tedbir olarak kullanılan yağmur sistemi, itfaiye teşkilatındaki görevliye sinyal gönderir.

Bir yangında yükselen ısı, itfaiye teşkilatı için bir “uyarı” başlatır.

Tıpkı vücuttaki beyin gibi, güvenlik memuru da gelen uyarıları değerlendirir ve bunlara uygun tepkiyi verir. İtfaiye araçlarına talimat vererek ihtiyaç olan yerlere yönlendirir.

Sinir sistemini, itfaiye teşkilatının haber alma merkezine benzetebiliriz. Merkeze bir uyarı ulaştığında, buradaki görevli bilgiyi analiz eder, talimatlar gönderir ve harekete geçilmesini sağlar.

Uyarılan itfaiye araçlarının ekipleri, olay yerine yönelirler ve orijinal yangın uyarısına karşı koordine bir tepki verirler.

s.117

İnsan beyninde son derece kompleks bir tasarım vardır. Bu tasarımın temelinde, çok sayıda sinir hücresinin birbirlerine çok sayıda bağlantıyla bağlanmış olması yatar.

s.120 Dendrit

Sinir hücrelerinin diğer hücrelerden bir farkı yenilenmemeleridir. Neredeyse vücuttaki diğer tüm hücreler bölünebilirler ve yerlerine yenileri geçer. Ancak beyindeki sinir hücreleri hasar gördüklerinde, yenilenmeleri mümkün olmaz. Dolayısıyla 20-70 yaş arasında, sahip olunan nöronların 18 milyonunun her yıl ölmesine rağmen, bunların yerlerini yenileri almaz. Yapılan herşey beyin

hücrelerinde iz bıraktığı ve hücreler arası bağlantıları etkilediği için, her insanın parmak izleri gibi beyin yapıları da birbirinden farklıdır.

s.121

Sinir hücresi gövdesi

Akson

Sinaps

s.123 Görme

Koklama

Tat alma

Dokunma

İşitme

Beyin kafatası içinde sessizce ve bize rahatsızlık vermeden karmaşık faaliyetler gerçekleştirir. Bir an için beynin bir makinenin motoru gibi sesli çalıştığını düşünelim ya da her fonksiyonu için bize acı ve ağrı verdiğini... Ancak Allah’ın rahmetiyle bunların hiçbiri olmaz.

s.124

İnsan beyni vücudun kontrol merkezi olarak milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Yüksek düzeyde çalıştıklarında bu hücreler, vücut ağırlığının %2’sini oluşturmalarına rağmen, kalp tarafından pompalanan kanın beşte birini kullanırlar. Kan, sinir hücrelerinin elektrik sinyali üretmek için ihtiyaç duydukları oksijeni ve şekeri taşır. Beyin kandaki oksijen ve şekeri, bedenin dinlenme halinde olan diğer dokularına göre on kat daha hızlı yakar. Eğer beyne kan takviyesi 5 dakikadan fazla engellenirse, beyin hücreleri ölmeye başlar.

s.129

Çoğu zaman kafamızın içinde nelerin olup bittiğini aklımıza dahi getirmeyiz. Ayrıca beyin, biz dinlenmek üzere oturduğumuzda ya da uyuduğumuzda da dinlenmeden faaliyetlerini sürdürür. Gece boyunca nefes almamızı, sindirim sistemimizin işlemesini, kalp ritmini, hücrelerin yenilenmesini takip etmeye devam eder.

s.131

Hareket sinyalinin oluşumu

Sadece kolunuzu kaldırmanız için dahi, beyin ve hücreler arasında olağanüstü bir koordinasyon gereklidir.

Beyin kabuğu

Kasın harekete geçişi

Kas

Hareket siniri

Hareket sinir hücresi

Hareket siniri ucu

Biseps

Hareket sinirleri

Omurilik

Triseps

Ana göğüs kasları

Asetilkolin kesesi

Asetilkolin keseleri patlıyor

Hareket siniri ucu

Hücreler arası boşluk girintisi

Kas lifi

Kas lifi büzülüyor

s.133 Forniks

Serebrum

Yan lob

Korpus kallasum

Talamus

Epifiz bezi

Arka lob

Alın lobu

Hipotalamus

Beyincik

Dördüncü karıncık

Hipofiz bezi

Orta beyin

Pons (köprü)

Omurilik

Beyin sapı

Omurilik

s.136

Beynin yarı küreleri arasındaki iş bölümü nedeniyle bir taraftan diğer tarafa bilgi aktarımının sağlanması hayati bir önem taşır. İki yarı küre arasındaki karşılıklı bilgi akışı 80 milyon kadar aksondan meydana gelen devasa bir köprü ile sağlanır. Eğer bu bağlantı sağlanmamış olsaydı, beynin içinde bir kaos ortamı yaşanırdı. Sadece aktarımın sağlanması değil, aynı zamanda bilgi paylaşımının da hassas bir zamanlamayla yapılması gereklidir. Bu da saniyenin 60.000’de biri kadarlık sürede eş zamanlılığın yakalanmasını gerektirir. Örneğin görme duyusunda bu eş zamanlılık sağlanamasaydı, bir gözün gördüğü şey diğer gözün gördüğü şeyle uyumsuz olur, görüntü çiftleşmesi meydana gelirdi.

İşitme duyusunda, eş zamanlılık olmadığında ise, sadece belirsiz yankılar duyulurdu.

Koku

Dokunma

Hareket

Uyuma

İşitme

Görme

Konuşma

Denge

Tat alma

Beyin sapı

Omurilik

Epifiz bezi

s.139