• Sonuç bulunamadı

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU (KAP) HİZMET BEDELİ

Belgede MERKEZİ KAYIT KURULUŞU (sayfa 22-27)

B. Proje Bazında Sağlanan Hizmet Ücreti

XIII. KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU (KAP) HİZMET BEDELİ

Tarife Açıklamalar

2021 Yılı KAP Hizmet Bedeli

Ücret Adı Ödeme

KAP Üyeleri Şirket Grubu İzleyen Yıllarda Ödenmesi Gereken KAP Hizmet Bedeli Tutarlarında Uygulanacak İndirim Oranları:

İndirim Oranı

Payları İşlem Gören Ortaklıklar

Alt Pazar %10

Piyasa Öncesi İşlem Platformu / Yakın

İzleme Pazarı / %35

Borçlanma Araçları İşlem Gören Ortaklıklar

Gözaltı Pazarı %35

Gayrimenkul Sertifikaları İşlem Gören Ortaklıklar TOKİ, İller Bankası ile kentsel

dönüşüm projeleri kapsamında ihraç

edilmiş sertifikaları işlem görenler %100

Yatırım Kuruluşları

A Grubu Aracı Kurumlar %10

B Grubu Aracı Kurumlar %25

C Grubu Aracı Kurumlar %35

Dar Yetkili Aracı Kurumlar %50

Geçici Kapalı Aracı Kurumlar 100%

1. KAP Üyeleri, üyeliğe ilk girişte ve sistemde tanımlı oldukları süre içerisinde KAP Hizmet Bedeli öderler.

2. KAP Hizmet Bedeli tutarı her yıl, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Türkiye geneli için hesaplanan Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinin, Aralık ayına ilişkin yıllık değişim oranlarının aritmetik ortalaması oranı baz alınarak MKK Yönetim Kurulu’nca artırılabilir. Bu oranın üstünde bir oranda artırım ancak MKK’nın önerisi ve SPK’nın onayı ile mümkündür.

3. KAP Hizmet Bedeli, yabancı yatırım fonları hariç olmak üzere fonlarda ve borsa yatırım fonlarında (BYF) fon kurucusu tarafından, yabancı yatırım fonlarında ise fon temsilcisi tarafından, KAP Üyesi olan veya olacak olan her bir fon için ayrı ayrı ödenir. Şemsiye fonlarda fon kurucusu/fon temsilci tarafından her bir ihraç/alt fon için KAP Hizmet Bedeli ödenir.

4. Fon kurucusu, herhangi bir sebeple KAP üyesi olması durumunda, kategorisine göre ayrıca KAP Hizmet Bedeli öder.

5. Varant/Yatırım Kuruluşu Sertifikası ihraççısının yurt dışında yerleşik olması durumunda, KAP Hizmet Bedeline ilişkin ihraççı adına kesilen fatura piyasa yapıcı aracılığı ile ödenir.

6. Başvuru sahibinin KAP Üyeliği’nin ilk defa tesis edileceği yılda KAP Hizmet Bedeli, fatura tarihini izleyen ayın 15’ine kadar KAP hizmeti alınacak ay sayısı dikkate alınarak ödenir. KAP Hizmet Bedeli ödenmedikçe üyelik tesis edilmez.

7. Herhangi bir sermaye piyasası aracı Borsa’da işlem görmeyen ortaklıkların, paylarının ya da borçlanma araçlarının Borsa’da işlem görmesi halinde, üyeliğe ilk girişe ilişkin KAP Hizmet Bedeli tahsilatı, Borsa’nın işlem görmeye başlama duyurusu sonrasında yapılır.

Ödemeye konu tutarlar en geç, fatura tarihini izleyen ayın 15’ine kadar ödenir.

8. Yıllık KAP Hizmet Bedeli, fatura tarihini izleyen ayın 15’ine kadar, KAP Üyesi tarafından ödenir. Yıllık KAP Hizmet Bedeli’nin süresi içinde ödenmemesi halinde MKK’nın 31.10.2016 tarih ve 763 sayılı Genel Mektubu ile “MKK A.Ş. Tarafından Verilen Hizmetlere İlişkin Olarak Süresinde Ödenmeyen veya Eksik Ödenen Tutarlar İçin Uygulanacak Gecikme Cezası” geçerlidir.

9. Aracı kurumlardan, KAP’ta kamuya açıklanan 9 aylık ara dönem finansal tablolarında yer alan özkaynaklar tutarı

- 29.216.340,-TL ve üzerinde olanlar A Grubu, - 29.216.340 -11.686.536,- TL arasındakiler B grubu,

-11.686.536,-TL’den az olanlar ise C grubu olarak sınıflandırılır.

Baz alınan özkaynak tutarlarının referans alındığı Kurul düzenlemelerinde ilgili özsermaye tutarlarının değiştirilmesi halinde, tarifede yer alan özermaye tutarlarında da bu rakamlar esas alınır.

MKK Ücret Tarifesi -07.01.2021 Sayfa 23 / 27

Portföy Yönetim Şirketleri Portföy Yönetim Şirketleri (Fon

kurucusu olmayan) %25

Portföy Yönetim Şirketleri (Fon

kurucusu) %50

Diğer KAP Üyeleri

Derecelendirme Kuruluşları %50

Fon Kullanıcısı %50

Fon Grubu

İndirim Oranı

Hisse Senedi Yoğun Fonlar %50

Emeklilik Yatırım Fonları %50

Katılım Fonları %50

Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım

Fonları %50

KAP’a yeni üye olacak aracı kurumlar için hizmet bedelinin hesaplanmasında, düzenlenmiş en son finansal tablolar, yeni kurulan aracı kurumlar için kuruluşta düzenlenen finansal tablolar esas alınır.

10. Halihazırda sermaye piyasası araçları Borsa’da işlem gören ve KAP Üyesi olan bir ortaklığın farklı bir sermaye piyasası aracının Borsa'da işlem görmeye başlaması halinde tekrar KAP Hizmet Bedeli ödenmez.

11. Payları İşlem Gören bir ortaklığın aynı zamanda diğer üyelik gruplarında da yer alması durumunda, yıllık KAP Hizmet Bedeli tahsilatında “Payları İşlem Gören Ortaklıklar” kategorisindeki indirim oranları uygulanır.

12. Borçlanma Araçları İşlem Gören bir ortaklığın aynı zamanda Payları İşlem Gören Ortaklıklar dışındaki diğer üyelik gruplarında da yer alması durumunda yıllık KAP Hizmet Bedeli tahsilatında “Borçlanma Araçları İşlem Gören Ortaklıklar” kategorisindeki indirim oranları uygulanır.

13. Varant/Yatırım Kuruluşu Sertifikası işlem gören bir ortaklığın aynı zamanda Payları İşlem Gören Ortaklıklar dışındaki diğer üyelik gruplarında da yer alması durumunda yıllık KAP Hizmet Bedeli tahsilatında “Varant/Yatırım Kuruluşu Sertifikaları İşlem Gören Ortaklıklar” kategorisindeki indirim oranları uygulanır.

14. KAP Hizmet Bedeli’nin tahsil edildiği yıl içerisinde ilgili KAP Üyesi’nin durumunda indirim oranının değişmesine sebebiyet verecek bir fark oluşması durumunda tahsil edilmiş KAP Hizmet Bedeli’nin iadesi veya fark tahsilatı yapılmaz.

15. Halihazırda BYF’si/fonu KAP üyesi olan bir fon kurucusunun farklı bir sermaye piyasası aracının Borsa’da işlem görmeye başlayacak olması halinde, fon kurucusu ortaklık tarafından yeniden KAP Hizmet Bedeli ödenir.

16. Halihazırda KAP Üyesi olan bir ortaklık veya yatırım kuruluşu tarafından bir fon kurulması halinde, ilgili ortaklık veya yatırım kuruluşu tarafından bu fon için ayrıca KAP Hizmet Bedeli ödenir.

17. Belirli bir süre için kurulan yatırım fonlarında KAP Hizmet Bedeli, KAP hizmeti alınacak ay sayısı dikkate alınarak ödenir.

18. Yatırım fonlarının, “KAP Hizmet Bedeli’nin tahsil edildiği yıl içinde;

Yatırım fonlarının KAP Hizmet Bedeli’nin tahsil edildiği yıl içinde; KAP Hizmet Bedeli tutarında değişikliğe yol açacak şekilde fonun tür değiştirmesi durumunda herhangi bir iade veya ek tahsilat yapılmaz.

19. Açıklamalar bölümünde kapsanmayan hususlara ilişkin olarak MKK Genel Müdürlüğü karar almaya yetkilidir.

MKK Ücret Tarifesi -07.01.2021 Sayfa 24 / 27

XIV. MKK TARAFINDAN VERİLECEK EĞİTİMLERE İLİŞKİN ÜCRET TARİFESİ

TARİFE AÇIKLAMALAR

Ücret kriteri Tutar

Elektronik Ortamda Eğitim Ücreti (saat

başı)

50 + KDV

Diğer Eğitim Ücreti (saat başı)

100 + KDV

1-Eğitim ücreti kişi başına saat bazında hesaplanacak olup, elektronik ortamda verilecek eğitimler için ücreti 50 TL + KDV; diğer eğitimler için 100 TL + KDV’dir. Eğitim ücreti MKK tarafından talebe göre katılımcı adına ya da katılımcının çalıştığı MKK/KAP Üyesi ortaklık/fon adına tahakkuk ettirilir.

2-Elektronik eğitim, internet üzerinden online hizmet sunan ve MKK tarafından kullanılan sistemler üzerinden gerçekleştirilir.

3-Eğitime katılım ancak eğitim ücretinin ödenmesi halinde mümkün olacaktır.

4-Tahsil edilmiş bulunan eğitim bedeli eğitime katılamama/vazgeçme gibi nedenleri de içerecek şekilde hiç bir şart ve koşulda iade edilmez. Ancak katılımcı isterse ileri bir tarihte düzenlenecek aynı konulu başka bir eğitime katılabilir.

5-Açıklamalar bölümünde yer almayan hususlara ilişkin olarak MKK Genel Müdürlüğü karar almaya yetkilidir.

MKK Ücret Tarifesi -07.01.2021 Sayfa 25 / 27

XV. YABANCI MERKEZİ SAKLAMA KURULUŞLARI (YMSK) ÜYELİK VE OMNİBUS HESAP İŞLEM ÜCRETLERİ

TARİFE AÇIKLAMALAR

İşlem Tutar/Yıllık Oran

Üyelik Giriş Ücreti

100.000 TL.

Üyelik Aidatı

50 TL./Ay

Saklama Ücreti

Onbinde 1

Menkul Kıymet Transfer İşlemleri

5 TL

Hesap Yönetim Ücreti

50 TL

1- YMSK Üyelik giriş ücreti, MKK’ya üyelik başvurusu sırasında bir kez ödenir.

2- YMSK’lar için üyelik aidatı, ilk üyeliğin tesis edildiği yılı izleyen yıldan itibaren aktif üyelerden aylık olarak tahsil edilir.

3- Saklama ücreti: SPK tarafından izin verilen Devlet İç Borçlanma Araçlarını kapsamaktadır. Hesaplamada nominal değer baz alınır.

4- Saklama ücreti günlük bakiyeler üzerinden hesaplanarak aylık tahakkuk ettirilir.

5- MKK’nın genel tarifesi kapsamında, düzenleyiciler tarafından ilgili kıymetler için getirilmiş ücret muafiyetleri bulunması halinde aynen uygulanır.

6- Hesap Yönetim Ücreti açılan her omnibus hesap adedi başına aylık olarak tahsil edilir.

7- Omnibus hesaplardan, itfa nedeniyle yapılanlar hariç her türlü menkul kıymet çıkış hareketi, transfer işlemi olarak ücretlendirilir.

8- Kıymet Transfer Eşleştirme modülü ile transfer işleminin yapılması durumunda eşleştirme süreci için talimat başına 0,625 TL işlem ücreti ayrıca alınacaktır.

9- Ücretlere BSMV dahil değildir.

10- Ücretler aylık bazda tahakkuk ettirilir ve izleyen ayın 15’ine kadar ödenir. Fatura/Dekont, ilgili YMSKya ve hesap işleticisi üyeye iletilir. Genel saklama yetkisi bulunan yatırım kuruluşları nezdinde açılan omnibus hesaplar için tahakkuk eden tutarlar, ilgili kuruluşun mevcut faturasına/dekontuna eklenir.

11- Herhangi bir nedenle yapılacak ücret iadelerinin tahakkuk edilen ay içerisinde yapılmaması halinde, iade tutarı BSMV hariç olarak ödenir.

MKK Ücret Tarifesi -07.01.2021 Sayfa 26 / 27

XVI. E-VEDO PLATFORMU ÜCRET TARİFESİ

TARİFE AÇIKLAMALAR

İşlem Ücret Bazı Oran

Türev

Sözleşmelerinin Bildirimi (T+1 Raporlaması )

Bildirim

Sayısı 0,05 TL.

Türev

Sözleşmelerine İlişkin

Değerlemelerin Bildirimi (T+1 Raporlaması)

Bildirim

Sayısı 0,0125 TL.

Açık Türev Sözleşmelerinin Bildirimi (T+0 Raporlaması)

Bildirim

Sayısı 0,03 TL.

Borçlanma Araçlarına Dayalı İşlemlerin

Bildirimi (Borçlanma Araçları Raporlaması)

Bildirim

Sayısı 0,02 TL.

1. T+1 Raporlamasında ücretlendirmeye

konu eylem tipleri; “Yeni”, “Güncelleme”,

“Silme” ve “Geçmişe Yönelik Bildirim”lerdir.

2. T+1 Raporlamasında bir üyenin yıllık olarak ödeyeceği minimum tutar 1.000 TL.

maksimum tutar 25.000 TL. dir.

3. T+0 Raporlamasında bir üyenin yıllık olarak ödeyeceği minimum tutar 500 TL.

maksimum tutar ise 20.000 TL. dir.

4. Borçlanma Araçları Raporlamasında bir

üyenin yıllık olarak ödeyeceği minimum tutar

500 TL. maksimum tutar ise 10.000 TL. dir.

MKK Ücret Tarifesi -07.01.2021 Sayfa 27 / 27 Ek:1

PİYASA DEĞERİ HESAPLAMASINDA KULLANILACAK FİYAT TESPİT ESASLARI

1- Pay Senetleri, BYF ve varantların piyasa değerlerinin hesaplanmasında, ikinci seans kapanış fiyatları kullanılır. İkinci seans kapanış fiyatları bulunmadığı durumda son işlem günündeki kapanış fiyatı alınır.

2- Yeni pay senedinin borsa fiyatının oluşmaması durumunda, eski pay senedinin fiyatı kullanılır.

3- Rüçhan haklarından saklama ücreti alınmaz.

4- İlk halka arzı müteakip, borsada fiyatın oluşmasına kadar geçen sürede pay senedinin halka arz fiyatı kullanılır. Halka arz edilmeksizin borsada işlem gören pay senetleri için, borsada fiyatın oluşmasına kadar geçen sürede, borsada işlem görmek üzere belirlenen referans fiyat kullanılır.

5- Hak kullanım hizmetlerinde ücret bazı olarak belirtilen piyasa değerinin hesaplanmasında kullanılacak fiyat, hak kullanım karşılıklarının hesaba yansıtıldığı tarihten önceki iş günü kapanış fiyatı olacaktır.

6- Sistemde fiyatı bulunmayan makbuzlar için nominal değer dikkate alınacaktır.

7- Yatırım fonu pay fiyatı olarak, ilan edilen son fiyat kullanılır.

Yukarıda belirtilen haller dışında, herhangi bir fiyata ulaşılamadığı durumda hesaplama nominal değer üzerinden yapılır.

Belgede MERKEZİ KAYIT KURULUŞU (sayfa 22-27)

Benzer Belgeler