• Sonuç bulunamadı

Kamera görüntü ayarları

En iyi görüntü kalitesini elde etmek için, kamera modeli veya konum arka planına bağlı olarak kamera görüntüsünü ayarlamanız gerekebilir. Video görüntüsünün parlaklığını, kontrastını, doygunluğunu ve netliğini ayarlayabilirsiniz. Aşağıdaki Şekil 14’e bakın.

Açılır video görüntüsü menüsü kullanılarak canlı modda parlaklık, kontrast, doygunluk, renk tonu ve deklanşör hızı da ayarlanabilir.

Örtücü hızı, iris modu, gündüz/gece modu, IR modu, görüntü çevirme, güç modu ve beyaz dengesi gibi kamera davranışlarını ayarlamak için, Advanced

configuration (Gelişmiş konfigürasyon) düğmesine tıklayın.

Şekil 14: Kamera ayarları ekranı

Parametre Açıklama Parlaklık,

Kontrast, Doygunluk, Renk Tonu, Keskinlik

Kaydırma çubukları üzerindeki her bir parametre için değerlerin konumunu ayarlayarak resim kalitesinin farklı öğelerini değiştirir.

Bu değerler ayrıca canlı görüntüde de değiştirilebilir

IR tarama filtresi Bu fonksiyon, dome kameranın ne zaman gündüz ya da gece moduna geçeceğini kontrol eder. Dome kamera, gündüz sırasında ya da ışık düzeyleri yüksek olduğunda yüksek kaliteli video üretir. Gece veya ışık seviyesi düşük olduğu zamanlarda kamera siyah-beyaz moduna geçer ve IR hassaslığını artırmak için kızılötesi filtreyi kaldırır. Üç seçenek mevcuttur:

Otomatik: Kamera, ışık seviyelerine bağlı olarak gündüz ve gece modu arasında otomatik olarak geçiş yapar. Bu, varsayılan ayardır.

Gündüz: Manuel olarak Day (Gündüz) modunu seçin.

Gece: Manuel olarak Night (Gece) modunu seçin.

IR tarama filtresi

seviyesi Bu, kamera üstündeki IR tarama filtresinin gece-gündüz moduna geçeceği ışık düzeyidir. Seçenekler Low (Düşük), Mid (Orta) ve Hi (Yüksek)

değerlerini içerir. Varsayılan Mid'dir (Orta).

Düşük, daha yüksek hassaslığı belirtir ve lensin güvenilirliğini, Day (Gündüz) moduna geçmenin kolay, Night (Gece) moduna geçmenin nispeten zor olmasını sağlayacak biçimde artırabilir; High, Night (Gece) moduna geçmenin hızlı, Day (Gündüz) moduna geçmenin zor olduğunu belirtir.

Not: Bu seçenek, kamera modeline göre değişiklik gösterir.

Bölüm 4: Kamerayı Ayarlama

Parametre Açıklama

Fokus türü Kamera fokusunu kontrol etmek için üç seçenekten birini seçin:

Auto focus (Otomatik fokus): Lens sürekli olarak, en net resim için doğru fokusa otomatik olarak ayarlanır. Bu, varsayılan ayardır.

Manual (Manuel): Fokus; Web tarayıcısı üstündeki Focus düğmelerine tıklayarak manuel olarak ayarlanabilir.

Semiautomatic (Yarı otomatik): Kamera hareket halinde değilken veya zoom yapmıyorken, fokus sabitlenir. PTZ etkinleştirildiğinde, fokus otomatik olarak ayarlanır.

Sınırlı fokus Otomatik fokus için en kısa mesafeyi belirler.

1 cm, 30 cm, 1 m veya 3 m'ye ayarlayın.

Gelişmiş konfigürasyon parametreleri:

Exposure (Poz) Kameranın, farklı ışık düzeylerine ayarlamak için kullandığı yöntemi belirleyin:

Auto (Otomatik): İris, obtüratör hızı ve kazanç/manüel otomatik olarak tutarlı bir video çıkış düzeyine ulaşmak için ayarlar. Varsayılan değer.

Iris first (İris önceliği): İris pozlamayı denetler. Obtüratör hızı ve kazanım/elle özelliği devre dışıdır.

Shutter first (Deklanşör önceliği): Obtüratör hızı pozlamayı denetler.

Obtüratör hızı ve kazanım/elle özellikleri devre dışıdır.

Manual (Manuel): Obtüratör hızı ve iris el ile denetlenir.

Obtüratör (Shutter) Deklanşör hızını belirler. Mevcut hızlardan birini seçin:

1/1, 1/2 , 1/3, 1/6, 1/12/, 1/50 (1/60), 1/123, 1/150, 1/215, 1/425, 1/1000, 1/1750, 1/3500 veya 1/10000

Iris (İris) İris, değişen ışık koşullarına göre açılır ve kapanır.

İrisin yanıt seviyesini, f1.4, f1.6, f2.0, f2.4, f3.4, f4.0, f4.8, f5.6, f6.8, f8.0, f9.6, f11, f14, f16, f19 veya f22'ye ayarlayın

Zoom sınırı Telefoto zoom için bir sınır belirleyin. Telefoto zoom, kameranın optik zoomu ile dijital zoomun çarpımıdır. Zoom sınırı minimum değere ayarlandığında, dijital zoom devre dışı bırakılır ve optik zoom maksimum değerinde olur.

Optik zoom, lens ile gerçekleştirilir. Dijital zoom ile, görüntünün bir bölümü, kameranın tam boyutuna göre büyütülür; bu görüntü kalitesini bozabilir.

Bir değer seçin: 36, 72, 144, 288, 432

Not: Ayarlar, kamera modeline göre farklılaşabilir.

Görüntü çevirme Orijinal görüntüyü bir ayna görüntüsüne çevirmek için bu fonksiyonu kullanın. Örneğin, kameranın baş aşağı monte edilmesi gerekiyorsa bu fonksiyon kullanılabilir. Görüntüyü döndürmek için Merkezi seçin. Ayarlar, kamera modellerine göre farklılaşabilir.

Varsayılan ayar Kapalı'dır.

Not: Ekran üstü metin çevrilmez.

Gürültü azaltma Düşük ışık düzeylerinde görüntü kalitesini artırmak için bu seçeneği etkinleştirin.

Parazit azaltma

seviyesi Düşük ışık seviyeleri için hassaslık seviyesini seçin: Low (Düşük), Normal (Normal), High (Yüksek). Varsayılan Normaldir.

DSS Hassaslığı arttıran daha uzun bir poz süresi sağlamak için deklanşör hızını azaltan dijital yavaş deklanşör özelliğini (DSS) kullanın. Kamera modellerine bağlı olarak seviyesi farklılaşabilir, etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için işaretleyin.

Parametre Açıklama

WDR Etkinleştirildiğinde geniş dinamik aralık teknolojisi, gölgelerdeki nesnelerin ayrıntılarını veya aydınlık ve karanlık alanlar arasında yüksek kontrasta sahip çerçevelerin parlak alanlarındaki nesnelerin ayrıntıları görmenize olanak tanır. Varsayılan ayar Enable (Etkin)'dir.

WDR seviyesi Bunu WDR hassaslık seviyesini seçmek için kullanın: Low (Düşük), Normal (Normal), High (Yüksek), Highest (En Yüksek). Low (Düşük), varsayılan değerdir.

BLC Etkinleştirildiğinde arka aydınlatma kompanzasyonu (BLC) fonksiyonu, arka plan aydınlatması yüksek olduğunda görüntü kalitesini artırır. Merkezdeki nesnenin çok karanlık görünmesini önler. Varsayılan ayar Disable (Devre Dışı)'dır.

Lensi başlat Uzun süreler boyunca lens fokus doğruluğunu korumak için bu işlevi kullanın.

Etkinleştirildiğinde, lens başlatma gece yarısında (00:00:00) gerçekleşir.

Varsayılan olarak devre dışıdır.

EIS Görüntüdeki bulanıklığı gidermek için elektronik görüntü sabitleme (IES) özelliğini kullanın. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için işaretleyin.

White balance

(Beyaz dengesi) Beyaz dengesi (WB), kameraya beyaz rengin nasıl göründüğünü anlatır.

Dome kamera, bu bilgiyi temel alarak, sahnenin renk sıcaklığı, gün ışığından floresana gibi bir değişime uğradığında bile tüm renkleri doğru biçimde görüntülemeye devam edecektir, örneğin beş seçenekten birini seçin:

Auto (Otomatik): Otomatik beyaz dengesini etkinleştirmeyi ya da devre dışı bırakmayı seçin. Renk sıcaklığı aralığı 3000 - 7500°K'dır. Beyaz dengesi değeri, tüm ekranın renk bilgisi kullanılarak hesaplanır. Bu, varsayılan ayardır.

Manual (Manuel): Beyaz dengesinde el ile ayarlamalar yapmak için seçin.

Indoor (İç mekan): Statik iç mekan ayarı için seçin. WB'yi, tipik iç mekan koşulları için en iyi hale getirir.

Outdoor (Açık Hava): Statik harici kullanım ayarı için seçin. WB'yi, tipik harici ortam koşulları için en iyi hale getirir.

Auto tracing (Otomatik izleme): Otomatik izleme beyaz dengesini etkinleştirmeyi ya da devre dışı bırakmayı seçin. Renk sıcaklığı aralığı 2000 - 10.000°K'dır. Beyaz dengesi Auto (Otomatik) işlevinden daha hızlı hesaplanır veya izlenir.

Benzer Belgeler