• Sonuç bulunamadı

Kalp Yetmezliği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Belgede ANESTEZİ VE REANİMASYON (sayfa 75-80)

2. KARDİYOVASKÜLER SİSTEM İLAÇLARI

2.2. Kalp Yetmezliği Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Kalp yetmezliği, hem sol hem de sağ kalp yetmezliği şeklinde (konjestif) görülebilir.

Kalp yetmezliği tedavisinde ilk iş olarak kalbin iş yükü azaltılır. Bunun için;

 Kişinin aktivitesi kısıtlanır.

 Kişiye kilo verdirilir.

 Yandaş bir KVS hastalığı varsa kontrol altına alınır.

Kalpten bir dakikada geçen kan miktarı, kalp debisi olarak tanımlanır. Kalp yetmezliğinde kalp debisi azalmıştır. Kalp yetmezliği ilaç tedavisinde asıl amaç kalp debisini artırmak, dolayısıyla diğer organların yeterli kanla beslenmelerini sağlamaktır. Ayrıca, oluşan konjesyonun giderilmesi, ödemin çözülmesi ve kalp yetmezliğine yol açan etkenlerin ortadan kaldırılmasına çalışılır. Konjestif kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaç grupları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Tablo 2.7’i dikkatle inceleyiniz.

KALP YETMEZLİĞİ İLAÇLARI Diüretikler

Ace inhibitörleri Vazodilatör ilaçlar

Glikozidler

Dijital dışı inotropik ilaçlar Beta blokerler

Tablo 2.7: Kalp yetmezliğinde kullanılan ilaçlar

2.2.1. Diüretikler

Damar içindeki hipervolümü azaltarak etki oluştururlar. Su ve tuz retansiyonu ve buna bağlı ödemi düzeltirler. Diüretiklerin asıl etkisi pre-load’u azaltmaktır. Böylece, kalbin yükü azalmış olur.

Kalp yetmezliğinde kullanılan diüretikler: Kalp yetmezliğinde loop (kıvrım) diüretikler (frosemid, torsemid, bumetenid), tiazid diüretikler, amilorid triamteren ve spirinolacton kullanılır. Spirinolacton kalp yetmezliğinde mortaliteyi %30 azaltır. Diüretikler, asemptomatik sol ventrikül diafonksiyonunda yetmezliği artırdığı için kullanılmamalıdır.

2.2.2. ACE (Anjiotensin Convertig Enzim) İnhibitörleri

Kalp yetmezliğinin kompanzasyonu sırasında aktive olan renin-anjiotensin-aldesteron sisteminin aşırı aktivitesini ortadan kaldırarak kalbin hem ön hem de ard yükünü azaltırlar.

Bununla birlikte kardiyak hipertrofiyi önlerler. Potasyum kaybına sebep olan tiyazid grubu diüretiklerle birlikte verilirler.

2.2.3. Vazodilatörler

Sistemik ve pulmoner vasküler direnci azaltarak sağ ve sol ventriküler afterload’u düşürürler. Vazodilatör ilaçlar, arteriyel yatakta vazodilatasyon yaparak periferik direnci düşürürler ve böylece kalbin önündeki yükü azaltırlar. Venöz dilatasyonla kalbe dönen kan miktarında ve kalbin afterload (ard yük)’unda azalma sağlanır ve kalbin atım hacmi artar.

Vazodilatör ilaçların yan etkisi hipotansiyondur; bu durum tedavi esnasında dikkatle gözlenmelidir.

Kalp yetmezliğinde kullanılan vazodilatör ilaçlar

Ardyükü (afterload) azaltanlar: Hidralazin, nifedipin, fentolamin

Önyükü (preload) azaltanlar: Organik nitratlar

Hem önyükü hem ardyükü azaltanlar: Prozasin, sodyum nitroprusid’dir.

Bu gruptaki hidralazin ve nitrat; anjiotensin konvertig enzim inhibitörlerine tolerans gösterilemiyorsa kullanılırlar. Nitratlar sol ventriküler dolum basıncını azaltırken aynı zamanda pulmoner vasküler direnci azaltırlar.

2.2.4. Kalp Glikozidleri

Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan kalp glikozidleri, dijitalis lanata ve dijitalis purpura (öksük otu) adlı bitkilerden elde edilen bitkisel kaynaklı ilaçlardır. Bu grup ilaçlara kardiyotonik glikozid veya digitalis (dijital) adı da verilmektedir. Başlıca kalp glikozidleri digitoksin, digoksin, lanotosid C ve uvabaindir. Farmakokinetik nedenlerden dolayı en çok kullanılan kardiyak glikozidler, digoksin ve digitoksindir. Aşağıda Resim: 2.1 ve 2.2’de digoksin ve digitoksinin elde edildiği bitkiler verilmiştir.

Resim 2.1: Dijitalis purpura (digitoksin) Resim 2.2: Dijitalis lanata (digoksin) En önemli farmakolojik etkileri kalp kasının kasılma gücünü ve kardiyak debiyi artırmalarıdır (pozitif inotrop etki). Kalbin diğer elektrofizyolojik özelliklerini de (otomatisite, iletim, refrakter periyod gibi) etkilemektedir.

2.2.4.1. Farmakolojik Etki Mekanizmaları

Miyokard hücrelerinde Na+ -K+ -ATPaz pompasını bloke ederek hücre içinde sodyum ve kalsiyum miktarını artırır.

Kalp üzerine etkileri

 Düşük dozlarda sinoatriyal nod üzerinde vagal tonusu artırarak bradikardi yaparlar. Yüksek dozlarda ise sempatomimetik etki ile taşikardi oluştururlar.

 Kalp yetmezliği sırasında büyümüş olan kalbi küçültürler.

 Dijitaller, kardiyak debiyi artırdıkları için böbreğe giden kan akımını artırırlar ve diüretik (idrar söktürücü) etki gösterirler.

 Sinüs düğümü dışında kalbin her yerinde (özellikle ventriküllerde) impuls basıncı düşürürler (periferik vasküler rezistansı düşürdükleri için).

Glikozidlerin yan etkileri: Digitalis glikozidleri kullanan hastaların %10-25’inde toksisite işaretleri ortaya çıkar. Bu ilaçların en önemli sakıncaları, güvenlik aralıklarının dar olmasıdır. Yani tedavi edici dozları ve toksik dozları arasındaki aralık çok dardır. Minimal etkin dozun 5-10 katı letal (öldürücü) doz olabilir. Tedavi sırasında bile bazen zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Şüpheli durumlarda, plazmada digital gilikozidlerinin düzeyi ölçülür.

İntoksikasyon nedenleri: Hipopotasemi ve hipomagnezemi, iskelet kaslarının dijital bağlama kapasitesini azaltarak plazma seviyesinin yükselmesine ve intoksikasyona neden olur. Vücutta potasyum (K+) kaybına yol açan durumlar da toksisiteyi kolaylaştırır. Bunlar:

 Vücutta K+ kaybı yapan diüretiklerin (tiazidler, furosemid v.b. gibi) kullanılması,

 Uzun süreli kortikosteroid uygulanması,

 Şiddetli kusma ve diyaredir.

Dijital toksisitesi (zehirlenme) belirtileri: Dijital toksisitesinde aşağıdaki belirtiler görülür.

 İntoksikasyonun ilk belirtisi iştahsızlıktır. Ayrıca bulantı, kusma (bu belirtiler ilaç parenteral yolla verildiğinde de ortaya çıkabilir) görülür.

 Başağrısı, yorgunluk, keyifsizlik, psikolojik belirtiler, ağrılar ve deliryum

 Görme bozuklukları ve cisimlerin etrafında sarı, yeşil hareler (diskromatopsi) görmektir.

 Östrojene dönüşebildikleri için; kadınlarda endometriyal hiperplazi, erkeklerde, jinekomasti (memelerde büyüme) tablosu ortaya çıkabilir.

 Kalple ilgili belirtiler; Belirgin bradikardi, atriyoventriküler blok, aritmiler, atriyal ve ventriküler taşikardidir. En erken görülen kardiyak belirti, birinci derece A-V bloktur.

Dijital Toksisitesinde Tedavi

 İV uygulanmakta ise ilk önce İlaç kesilir.

 Serum potasyum düzeyi ölçülür. Düşükse çok yavaş IV infüzyonla potasyum klorür verilir.

 Antiaritmik olarak, kardiyak depresan etkileri en az olan lidokain veya fenitoin uygulanır.

 Diüretik kullanılıyorsa kesilir.

 Hipokalemi ile birlikte hipomagnezemi de olabilir. Bu durumda gerekirse magnezyum verilir.

 Bradikardi ve A-V blok varsa atropin verilir.

 İlaç ağızdan alınmışsa emilimi engellemek için ağızdan aktif kömür veya kolestiramin verilebilir. Digitoksin zehirlenmesinde ilacın enterohepatik dolanıma (sirkülasyon) girmesi nedeniyle bu yöntem etkili olur.

 Zehirlenme hayatı tehdit edecek kadar şiddetli ise saflaştırılmış özgül-dijital antikorları (digibind, digitalis-antidot) verilir.

Glikozidlerin endikasyonları

 Düşük debili kalp yetmezliği,

 Atriyum fibrilasyonu ve flatter tedavisi,

 Paroksismal atriyal taşikardi’dir.

Kontrendikasyonları

Miyokard infarktüsü, 2. ve 3. derece kalp bloklarında kontrendikedir.

2.2.4.2. Farmakokinetik Özellikleri

Tedavide kullanılan başlıca kalp glikozidleri, digoksin ve digitoksin’dir. Her ikisi de oral ve IV kullanılabilir. Digoksin sindirim kanalında %70 oranında, digitoksin ise tama yakın emilir. Digoksin plazma proteinlerine %27 oranında bağlanır. Bu oran digitoksinde % 90 kadardır. Digoksin böbreklerden atılır. Digitoksin ise karaciğerde metabolize edilerek safra ile atılır. Ayrıca, enterohepatik sirkülasyona girdiğinden etki süresi oldukça uzundur.

Karaciğer bozukluğu olanlarda digoksin, böbrek bozukluğu olanlarda ise digitoksin tercih edilir.

Lanatosid C, mide barsak kanalından çok az (%10) absorbe edilir. Etkisinin başlama ve devam süresi digoksininki kadardır.

Uvabain, en çabuk etki yapan kalp glikozididir. Etkisi çok kısa sürer. Acil dijitalleme için kullanılır. Sadece IV uygulanır. İdame, ağız yolundan alınan diğer bir glikozid ile yapılır.

Kalp glikozidleri ağızdan küçük dozlar halinde verilirse terapötik konsantrasyona geç ulaşır. Bu nedenle tedavinin başlangıcında etkin konsantrasyonu sağlamak için yükleme dozu uygulanır. Buna, digitalizasyon dozu denir. Günlük yükleme dozu 4 veya 5 defaya bölünerek uygulanır. Etkin plazma konsantrasyonu bu şekilde elde edildikten sonra günlük küçük dozlarla bu düzey sürdürülmeye çalışılır. Buna da idame doz denir. Digitalizasyon, hastanın durumuna göre yavaş veya hızlı yapılabilir. Dijital kullanan hastalar yan etkiler yönünden dikkatle gözlenmelidir.

Dijitallerin Farmakokinetik Özellikleri Plazma proteinlerine

bağlanma Atılım/metabolizma Yarı-ömür

Digoksin < %30 Böbrek (değişmeden) 36-48 saat

Digitoksin %97 Karaciğer 5-7 gün

Tablo 2.8: Dijitallerin farmakokinetik özellikleri

2.2.5. Dijital Dışı (+) İnotrop İlaçlar

Bu grup ilaçlar, sağ ve sol vetriküler disfonksiyona bağlı ciddi kalp yetmezliğinin akut tedavsinde kullanılırlar.

Fosfodiesteraz İnhibitörleri: Aminofilin, amrinon, milrinon gibi ilaçlar hücre içinde cAMP düzeylerini artırarak pozitif inotrop (kalbin kasılma gücünün artması) ve pozitif kronotrop etki gösterirler. Kalp hızını artırdıkları için mortaliteyi artırırlar. Bu nedenle günümüzde artık kullanılmamaktadırlar.

Sempatomimetik İlaçlar: Akut kalp yetmezliği ve ağır yetmezlik olgularında dopamin, dobutamin kullanılabilir. Bu ilaçlar, şok tablosunda İV olarak uygulanırlar.

2.2.6. Beta Blokerler

Konjestif kalp yetmezliğinde yapılan çalışmalarda beta blokerlerin etkinliği kanıtlanmıştır. Stabil kalp yetersizliklerinde kullanılırlar. Ağır yetmezliklerde kontrendikedirler.

Belgede ANESTEZİ VE REANİMASYON (sayfa 75-80)