• Sonuç bulunamadı

3. KALICI GERİLMELER

3.1 Kalıcı Gerilmeler Ve Önem

Mühendislik alanındaki gelişme imalat teknolojisinin de gelişmesine yol açmakta, gelişim de yanında bir takım sorunlar getirmektedir. Buna bağlı olarak imal edilen makine elemanlarında bazı özelliklerin ve değerlerin bilinmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlardan birisi de, imalat teknolojisi sonunda parçaların yüzey tabakasında oluşan kalıcı gerilmelerin araştırılması olarak karşımıza çıkmaktadır [19-21]. Kalıcı gerilmeler ve yorulma ömrü arasındaki ilişki birçok güncel çalışmanın konusu olmaktadır [6].

Kalıcı gerilmeler, dış yükler kaldırıldığında parçada kalan gerilmeler olarak tanımlanabilir. Başka bir ifadeyle kalıcı gerilmeler dış kuvvetlere bağlı olamayan ve bir parçada “hapsolmuş” gerilmeler şeklinde düşünülmektedir [16]. Mekanik veya termal uygulamalarda yeni kalıcı gerilmeler oluşturulabilir. Homojen olmayan plastik deformasyonlar, ısıl işlemler ve çeşitli yüzey işlemleri kalıcı gerilme dengesinde ve dağılımında değişikliğe yol açabilirler [6]. Kalıcı gerilmelerin, üretilen parçanın sertliğine, mukavemetine ve ölçü hassasiyetine belli bir etki yaptığı bilinmektedir. Parçanın şekli karmaşık veya parçalarda çentik elemanları (dişliler, vidalar vs.) varsa, kalıcı gerilmeler bu parçalarda daha çok etkili olmaktadır. Karmaşık biçimli parçalar daha yoğun teknolojik koşullarda oluştuğundan, bu parçalarda kalıcı gerilmeler en üst seviyededir. Bu değerlerin hangi derinliğe nüfuz ettikleri, işaretlerinin ne oldukları teorik ve deneysel yöntemlerle hassas olarak belirlenmesi büyük zaman kaybına neden olmaktadır [6-8]. Son yıllarda elektro mekanik konularındaki bilgilerin gelişimi, deney değerlerinin elektrik sinyallerine ve bu sinyallerin bilgisayarın anlama mantığına dönüştürülüp sonuçların bilgisayarda özel programlardan yararlanarak elde edilebilmesi bu tür problemlerin çözümünü kolaylaştırmıştır.

Kalıcı gerilmeler, mühendislik malzemelerinin yorulmalarında önemli rol oynamaktadır. Çünkü yorulma çatlakları genellikle yüzeyde başlar. Kalıcı gerilmelerin de yüzeyde oluşması genellikle bu durum için çok uygundur. Yüksek gerilme alanlarında basma gerilmeleri genellikle faydalıdır. Özellikle basma kalıcı gerilmelerinin parçaların yorulma ömrü, kırılma mukavemeti ve gerilme korozyonu üzerinde olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Basma gerilmeleri, yorulma çatlaklarının oluşumuna ve gelişimine engel olur. Çekme gerilmeleri ise çatlak oluşumuna ve gelişimine yardımcı olduğundan zararlıdır. Ayrıca çekme kalıcı gerilmeleri, gerilmeli korozyon çatlamalarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle, parçanın kalıcı gerilme durumunun bilinmesi arıza nedenlerinin anlaşılması açısından önemlidir [6,22].

Tekrarlanan yükler altında çalışan makine parçalarının bir takım yorulma deneyleri yardımıyla yorulma ömürlerinin belirlenmesi üretim hazırlığında ilk aşamadır. Yorulma deneylerinde elde edilen sonuçlardan, parça tasarımında ve imalatında yararlanılacak spesifikasyonların hazırlanmasında faydalanılır.

Yukarıdaki yöntem genellikle hesaplamaların yapılmasında yorulma deneylerinde kullanılan numuneler ile özdeş makine parçalarına ait malzeme davranışlarının göz önünde bulundurulmasını gerektirir.

Yorulma çatlakları maksimum çekme gerilme bölgelerinde ve genellikle parça yüzeyinde meydana geldiği için ince yüzey katmanlarında kasten oluşturulmuş kalıcı basma gerilmeleri makine paçalarının yorulma ömrünü önemli ölçüde arttırabilir ya da benzer yorulma ömrüne sahip daha hafif ve küçük parçaların kullanımına olanak tanıyabilir [16,23].

Kalıcı gerilmeleri tamamen zararlı görmek yanlıştır. Gerçekte kritik parçalarda istenen kalıcı gerilmeleri oluşturmak için birkaç yöntem kullanılır. Bu yöntemler; sertleştirme, bilyeli dövme ve yüzey ovalamadır [24]. Yorulma çatlaklarının başlamasına ve yayılmasına karşı direnci artıran, gelişmiş yorulma özelliklerini sağlayan mekanik yüzey işlemleri (derin haddeleme, lazer şokları ile dövme, püskürtmeli dövme, fırçalama gibi), metalik yüzeyler için birçok faydalı etki

sağlamaktadır. I. Nikitin vd. AISI 304 östenitik çelik malzemenin 600 0C sıcaklıkta derin haddelenmesi ve lazer şokları ile dövülmesi sonucu malzemedeki yorulma davranışı ve kalıcı gerilme kararlılığını incelemişlerdir. Lazer şokları ile dövmenin de derin haddeleme (büyük kalınlıklarda yapılan haddeleme) ile hemen hemen aynı yorulma ömrünü gösterdiği görülmüştür. Lazer şokları ile dövme uygulaması sonucunda yüzeyde yaklaşık olarak –300 MPa basma kalıcı gerilmesi oluşmuştur. Derin haddeleme sonucunda ise yaklaşık olarak –670 MPa basma kalıcı gerilmesi tespit edilmiştir. Bütün kalıcı gerilmeler X-Ray kırılma tekniği ile ölçülmüştür [25].

Kalıcı gerilmelerin yararlı etkileri günümüzde genel olarak kabul edilmektedir. Otomotiv ve uçak endüstrisi de bu avantajı kendi yararları doğrultusunda kullanmaktadır. Bütün tasarımcılar ve mekanik donanım imalatçıları tarafından yararlanılan bu prensiplerin geniş bir uygulaması, malzeme kullanımında kapsamlı bir ekonomik gelişme ile sonuçlanmaktadır [16].

Genel anlamda makine elemanları, sanayiinin her alanında kullanılan ve yaptığı işe uygun olarak değişik zorlama tiplerinin etkisinde kalan sistemlerdir. Bu nedenle makine elamanlarının imalatı esnasında her türlü iç zorlamanın çok iyi hesaplanması, tasarımlarının ve imalat parametrelerinin buna göre belirlenmesi gerekmektedir. Teori ve pratiğin çeşitli etkenler nedeni ile birbiri ile uyuşmamasından, imal edilecek parçalarda meydana gelecek iç gerilmelerin deneysel yollarla ölçülmesi gerekmektedir. Ayrıca üretim esnasında deformasyon sonucu oluşan kalıcı gerilmelerin ölçümleri, tasarımda büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, mühendislik faaliyetlerinin devam ettiği tüm alanlarda imal edilecek sistemlerin uzun ömürlü, kaliteli, emniyetli ve ekonomik olabilmesi için imalatla ilgili tüm parametrelerin çok hassas olarak belirlenmesi istenmektedir. Karmaşık parçaların teorik olarak mukavemet hesaplarının yapılması, etkiyen kuvvetlerin ve gerilmelerin hesap yolu ile bulunmasını zorlaştırmaktadır. Hesaba katılmayan ve belirlenemeyen kuvvetler, ileride büyük problemlere neden olabilmektedir [16].

Malzemeden tabakalar halinde katmanların kaldırılması sonucu oluşan deformasyondan yararlanmak suretiyle, kalıcı gerilmelerin belirlenmesi yöntemi en yaygın metotlardan biridir. Hooke kanunu uyarınca bir malzemeye uygulanan

kuvvet sonucu malzemede boyut değişikliği olmaktadır. Çeşitli imalat yöntemi ile üretilen makine elemanlarında değişik işlemler nedeni ile malzemede oluşan ve makine elemanlarının yorulma ömrü üzerinde etkisi olan kalıcı gerilmelerin belirlenmesi gerekmektedir [16].