• Sonuç bulunamadı

1. GENEL BİLGİLER

1.6. Kor Nedir?

1.6.2. Kor Bölgesinin Sınıflandırılması

1.6.2.2. Kalça Bölgesindeki Kor Kasları

Şekil 2; Kalça Bölgesindeki Kor Kasları (Url – 9, 2018)

• Sartorius

Vücudan en uzun kası olan m. sartorius, spina iliaca anterior superior’dan başlar. Pes anserinus’da tibia’nın iç yüzünün iç kısmında sonlanır. N. femoralis tarafından innerve edilir ve abduksiyonda, bacağın lateral rotasyonda, kalçanın fleksiyonunda, dizin ekstansiyonunda fonksiyon icra eder. Uyluğa ve bacağa fleksiyon yaptırır (Unur vd., 2002; Kaya, 2012 ).

• Piriformis

Piriformis kası, foramina sacralia anterior kaslarını kapsamadan, sacrum bölgesindeki 2. ve 4. segmentlerinin ön yüzeyinden başlayarak, trochanter major’de sonlanmaktadır (Unur vd., 2002). N. musculi piriformis kası tarafından innerve edilmektedir. Ekstensiyon dururumda uyluğa dış rotasyon, fleksiyon durumunda ise, abduksiyon hareketlerini yaptırmaya yaramaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006).

• Psoas

Psoas majör kası; lomber vertebranın transverse çıkıntılarını alt yüzeylerinde ve herkeste bulunmayabilen psoas minor kası ise T12 ve L1 vertebraların yan yüzeylerinden

başlayarak trokanter minörde sonlanmaktadır (Kendall vd., 2005). Psoas kasının birincil görevi kalça fleksiyonu yaptırmaktır. Lumbar bölgeye tutunmakta olan bu kas spinal biyomekanikte önemli bir yardımcı rolü üstlenmektedir (Sever, 2016). Psoas kası, üstten diyafram ile alttan ise pelvik kaslarıyla fasya bağlantılarına sahiptir ve bel bölgesindeki baskıyı kontrol ederken ve bu bölgenin denge ve sağlamlığına destek vermede önemli rol oynamaktadır.

• Adductor Longus, Brevis Ve Magnus,

M. adductor longus kası, Ossis pubis’in corpus’u ve crista pubicum’dan başlayarak, labium mediale linea aspera’nın orta kısmında sonlanmaktadır. N. Obturatorius kası tarafından innerve edilmektedir. Uyluğa adduksiyon, fleksiyon ve dış rotasyon hareketlerini yaptırmakta rol oynamaktadır (Cumhur, 2006).

M. adductor magnus kasının ön bölgesi, pubis’in ramus inferior’u ve ischium’un ramus inferior’undan başlayarak, tuberositas glutea’nın medial kısmı ve labium mediale linea aspera’da sonlanmaktadır. N. obturatorius tarafından innerve edilmektedir. Uyluğa adduksiyon, fleksiyon ve dış rotasyon yaptırırken arka bölgesi ise, tuber ischiadicum’dan başlayarak, linea supracondylaris ve tuberculum adductorium’da sonlanmaktadır. N. tibialis tarafından innerve edilmekte ve uyluğa ekstansiyon ve iç rotasyon yaptırmakta rol alır (Cumhur, 2006). M. adductor brevis (corpus) kası ise, Ossis pubis’in ön yüzünden başlayarak, labium mediale linea aspera’nın orta kısmında sonlanmaktadır. N. obturatorius tarafından innerve edilirken uyluğa adduksiyon, fleksiyon ve dış rotasyon yaptırmaktadır (Cumhur, 2006).

• Pectineus

Pectineus kası, Pecten ossis pubis’ten başlayarak ve linea pectinea’da sonlanmaktadır. N. femoralis tarafından innerve edilirken ve uyluğa adduksiyon, fleksiyon, birazda iç rotasyon yaptırmaktadır (Cumhur, 2006).

• Rectus Femoris

Uyluğun ön yüzeyinde yüzeysel konumda yer almaktadır. Spina iliaca anterior inferior ve acetabulum’un üst kenarından başlayarak, uyluğun ön orta bölgesinde vertikal olarak ilerleyerek, patella’nın bazisinde sonlanmaktadır (Yıldırım, 2006).

• Tensor Facia Latae

Lumbopelvik bölge için büyük önem arz etmekte olan tensor fasya latae vücuda askı görevi üstlenmektedir. Tensor fasya latae kasları addüktör kasları, hamstring ve quadriceps femoris kasını çevreler. Bu kas gluteus maksimus kas liflerini pelvis bölgesinden alt ekstremiteye geçişinde öncelikli olarak bağlantı bölgesi olarak görev yapmaktadır. Gluteus maksimus kası ile fasya latae kasının birbirine bağlanmasıyla iki kas koordinasyonuyla pelvisin kontrolünü sağlarlar (Arıncı, 2003; Stanton vd., 2004).

• Semitendinosus

M. semitendinosus kası, Tuber ischiadicum’un iç yüzünden başlayarak, tibia’da condylus medialis’in alt kısmı ve tuberositas tibia’da sonlanmaktadır. N. tibialis tarafından innerve edilirken diz ekleminin flexsiyon yaparken etkili olduğu gibi kalça ekleminin rotasyonunda, ekstensiyonunda adduksiyonunda sinergist olarak fonksiyon icra etmede etkin bir role sahiptir (Dere, 2010; Kaya, 2012).

• Semimembranosus

M. semimembranosus kası Tuber ischiadicum’un iç yüzünden başlayarak, tibia’da condylus medialis’in alt kısmı, diz eklemi kapsülü ve lig. popliteum obliqum’da sonlanmaktadır. N. tibialis tarafından innerve edilirken bacağa fleksiyonda iken iç rotasyon yaptırırken uyluğa ekstansiyon yaptırmaktadır. Semitendinosus kasının fonksiyonlarına yakın fonksiyonlara sahiptir. Bu kas eş güdümlü çalışmakta olan kastır (Cumhur, 2006;

Kaya, 2012).

• Gluteus Maximus

Gluteus maximus kası kalça bölgesinde bulunan kaslar arasında en büyük ve yüzeysel kas olarak kalçaya asıl görünüşünü vermektedir. Pelvik bölgesinin stabilizasyonunu sağlama işlevinin yanında kalçaya rotasyon, abduksiyon ve ekstansiyon yaptırmada büyük rol oynar. (Jones, 2013). Gluteus maksimus kası özellikle kapalı zincir hareketlerde ve üst bacakta bulunan kasların kuvvet üretim kapasitesine etki etmesi bakımından önemli bir stabilizör görevi üstlenmektedir (Winter vd., 1995; Willardson, 2007;

Hibbs vd., 2008; Kalaycıoğlu, 2012). Gluteus maksimus kası kalça ekstansörlerindendir (Akuthota ve Nadler, 2004; Kibler vd., 2006).

• Gluteus Medius

Kalçada bulunan ikinci büyük kas grubu olan gluteus medius, gluteus minimus ve maksimus kasları arasında yer almaktadır. Pelvik bölgesinin stabilitesini sağlamak ve kalçanın abduksiyon ve rotasyon hareketlerinde yardımcı rol oynamaktadır. Ayrıca gluteus medius kası uyluğa abduksiyon yaptırmaktadır (Kendal vd., 2005).

• Gluteus Minimus

Kalçada bulunan kaslar arasında en küçük kas olan gluteus minimus, gluteus mediusun alt tarafında bulunmaktadır. Proximalde illiumun anterior gluteal bölgesine tutunmakta ve distalde femurun trochanter majoruna tutunmaktadır. Abduksiyon ve rotasyonda etkin rol oynarken kalça rotasyonunda görev almakta ve pelvisin sabit pozisyonda kalmasını sağlamaktadır (Kaya, 2012).

• Biceps Femoris

Biceps femoris kasının iki başı bulunmaktadır. Bu Kasın uzun başı, tuber ischiadicum’un iç yüzünden başlarken kısa başı ise, linea aspera’nın dış dudağından başlamaktadır. Bu iki baş birleşerek caput fibula, lig collateralis fibularis ve tibia dış kondiline yapışmaktadırlar. Biceps femoris’in kısa başı, peronealis, uzun başı ise, tibialis innerve etmektedir. Her iki başta diz ekleminde bacağa fleksiyon yaptırırken, fleksiyon pozisyonunda olduğunda bir miktar dış rotasyon yaptırmaktadır. Ayrıca bu kasın uzun başı, kalça ekleminde uyluğa ekstansiyon ve biraz da dış rotasyon yaptırmaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006; Dere, 2010).

• Gemellus Superior Ve İnferior

Gamellus Superior kası spina ischiadica’dan başlayarak, trochanter major’de sonlanmaktadır (Unur vd., 2002). Plexus sacralis’den gelen dallarla innerve olur.

Ekstensiyon dururumdaki uyluğa dış rotasyon, fleksiyon durumundaki uyluğa ise abduksiyon hareketlerini yaptırmaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006). Gamellus İnferior ise Tuber isciadicum’dan başlayarak, trochanter major’da sonlanmaktadır (Unur vd., 2002).

Plexus sacralis’den gelen dallarla innerve olur. Uyluğa ekstensiyon dururumda iken dış rotasyon yaptırırken, fleksiyon durumunda ise abduksiyon hareketlerini yaptırmaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006).

• Obturator İnternus Ve Externus

Obturatorius internus kası Membrana obturatoria’nın tutunduğu kemik kenarından başlayarak trochanter major’de sonlanmaktadır (Unur vd., 2002). N. musculi obturatorii interni tarafından innerve edilir. Uyluğa ekstensiyon dururumda dış rotasyon yaptırıken, fleksiyon durumundaki ise abduksiyon hareketlerini yaptırmaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006).

• Quadratus Femoris

Quadratus femoris kası Tuber ischiadicum’dan başlayarak crista intertrochanterica’da sonlanmaktadır (Unur vd., 2002). N. musculi quadrati femoris kası tarafından innerve edilerek, uyluğa dış rotasyon yaptırmaktadır (Arıncı ve Elhan, 2006).

Benzer Belgeler