• Sonuç bulunamadı

23.1 Sözleşme kapsamında kısmi Geçici Kabul öngörülmüş, kısmi Kesin Kabul öngörülmemiştir.

23.2 Geçici Kabul ve Kesin Kabul işlemleri Sözleşme’nin “Geçici Kabul” ve “Kesin Kabul” hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

23.3 GEÇİCİ KABUL

23.3.1 Sözleşme konusu İş’lerin, Sözleşme’de yer alan hükümlere uygun olarak tamamlanmasının ardından YÜKLENİCİ Geçici Kabul’ün yapılması için TUSAŞ’a yazılı olarak başvuruda bulunur.

23.3.2 Yapılan işler, Kontrol Teşkilatı tarafından ön incelemeden geçirilir ve yapılan tespitler bir tutanağa bağlanır. Bu inceleme sırasında YÜKLENİCİ’nin veya YÜKLENİCİ Vekilinin de hazır bulunması gereklidir. YÜKLENİCİ’ye yapılacak bildirime rağmen kendisi veya YÜKLENİCİ Vekili gelmezse Kontrol Teşkilatı bu incelemeyi tek taraflı olarak yapar ve düzenlenen tutanakta bu husus belirtilir. Yapılan ön inceleme sonucunda;

a) İş’in Sözleşme’ye uygun olarak tamamlandığı ve Geçici Kabul’ünün yapılmasında bir engel bulunmadığı anlaşılırsa TUSAŞ tarafından geçici kabul komisyonu oluşturulur,

b) İş kabule hazır değilse, Ayıp(lar)ı gösteren ön inceleme tutanağı, Kontrol Teşkilatı tarafından hazırlanır. YÜKLENİCİ veya YÜKLENİCİ Vekili bu tespitte hazır bulunmazsa tutanakta bu husus ayrıca belirtilir. YÜKLENİCİ, TUSAŞ tarafından tutanakta bildirilen Ayıp(lar)ı gidererek İş’in Geçici Kabul’e hazır olduğu yönünde tekrar Geçici Kabul talebinde bulunur.

23.3.3 YÜKLENİCİ Geçici Kabul başvurusunda gecikmiş olursa veyahut işi süresinde kabule elverişli duruma getirememişse; Sözleşmeye göre İş’in bitmesi gereken tarihte Kontrol Teşkilatı tarafından İşyeri’nde incelenerek o günkü durum bir tutanakla tespit edilir. Bu inceleme sırasında YÜKLENİCİ’nin veya YÜKLENİCİ Vekilinin de hazır bulunması gereklidir. YÜKLENİCİ’ye yapılacak bildirime rağmen kendisi veya YÜKLENİCİ Vekili gelmezse Kontrol Teşkilatı bu incelemeyi tek taraflı olarak yapar ve düzenlenen tutanakta bu husus belirtilir. İşte Ayıp(lar)’ın varlığı halinde bunların giderilmesi için belirlenen sürenin sonunda, YÜKLENİCİ bulunsun veya bulunmasın, aynı şekilde durum, Kontrol Teşkilatı tarafından düzenlenecek bir tutanakla tespit edilir.

23.3.4 Kabul Komisyonu’nun oluşturulması ve İşyeri’ne gönderilebilmesi, Kontrol Teşkilatı tarafından hazırlanacak ön inceleme tutanağındaki Ayıp(lar)ın bedelleri toplamının İş’in Sözleşme Bedeli’nin

%5(yüzde beş)’inden fazla olmamasına bağlıdır. Bu oranı geçmeyen kusur ve eksiklikler, aynı zamanda İş’in TUSAŞ’a teslimine ve kullanılmasına ve/veya işletilmesine engel olmayacak ve herhangi bir tehlikeye meydan vermeyecek nitelikte olmalıdır.

23.3.5 Kabul Komisyonu, gerçekleştirilen işlerin nev’ini, niteliğini, Sözleşme ile teknik gereklere ve İş sırasında onaylanan değişikliklere uygunluğunu ve Geçici Kabul’e hazır olup olmadığını, YÜKLENİCİ veya YÜKLENİCİ Vekili ile birlikte inceler. Yapılan inceleme neticesinde;

a) Kabul Komisyonu, Geçici Kabul’e engel nitelikte olmamakla birlikte yapılan İş’te Ayıp(lar) tespit ederse; gördüğü Ayıp(lar)ın ayrıntısını gösterir bir liste düzenler ve bunların giderilmesi için gerekli olan süreyi tespit eder. Belirlenen sürenin sonunda, YÜKLENİCİ bulunsun veya bulunmasın, İş’in son durumu, Kontrol Teşkilatı tarafından düzenlenecek bir tutanakla tespit edilir.

b) Kabul Komisyonu’nun tespit ettiği Ayıp(lar), belirlenen sürede YÜKLENİCİ tarafından giderilmezse bu sürenin bitiminden sonra Ayıp(lar)ın giderilmesine kadar geçecek her gün için, giderilecek Ayıp(lar)ın durumuna göre Sözleşme’de günlük Gecikme Cezası olarak yazılan miktarın belli bir oranında (bu orana Kabul Komisyonu karar verir ve Geçici Kabul Tutanağı’na yazar) günlük Ceza uygulanır ve Geçici Kabul İtibar Tarihi Ayıp(lar)ın giderileceği tarihe ertelenir.

Ancak bu gecikme otuz günü geçtiği takdirde TUSAŞ, YÜKLENİCİ hesabına eksiklerin giderilmesini kendisi yaptırarak fatura bedelleri YÜKLENİCİ'nin alacaklarından veya teminatından tahsil edilecektir. Bu takdirde de eksikler tamamlanıncaya kadar Ceza uygulaması devam eder ve Geçici Kabul İtibar Tarihi ertelenir,

c) Kabul Komisyonu İş’i Geçici Kabul’e uygun gördüğü takdirde, Geçici Kabul Tutanağı 3 (üç) nüsha olarak Taraflar’ca imzalanır 1 (bir) nüshası YÜKLENİCi’ye verilir.

23.3.6 YÜKLENİCİ veya YÜKLENİCİ Vekili, yazı ile yapılacak çağrıya rağmen Geçici Kabul’de hazır bulunmazsa veya Geçici Kabul Tutanağı’nı imzalamak istemezse tutanakta bu husus ayrıca belirtilir.

23.3.7 Geçici Kabul Tutanağı, Kabul Komisyonu tarafından onaylandıktan sonra geçerli olur. Tamamlanan İş’lerin korunması, bu tutanağın imzaları tamamlanana kadar YÜKLENİCİ sorumluluğundadır. Geçici Kabul’ün yapılmasını müteakip İş’in kullanılması ve/veya işletilmesi, İş’in Kesin Kabul’ünün yapıldığı anlamına gelmez.

23.3.8 Geçici Kabul İtibar Tarihi olarak esas alınacak tarih, İş’in Geçici Kabul’e elverişli bir halde tamamlandığı tarih olup bunu Kabul Komisyonu tespit ederek tutanağa geçirir. Ancak YÜKLENİCİ

tarafından tamamlanması ve düzeltilmesi gereken Ayıp(lar)dan, teknik bakımdan tamamlandıktan sonra bir deneme süresi geçirmesi gerekenler varsa, bu Ayıp(lar)ın giderilmesi tarihinden başlayarak Kesin Kabul’e kadar geçmesi gereken süreyi de Kabul Komisyonu belirleyerek tutanağa yazar.

23.3.9 YÜKLENİCİ’nin yaptığı işin, süresinde tamamlandığı Kontrol Teşkilatı tarafından tespit edilmiş, ancak Kabul Komisyonu’nun İşyeri’ne gitmesi ve Geçici Kabul’ü yapması herhangi bir nedenle gecikmiş ise Geçici Kabul Tutanağı’nda İş’in gerçek bitiş tarihi belirtilir ve bu tarih İş’in Geçici Kabul İtibar Tarihi olur.

23.3.10 Kabul Komisyonu, YÜKLENİCİ’nin yaptığı işte tereddüt doğuran durumlar görürse, durumun tahkiki için, Sözleşme’de yazılı olmasa bile, her türlü giderleri YÜKLENİCİ’ye ait olmak üzere gerekli teknik deneylerin yapılmasını isteyebilir.

23.3.11 Geçici Kabul için yapılan incelemede, teknik olarak kabulünde sakınca görülmeyen ve İş’in TUSAŞ’a teslimini ve kullanılmasını ve/veya işletilmesini engellemeyen, giderilmesi de mümkün olmayan veya fazla harcama ve zaman kaybını gerektiren, Ayıp(lar) görülecek olursa YÜKLENİCİ’nin her türlü teminat, hakediş ve alacaklarından nefaset kesilmek şartı ile, İş TUSAŞ tarafından bu hali ile kabul edilebilir. Bu gibi Ayıp(lar)ın niteliğinin ve kesilecek bedelin Geçici Kabul Tutanağı’nda gösterilmesi gereklidir. YÜKLENİCİ bu işleme razı olmazsa, her türlü gideri kendisine ait olmak üzere, ayıp(lar)ı verilen sürede düzeltmek ve gidermek zorundadır.

23.3.12 Sözleşme’de taahhüdün tamamlanan ve müstakil kullanıma elverişli kısımları için kısmi Geçici Kabul yapılacağı belirtilen işlerde veya Sözleşme’de kısmi Geçici Kabul yapılması öngörülmemekle birlikte, İş’in yürütülmesi sırasında önceden öngörülemeyen zorunlu nedenlerle ihtiyaç görülmesi durumunda; yukarıdaki usullere uygun olarak kısmi Geçici Kabul(ler) yapılabilir. İşin kısmi Geçici Kabul’ünün yapılmış olması işin bütününün Geçici Kabul’ü yapıldığı anlamına gelmez.

23.3.13 İşin süresinden önce bitirilmesi halinde, YÜKLENİCİ’nin isteği üzerine, TUSAŞ sözleşmedeki İş bitim tarihini beklemeksizin yukarıdaki usullere uygun olarak işin Geçici Kabul’ünü yapabilir.

23.3.14 YÜKLENİCİ, Geçici Kabul’ün yapılmasından sonra SGK’dan getireceği ‘İlişiksizlik Belgesi’ni, TUSAŞ’a takdim edecektir.

23.4 KESİN KABUL

23.4.1 İşbu Sözleşme konusu İş’in Sözleşme’de belirtilen garanti (teminat) süresi sonunda YÜKLENİCİ’nin yazılı müracaatı üzerine, Kabul Komisyonu oluşturularak Geçici Kabul’deki esas ve usullerle Kesin Kabul yapılır.

23.4.2 Geçici ve Kesin Kabul’ler arasında, YÜKLENİCİ tarafından yapılması gereken İş’lerin Sözleşme uyarınca yapılıp yapılmadığı Kabul Komisyonu tarafından incelenerek tespit olunur.

23.4.3 Kabul Komisyonu, Geçici Kabul sırasında iyi durumda ve Geçici Kabul’e elverişli olduğu tespit edilmiş olan İş’lerde garanti (teminat) süresince kullanılma sonucunda meydana gelen normal aşınma ve eksilmeden doğan durumlar haricinde, İş’in fen ve sanat kurallarına uygun yapılmamasından kaynaklanabilecek herhangi bir Ayıp(lar)ın veya Geçici Kabul’den sonra ortaya çıkan bir Ayıp(lar)ın olup olmadığını inceler.

23.4.4 Garanti süresi (Teminat süresi) içinde YÜKLENİCİ’nin, bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğu ve kendisine yüklenebilecek Kesin Kabul’ü engelleyecek Ayıp(lar) görülmediği takdirde Kesin Kabul Tutanağı 3 (üç) nüsha olarak Taraflar’ca imzalanır 1 (bir) nüshası YÜKLENİCi’ye verilir. Eğer bu süre içerisinde, sorumluluğu YÜKLENİCİ’ye atfedilmeyecek Ayıp(lar) tespit edilmişse bu da tutanakta ayrıca belirtilir.

23.4.5 İş’in Kesin Kabul’üne engel herhangi bir durum görüldüğü takdirde, Kesin Kabul’ü engelleyen Ayıp(lar) Kabul Komisyonu tarafından bir tutanakla tespit edilir ve Kesin Kabul işlemi yapılmaksızın Ayıp(lar)ın giderilmesi için bir süre belirlenir. Bu Ayıp(lar)ın tutanakta belirlenen süre içerisinde

YÜKLENİCİ tarafından giderildiği Kabul Komisyonu tarafından tespit edildiğinde Kesin Kabul işlemi sonuçlandırılır.

23.4.6 YÜKLENİCİ garanti (teminat) süresi veya yukarıdaki fıkrada söz konusu edilen süre sonunda, TUSAŞ’ın kabul edebileceği gecikmeler dışında, Sözleşme hükümlerine göre İş’i Kesin Kabul’e elverişli duruma getirmeyerek bir gecikmeye yol açmış ise, TUSAŞ ya YÜKLENİCİ’ye 23.3.5 inci maddede belirtilen şekilde Ceza uygulayarak Ayıp(lar)ın giderilmesini bekler, ya da gecikme otuz günü geçerse Ceza uygulamasına devam etmekle birlikte Ayıp(lar)ı YÜKLENİCİ’nin nam ve hesabına yaptırır ve ilgili her türlü gideri YÜKLENİCİ’nin alacaklarından ve/veya kesin teminatından keserek tahsil eder.

23.4.7 TUSAŞ, gerek Ayıp(lar)ın YÜKLENİCİ hesabına giderilmesi bedellerini, gerekse vukuunda belirtilen Ceza’larını YÜKLENİCİ’nin alacaklarından ve/veya kesin teminatından kesmeye yetkilidir.

23.4.8 Kesin Kabul Tutanağı’nın TUSAŞ tarafından onaylanması ile Kesin Kabul işlemi tamamlanmış olur.

23.4.9 YÜKLENİCİ’nin yazılı müracaatı ve TUSAŞ’ın da uygun görüşü olmak kaydıyla, kısmi Geçici Kabul’ü yapılmış kısımların, Sözleşme’de belirtilen garanti (teminat) süresi dikkate alınarak, yukarıdaki esaslara göre İş’in bütününün Kesin Kabul’ünün yapılması anlamına gelmemek şartıyla, kısmi Kesin Kabul’ü yapılabilir.

23.4.10 Kesin Kabul’ün yapılmasının ardından YÜKLENİCİ’nin Kesin Teminatı geri verilir.

Benzer Belgeler