• Sonuç bulunamadı

4. BLUETOOTH PROTOKOL MİMARİSİ

4.7 IrDA Uyumluluğu

4.7.6 IrDA ve Bluetooth

4.7.6.3 IrDA ve Bluetooth Uygulama Kesişmesi

IrDA için tanımlanan çoğu uygulama Bluetooth için de tanımlanmıĢtır. Bazı durumlarda IrDA, bazı durumlarda ise Bluetooth veri transferi için uygun olur. Veri Alışverişi

Hem IrDA hem de Bluetooth veri alıĢveriĢi konusunu temel bir fonksiyon olarak ele almaktadır. Veri alıĢveriĢi bir mobil telefondan bir PDA ye iĢ kartı göndermek kadar basit bir iĢlem Ģeklinde olabildiği gibi, bir PDA ile PC arasında veri senkronizasyonu sağlamak kadar kompleks de olabilir. Bluetooth ve IrDA bu tip uygulamaları ve diğer veri alıĢveriĢi uygulamalarını destekler. Her iki teknoloji de bu uygulamaları

desteklemek için aynı üst katman protokolünü, OBEX’i, kullanırlar. Aynı protokolü kullandıkları için tek bir uygulamanın hem IrDA hem de Bluetooth üzerinde çalıĢması mümkün olmaktadır. Ġki teknolojinin de aynı uygulamaları desteklediği düĢünülürse, neden ikisine de ihtiyaç olduğu sorusu akla gelebilir. Her iki teknolojinin de birbirlerine karĢı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Genel bir veri alıĢveriĢi uygulaması içinde birçok cihaz bulunan bir oda içinde gerçekleĢir. Buna örnek olarak elektronik kart değiĢ tokuĢu verilebilir. Büyük bir konferans odasında iki kiĢinin kartlarını değiĢmek üzere karĢılaĢtığını düĢünelim. Odada kablosuz cihazı olan ve aynı Ģeyi gerçekleĢtirmeye çalıĢan baĢka insanlar da bulunmaktadır. Bu durum IrDA nin üstün olduğu durumlardan birisidir. Kısa-dalga, dar açılı IrDA “nokta hedefle ve vur” prensibi ile bu gereksinime daha iyi cevap verir. Bir kart değiĢme olayında kiĢilerin birbirlerine yakın bir mesafede olmaları ve karĢılıklı durmaları kaçınılmazdır. IrDA in uzaklık ve açı limiti sayesinde diğer kiĢiler de giriĢim oluĢturmaksızın haberleĢebilirler. IrDA teknolojisinin doğası gereği basit bir güvenlik ve kullanım kolaylığı sağlanmıĢ olur.

Bu durum Bluetooth’un zayıf olduğu durumlara bir örnektir. Çok-yönlü haberleĢme karakteristiği sebebiyle alıcı cihazı belirlemekte güçlük çekilir. Kullanıcının basit olarak alıcı tarafı hedeflemesi mümkün olmaz. Bir Bluetooth cihazı mutlaka zaman gerektiren bir keĢif süreci geçirir ve bu süreç sonunda odadaki diğer cihazların çoğunu da bulur. Hedef cihaza yakın mesafede bulunmanın çok fazla yararı olmaz. Kullanıcı keĢfedilen birçok cihaz arasından bir seçim yapmak durumunda kalır. Doğru cihazı seçmek için 48-bit cihaz adresi veya isim gibi yardımcı bir bilgiye ihtiyaç duyulur. Bluetooth çok noktalı eriĢim kapasitesine sahip olduğu için yetkisiz eriĢimlere karĢı bir güvenlik mekanizması kullanmak zorundadır.

Diğer veri alıĢveriĢi çözümlerinde Bluetooth daha çok tercih edilen bir çözümdür. Katı objelere penetre edebilmesi ve sağladığı maksimum mobilite özelliği sayesinde IrDA ile yapılması imkansız olan veri değiĢim iĢlemleri Bluetooth ile gerçekleĢtirilir. Örneğin, Bluetooth ile kiĢinin cep telefonu cebinde iken dahi PC ile senkronizasyon sağlanabilir (bu iĢlem IrDA ile mümkün değildir). Bluetooth un çok yönlülük özelliği sayesinde telefon PC nin etki alanına girdiğinde senkronizasyon baĢlar. Bluetooth ile yapılan senkronizasyon iĢleminde telefonun sabit bir lokasyonda kalması gerekmez. IrDA ile ise telefon mutlaka uygun bir pozisyonda sabit kalmalıdır.

LAN Erişimi

Bluetooth ve IrDA in önemli ortak özelliklerinden birisi, bir cihazı kablosuz olarak, kablolu bir ağa bağlayabilmeleridir. Bluetooth’da bir ıĢık hizalama durumu söz konusu olmadığı için bu tip bir uygulamada kullanmak için idealdir. Bluetooth kullanıcıları özellikle bir LAN eriĢim noktasının konumlandırıldığı durumda IrDA’ya oranla çok daha esnek bir haberleĢme olanağına sahip olurlar.

Bununla birlikte Bluetooth’un çok noktalı haberleĢme altyapısı sunması da birden fazla cihazın ortamı paylaĢmasına olanak sağlar. Bluetooth’un IrDA’ya oranla tek potansiyel zayıf noktası performansıdır. Bluetooth’un toplam bant geniĢliği 1 Mbit/sn. ile sınırlıdır; IrDA ise 4 Mbit/sn. yi desteklemekte ve 16 Mbit/sn. için de geliĢtirilmektedir.

IrDA bir IrDA destekli cihazı kablolu bir ağa bağlarken IrLAN protokolünü kullanmaktadır. Ġki cihaz arasındaki mesafe ise maksimum 1 metre olmalıdır.

Çevirmeli Ağ

TaĢınabilir bir bilgisayar ile bir cep telefonu arasında EIA/TIA 232 bağlantısını emüle ederek, internete çevirmeli ağ üzerinden bağlanmak; günümüzde IrDA in en çok kullanıldığı alanlardan birisidir. Aynı uygulamanın Bluetooth ile de gerçekleĢtirilmesi hedeflenmektedir. Bluetooth’un en büyük avantajı kullanıcı cep telefonu cebinde yürürken bile çevirmeli ağ bağlantısının devam etmesidir.

Ses Uygulamaları

Bluetooth spesifikasyonunun doğal özelliklerinden birisi senkron ses kanallarıdır. Bluetooth sayısal ses verisini taĢımak için bant geniĢliği ayırabilir. Bir pikonette en fazla üç adet simültane ve tam dubleks ses transferine imkan tanınabilir. Infrared for Mobile Communications (IrMC) spesifikasyonu, bir IrDA linki üzerinden tam dubleks ses verisini taĢımak için “Gerçek Zamanlı Transfer Kontrol Protokolü” (RTCON) nü tanımlamıĢtır. RTCON 115.2 kbit/sn. lik IrDA linkinin tamamını bu iĢ için harcar ve baĢka bir verinin taĢınmasına izin vermez. Eğer linkin uçlarındaki her iki taraf da birbirlerine göre sabit pozisyonlarda ise IrDA bu tip bir uygulamada iyi sonuç verir. En yaygın olan kullanım alanı bir araba kitinde çalıĢan cep telefonu örneğidir.

Güvenlik

IR ın yön ile ilgili özelliği ve gönderici ile alıcı arasındaki ıĢık hizalama gereksinimi sebebiyle düĢük serecede bir güvenlik ile sorun yaĢanmaz. Buna rağmen yansıyan ıĢığı dedekte edip, çevredeki gürültüyü de filtreleyerek müdahalede bulunmak mümkündür. IrDA, Bluetooth gibi güvenlik özelliklerini link katmanında sağlamaz. Bunun yerine doğrulama ve/veya Ģifreleme için daha yüksek katman protokollerine ve uygulamalarına dayanır.

Bluetooth çok yönlü bir teknoloji olduğu için herhangi bir yöndeki hatta görünmeyen yerlerdeki casus bir cihaz tarafından monitör edilebilir. Bluetooth temelbant protokolünde doğrulama ve Ģifreleme sağlayarak güvenlik sağlar. Doğrulama bir gizlilik anahtarı (Ģifre veya PIN) kullanan rasgele bir sayı (challange)-cevap protokolüne sayanır. Her iki cihaz da aynı gizlilik anahtarına sahip olmalıdır. Protokol herbir cihazın diğerini doğrulamasını sağlar. Cihazlar birbirini doğruladıktan sonra transferi Ģifrelemek de ek bir güvenlik sağlar.

RF ve IrDA Uygulama Maliyetleri

IrDA yi son kullanıcıya yönelik cihazlarda kullanmak çok basittir. Bazı üreticiler tamamen entegre IR paketlerine sahiptirler. IrDA kontrolörleri de basittir. Cihaz üreticileri bütün bir çözümü 1$ lar mertebesinde bir maliyetle elde edebilmektedirler. Bir cihaza IR entegrasyonu yapmak da 2$ gibi düĢük rakamlarda bir maliyet getirir. Bluetooth cihazları halen çok yaygın olmadıkları için bir cihaza Bluetooth entegrasyonu yapmanın maliyeti değiĢiklik göstermekte; bununla birlikte 20$ gibi bir rakam referans alınabilmektedir. Birkaç yıl içinde ise bu rakamın 5$ mertebesine inmesi beklenmektedir.

IR ve RF Teknoloji Regülasyonu

IR teknolojisi genellikle regüle değildir, fakat IEC-825-1 göz güvenlik standardının bütün led tabanlı alıcı-vericilerde yer alması kesinleĢmiĢtir. Günümüzde mevcut olan IrDA spesifikasyonları IEC kuralları çerçevesinde düzenlenmektedir. Fakat daha geniĢ kapsamlı ve bant geniĢlikli IrDA çözümleri üzerinde çalıĢıldığına dikkat edilmelidir.

RF tabanlı bir teknoloji olan Bluetooth ise dünya genelindeki regülasyon gruplarına tabidir. Dünya genelinde lisanslanmamıĢ 2.45 GHz. ISM bandının Bluetooth için

kullanılmasına karar verilmiĢ olmasına karĢılık istisnalar mevcuttur. Fransa, Ġspanya ve Japonya istisna uygulayan ülkeler arasındadır.

Özet

IrDA ve Bluetooth teknolojileri veri alıĢ veriĢi ve ses uygulamaları için birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. Bazı cihazlar için, hem Bluetooth, hem de IrDA özelliklerine sahip olmak en mükemmel kısa-dalga kablosuz çözümü sunar. Diğer cihazlar için ise hedeflenen kullanım modeli ve uygulamalara göre karar verilmelidir. Kısa-dalga kablosuz haberleĢme teknolojisi için çalıĢmalar devam etmektedir ve IrDA ile Bluetooth bu alandaki en önemli teknolojilerdir. [16]