• Sonuç bulunamadı

Non invaziv ve invaziv teknik ile fissür örtücü uygulanan hastaların 9 ay kontrolü yapılabilen dişler

Grup 2 Non invaziv ve invaziv teknik ile fissür örtücü uygulanan hastaların 6. ay kontrolü yapılabilen dişleri

Grup 3 Non invaziv ve invaziv teknik ile fissür örtücü uygulanan hastaların 9. ay kontrolü yapılabilen dişleri

Her grupta 60 alt/üst daimi birinci büyük azı dişi olacak şekilde, hastalar rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Gruplar kullanılacak materyale göre ayrılmış olup; Grup A; cam karbomer fissür örtücü uygulanacak dişler, Grup B; cam iyonomer fissür örtücü uygulanacak dişler, Grup C; giomer fissür örtücü uygulanacak dişler ve Grup D; rezin fissür örtücü uygulanacak dişlerden oluşmaktadır. Bu gruplar ise, kendi içlerinde rastgele bir biçimde ikiye ayrılarak her grupta 30 diş olacak şekilde kullanılan yönteme göre non invaziv ve invaziv teknik olmak üzere ikişerli alt gruplara ayrılmış olup toplamda 240 diş ile çalışmaya başlanmıştır. Grup 1, 2, 3 alt çalışma grupları tablo 3.15, tablo 3.16 ve tablo 3.17’de gösterilmiştir. (Tablo 3.15, Tablo 3.16, Tablo 3.17)

75

Tablo 3.15. Grup 1 Alt çalışma grupları (N:15)

Grup 1A1 Non invaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 1A2 İnvaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 1B1 Non invaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 1B2 İnvaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 1C1 Non invaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 1C2 İnvaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 1D1 Non invaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması Grup 1D2 İnvaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması

Tablo 3. 16 Grup 2 Alt çalışma grupları(N:15)

Grup 2A1 Non invaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 2A2 İnvaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 2B1 Non invaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 2B2 İnvaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 2C1 Non invaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 2C2 İnvaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 2D1 Non invaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması Grup 2D2 İnvaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması

Tablo 3. 17 Grup 3 Alt çalışma grupları(N:15)

Grup 3A1 Non invaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 3A2 İnvaziv teknikle cam karbomer fissür örtücü uygulaması Grup 3B1 Non invaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 3B2 İnvaziv teknikle cam iyonomer fissür örtücü uygulaması Grup 3C1 Non invaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 3C2 İnvaziv teknikle giomer fissür örtücü uygulaması Grup 3D1 Non invaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması Grup 3D2 İnvaziv teknikle rezin fissür örtücü uygulaması

76 3.2.3. Çalışma Protokolü

Çalışmaya katılan tüm hastaların anamnezi alındıktan sonra, extraoral ve intraoral muayeneleri yapılmıştır. Kriterlerimize uygun dişlere non invaziv ve invaziv teknik ile fissür örtücü uygulamasına geçilmiştir.

 Grup 1A1, 2A1, 3A1’deki dişlere non invaziv teknikle GCP cam

karbomer fissür örtücü uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeyleri polisaj fırçası yardımıyla temizlenip, yıkanıp kurutulduktan sonra, üretici firmanın talimatı doğrultusunda, pit ve fissür yüzeylerine cam karbomer fissür örtücü uygulandı, 90 sn Carbo- LED ışık cihazı ile polimerize edildi. Daha sonra bir aplikatör yardımıyla GCP gloss uygulaması yapılarak 60 sn Carbo Led ışık cihazı ile ışık uygulandı. Şekil 3.23’de non invaziv teknikle GCP cam karbomer fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi görülmektedir. (şekil 3.23)

Şekil. 3. 23. Non invaziv teknikle GCP cam karbomer fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

 Grup 1A2, 2A2, 3A2 İnvaziv teknikle GCP cam karbomer fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeylerinde bulunan pit ve fissürlerin ince bir alev uçlu frez yardımıyla aşındırılmasından sonra üretici firmanın talimatı doğrultusunda, pit ve

77

fissür yüzeylerine cam karbomer fissür örtücü uygulandı, 90 sn Carbo- LED ışık cihazı ile polimerize edildi. Daha sonra bir aplikatör yardımıyla GCP gloss uygulaması yapılarak 60 sn Carbo- Led ışık cihazı ile ışık uygulandı. Şekil 3.24’de invaziv teknikle GCP cam karbomer fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi görülmektedir. (Şekil 3.24)

Şekil. 3. 24. İnvaziv teknikle GCP cam karbomer fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

 Grup 1B1, 2B1, 3B1 Non invaziv teknikle Fuji Triage fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeyleri polisaj fırçası yardımıyla temizlenip, yıkanıp kurutulduktan sonra üretici firmanın talimatları doğrultusunda pit ve fissür yüzeylerine, Fuji Triage uygulandı. Şekil 3.25’de non invaziv teknikle Fuji Triage fissür örtücü uygulaması yapılmış diş görülmektedir.

78

Şekil. 3. 25. Non invaziv teknikle Fuji Triage fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

 Grup 1B2, 2B2, 3B2 invaziv teknikle Fuji Triage fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeylerinde bulunan pit ve fissürlerin ince bir alev uçlu frez yardımıyla aşındırılmasından sonra üretici firmanın talimatları doğrultusunda pit ve fissür yüzeylerine, fuji triage uygulandı. Şekil 3.26’de invaziv teknikle Fuji Triage fissür örtücü uygulaması yapılmış diş görülmektedir.

79

 Grup 1C1, 2C1, 3C1 Non invaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeyleri polisaj fırçası yardımıyla temizlenip, yıkanıp, kurutulduktan sonra, üretici firmanın talimatları doğrultusunda bir aplikatör yardımıyla Beauti Sealant primer uygulanıp 5 sn beklenmiş, daha sonra diş hafifçe kurutulmuştur. Ardından Beauti Sealant fissür örtücü uygulanıp 20 sn ışık cihazı ile polimerize edilmiştir. Şekil 3.27’de non invaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü uygulaması yapılmış diş görülmektedir.(şekil 3. 27)

Şekil. 3. 27. Non invaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

 Grup 1C2, 2C2, 3C2 İnvaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeylerinde bulunan pit ve fissürlerin ince bir alev uçlu frez yardımıyla aşındırılmasından sonra, üretici firmanın talimatları doğrultusunda pit ve fissür yüzeylerine, Beauti Sealant pirimer uygulandı, 5 sn kurutuldu, Beauti Sealant üretici firmanın talimatı doğrultusunda 20 sn ışık cihazı ile polimerize edildi. Şekil 3.28’de invaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü uygulaması yapılmış diş görülmektedir.(Şekil3.28)

80

Şekil. 3. 28. İnvaziv teknikle Beauti Sealant fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

 Grup 1D1, 2D1, 3D1 Non invaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeyleri üretici firmanın önerdiği polisaj fırçası yardımıyla temizlenip, yıkanıp, kurutulduktan sonra , üretici firmanın talimatları doğrultusunda Prevent Seal fissür örtücü dişlere uygulanıp, 20sn ışık ile polimerize edilmiştir. Şekil 3.29’da non invaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi görülmektedir. (Şekil 3.29)

Şekil 3. 29. Non invaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

81

 Grup 1D2, 2D2, 3D2 invaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü

uygulaması

Dişlerin oklüzal yüzeylerinde bulunan pit ve fissürlerin ince bir alev uçlu frez yardımıyla aşındırılmasından sonra , üretici firmanın talimatları doğrultusunda pit ve fissür yüzeylerine prevent seal fissür örtücü uygulandı, üretici firmanın talimatı doğrultusunda 20 sn ışık cihazı ile polimerize edildi. Şekil 3.30’da invaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi görülmektedir. (Şekil 3. 30)

Şekil. 3. 30. İnvaziv teknikle Prevent Seal fissür örtücü uygulaması yapılmış daimi büyük azı dişi

3. 2. 4. Çalışma gruplarının değerlendirilmesi

Hastalar 3 aylık, 6 aylık ve 9 aylık süre boyunca 3 kez kontrole çağırıldı. Kontrol seanslarında daimi büyük azı dişlerine uygulanmış fissür örtücüler aynı hekim tarafından modifiye USPHS kriterleri kullanılarak retansiyon, kenar bütünlüğü, kenar renklenmesi, ikincil çürük oluşumu, yüzey pürüzlülüğü ve yüzey renklenmesi açısından gözle ve sond ile değerlendirildi. (Tablo 3.18)

Fissür örtücü retansiyon değeri ‘3’ olan ve ikincil çürük oluşumu gözlenen dişler çalışma dışı bırakıldı.

82

Tablo. 3. 18. İn vivo değerlendirme kriterleri

KRİTERLER ÖZELLİK YÖNTEM

(G:Gözle, S:Sondla)