• Sonuç bulunamadı

        Madde 516 - Bir kimse her ne suretle olursa olsun aharın menkul ve gayrımenkul malını tahrip ya imha eder veya bozar yahut bunlara zarar verirse mutazarrır olan tarafın şikayeti üzerine bir seneye kadar hapis ve yirmi liradan elli liraya kadar ağır cezayı nakdi ile cezalandırılır.

        Eğer cürüm:

        1. Vazifei memuresinden dolayı ahzisar kasdiyle bir memur aleyhinde,

        2. Eşhasa karşı şiddet kullanmakla veya 493 ncü maddenin dördöncü ve beşinci fıkralarında beyan olunan vasıtalardan biriyle,

        3. Ammeye ait veya bir hizmeti ammeye veya bir mezhebin ayin ve ibadetine mahsus binalar yahut 378 inci maddede gösterilen envaa dahil askeri emakin ve debboy ve tersaneler ve harp gemileri yahut abidat veya kabristan ve müştemilatı,

        4. Setler yahut musibetlere karşı ammenin muhafazası maksadiyle inşa olunan müdafaa vasıtaları ve sair inşaat yahut bir hizmeti ammeye mahsus alat ve işarat,

        5. Kanal veya saki ve irvaya mahsus nehir ve cetvel ve ark ve bu kabilden sair inşaat,

        6. Dikilmiş bağ çubukları ve meyvadar ağaç ve fidanlar ile seyir ve meydan yerlerindeki ağaçlar,         Üzerinde ika olunursa failin göreceği ceza, üç aydan iki seneye kadar hapis ve ikiyüz elli liraya kadar ağır cezayı nakdidir.

        Bu ef'al hakkında şikayetname itasına hacet kalmaksızın dava takip olunur.

        Madde 517 - Yukarıdaki maddede beyan olunan cürüm, hükümete karşı şiddet veya mukavemet maksadiyle yahut on ve daha ziyade kimselerin birleşmesiyle vukubulduğu takdirde cürme iştirak edenlerin cümlesi birinci kısımda beyan olunan ahvalde iki aydan iki seneye kadar hapis cezasiyle yüz liraya kadar ağır cezayı nakdiye ve ikinci kısımda beyan olunan ahvalde altı aydan dört seneye kadar hapis cezasiyle iki yüz elli liraya kadar ağır cezayı nakdiye mahküm olurlar ve hukuku amme davası resen ikame olunur.

       Madde 518 - Her kim bigayri hakkın başkasının arazisine veya bağ ve bahçesine hayvan sokarak veya orada bırakarak bir zarar ika ederse mutazarrın şikayeti üzerine bu faslın birinci maddesinin ilk fıkrası hükmüne tevfikan ceza görür.

        Fail yalnız otlamak maksadiyle aharın arazisine hayvan sokmuş veya girmesine imaz etmiş ise diğer tarafın şikayeti üzerine göreceği ceza üç aya kadar hapis ve elli liraya kadar ağır cezayı nakdidir.

        Kayıtsızlık ve teseyyüp eseriyle bir kimsenin muhrez veye mezru olan arazisine veya bağ ve 

bahçesine hayvan girmesine sebep olanlar on beş günden bir aya kadar hafif hapse veya on liradan  otuz beş liraya kadar hafif cezayı nakdiye mahkum olur.

        Madde 519 - Yukarıdaki maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı münderiç fiillerden tevellüt eden zarar, hayvanı sokan veya girmesine sebep olan şahsa müracaat hakkı olmak üzere hayvan sahibine tazmin ettirilir. Birkaç kimseye ait olarak bir yerde otlatılan hayvanların bir veya bir kaçının yaptıkları zarar ve hasar,birlikte otlıyan hayvanların sahiplerine garameten tazmin ettirilir.

        Bu maddede yazılı fiillerden dolayı takibat yapılması şahsi şikayete bağlıdır.

        Madde 520 - Her kim, başkasının hendek veya sabit çit veya daimi parmaklık ile çevrilmiş olan yerine duhule hakkı olmadığı halde keyfi olarak girer veya bu yerden geçerse sahibinin şikayeti  üzerine on beş güne kadar hafif hapse veya on beş liraya kadar hafif cezayı nakdiye mahkum olur.

        Bu filin tekerrürü halinde failin göreceği ceza bir aya kadar hafif hapistir.

        Madde 521 - Her kim, bila mucip başkasına ait olan bir hayvanı öldürür veya işe yaramayacak hale koyarsa sahibinin şikayeti üzerine dört aya kadar hapis

ve yüz liraya kadar ağır cezayı nakdiye mahkum olur.

        Eğer ika olunan zarar, hafif ise yalnız otuz liraya kadar ağır cezayı nakdi ile iktifa olunabilir.

        Eğer hayvanın yalnız kıymetine noksan gelmiş ise hapis cezası bir aya ve cezayi nakdi otuz liraya kadardır.

        Tarla va arazisine kuş veya kümes hayvanları girmiş olan şahıs bunları zarar ika ederken görüpte öldürürse cezaen mesul olmaz.

SEKİZİNCİ FASIL

GEÇEN FASILLAR ARASINDA MÜŞTEREK HÜKÜMLER

        Madde 522 - Onuncu babda beyan olunan cürümlerin işlenmesinde cürmün mevzuu olan şeyin veya ika edilen zararın kıymeti pek fahiş ise mahkeme cürme mahsus olan cezayı yarısına kadar artırır ve eğer hafif ise yarısına ve eğer pek hafif ise üçte birine kadar eksiltir.

        Kıymet tayini için cürmün mevzuu olan şeyin yahut vakı zararın cürüm işlendiği zamandaki kıymeti nazarı dikkate alınır. Yoksa failin istihsal eylediği menfaat hesap edilmez.

        Eğer fail aynı neviden olan cürümlerden dolayı mükerrer bulunur veya bu babın ikinci faslında yazılı cürümlerden birini işlemiş olursa cezayı tenkise mahal yoktur.

        Madde 523 - Bu babın birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fasıllarında ve 516 ncı maddenin birinci fıkrasında ve 518 ve 519 ve 521 inci maddelerinde beyan olunan cürümlerden birini işleyen kimse kendi hakkında bir güna takibat icrasına başlanmadan evvel aldığını iade eylerse yahut  işlenen fiilin mahiyetine ve sair ahvale nazaran red ve iade kabil olmadığı takdirde mutazarrın zararını tamamen tazmin ederse göreceği ceza üçte birden üçte ikiye kadar indirilir.

        Eğer bu red ve iade veya tazmin hususi takibat esnasında fakat işin mahkemeye verilmesinden evvel vukubulursa failin göreceği ceza altıda birden üçte bire kadar indirilir.

        Madde 524 - Bu babın birinci ve üçüncü ve dördüncü ve beşinci  fasıllarında ve 516 ncı maddenin birinci fıkrasiyle 518 ve 519 ve 521 inci maddelerinde beyan olunan cürümler:

        1 - Kanunen tefrik edilmemiş karı ve kocadan birinin,

        2 - Usul ve fürudan yahut bu derecede sıhri karabet erbabından birinin veya analık ve babalık ve evlatlığın,

        3 - Faille beraber bir dam altında yaşayan kardeşinin veya kız kardeşinin,         Zararlarına olarak işlenmiş olursa fail aleyhinde takibat icra olunamaz.

        Kanunentefrik edilmiş olan karı veya koca yahut faille beraber bir dam altında yaşamayan kardeş ve kız kardeşin yahut cürmün mürtekibi ile bir aile halinde yaşamakta olan amca, dayı, yeğen veya ikinci derecede sıhri akrabanın mazarratına olarak işlenmiş ise fail hakkında takibat icrası şikayetname itasına bağlıdır. Bu takdirde failin göreceği ceza üçte bir miktarı azaltılır.

        Madde 525 - Bu babın birinci ve ikinci fasıllarında gösterilen cürümler için tayin olunan cezaların

   

 Madde 1 - 124 Madde 125 - 281 Madde 526 -592

   

 

765 Sayılı TÜRK CEZA KANUNU

ÜÇÜNCÜ KİTAP

Benzer Belgeler