• Sonuç bulunamadı

İsteğe bağlı bilgisayar taraması

Belgede ESET ENDPOINT ANTIVIRUS 6 (sayfa 35-38)

E- posta istemci koruması - POP3 ve IMAP protokolü üzerinden alınan iletişimi izler

3.8.1.4 İsteğe bağlı bilgisayar taraması

İsteğe bağlı tarayıcı ESET Endpoint Antivirus ürününün önemli bir parçasıdır. Bilgisayarınızdaki dosyalarda ve klasörlerde tarama işlemi gerçekleştirmek için kullanılır. Güvenlik açısından, bilgisayar taramalarının yalnızca

etkilenmeden şüphelenildiğinde değil, rutin güvenlik önlemlerinin bir parçası olarak düzenli aralıklarla çalıştırılması önemlidir. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması tarafından algılanmayan virüsleri algılamak için düzenli olarak (örneğin ayda bir kez) sisteminizde kapsamlı bir tarama gerçekleştirmenizi öneririz. Gerçek zamanlı dosya sistemi koruması o anda devre dışıysa, Virüs veritabanı eskiyse veya dosya diske kaydedildiğinde virüs olarak algılanmadıysa bu gerçekleşebilir.

İki tür Bilgisayar taraması mevcuttur. Smart tarama, tarama parametrelerinde ek bir yapılandırma işlemi

gerektirmeden sistemi hızlı bir şekilde tarar. Özel tarama önceden tanımlı tarama profillerinden birini seçmenize ve özel tarama hedefleri tanımlamanıza olanak tanır.

Tarama işlemi hakkında daha fazla bilgi için Tarama ilerleme durumu bölümüne bakın.

Smart tarama

Smart tarama, hızlı bir şekilde bilgisayar taraması başlatmanıza ve etkilenen dosyaları kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan temizlemenize olanak verir. Smart taramanın avantajı; kullanımının kolay olması ve ayrıntılı tarama yapılandırması gerektirmemesidir. Smart tarama, yerel sürücülerdeki tüm dosyaları denetler ve algılanan sızıntıları otomatik olarak temizler veya siler. Temizleme düzeyi otomatik olarak varsayılan değere ayarlanır. Temizleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Temizleme.

Özel tarama

Tarama hedefleri ve tarama yöntemleri gibi tarama parametreleri belirtmek isterseniz Özel tarama buna en uygun çözümdür. Özel taramanın avantajı, parametreleri ayrıntılı biçimde yapılandırabilme özelliğidir. Yapılandırmalar kullanıcı tanımlı tarama profillerine kaydedilebilir. Tarama aynı parametreler kullanılarak yineleniyorsa bu yararlıdır.

Tarama hedeflerini seçmek için Bilgisayar taraması > Özel tarama öğesini seçin ve Tarama hedefleri açılır

menüsünden bir seçenek belirleyin ya da ağaç yapısından özel hedefler belirleyin. Dahil etmek istediğiniz klasör veya dosya yolu girerek de bir tarama hedefi belirtebilirsiniz. Ek temizleme eylemi olmadan yalnızca sistemi taramak istiyorsanız Temizlemeden tara seçeneğini belirleyin. Bir tarama gerçekleştirirken Ayarlar... > ThreatSense parametreleri > Temizlik seçeneğini tıklatarak üç temizleme düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz.

Özel tarama ile bilgisayar taramaları gerçekleştirmek, önceden antivirüs programları kullanmış olan ileri düzey kullanıcılar için uygundur.

Çıkarılabilir medya taraması

Smart taramaya benzerdir. O anda bilgisayara bağlı olan çıkarılabilir medyaların (CD/DVD/USB gibi) hızlı bir taramasını başlatır. Bu, bir bilgisayara USB flash sürücü bağladığınızda ve bunun içeriğini kötü amaçlı yazılım ve diğer olası tehditlere karşı taramak istediğinizde faydalıdır.

Bu tür tarama ayrıca Özel tarama öğesini tıklatıp, ardından Tarama hedefleri açılır menüsünden Çıkarılabilir medya ve Tara seçeneklerini tıklatarak da başlatılabilir.

Taramadan sonra gerçekleştirilecek eylemi seçmek için (Eylem yok, Bilgisayarı kapat, Yeniden başlat ve Uykuya geç) Taramadan sonraki eylem açılır menüsünü kullanabilirsiniz.

Taramadan sonra otomatik bilgisayarı kapatmayı etkinleştir - İsteğe bağlı bilgisayar taraması tamamlandığında zamanlanmış bir bilgisayar kapatma işlemini etkinleştirir. Bilgisayarı kapatma onay iletişim penceresi 60 saniyelik bir geri sayım görüntüler. İstenen kapatma işlemini devre dışı bırakmak için İptal seçeneğini tıklatın.

NOT: Ayda en az bir defa bilgisayar taraması çalıştırmanızı öneririz. Tarama, Araçlar > Zamanlayıcı içinden zamanlanan görev olarak yapılandırılabilir.

3.8.1.4.1 Özel tarama başlatıcı

Yalnızca belirli bir hedefi taramak istiyorsanız Bilgisayar taraması > Özel tarama seçeneğini tıklatıp Tarama hedefleri açılır menüsünden bir seçenek belirleyerek ya da klasör (ağaç) yapısından belirli hedefler seçerek Özel tarama aracını kullanabilirsiniz.

Tarama hedefleri penceresi, hangi nesnelerin (bellek, sürücü, kesim, dosya ve klasör) sızıntılar açısından taranacağını tanımlamanızı sağlar. Bilgisayardaki tüm kullanılabilir aygıtları listeleyen ağaç yapısından hedefleri seçin. Tarama hedefleri açılır menüsü, önceden tanımlı tarama hedefleri seçmenizi sağlar:

Profil Ayarlarıyla - Seçili tarama profilinde ayarlanan hedefleri seçer.

Çıkarılabilir Sürücü - Disketi, USB depolama aygıtını, CD/DVD'yi seçer.

Yerel sürücüler - Tüm sistem sabit sürücülerini seçer.

Ağ sürücüleri - Tüm eşlenen sürücüleri seçer.

Seçim yok - Tüm seçimleri iptal eder.

Hızlı şekilde bir tarama hedefine gitmek veya istediğiniz bir hedefi (klasör veya dosyalar) doğrudan eklemek için, klasör listesinin aşağısındaki boş alana söz konusu hedefi girin. Bu yalnızca ağaç yapısında hedef seçilmemesi ve Tarama hedefleri menüsünün Seçim yok olarak ayarlanması durumunda mümkündür.

Etkilenen öğeler otomatik olarak temizlenmez. Temizlemeden tarama, geçerli koruma durumuna yönelik genel bir bakış edinmek için kullanılabilir. Ek temizleme eylemi olmadan yalnızca sistemi taramak istiyorsanız Temizlemeden tara seçeneğini belirleyin. Ayrıca, Ayarlar... öğesini tıklatarak üç temizleme düzeyinden birini seçebilirsiniz. >

ThreatSense parametreleri > Temizlik seçeneğini tıklatarak üç temizleme düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz.

Taramayla ilgili bilgiler bir tarama günlüğüne kaydedilir.

Seçilen hedefler için kullanılmak üzere Tarama profili açılır menüsünden bir profil seçebilirsiniz. Varsayılan profil Smart tarama profilidir. Kapsamlı tarama ve İçerik menüsü tarama adında iki tane daha önceden tanımlanmış tarama profili bulunmaktadır. Bu tarama profilleri farklı ThreatSense altyapı parametreleri kullanır. Tarama menüsünden seçilen profili ayrıntılı bir şekilde ayarlamak için Ayarlar... seçeneğini tıklatın. Kullanılabilir seçenekler ThreatSense altyapı parametreleri ayarları içinde Diğer bölümünde açıklanır.

Klasör ağaç yapısında yapılan seçimler dahil, hedef seçiminizde yapılan değişiklikleri kaydetmek için Kaydet'i tıklatın.

Taramayı ayarladığınız özel parametreleri kullanarak yürütmek için Tara seçeneğini tıklatın.

Yönetici olarak tara seçeneği, taramayı Yönetici hesabı altında yürütmenize izin verir. Geçerli kullanıcının taranacak uygun dosyalara erişmek için ayrıcalığı yoksa bunu tıklatın. Bu düğmenin, geçerli kullanıcı Yönetici olarak UAC işlemlerini çağıramıyorsa kullanılabilir olmadığını unutmayın.

3.8.1.4.2 Tarama ilerleme durumu

Tarama ilerleme durumu penceresi taramanın geçerli durumunu ve kötü amaçlı kod içerdiği belirlenen dosya sayısı hakkında bilgileri gösterir.

NOT: Parolayla korunan dosyalar ve özel olarak sistem tarafından kullanılan dosyalar (tipik olarak pagef ile.sys ve belirli günlük dosyaları) gibi bazı dosyaların taranamaması normaldir.

Tarama ilerlemesi - İlerleme çubuğu taranmış olan nesnelerin taranmayı bekleyen nesnelere kıyasla durumunu gösterir. Tarama ilerleme durumu, taramaya dahil edilen toplam nesne sayısından elde edilir.

Hedef - Taranmakta olan nesnenin adı ve konumu.

Tehdit bulundu - Bir tarama sırasında bulunan toplam tehdit sayısını gösterir.

Duraklat - Taramayı duraklatır.

Sürdür - Tarama ilerlemesi duraklatıldığında bu seçenek görünür. Taramaya devam etmek için Devam et öğesini tıklatın.

Durdur - Taramayı sonlandırır.

Tarama günlüğünü kaydır - Etkinse, en yeni girişlerin görünür olması için yeni girişler eklendikçe tarama günlüğü otomatik olarak aşağı doğru kaydırılır.

Belgede ESET ENDPOINT ANTIVIRUS 6 (sayfa 35-38)