• Sonuç bulunamadı

İskele Kurumu, Sökümü ve Üzerinde Çalışma

5. YAPI İŞLERİNDE GEREKLİ TALİMATLAR

5.8. İskele Kurumu, Sökümü ve Üzerinde Çalışma

Şantiye kapsamında yapılacak olan iskele kurumu, sökümü ve üzerinde çalışma işleri için ön hazırlıklarını tanımlamak, bu çalışmalar sırasında meydana gelebilecek tehlikeleri belirleyip gereken kontrolleri düzenleyerek riskleri en aza indirmek, yetki ve sorumlulukları belirlemek amacıyla hazırlanmış olan talimat aşağıda verilmiştir.

 İskele kabul edilmiş standartlara uygun yapıda değilse veya seçilen iskelenin sağlamlık ve dayanıklılık hesabı yapılmamış veya yapılan hesaplar tasarlanan yapısal düzenlemelere uygun değilse bunların sağlamlık ve dayanıklılık hesapları yapılacaktır.  Seçilen iskelenin karmaşıklığına bağlı olarak kurma, kullanma ve sökme planı uzman bir kişi tarafından yapılacaktır. Bu plan iskele ile ilgili detay bilgileri içeren standart form şeklinde olabilir.

 İskelenin taşıyıcı elemanlarının kayması; taşıyıcı zemine sabitlenerek, kaymaz araçlar kullanarak veya aynı etkiye sahip diğer yöntemlerle önlenecek ve yük taşıyan zemin yeterli sağlamlıkta olacaktır. İskelenin sağlam ve dengeli olması sağlanacaktır. Tekerlekli iskelelerin yüksekte çalışma sırasında kaza ile hareket etmesi uygun araçlarla önlenecektir.

 İskele platformlarının boyutu, şekli ve yerleştirilmesi yapılacak işin özelliklerine ve taşınacak yüke uygun olacak ve güvenli çalışma ve geçişlere izin verecektir. İskele platformları normal kullanımda, elemanları hareket etmeyecek şekilde kurulacaktır. Platform elemanları ve dikey korkulukların arasında düşmelere neden olabilecek tehlikeli boşluklar bulunmayacaktır.

 Kurma, sökme veya değişiklik yapılması sırasında iskelenin kullanıma hazır olmayan kısımları, Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde genel uyarı işaretleri ile işaretlenecek ve tehlikeli bölgeye girişler fiziksel araçlarla önlenecektir.  İskelelerin kurulması, sökülmesi veya üzerinde önemli değişiklik yapılması, yetkili uzman bir kişinin gözetimi altında yapacakları işle ilgili yeterli eğitim almış işçiler tarafından yapılacaktır.

 Kullanılmaya başlamadan önce, daha sonra belirli aralıklarla üzerinde değişiklik yapıldığında, belli bir süre kullanılmadığında, kötü hava şartları veya sismik sarsıntıya veya sağlamlığını ve dayanıklılığını etkileyebilecek diğer koşullara maruz kaldığında, uzman bir kişi tarafından kontrol edilecektir. Kontrol kayıtları iskeleyi yapan ekip sorumlusu tarafından tutulacak istenildiğinde gösterilecektir.

 Merdivenler yeterli sağlamlıkta olacak ve uygun şekilde bakım ve muhafazası sağlanacaktır. Bunlar uygun yerlerde ve amaçlarına uygun olarak doğru bir şekilde kullanılacaktır.

 Çelik borulu iskelelerde kullanılacak bütün boru ve madeni kısımların dayanıklılığı ve diğer özellikleri taşıyacakları yüke göre normlara uygun bulunacaktır.

 İskele yapımından gayrı işlerde kullanılmış bulunan boru ve diğer malzeme, iskele yapımı işlerinde kullanılmayacaktır.

 Çelik borulu iskeleler, sağa ve sola sallanmayacak şekilde yeteri kadar çapraz borularla takviye edilecek ve binadan ayrılmayacak şekilde tespit olunacaktır.

 Düşey ve yatay borulardaki ekler en çok 6 metrede bir yapılacaktır.

 Boru başlarının, tabana yerleştirilen kalas altlıklara batmaması için, özel surette yapılmış madeni başlık kullanılacak ve bu başlıklar çivi veya uzun vidalarla bu altlıklara tespit edilecektir.

 Çelik borulu iskelelerdeki platformlarda kullanılacak kalas veya diğer ahşap kısımların özellikleri ile kullanılacak çaprazlar, korkuluklar, ara korkuluklar ve benzeri kısımlardaki aralıklar ahşap iskelelerde aranan özelliklere uygun olacaktır.

 Boru veya madeni iskeleler statik, elektriğe karşı uygun şekilde topraklanacaktır.  Sisli ve alaca karanlık havalarda, çalışma devam ettiği sürece, iskeledeki merdiven ve asansör başları ve çalışılan döşemeler boydan boya uygun şekilde aydınlatılacaktır.  Kalas uçları iskele bitiminde kendi uzunluğunun 1/10 undan fazla çıktığı hallerde, o kısma geçmeyi önleyecek uygun korkuluklar yapılacaktır.

 Sıva, badana ve tamirat gibi işler için yapılan ve yük taşımayan iskele genişlikleri 80 cm den dar yapılmayacak, döşemelerinde en az iki adet 5x20 cm kesitten daha küçük kesitte kalas kullanılmayacak ve bu kalaslar birbirlerine 60 cm de bir enine olmak üzere alttan 2,5x5 santimetrelik çıtalarla bağlanacaktır.

 Tuğla duvar, taş duvar ve kaplama gibi işler için yapılan ve yük taşıyan iskelelerin genişlikleri, 120 santimetreden az ve bunların duvar yüzüne olan uzaklıkları ise 10 santimetreden fazla olmayacak, döşemelerde hiç bir şekilde boşluk ve aralık bırakılmayacaktır.

 Yük taşıyan iskelelerde alet ve malzemenin düşerek kazaya sebep olmasını önlemek için döşeme dış kısmına 15 santimetre yüksekliğinde bir etek tahtası konacaktır. Bu etek tahtası ile döşeme arasında en çok bir santimetre boşluk bırakılabilir.

 İskelelerde köprü görevi görecek geçitler, 60 santimetreden dar ve korkuluksuz yapılmayacaktır.

 İskelelerin sökülmesine en üst kısımdan başlanacaktır. İskelelerin bina bağlantıları kalasların alınmasından sonra ve yukarıdan aşağıya sırayla sökülecektir. Sökülmüş olan malzeme hangi yükseklikten olursa olsun doğrudan doğruya yere atılmayacak, iki yerinden bağlanarak dengeli şekilde indirilecek ve uygun bir yere istif edilecektir. Söküm başlamadan önce herhangi bir sebeple, iskelenin takviye veya çaprazlarından hiçbir eleman alınamaz. Ancak söküme başlandıktan sonra iskele malzemesinin indirilmesi amacıyla iki dikme arası (aks) korkuluklarının alınması mümkündür.

 İskele üzerinde çalışma yapılırken çalışanlar ancak, iskele standartlara uygun kurulmuş, çalışma bölgesinde düşme tehlikesi yaratacak unsurların bulunmadığı durumlarda paraşüt tipi emniyet kemeri takmayabilirler. Aksi durumlarda çalışanlar iskele üzerinde paraşüt tipi emniyet kemeri ve çift kancalı halatı takmak ve kendilerini baş üstünde bağlanma noktalarına bağlamak zorundadır.

 İskeleye giriş ve çıkışlar merdiven ile yapılacaktır. İskele üzerindeki boruları kullanarak iskeleye çıkmak ve inmek yasaktır.

 İskelelerden binalara geçiş yapılması durumunda bina açıklıkları ile iskele arasında 60 cm den dar olmayacak ve korkuluğa sahip olacak geçitler oluşturulacaktır.

Benzer Belgeler