• Sonuç bulunamadı

2.2. İNTERNET BAĞIMLILIĞI

2.2.4. İnternet Bağımlılığıyla İlgili Yapılan Güncel Araştırmalar

Savcı ve Aysan (2017) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığın sosyal bağlılıkla ilişkisini incelemişlerdir. Araştırma örneklemini yaşları 14-18 arasında değişen 204 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığın sosyal bağlılığı negatif yönde ve önemli ölçüde yordadığı ortaya konulmuştur. Sosyal bağlılığı en fazla yordayan etki internet bağımlılığında olduğu görülmüştür.

Taş (2018) internet bağımlılığı ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişki incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma örneklemini 421 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre internet bağımlılığı ve psikolojik belirtiler arasında pozitif yönlü ilişki olduğunu tespit etmiştir. Buna göre internet bağımlılığı arttıkça psikolojik belirti düzeyinin de artacağı söylenilebilir. Buna ek olarak otoriter anne baba tutumuna sahip ebeveynlerin çocuklarının internet bağımlılık düzeyinin daha yüksek olduğunu ve interneti eğlence, oyun amaçlı kullananların araştırma amaçlı kullananlara göre internet bağımlılık seviyesinin daha yüksek olduğunu bildirmiştir.

37

Durmuş, Günay, Yıldız, vd. (2018) yaptıkları kesitsel araştırmayı internet bağımlılığının zaman içerisindeki değişimini görmek için 2013 ve 2016 yıllarında aynı üniversitede okuyan öğrencilerde veri toplayarak gerçekleştirmişlerdir. 2013 yılında belirledikleri bölüm öğrencilerinden birinci sınıfta okuyan 234 öğrenci; 2016 yılında ise yine söz konusu bölümlerde okuyan son sınıf 252 öğrenciye ulaşmışlardır. Buna göre öğrencilerin üniversite hayatı boyunca teknolojiyle daha içiçe oldukları böylece inrternet kullanım sürelerinin arttığını belirlemişlerdir. Bu sonuca rağmen öğrencilerin internet bağımlılık puanlarının azaldığı, bağımlılık gösteren öğrenci sayısının bu zaman sürecinde azaldığı belirtilmiştir. Bunu da öğrencilerin eğitim seviyesi arttıkça internet kullanımlarının daha yoğunlaşmasına karşın daha bilinçli olarak kullanabildikleriyle açıklamışlardır. Buna ek olarak internet bağımlılığında internetin kendi başına bir bağımlılık unsuru teşkil etmediği daha çok bağımlılık nesnesine ulaşmada araç olarak kullanıldığını belirtmişlerdir.

Günay, Öztürk, Ergün-Aslantaş, ve Sevinç (2018) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığı ve depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırma örneklemini 1288 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre internet bağımlılığı ile depresyon düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğunu bulmuşlardır. Ancak bunlardan hangisinin diğerini etkilediğini bildirmemişlerdir.

Sezen ve Murat (2018) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığı, akran zorbalığı ve duygusal zeka arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırma örneklemini 409 lise öğrencisi oluşturmuştur. Bu çalışmaya göre duygusal zeka düzeyleri ile zorbalık eğilimleri ve internet bağımlılığı arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu bildirmişlerdir.

Zhang, Tran, Huong, vd. (2017) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığı ve uyku sorunları arasında ilişkiyi belirleme ve prevelansını ortaya koymayı amaçlamışlardır. Araştırma örneklemini Vietnam’ da 15-25 yaş arası değişen 566 kişi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre internet bağımlılığı ile uyku bozuklukları arasında ilişki olduğunu ve katılımcıların %21,2’sinde internet bağımlılığı bu bağımlıların da %26,7’sinin uyku bozukluğu yaşadığını tespit etmişlerdir.

Li, Hou, Yang, Jian ve Wang (2019) yaptıkları çalışmada çinli ergenlerde anksiyete, depresyon, cinsiyet, obezite ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi ortaya

38

koymayı amaçlamışlardır. Araştırma örneklemini 12-18 yaş arasında değişen 1105 kişi oluşturmuştur. Araştırma sonucunda anksiyete ve depresyon ergen internet bağımlılığını olumlu yönde yordadığı, internet bağımlılığının erkek ergenlerde daha yaygın olduğunu ve obezitenin internet bağımlılığında gösterge olmadığını ortaya koymuşlardır.

Zhou, Li, Li, Wang ve Zhao (2017) yaptıkları çalışmada beş faktör kişilik özelliğiyle internet bağımlılığı arasındaki ilişkileri ve buna göre ergenlerin başa çıkma stillerinin aracı rolünü incelemeyi amaçlamışlardır. Araştırma örneklemini yaş ortalaması 15 olan 998 ergen oluşturmuştur. Araştırma sonucunda beş büyük kişilik özelliğinin internet bağımlılığında önemli rol oynağı ortaya konulmuştur. Buna göre ergenlerde vicdanlılık internet bağımlılığına daha az meyilli, nevrotiklik ise internet bağımlılığına daha fazla meyilli hale getirdiği, buna ek olarak duygu odaklı başa çıkma stilini kullanma internet bağımlılığını anlamlı olarak yordadığı ortaya konulmuştur.

Blachnio, Gorbaniuk, Przepiorka ve Benvenuti (2019) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığı ile ilişkili ekonomik göstergeleri incelemeyi amaçlamışlardır. Bu amaçla 9 ülkede yaş ortalaması 25 olan toplam 3.279 kişiden ölçek aracılığıyla veri toplamışlardır. Buna göre internet bağımlılığınının ekonomik refah, sosyal ilerleme ve insani gelişme ile pozitif ilişkide, insan refahı, sağlığı, güvenliği ve güvencesi ile negatif ilişkili olduğunu bildirmişlerdir.

Kocaman, Aktepe ve Sönmez (2017) yaptıkları çalışmada internet bağımlılığıyla saldırganlık empati arasındaki ilişkileri saptamak amaçlanmışlardır. Araştırma örneklmini 1229 lise öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre ise internet bağımlılığına meyilli öğrencilerin haftalık internet kullanım süresi ve saldırgnlık düzeyleri anlamlı olarak internet bağımlısı olmayan gruba göre daha fazla olduğu bildirilmiştir. Ek olarak internet bağımlısı olmaya meyilli grubun interneti daha çok oyun amaçlı kullandıkları ortaya konulmuştur.

Karaca (2017) yaptıkları çalışmada üniversite öğrencilerinin bağımlılık düzeylerini belirlemeyi ve internet bağımlılığı ile mobil telefon kullanımları arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini 298 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin %26,8 inin bağımlı grupta %30 unun ise risk grubunda yer aldığı saptanmştır. Buna ek olarak internet bağımlılığı ile

39

günlük akıllı telefon kullanım süreleri arasında anlamlı ilişki olduğu ortaya konulmuştur.