• Sonuç bulunamadı

4.4. BUS-TECH İÇİN SWOT ANALİZİ

4.4.4. İnsan Kaynakları

Firmada 4’ü yüksek okul 7’si endüstri meslek lisesi mezunu 25 çalışan mevcuttur. Firmanın pazarlama, dizayn-kalite üretim idaresi gibi önemli birimlerinde yüksek okul mezunu personelden faydalanılmaktadır. Diğer çalışanlardan büyük çoğunluğu herhangi bir özelliğe sahip olmayan vasıfsız personeldir. Firma bazı işleri evlerde yaptırmaktadır. Firmanın ev çalışanları sayısı işin yoğunluk durumuna göre değişmekte olup ortalama 40 kişi civarındadır. Evlerdeki bu gizli personelde vasıfsızdır. Firmanın geleceğe yürüyüşte insan kaynakları eğitim seviyesi ve yenilik teklifi yapabilme, yönünden yeterli değildir. Düzenli çalışma saatlerine sahip olan firma talep dalgalanmalarına firma içinde fazla mesai ile uyum sağlamaktadır. Evlerde ise yeni evlere iş vererek yada ev halkının tamamının çalışması ile cevap verilmektedir.

4.4.5. Üretim

Üretim Sistemi: Firmada üretim yöntemi atölye tipi karma üretimdir. Bazı ürünlerin

tamamı atölyede yapılırken bazı ürünler için işin bir kısmı atölye haricinde gerçekleştirilmektedir. Firma üretim sisteminde esneklik sağlayan ve işçilik maliyetlerini düşüren bir üretim taktiği uygulamaktadır. Bu sistem bazı işleri evlerde yaptırmak şeklindedir. Yapılacak işlerden bir kısmı akşamları evlere bırakılmakta, sabahları ise yapılmış olarak toplanmaktadır. İşler ev halkı tarafından yapılmakta ve işlem süresi kısaltılmaktadır. Ücret sistemi ise parça başı şeklinde ve ödemelerde aylık olarak yapılmaktadır. Ev çalışanlarına sigorta ve diğer yükümlülükler üstlenilmediğinden maliyetlerde düşüş sağlanırken talepte meydana gelebilecek dalgalanmalara rahatça uyum sağlanabilmektedir. Bu durum zaman ve maliyet avantajı sağlarken organizasyonun bozukluğu veya herhangi bir aksaklık halinde bitmiş ürün stoku bulunmayan firmada siparişleri karşılamada büyük sıkıntı yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Karşılaşılan Üretim Problemleri: SPP ile ilgili çalışmalara başlanmadan önce atölye

tipi üretim yapan firmada üretimle ilgili yaşanan problemler :

• Atölyede karma imalat yapılması ve gerçek bir üretim planının bulunmaması sebebiyle düzensiz bir üretim mevcut.

• Gerçek bir plan bulunmadığından işler çoğunlukla çalışanların inisiyatifine göre yönlendiriliyor.

• Denetimde meydana gelen en ufak bir boşlukta işler aksıyor. • Çalışma temposunda dengesizlikler mevcut.

• Çalışanlar arasında iş yükü açısından dengesizlik mevcut. Belli işleri belli kişiler ister istemez yapmak durumunda kalıyorlar.

• Aşırı denetim çalışanlar üzerinde psikolojik baskıya sebebiyet vermekte bu da üretim hatalarını arttırmaktadır.

• Kimin ne kadar çalıştığı tespit edilemediğinden, üretim şefi kimseyi çalışmamakla sorumlu tutamıyor ve üst yönetime karşı ezik düştüğünden sürekli sıkıntı yaşıyor.

• 1400 çeşit Hammadde, malzemenin ve yarı mamulün bulunduğu malzeme deposu karışık ve neyin ne kadar olduğu tam bilinmiyor. Aynı malzemeden birkaç farklı yerde mevcut.

• Kullanılan hammaddeler tam düzenli olmadığından ve karma üretim yapıldığından çalışma zamanının büyük kısmı malzeme aramakla ve malzeme toplamakla geçiyor.

• Yeni malzeme sipariş verildiğinde iki gün içinde siparişler geliyor ve neden bu malzeme yazıldı diye ciddi bir soruyla karşılaşılmadığından zaman zaman var olan malzemelerden dahi sipariş edildiği oluyor.

• 18 farklı kalem ürün yelpazesine sahip firmanın aylık hangi üründen kaçar adet ürettiği tam olarak bilinemiyor, tahmini rakamlar veriliyor.

• Hatalı ürünlerde hatalara sebebiyet veren unsurlar belli değil ve araştırılmıyor. • İade edilen ürünlerin kaç tane, hangi firmadan, ne zaman ve neden iade edildiği

belli değil.

• Yedi temel bölümden oluşan işletmede yapılan harcamaların hangi birim için yapıldığı belli değil.

• Firma kapasitesini tam olarak bilemiyor ve buna bağlı olarak ta ne kadar verimli çalışıldığı tespit edemiyor.

• Alınan siparişler dönem dönem zamanında teslim edilemiyor buna karşılık pazarlama bölümü üretim bölümüne siparişleri yetiştiremiyor diye baskı yapıyor.

Kalite Anlayışı: Ürünlerin kalite seviyesi piyasadaki diğer ürünlere göre iyi olmasına rağmen bazı çeşitlerde kalite iyileştirilmelidir. Ancak üretim sisteminde henüz bir düzen kurulamadığından bu konu daha sonraya bırakılmaktadır. Kalite seviyesinin rakip firmalara oranla orta seviyenin üstünde olmasının

ürünlere olan talebin yüksek olmasındaki etkisi göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Firmada kalite standartları, test yöntemleri ve test aralıkları tam olarak belirlenmiş değildir. Ürünlere bir yıl garanti verilmekte ve çıkabilecek herhangi bir arıza durumunda bir yıl içinde ürün yenisi ile değiştirilmektedir.

Piyasadaki Ürünlerin Takibi: Piyasaya yeni giren ürünler pazarlama personeli

tarafından takip edilmekte ve gerek görüldüğünde numuneleri firmaya getirilmektedir. Yeni ürünler üretim müdürü tarafından incelemeye tabi tutularak piyasadaki yenilikler takip edilmektedir. Buradan elde edilen bilgiler toparlanarak düzenlenmeye çalışılmaktadır.

Ar-ge Faaliyetleri: Firmada düzenli olmamakla beraber ar-ge faaliyetleri mevcuttur.

Firma bünyesinde elektronik devre tasarımı ve baskı devre kartı dizayn ünitesinin bulunması deneme amaçlı veya düşük adetli üretim yapılabilmesini olanaklı kılmaktadır. Dolayısıyla yeni ürün geliştirme konusunda firma sektörde iyi bir yere sahiptir.

Yeni Ürün Geliştirme Kabiliyeti: Firmanın devre tasarım ve dizaynını kendi

personeliyle gerçekleştirmesi, gerekli olan dış kutunun kalıplarının firma bünyesindeki kalıp bölümü tarafından iki ay gibi kısa bir sürede hazırlanması ile 2-3 ay gibi bir sürede yeni ürünün üretimine başlanabilmektedir. Aynı işlemleri firma dışında yaptırıldığında kalite seviyesi istenilenin altında gerçekleşirken zaman 6-9 ay gibi bir süreye yayılmaktadır.

Benzer Belgeler