• Sonuç bulunamadı

İlk Üç Tercih İndirimi Nedir?

Belgede TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ (sayfa 66-74)

SIK SORULAN SORULAR

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

C- ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ

3- İlk Üç Tercih İndirimi Nedir?

Üniversitemizi ilk üç tercihinden birini yazarak kazanan öğrencilerin ödeyeceği ücretten % 5 oranında indirim hakkı kazanır. Bu indirim, normal öğrenim süresi boyunca uygulanır.

4-Kardeş İndirimi Var Mı?

Üniversitemizde birden fazla kardeşin öğrenim görmesi halinde, ikinci kardeşin kayıt yaptırdığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere, kardeşlerden herhangi birinin mezuniyet dışında farklı bir nedenle Üniversiteden ayrılması haricinde öğrenim gördükleri sürece her bir kardeşe ödeyeceği öğrenim ücreti üzerinden % 5 kardeş indirimi uygulanır.

E-BURSLAR

1-Burs olanakları nelerdir?

Turgut Özal Üniversite’sinin burs imkânları aşağıdaki gibidir:

a) Öğrenim Bursu

Her yıl Mütevelli Heyeti kararıyla LYS/YGS ’de Turgut Özal Üniversitesi tam burslu kontenjanlarından birini kazanıp kayıt yaptıran öğrencilere, öğrenim ücretinin tamamı kadar tam burs verilir. Tam burs verilen öğrenci, bursu devam ettiği müddetçe, öğrenim ücreti ödemeksizin Üniversitemizde öğrenim hakkı kazanır. %75 burs verilen öğrenci, bursu devam ettiği sürece öğrenim ücretinin dörtte üçünden muaf tutulur. Mütevelli Heyeti kararıyla her yıl LYS/YGS’de Turgut Özal Üniversitesi %50 kontenjanlarından birini kazanıp kayıt yaptıran öğrencilere, öğrenim ücretinin yarısı kadar öğrenim bursu verilir. %50 burs verilen öğrenci, bursu devam ettiği müddetçe, öğrenim ücretinin yarısını ödeyerek üniversitemizde öğrenim hakkı kazanır. %25 burslu kontenjanlarından birini kazanıp kayıt yaptıran öğrencilere, öğrenim ücretinin %25’i kadar burs verilir. %25 burs verilen öğrenci, bursu devam ettiği müddetçe, öğrenim ücretinin %75’ini TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

Üniversitemizdeki programlara tam ve kısmi burslu olarak yerleşen öğrencilerin bursları azami öğrenim süreleri boyunca verilmektedir. Bursluluk, ders ve sınıf geçme, başarı ortalaması gibi şartlara bağlı olmadan 2 yıllık programlar için 4, 4 yıllık programlar için 7, 6 yıllık programlar için 9 yıl kesintisiz devam eder. Hazırlık Programında okuyanlar için bu süre 2 yıldır. b) Bilim Olimpiyatları ile Kültür Dil Olimpiyatları Bursu

UNESCO çatısı altında yapılan Uluslararası Bilim Olimpiyatları ile Kültür ve Dil Olimpiyatlarında madalya (altın, gümüş ve bronz) kazanan Türk ve uluslararası öğrencilere sağlanan öğrenim ve barınma bursudur. Burs azami öğrenim süresi boyunca uygulanır.

c) LYS/YGS Başarı Bursu

Her yıl LYS/YGS’ de üstün başarı göstererek Turgut Özal Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilere, Mütevelli Heyetinin verdiği yetki çerçevesinde Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği sayı ve oranda ‘LYS/YGS Başarı Bursu’ verilir.

LYS/YGS’ de yerleştiği puan türünde Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’ ne kayıt yaptıran öğrencilere normal öğrenimleri süresince yıllık;

• İlk 100’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.500 TL,

• 101-250’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.000 TL,

• 251-500’e girenlere 8 ay süre ile nakit 1.500 TL,

• 501-1.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 1.000 TL,

SIK SORULAN SORULAR

LYS/YGS’ de yerleştiği puan türünde Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’na kayıt yaptıran öğrencilere normal öğrenimleri süresince yıllık;

• İlk 100’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.500 TL,

• 101-1.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.000 TL,

• 1.001-3.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 1.000 TL,

• 3.001-5.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 750 TL,

• 5.001-15.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 500 TL ” Burs” verilir.

LYS/YGS ’de yerleştiği puan türünde Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ‘ ne kayıt yaptıran öğrencilere normal öğrenimleri süresince yıllık;

• İlk 100’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.500 TL,

• 101-1.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 2.000 TL,

• 1.001-3.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 1.000 TL,

• 3.001-5.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 750 TL,

• 5.001-15.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 600 TL

• 15.001-30.000’e girenlere 8 ay süre ile nakit 500 TL “Burs “ verilir.

Ø LYS/YGS ’de yerleştiği puan türünde ilk 1.100’e giren ve Üniversitemizin Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokuluna kayıt yaptıran tüm öğrenciler, kazanmış oldukları program (%75 Burslu, %50 Burslu, Ücretli) türü ne olursa TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

LYS/YGS Başarı Bursu: Ek Bilgi

Üniversitede LYS/YGS Başarı Bursu kazanarak öğrenim gören bir öğrencinin bursu hazırlık sınıfında bir yıl, ön lisans ve lisans programlarında normal öğrenim süresi için geçerlidir. Bu bursun devam etmesi için;

a) Uyarma, kınama ve en fazla bir aya kadar uzaklaştırma cezası dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olması, b) Normal öğrenim süresini uzatmamış olması,

c) Turgut Özal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen derslere devam ile ilgili şartları yerine getirmesi, ç) Üst üste iki yarıyıl genel not ortalamasının 2,00’ın altında olmaması gerekir.

d) LYS/YGS Başarı Bursu kazanarak öğrenim gören bir öğrencinin genel not ortalamasının 4,00 üzerinden 2,00’ın altına düşmesi durumunda öğrenci yazılı olarak uyarılır. Öğrencinin, bir sonraki yarıyılda genel not ortalamasını 2,00’ın üzerine çıkarması halinde bursu devam eder. Aksi halde bursu kesilir. LYS/YGS Başarı Bursu kesilen öğrencinin daha sonraki yarıyıllarda genel not ortalamasını 2,00’ın üzerine çıkarması halinde bursu tekrar bağlanır. Ancak, bursun tekrar bağlanmasına kadar geçen süreler için burs ödenmez.

d)Turgut Özal Üstün Başarı Bursu

Hazırlık sınıfları haricinde, kayıtlı oldukları ana dal programlarında ücretli ya da kısmi burslu olarak öğrenim görmekte olan öğrencilerden, bir eğitim-öğretim yılındaki güz ve bahar yarıyılları sonundaki yıllık not ortalaması (YNO) 3,50 ve üzerinde olup başarısız ve eksik dersi bulunmayan öğrencilere, aşağıda belirlenen esaslara göre Turgut Özal Üstün Başarı Bursu verilir.

a) Bursluluğa esas teşkil edecek olan başarı değerlendirmesi, her Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılının tamamlanması ve bütünleme notlarının ilanından sonra öğrencilerin güz ve bahar yarıyıllarında almış oldukları derslerin yıllık not ortalaması alınarak yapılır.

b) Tam zamanlı olmayan, normal öğrenim süresini aşan, kayıt donduran, öğrenci değişim (Erasmus, Mevlana, Farabi vb.)

SIK SORULAN SORULAR

c) Yaz Okulunda alınan dersler yıllık not ortalaması hesabına katılmaz.

ç) İndirimden yararlanacak olan öğrenci, uyarı ve kınama dışında herhangi bir disiplin cezası almamış olmalıdır.

d) Bursluluğa esas teşkil edecek olan başarı değerlendirmesine Genel Not Ortalaması (GNO) 3,40 ve üzerinde olmayan öğrenciler dahil edilmez.

e) Turgut Özal Üstün Başarı Bursundan yararlanacak öğrencilere uygulanacak indirim oranları Mütevelli Heyet tarafından kararlaştırılır ve yarıyıl kayıtları öncesinde duyurulur. Mütevelli Heyeti tarafından yeni bir karar alınmadığı takdirde bir önceki yılın kararları

uygulanmaya devam eder.

f) Bir akademik yıl ortalaması (YNO) 3.50’nin üzerinde olup, ilgili eğitim-öğretim yılı içerisindeki güz ve bahar yarıyıllarında alması gereken tüm dersleri alan ve başarılı olan öğrencilere aşağıda belirtilen oranlarda takip eden öğretim yılı içinde akademik başarı indirimi verilir;

Yıllık Not Ortalaması Dilimleri ve Akademik Başarı İndirimi Oran Tablosu

Yıllık Not Ortalaması (YNO) İndirim Oranı

3,90 – 4,00 100%

3,80 – 3,89 75%

3,70 – 3,79 50%

3,60 – 3,69 25%

3,50 – 3,59 10%

g) Kazanılan indirimler, öğrencinin kayıtlı olduğu program için belirlenen yıllık öğrenim ücreti esas alınarak hesaplanır ve ödemesi gereken yıllık öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılır.

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

e)Ücretsiz Kitap ve Barınma Bursu

LYS/YGS ’de yerleştiği puan türünde ilk 1.100’e giren ve Üniversitemizin Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik

Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokuluna kayıt yaptıran tüm öğrenciler, kazanmış oldukları program (%75 Burslu, %50 Burslu, %25 Burslu, Ücretli) türü ne olursa olsun, tam burslu olarak öğrenim görme hakkı kazanırlar. Ayrıca bu öğrenciler kitap bursu ve Üniversiteye ait veya Üniversitenin anlaşmalı yurtlarında da ücretsiz kalma imkânı verilir.

f) Kurum İçi DGS Bursu

Turgut Özal Üniversitesi ön lisans programlarından mezun olup Üniversitedeki bir lisans programına dikey geçiş sınavı ile yerleşen tam ücretli öğrencilere uygulanan öğrenim bursudur. Ankara MYO/Sağlık MYO’lardan tam ücretli programlara dikey geçiş ile yerleşen öğrencilerimize azami öğrenim süresi boyunca %25 indirim uygulanmaktadır.

g)Yatay Geçiş Bursu

Diğer yükseköğretim kurumlarından Turgut Özal Üniversitesindeki bir ön lisans veya lisans programına kurumlar arası yatay geçiş ile yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilere yerleştikleri kontenjan türü için sağlanan tam veya kısmi öğrenim bursudur. Turgut Özal Üniversitesindeki bir programdan başka bir programa kurum içi yatay geçiş ile yerleşerek kayıt yaptıran öğrenciler de yerleştikleri kontenjan türü için sağlanan tam veya kısmi öğrenim bursundan yararlanır.

2-Burslu veya ücretli öğrenciler, Turgut Özal Üniversitesi dışında bir kurumun vereceği başka bir burstan yararlanabilir mi?

Öğrencilerimizin, Üniversitemizin dışındaki burs imkânlarına başvuru yapmalarının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.

3-Burslu ve ücretli öğrencilerin bir arada eğitim görmeleri bir sorun yaratır mı?

SIK SORULAN SORULAR

programlarında ve sınıflarda birlikte öğrenim görürler. Arkadaş grupları da genelde ortak ilgi alanları çerçevesinde oluşur. Bu nedenle, burslu veya ücretli olmak, bir öğrencinin Turgut Özal Üniversitesindeki eğitim veya kampüs yaşamını etkileyen bir konu değildir.

4-Bir dersten geçilemezse veya sınıfta kalınırsa burs kesilir mi?

Üniversitemizdeki programlara tam ve kısmi burslu olarak yerleşen öğrencilerin bursları azami öğrenim süreleri boyunca verilmektedir.

Bursluluk, ders ve sınıf geçme, başarı ortalaması gibi şartlara bağlı olmadan 2 yıllık programlar için 4, 4 yıllık programlar için 7, 6 yıllık programlar için 9 yıl kesintisiz devam eder. Hazırlık Programında okuyanlar için bu süre 2 yıldır.

Öğrencilerin, Turgut Özal Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen, derslere devam ile ilgili şartları yerine getirmesi gerekir.

F- ÖĞRENİM

1-Öğrenime ara vermek istenirse şartlar neler? Kaç dönem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ödeniyor mu?

Öğrencinin haklı ve geçerli nedenlerle eğitim–öğretim yılı başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde müracaat etmesi halinde ilgili yönetim kurulu kararıyla bir defada en çok iki yarıyıl olmak üzere azami dört yarıyıl izin verilebilir. Bu durumda öğrenci, izin talep ettiği her yarıyıla ait öğrenim ücretinin 1/3’ünü ödemek zorundadır.

Hastalık, tabii afetler, tutukluluk, ekonomik nedenler, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi öğrencinin mazeret olarak beyan edeceği, ilgili yönetim kurulunun uygun göreceği nedenlerle yarıyıl içinde de izin verilebilir. Ancak bu durumdaki öğrencilere ödedikleri öğrenim ücreti iade edilmez.

2-Yerleşkelerinizde bilgisayar ve internet olanakları nelerdir?

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ

yerlerde (Bilgisayar Odaları, Kütüphane vs.) öğrencilere internet erişim hizmeti sunulmaktadır.

3-Lisans öğretimi boyunca araştırma yapmaya fırsat bulacak mıyız?

Lisans eğitimi derslerimizin neredeyse tamamına yakını teorik ve uygulama derslerinden oluşmaktadır. Uygulama derslerimiz öğrencilerimizi almış olduğu derslerden araştırma yapmalarına olanak sağlanmaktadır. Ayrıca Üniversitemizin düzenlediği araştırma projelerine katılan öğrencilerimiz, lisans mezuniyeti ile gelişmiş bir araştırmacı özelliğine sahip olmaktadır.

4-Kongre ve Bilimsel çalışmalara destek veriliyor mu?

Üniversitemiz, ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerimizin yurt içi veya yurt dışında bilimsel bir kongre ya da benzeri bir etkinlikte bildiri sunmalarını teşvik etmektedir. Belirlenen kontenjanlar ve finansal destek miktarları dahilinde öğrencilerin kongreye katılım masrafları karşılanmaktadır. Fakülte ve yüksekokullarımızdan mesleki nitelikli yarışmalara, proje yarışmalarına ve bilim olimpiyatlarına kabul alan öğrencilerimiz de öğretim elemanlarımızın danışmanlığında bu yarışmalara gönderilmekte ve desteklenmektedir.

5-Uluslararası öğrenci değişim programlarına kimler başvurabilir?

Öğrencilerimize Avrupa Birliği Erasmus Programı ile birlikte Avrupa’da öğrenci değişimi anlaşması imzalanan üniversitelerde isteğe bağlı bir veya iki yıl öğrenim görme imkânı sunulmaktadır. Burslu ya da ücretli öğrencilerimiz, genel not ortalaması ve yabancı dil derslerindeki başarı durumlarına göre belirlenen kontenjanlara başvurabilmektedirler.

6-Üniversite içinde bölümler arası geçiş olanağı var mı?

Gerekli şartları sağlayan öğrencilerimiz, çift ana dal ve yan dal programlarına başvurabilecekleri gibi bir başka bölüme yatay geçiş yapma imkanına sahip olabilmektedir. Öğrencilerimiz, kayıtlı oldukları bölümlerden aynı fakülte içinde ya da Üniversite içinde bir başka fakülte içinde bir başka bölüme belirlenen kontenjanlar dahilinde geçiş yapma hakkı kazanabilmektedir. Bulundukları bölümde başarı durumu SIK SORULAN SORULAR

değiştirme imkânına sahip olabilmektedir. Örneğin, belirlenen kontenjan dâhilinde ÖSYM taban puan şartını sağlayan bir öğrencinin, İşletme bölümünden İktisat bölümüne, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Hukuk Fakültesine yatay geçiş mümkün olmaktadır.

7-Başka bir Üniversiteden Turgut Özal Üniversitesi’ne yatay geçiş olanağı var mı?

Diğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçişler için öğrenciler “Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde, akademik takvimde belirtilen süreler içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirler. Başvurular, öğrencinin geçiş yapmak istediği bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.

Belgede TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ (sayfa 66-74)

Benzer Belgeler