• Sonuç bulunamadı

2.5. İlgili Yurt İçi ve Yurt Dışı Çalışmalar

2.5.2. İlgili Yurt Dışı Çalışmalar

Uluslararası alan yazında yapılan çalışmalar arasında da öncelikli olarak çocukların değerlendirmelerinin aileleri ile paylaşıldığı durumların incelenmesine odaklanan araştırmalara yer verilmiştir. Okul öncesi eğitimde öğretmenlerin çocukları değerlendirmesi ile ailelerle kurulan ilişkilere dair görüş ve beklentilerini inceleyen Pekis ve Gourgiotou (2017), ebeveynlerin okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarının değerlendirilmeleri, değerlendirme sürecinde yer almaları ve çalışma örneklerinin saklanması gibi alternatif değerlendirme yöntemlerinin etkinliği hakkındaki

görüşlerini incelemişlerdir. Veriler 18 aileye uygulanan ölçekler yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda ebeveynlerin alternatif değerlendirme yöntemlerinin uygulanmasını ve değerlendirme sürecinde bulunmalarını çocuklarının eğitimi için yararlı buldukları belirlenmiştir (Pekis ve Gourgiotou, 2017).

Mehlig (2013), okul öncesi öğretmen adaylarının değerlendirme sürecinde ailelerle işbirliği yapmanın önemi hakkındaki farkındalıklarını incelemiştir.Deney grubundaki son sınıf öğretmen adaylarına aile katılımı, değerlendirme süreci, değerlendirme sürecine ailenin de dahil edilmesi konularında eğitimler verilmiş, öğretmen adayları okul öncesi eğitim sınıflarında uygulamalar yapmıştır. Deney ve kontrol grupları arasındaki bilgi ve beceri değişimi ön test ve son test ile ölçülmüştür. Buna göre eğitime katılan gruptaki öğretmen adaylarının değerlendirme sürecinde aile ile işbirliği yapma konusundaki bilgi ve becerisinde büyük oranda artış görülmekle beraber uygulama yaptıkları sınıftaki öğrencilerin başarı düzeylerinde de büyük artış sağlandığı saptanmıştır (Mehlig, 2013).

Hanes (2010), okul öncesi öğretmenlerinin okullarında uygulanan değerlendirme süreci ve yapılan uygulamalar hakkındaki görüşlerini incemiştir.230 okul öncesi öğretmeni, yönetici ve öğretmen asistanı ile yürüttüğü tarama çalışması sonucunda katılımcıların okullarında kullanılan değerlendirme araçlarını ve uygulamaları uygun bulduğu belirlenmiştir.Bunun yanı sıra ailenin değerlendirme süreci içine dahil edilmesinin de önemli olduğu görüşü ortaya çıkmıştır (Hanes, 2010).

Deslandes, Joyal, Laurencelle, Rivard ve Trudeau (2009), çocukları ilköğretime devam eden ailelerin okul-aile işbirliği ve öğretmenlerin değerlendirme sürecindeki rolleri hakkındaki görüşlerini incelemiştir. Veriler, 125 aileden anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Değerlendirme sürecinde yer alarak öğretmenlerin kullandığı değerlendirme yöntemleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olanailelerin çocuklarının gelişim sürecini daha rahat takip edebildikleri için değerlendirme sonuçlarını da daha anlamlı ve yararlı buldukları saptanmıştır (Deslandes, Joyal, Laurencelle, Rivard ve Trudeau, 2009).

Martinez, Martinez ve Perez (2004), çocukları ilkokula devam eden ailelerin çocuklarının değerlendirilme süreci hakkındaki görüşlerini incelemiştir. Veriler 188 aileden anket yoluyla toplanmıştır. Ailelerin birçoğu öğretmenlerin çocuklarını nasıl değerlendirdiği hakkında bilgilerinin olmadığını belirtmişlerdir. Okul raporlarının öğrenme süreçlerini yansıttığını düşünmekle beraber detaylı bilgi almak için doğrudan öğretmen ile görüşmeyi daha yararlı bulduklarını ifade etmişlerdir (Martinez, Martinez ve Perez, 2004).

Brooks (2004), aile katılımın çocuğun akademik başarısı ve sosyalleşmesi üzerindeki etkisini incelediği araştırmasında öğretmen ve ebeveyn anketi kullanmış, bunun yanı sıra öğretmenlerle de görüşmeler yapmıştır. Araştırma sonucunda aile katılımının uygulandığı eğitim ortamlarında çocukların sosyal ve akademik anlamda daha başarılı oldukları saptanmıştır (Brooks, 2004).

Trepanier-Street, McNair ve Donegan (2001), okul öncesi öğretmenleri ile ilkokul öğretmenlerinin çocukları değerlendirme konusundaki görüş ve uygulamalarını, değerlendirme sürecinde aileye yer verme durumlarını ve değelendirme süreçlerini etkileyen faktörleri incelemiştir.298 öğretmenden anket yoluyla veriler elde edilmiş, birer grup öğretmenin de sınıf uygulamaları gözlemlenmiştir.Elde edilen verilere göre herikigruptaki öğretmenler de gözlem, portfolyo, çalışma kağıtları gibi farklı türdeki değerlendirme araçlarını program amaçları ve çocukların özellikleri doğrultusunda kullanmakla beraber standart testleri uygun bulmadıkları için kullanmamaktadır.İlkokul öğretmenleri farklı olarak kontrol listeleri, ünite sonu testleri kullanmaktadır. Her iki gruptaki öğretmenler de anne babaların değerlendirme sürecinde yer alması gerektiği görüşündedirler (Trepanier-Street, McNair ve Donegan, 2001).

Öğretmenlerin kullandığı değerlendirme yöntemlerinin incelendiği araştırmalarda; Maloley (2008), öğretmenlerin değerlendirme uygulamalarını ve uygulamalarını etkileyen faktörleri incelemiştir.Araştırma 7 sınıf öğretmeni ile nitel desende gerçekleştirilmiştir.Öğretmenlerin standart testler yerine informal yöntemleri tercih ettikleri, görüşme ve birebir etkileşimin çocukların bilgilerini ölçmede en çok

kullanılan informal değerlendirme şekli olduğu belirlenmiştir (Maloley, 2008). Diffily (1994) iseokul öncesi öğretmenlerinin değerlendirme hakkındaki görüş ve uygulamalarını incelemiştir. Veriler 84 okul öncesi öğretmeninden anket ve görüşme ile toplanmıştır. Öğretmenlerin standart testler ve geleneksel değerlendirme yöntemlerine göre alternatif değerlendirme yöntemlerini tercih ettikleri, gözlem tekniğini sıklıkla kullanmakla beraber kontrol listeleri ve rubrikler gibi kurgulanmış değerlendirme araçlarını kullanım açısından daha kolay buldukları saptanmıştır (Diffily, 1994).

Ebeveynlerin okul öncesi eğitimden memnuniyetlerini ve beklentilerini inceleyen araştırmalar incelendiğinde; Vasiljevic ve arkadaşları (2016), uygulanmakta olan okul öncesi eğitim programının geliştirilmesi amacıyla çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ebeveynlerin uygulanan eğitiminden duydukları memnuniyet düzeyiniincelemişlerdir. Araştırma Montenegro ülkesindeki birkaç şehirde yapılmış, veriler çocukları okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 610 ebeveynden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen verilere göre okul öncesi eğitime katılım gösteren ebeveynlerin okul öncesi eğitim programından ve programın eğitim kurumlarında yapılan uygulamalarından duydukları memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir.Bu bulgular ışığında eğitimden duyulan memnuniyet düzeyinin eğitime gösterilen katılım ile birlikte arttığı sonucuna varılmıştır (Vasiljevic ve ark., 2016).

Pianta ve arkadaşları (2010), ailelerin okul öncesi eğitimden beklentilerini belirlemek için 501 aile ile çalışma yapmışlardır. Ebeveyn beklentilerinin ağırlıklı olarak eğitimde pozitif yaklaşım, temiz ve güvenli fiziksel ortam, eğitici kaynakların yeterli ve öğretmenin nitelikli olması, etkili disiplin, duygusal atmosferin olumlu olması, okul-aile işbirliği ve kapsamlı hizmet olduğunu saptamışlardır (Pianta ve ark., 2010).

Aile katılımı ile çocukların akademik başarılarını ele alan araştırmalardan birinde Chen ve Fan (2001), aile katılımı ve çocuklarının akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemştir. Yirmi beş araştırmanın meta-analizini yapmışlar ve aile katılımı ile

öğrenci başarısı arasında olumlu yönde ve oldukça güçlü bir ilişkinin olduğu sonucuna varmışlardır.

George (2012) ise aile katılım yöntemlerini inceleyen araştırmalardan biri olarak, üç yaş grubu öğretmenlerinin kullandığı aile ile iletişim yöntemlerini incelemiştir. Veriler, 125 katılımcıya anket uygulanarak, 33 katılımcı ile görüşme yapılarak toplanmıştır. Öğretmenlerin ailelerle en çok yüz yüze görüşme ve telefon yoluyla iletişim kurdukları, ev ziyaretlerinin en az kullandıkları yöntem olduğu belirlenmiştir. Bunun yanısıra sosyal medya, internet, mesaj, toplantı ve haber mektuplarının da kullanılan yöntemler olduğu saptanmıştır (George, 2012).

Tüm bu çalışmalara baktığımızda okul öncesi öğretmenlerinin en sık kullandığı değerlendirme aracının gözlem olduğunu söylemek mümkündür.Bununla birlikte yurt dışında yapılan araştırmalar, öğretmenlerin farklı alternatif değerlendirme yöntemlerini daha çok kullandıklarını ve değerlendirme sürecine aileyi dahil etmenin yararları konusunda farkındalık düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.Ebeveynlerin ve öğretmenlerinçocuklarının eğitiminde ve değerlendirilmesinde aile katılımının gerekliliği bu araştırmalarda daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Benzer Belgeler