• Sonuç bulunamadı

Türk Eğitim Sisteminde yapılan yenilik hareketleri ve Türk Eğitim Sisteminin çeşitli kademelerinde yaşanan sorunlarla ilgili yapılmış olan çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Bu bölümde Türk eğitim sisteminde yapılan yenilik hareketleri ve Türk eğitim sisteminin çeşitli kademelerinde yaşanan sorunlarla ilgili yapılmış olan bazı araştırmalar ve bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar kısaca özetlenmektedir.

Okuyucu (2001) zorunlu sekiz yıllık kesintisiz eğitimin ilk uygulanışı ve problemlerini araştırmış araştırma neticesinde; sekiz yıllık kesintisiz eğitim sisteminde pek çok sorunlarla karşılaşıldığını tespit etmiştir. Eğitim araç-gereçlerinin eksikliği, öğretmen ihtiyacının giderilememiş olması, dersliklere düşen öğrenci sayısının fazlalığı, eğitim- öğretim için okullara ödenek ayrılmaması, öğrencilerden toplanan paralarla eğitimin adeta paralı hale getirilmesi karşılaşılan ilk sorunlar olmuştur. Sekiz yıllık eğitime geçilirken yapılan vaatler ne yazık ki yerine getirilememiştir. Zorunlu eğitimi gerçekleştirebilmek ve herkese eğitim imkânının sağlanabilmesi için geçilen taşımalı eğitim sisteminin henüz yeterli derecede aktif hale getirilememesi, öğrencilerin barınmalarını da içine alan yatılı okulların sayılarının ve kontenjanlarının sınırlı olması,

özellikle doğu bölgelerimizde bulunan eğitim-öğretim çağındaki çocuklarımız için önemli bir eksikliktir. Din eğitimi açısından baktığımızda, ilköğretim okullarında okutulan din derslerinin, çoğu okullarda bu alanda yetişmiş öğretmenler tarafından okutulamaması önemli eksiklikler arasında bulunmaktadır.

Aylin (2009) yaptığı araştırmada Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı son sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının birleştirilmiş sınıfların işleyişi hakkındaki görüşlerini belirlemeye çalışmışlardır. Araştırmada öğretmen adaylarının ''birleştirilmiş sınıflarda yaşanan sorunlar ve bu sorunlara getirilebilecek çözüm önerilerine, birleştirilmiş sınıf uygulamasının avantajları ile eğitsel üstünlüklerine, birleştirilmiş sınıflarda öğretim dersinin niteliğine, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin yeterliliğine ve birleştirilmiş ve bağımsız sınıflarda uygulanan programın aynı olmasına'' ilişkin görüşleri alınıp değerlendirilmiştir. Bu araştırma sonucunda öğretmen adayları, birleştirilmiş sınıflarda en sık rastlanan sorunu ''öğrencilerin dikkat dağınıklığı yaşaması'' şeklinde belirlemişlerdir. Ortaya çıkan bu soruna getirilen çözüm önerisi ise ''öğretmenlerin derse planlı ve programlı bir şekilde girmesi'' olmuştur. Birleştirilmiş sınıfların avantajlarına ilişkin soruya verilen cevaplarda öğretmen adayları ''öğrencilerin az olduğu bölgelerde eğitimin devam etmesi'' açısından birleştirilmiş sınıfların önemli olduğunu vurgulamışlardır. Birleştirilmiş sınıfların en önemli eğitsel üstünlüğü ise ''öğretmensiz saatlerde kendi kendilerine çalışma yapan öğrencilerin bireysel çalışma alışkanlığı ediniyor olmaları'' şeklinde belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmen adayları bağımsız sınıflarda uygulanan programın birleştirilmiş sınıflarda da aynen uygulanmasını haksız bir uygulama olarak görmüş ve birleştirilmiş sınıflara uygun bir program hazırlanması gerektiği konusunda görüş bildirmişlerdir. Birleştirilmiş sınıflara alternatif olarak ne tür bir yapılanma önerirsiniz sorusuna verdikleri cevaplarda öğretmen adayları başka bir yapılanma seçmek yerine ''birleştirilmiş sınıfların şartlarının iyileştirilmeye çalışılmasının'' etkili olacağı görüşünü savunmuşlardır. Eğitim fakültelerinde verilen ''Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim'' dersinin daha verimli olabilmesi için öğretmen adayları ''birleştirilmiş sınıflı köy okullarında zorunlu staj yapılması'' gerektiğini düşünmektedirler. Öğretmen adaylarına göre gözlem yaptıkları staj okullarında öğretmenlerde görülen en önemli eksiklik öğretmenlerin birleştirilmiş sınıflarda öğretim yöntem ve teknikleri bakımında yetersiz olmalarıdır.

Güçlü (2010) Eğitim Hareketleri Dergisi’ni eğitim sorunları açısından değerlendirmiştir. Araştırma sonunda; eğitim politikası, özel eğitim, örgün eğitim (okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite), öğretmenlik mesleği, eğitimde ölçme ve değerlendirme, psikolojik danışma ve rehberlik, eğitim yönetimi ve denetimi, halk eğitimi, eğitim programları ve gençlik sorunları alanlarında eğitim sorunlarına ulaşılmıştır.

Demiryürek, Metin ve Birişçi (2012) yaptıkları araştırmada okul öncesi eğitimde karşılaşılan sorunlara yönelik öğretmen görüşlerini belirlemeye çalışmışlardır. Araştırmanın sonucunda okulöncesi öğretmenlerinin meslek hayatlarında en çok karşılaştıkları sorunların neler olduğu saptanmıştır. Buna göre öğretmenlerin en çok fiziksel ortamdan kaynaklanan sorunlardan şikâyetçi oldukları gözlemlenmiştir. Bunu öğrencilerin genel durumları ve velilerin öğrencilere karşı tutumlarıyla ilgili sorunlar takip etmiştir.

Külekçi (2013) yaptığı araştırmada 4+4+4 eğitim sisteminin birleştirilmiş sınıflara olumlu olumsuz yansımalarını birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırma sonucunda 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim sisteminin birleştirilmiş sınıflarda öğrenci sayısının azalmasına bağlı olarak az da olsa olumlu katkısı olduğu ancak çoğunlukla okul yaşının düşürülmesi, fiziki altyapının yetersiz olması, öğretmenlerin iş yükünü arttırdığı şeklinde olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.

İsmetoğlu (2013) “Zorunlu Eğitimde 4+4+4 Uygulamasına İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri” isimli yüksek lisans tezinde 4+4+4 uygulamasına ilişkin okul yöneticilerinin görüşlerini belirlemeye çalışmıştır. 17 okul yöneticisinin katıldığı bu çalışmanın bulgularına göre4+4+4 uygulamasını olumlu, doğru, yararlı şeklinde değerlendiren yöneticiler, bazı eksiklikler ve yöntem yanlışlığına dikkat çekmişlerdir. Uygulamanın kesintili olmasını doğru fakat bu kesintinin 5+3+4 olmasına ve okula başlama yaşının 72 ay olması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Uygulamayı olumsuz olarak değerlendiren katılımcılar; özde kişilerin farklı ilgi alanlarına göre eğitilmesinin doğru fakat uygulamanın sadece İmam Hatip Liseleri ile sınırlandırılmış olmasının tarafsız bir eğitim-öğretim anlayışına gölge düşürdüğünü belirtmişledir.

Yılmaz, Taşçı, Fidan, Nurlu (2014) Erzincan’da 149 birinci sınıf okutan öğretmen ile yaptıkları araştırmada, 4+4+4 sistem değişikliğinin ilk yılında ilkokul

birinci sınıflarda yaşanan sorunlar konusunda öğretmen görüşlerini belirlemeye çalışmışlardır. Çalışma sonucunda sınıf öğretmenlerinin 60-66 aylık öğrenciler ile öğretim sürecinde sorunlar yaşadıkları ve bu yaş grubuna özgü alternatif yöntemlere, materyal tasarımlarına ihtiyaç duydukları anlaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sınıf ve okul kuralları, algılama, ders süresince çalışabilme konularında zorlanmaları sınıf öğretmenlerinin karşılaştığı önemli sorunlar arasındadır. Sınıf öğretmenlerinin bu zorlukları aşmaya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlere duyulan ihtiyaçları yapılan araştırma ile görülmüştür.

Aykaç, Kabaran, Atar, Bilgin (2014) Muğla’da 102 birinci sınıf öğretmeni ile yaptıkları araştırmada ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin 4+4+4 eğitim sisteminin uygulaması sonucunda yaşadıkları sorunları öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirmişlerdir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulaması sonucunda öğrencilerin yaşadıkları sorunlar hakkındaki öğretmen görüşleri çalışmanın değişkenleri arasından yalnızca “cinsiyet” değişkeni açısından kadınlar lehinde anlamlı bir farklılık göstermiştir. Ancak, öğretmen görüşleri çalışmanın diğer değişkenleri olan “mesleki kıdem, mezun oldukları bölüm, çalıştıkları okulun yerleşim yeri, birleştirilmiş sınıfta görev yapmaları” değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. 4+4+4 eğitim sisteminin uygulaması sonucunda öğrencilerin yaşadıkları sorunlar hakkındaki öğretmen görüşleri çalışmada ele alınan problem durumlarına göre farklılıklar gösterse de, öğretmenler her problem durumu için ağırlıklı olarak olumsuz görüş bildirmişlerdir. Araştırma sonucunda öğrencilerin uyum problemleri, hazır bulunuşluk, ders problemleri ve disiplin problemleri yaşadıkları görülmektedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Bu bölümde araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, kullanılan ölçme araçları, verilerin toplanması ve analizi hakkında bilgi verilmiştir.

Benzer Belgeler