• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

2.2. İlgili Araştırmalar

Karakuş (2010), Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı’ndaki alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarına yönelik öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yaptığı çalışmada veri toplama aracı olarak görüşme formu ve gözlem yöntemini kullanmıştır. Araştırma sonucunda alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ile ilgili hizmet içi eğitim çalışmalarının yetersiz olduğu ve öğretmenlerin alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ile ilgili olarak

olumlu görüş belirtmiş olmasına rağmen bu yaklaşımları kullanmadıkları, bunun yerine yazılı sınav ve testleri tercih ettikleri ortaya çıkmıştır.

Oğuz (2008), ilköğretim matematik öğretmenlerinin performans görevlerine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yaptığı çalışmada veri toplamak amacıyla anket ve demografik bilgi formu kullanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin performans görevlerine ilişkin görüşlerinde cinsiyet, kıdem, mezun olunan kurum ve performans görevleri ile ilgili eğitim alma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Övez (2007), Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı’nın ortaöğretim 9. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi öğrenme sürecine, öğrenci tutumlarına ve öğrencilerin sürece ilişkin görüşlerine etkisini araştırmıştır. Çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Yapılan deneysel çalışma ile grup çalışmalarıyla gerçekleştirilen matematik öğretiminin öğrenciler için özgüven arttırıcı ve matematik dersini sevdiren bir etkinlik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada öğrenciler, sıkıcı ve soyut bilgi yükü fazla olan matematik dersinin günlük hayatla ilişkilendirilmesinin kendileri için olumlu bir deneyim olduğunu belirtmişlerdir.

Aktaş ve Baki (2013), yapmış olduğu çalışmada, ölçme ve değerlendirme yaparken öğretmenlerin genellikle alışkın oldukları geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih ettiklerini, öğretim programında önerilen araçların çok az öğretmen tarafından uygulandığını belirtmiştir. Bu durum, matematik öğretim programında önerilen çağdaş ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarının beklenen seviyede uygulanmadığını ve geleneksel değerlendirme yaklaşımını yansıtan uygulamalara devam edildiğini göstermektedir.

Esen ve Güneş (2012), yeni öğretim programlarında performansa dayalı ölçmenin ve süreç değerlendirmenin öneminin artması nedeniyle kullanılmakta olan proje ve performans görevlerinin birçok olumlu etkisi olmasına rağmen uygulanmasında ve değerlendirilmesinde aksaklıklarla karşılaşıldığını belirtmiştir. Esen ve Güneş (2012), yaptıkları çalışmada ilköğretim matematik öğretmenlerinin derslerinde proje ve performans görevlerini kullanma durumlarını ve değerlendirme ölçütlerine ilişkin görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada 32 ilköğretim

matematik öğretmeni ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin proje ve performans görevlerine ilişkin görüşleri açık uçlu sorulardan oluşan bir ölçek yardımıyla toplanmıştır. Esen ve Güneş (2012), yaptıkları araştırmanın sonucunda; ilköğretim matematik öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun proje ve performans görevlerini verirken öğrencide araştırma becerisini geliştirmeyi amaçladıklarını ve bu görevleri değerlendirirken çoğunlukla puanlama ölçeklerine bağlı kalmadıklarını belirtmişlerdir. Bu araştırmada öğretmenler amacına uygun hazırlandığında proje ve performans görevlerini yararlı bulduklarını belirtmiştir. Esen ve Güneş (2012), yaptıkları araştırmada öğretmenlerin, proje ve performans görevlerini değerlendirirken, öğrencilerin yazılı sınav sonuçlarından ve sınıf içi durumlarından etkilendiği sonucuna ulaşmıştır.

Karakuş ve Kösa (2009), ilköğretim matematik öğretmenlerinin yeni ölçme ve değerlendirme yaklaşımları hakkında görüşlerini belirlemek amacıyla yaptıkları nitel çalışmada, gözlem, mülakat ve öğretmen dokümanlarını inceleyerek gerekli verileri toplamıştır. Karakuş ve Kösa (2009), yaptıkları araştırmada, elde ettikleri bulgular üzerine özellikle yapılan hizmet içi eğitim seminerlerinin yeni ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarını tanıtmada yetersiz ve öğretmenlerin de bu yeni ölçme değerlendirme yaklaşımları ile ilgili yöntemleri kullanmada ve uygulamada eksiklerinin olduğunu belirtmiştir. Bu araştırmada öğretmenlerin ölçme değerlendirme ile ilgili yeterli uzman desteği alamadıkları, yeni yaklaşımlar hakkındaki bilgileri daha çok kendi çabalarıyla edindikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Bal (2012), ilköğretim öğrencilerinin matematik dersinde performans görevi hazırlama süreci hakkındaki görüşlerini ve yaşadıkları sorunları belirlemek amacıyla yaptığı çalışmada veri toplama aracı olarak performans görevi hazırlama sürecine ilişkin yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanmıştır. Bu araştırma sonucunda, performans görevi hazırlama sürecinin öğrencilerin iletişim, ilişkilendirme ve araştırma becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu çalışma sonucunda öğrencilerin performans görevlerini hazırlama sürecinde zaman ve kaynağa ulaşma aşamasında sorunlar yaşadıkları belirtilmiştir.

Stoica (2015), matematik projelerinin sınıf etkinliklerinde kullanım biçimi hakkında yaptığı araştırmada matematik projelerinde kullanılan yöntemin öğrenciler

üzerinde önemli etkisi olduğu sonucuna ulaşmıştır. Stoica (2015), matematik projelerini kullanmanın en zor yanının öğretmenler için öğrencilerin gerçek dünya ile bağlantısını kurabileceği projeleri tasarlamak olduğunu, bu nedenle öğretmenlerin aritmetik işlemler, cebirsel işlemler ve geometri konusunda büyük hedeflere ulaşmaktan kaçınarak günlük yaşamdaki küçük temalara yoğunlaşmaları gerektiğini belirtmiştir.

Lubienski (2011), İrlanda da matematik projelerinin vizyonunu, sınav sistemi hakkındaki soruları, matematik ders kitaplarını ve öğretmenlerin bu durumlardaki değişikliklerle başa çıkabilme yollarını araştırma amacıyla bir çalışma yapmıştır. Öğretmenlerin büyük çoğunluğunun matematiğin içeriği ve öğretim teknolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla akşamları matematik proje atölyelerine katıldığını belirtmiştir. Lubienski (2011), yaptığı çalışmada öğretmenler için bu çalışmalara katılmanın zorunlu olmadığını, çalışmalara katılan öğretmenlerin sadece uygulamalarını geliştirmek ve yenilerini öğrenmek istediklerini belirtmiştir.

3. BÖLÜM

YÖNTEM

Bu bölümde araştırma modeli, katılımcılar, veri toplama araçları ve verilerin analizine ilişkin bilgiler yer almaktadır.