• Sonuç bulunamadı

Gülbahar, Kalelioğlu ve Madran (2010), yaptıkları çalışmada web 2.0 teknolojisi ile gelen sosyal ağ sitelerini ve bu sitelerin eğitsel kullanımlarını incelemişlerdir. Araştırmanın sonunda sosyal ağ sitelerinin “günümüz toplumunu etkilemekte” ve “bazı alışkanlıkların değiştirmekte ve değiştirmeye de devam edeceğini” söylemiştir. Sosyal ağ sitelerinden en çok eğitimin ve öğrencilerin etkilendiği görülmüştür [13].

Karaman, Yıldırım ve Kaban’ın (2008), yaptıkları araştırmada web 2.0 teknolojisinin getirdiği yeniliklerin eğitimde kullanılması ile klasik öğrenme ortamlarına karşılık yeni öğrenme ortamları sunduğu görülmüştür.

Bu ortamların öğrenmelere yardımcı olduğu ve kolaylaştırdığı, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirdiği ve küme çalışmalarını desteklediği gözlemlenmiştir. Çalışmada web 2.0 teknolojisinin eğitim ortamına kattığı yenilikler şu şekilde sıralanmıştır [68];

1. “Grup çalışması alışkanlığı

2. Etkili öğrenme

3. Üst düzey düşünme becerileri

4. Bilgi okur-yazarlığı

5. Yapılandırmacı problem çözme

6. Öğrenciye uygunluk (ilgi çekme)

7. Bireysel gelişim

8. Sorumluluk alma”

Ajjan ve Harsthone (2008) yaptığı çalışmada sosyal ağların, öğrenci-öğretmen-okul

etkileşimini arttırdığı, öğrencilerin derslere karşı tutumunun değiştiği, grup çalışmalarının daha kolay yapıldığı ve öğrenmelerin daha kolay gerçekleştiği görülmüştür. Eğitimcilerin sosyal ağları kullanmamasının sebebi olarak kendilerinin ve eğitim ortamlarının teknik ve bilgi olarak yetersiz olduğunu belirtmişlerdir [69].

Özmen ve arkadaşları (2011), sosyal ağların eğitimde daha aktif kullanımı ile ilgili maddeleri şu şekilde sıralamıştır [70];

1. “Eğitimin her kademesinde sosyal ağların etkin kullanımına ilişkin gerekli teknik alt yapılar oluşturularak yöneticiler ve öğretmenler daha çok desteklenmelidir.

2. Eğitimde sosyal ağların daha etkin kullanılması için yöneticilerin ve

öğretmenlerin gerekli teknik destek ve materyal ile desteklenmelidir.

3. Eğitim yöneticileri ve öğretmenler mesleki gelişim ve bilgi paylaşmaları açısından sosyal ağları kullanmaya teşvik edilmelidirler.

4. Eğitimcilerin ve okul yöneticilerinin sosyal ağlardan mesleki gelişim açısından daha fazla yararlanabilmeleri için, uygulamalı ortamlarda bilgi ve becerileri geliştirici yönde eğitim almaları sağlanmalıdır.

5. Bilgi teknolojisindeki gelişmeler sayesinde her an ulaşılabilen bilgilerin karşılıklı etkileşimle uluslararası boyutta öğrenci katılımını sağlayan sosyal ağlar ders ortamında kullanılmalıdır.

6. Sosyal ağların eğitsel alanda daha etkili kullanımına ilişkin kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.”

Lisan öğrencilerinin katılımı ile yapılan bir çalışmada dersin bir bölümü daha önceden oluşturulan sosyal ağ ortamında yürütülmüştür. Dersi alan öğrencilerin katılımına izin verilerek oluşturulan sosyal ağ ortamında ders işlenmiştir. Öğrenciler kendilerine ait profil alanları oluşturmuş ve bu alanda kişisel bilgilerini, ilgi alanlarını, iletişim adreslerini, videolarını, fotoğraflarını ve müziklerini paylaşmıştır. Öğretici dersin programını, kaynak ve ilişkili linkleri, görevleri ve öğrencilerin sorumlu olduğu ödevleri sosyal ağ ortamında paylaşmıştır. Her dersin sonunda öğrenciler sosyal ortamda derse ilişkin görüş ve fikirlerini belirtmiş, düşüncelerini tartışmışlardır. Öğrenciler küçük gruplar oluşturarak dersle ilgili etkinliklerde bulunmuştur. Dönem sonunda öğrencilere uygulanan ankette görüşleri alınmıştır. Öğrenciler sosyal ağ ortamında yapılan derslere ve etkinliklere daha fazla katılım gösterdiklerini, iletişimin kolaylaştığını, aynı düşünce ve fikre sahip öğrenciler ile oluşturulan gruplarda işbirlikçi öğrenmelerin daha fazla olduğunu ifade etmiştir. Bu çalışma sonunda öğrencilerin sosyal ağlarda oluşturulan ortamlara ilişkin olumlu tutum sergiledikleri görülmüştür. Öğrencilerde olumlu tutum ile birlikte derse aktif katılım, web tabanlı sosyal ortamlarda doküman paylaşımı, dersin yürütüldüğü süre diliminde ve sonrasında arkadaşları ile daha fazla iletişim ve etkileşim içinde olduğu ortaya çıkmıştır [66].

Yüksek lisans öğrencileri ile yapılan sosyal ağların kullanımı ile ilgili yapılan bir çalışmada, bilgi ve iletişim teknolojileri eğitimi sosyal paylaşım sitesi üzerinde gerçekleştirilmiştir [7].

Öğrenciler tarafından oluşturulan ortamda öğrenciler görüşlerini bildirmiş, kendi görüşlerini savunmuş ve görsel materyaller ekleyerek yorum yapmışlardır. Bu çalışmadan elde edilen sonuç da, sosyal paylaşım sitesinde sosyal etkileşim ve iletişimin üst düzeyde olduğu görülmüştür.

Facebook’un eğitimde kullanımını arttırmak ve yaygınlaştırmak için yapılan çalışmada, lisans ve yüksek lisans düzeyindeki öğrenciler bu çalışmaya katılmıştır. Lisans düzeyinde öğrenci- öğretmen arasındaki etkileşimde eğitsel anlamda öğrenciler için daha yararlı ortamlar oluşturulması amaçlanmıştır. Bu araştırmada erkek öğrenciler ile bayan öğrenciler arasında fark olduğu erkeklerin etkileşiminin bayanlara göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Eğitmenlerin bayan öğrencilere erkek öğrencilere göre daha temkinli yaklaştığı görülmüştür. Araştırmada lisan ve lisansüstü örgencileri arasında bir fark olmadığı gözlenmiştir. Lisans ve lisansüstü öğrencilerine eğitmenlerin yaklaşımında bir farklılık bulunmamıştır [71].

Sosyal ağların eğitimde kullanılabilirliği üzerine yapılan çalışmalar İnternet teknolojisi ve Web 2.0 ile başlamıştır. Web 2.0 teknolojisinin gelişmesi ile Web uygulaması yazılımcıları tarafından yazılan sosyal ağlar kişilerarası etkileşimi de yeniden şekillendirmiştir. Milyonlarca kullanıcının hızlı ve kolay etkileşimde bulunması eğitimcileri, bu ortamları eğitim sürecinde kullanmaya yöneltmiştir. Sosyal ağlarda oluşturulan sınıf ortamlarında öğrencilerin işbirliğine dayalı çalıştığı, daha fazla katılım sağladığı ve kendilerini daha rahat hissettiği görülmüştür. Sosyal ağların eğitimde kullanımının doğru bir planlama yapılması ile verimli ve etkili olacağı görülmüştür.

Bu çalışmada literatürde var olan araştırmalar incelenerek oluşturulan anketler ile öğrenci görüşlerine başvurulmuştur.

Bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayrına özellik meslek yüksekokul örgencilerine yapılmış ve değerlendirilmiş olmasıdır.

BÖLÜM 3. YÖNTEM

Bu araştırma, betimsel yöntem ve ilişkisel tarama modeline göre yapılmıştır. Tarama modeli, çok sayıda elemandan oluşan evren hakkında genel yargıya ulaşmak amacıyla evrenin tümü ya da temsil yeteneği olan örneklem üzerinde yapılan çalışmadır [72].

Betimsel tarama modelinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokul’unda öğrenim gören öğrencilere Facebook’un genel ve mesleki eğitimde kullanım amaçları hakkında görüşleri incelenmiştir.

İlişkisel tarama modelinde anketlerden elde edilen cevaplar ile yaş, bölüm, kullanım sıklığı ve kullanım süreleri değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir.

Benzer Belgeler