• Sonuç bulunamadı

Geçmişten günümüze yöneticilerin yönetim becerileri ile ilgili birçok araştırma yapılmış olup, bu araştırmalar ile ilgili bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

“Okul Müdürlerinin Öğretim Liderliği Davranışları” konulu çalışma Şişman (1997) tarafından yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile çalışmanın yapıldığı okulların sosyo ekonomik yapıları arasında anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, okulların akademik başarıları ile öğretim liderliği arasında ilişki bulunmuştur. Ayrıca araştırmanın sonucunda öğretmenlerin desteklenmesi ve geliştirilmesi konusunda müdürlerin bilgilendirilmesi ve bu yönde çalışmalar yapılması önerilmiştir.

“İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Çalıştıkları Okul Yöneticilerinin Yönetim Becerilerine İlişkin Algı ve Beklentileri” konulu çalışma Yarba (2003) tarafından yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini İzmir ilköğretim okullarında görev yapan 532 öğretmen oluşturmuştur. Çalışmada “Washington Müdür Değerlendirme” ölçeği kullanılmış ve araştırma sonucunda öğretmenlerin yönetim becerisi algılarında cinsiyet, branş, eğitim düzeyine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak öğretmenlerin kıdem durumuna göre yönetim becerileri algılarında anlamlı fark bulunmuştur.

“Kastamonu ili Ortaöğretim Okulları Yöneticilerinin Yönetim Biçimleri” konulu çalışma Cesur (2005) tarafından yapılmıştır. Çalışmada örneklem grubu olan 287 öğretmen ve 41 yöneticiye veri toplama aracı olan “Yönetim Biçimleri Anketi” uygulanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlere göre yönetim biçimleri algıları kısmi korucuyken, yöneticilere göre tamamen koruyucudur. Hem öğretmen ve hem yöneticiler başıboş yönetimin okullarda uygulanmadığı konusunda hemfikir iken, destekçi yönetim anlayışı öğretmenlere göre orta düzeyde, yöneticilere göre tamamen uygulanmaktadır.

“İlköğretim Okulları Yöneticilerinin Yönetim Becerileri ile Grup Etkililiği Arasındaki İlişki” adlı araştırma Şekerci (2006) tarafından yapılmıştır. Çalışmada

Tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin yöneticilik becerilerine deneklerin “katılıyorum” yönünde cevaplar verdiği görülmüştür. Ayrıca yönetim becerileri ile grup etkililiği arasındaki ilişki pozitif bulunuştur.

“İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Yönetim Biçimlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi” konulu çalışma Arlı (2007) tarafından yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir ilinin Konak, Bornova, Karşıyaka ve Buca ilçelerinde görev yapan 335 öğretmen ve 121 okul müdürü oluşturmuştur. Araştırmada yetkeci, koruyucu, destekçi ve birlikçi olmak üzere 4 alt boyuttan oluşan ölçek kullanılmış ve ölçek sonucunda deneklerin yetkeci, koruyucu, destekçi ve birlikçi yönetim algılarında cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, branş ve okulların bulunduğu sosyo-ekonomik düzeye göre fark göstermediği tespit edilmiştir. Fakat öğretmenlerin çalıştıkları okulların sınıf mevcutları ile yetkeci yönetim biçimi puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur.

“Ortaöğretim Yöneticilerinin Yönetim Becerilerinin Değerlendirilmesi (Bağcılar Örneği)” konulu araştırma Akdoğan (2009) tarafından yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bağcılar ilçesi ortaöğretim okullarında görev yapan ve tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 166 öğretmen ve müdür yardımcısı oluşturmuştur. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaöğretim yöneticilerinin problem çözme yeteneklerinin ve risk alma eğilimlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada yöneticilerin yönetim becerileri algılarında yaş, cinsiyet, kıdem, mezuniyet, eğitim ve yöneticilik alanında eğitim alma durumları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Fakat görev değişkeni ile yönetim becerileri algıları arasında anlamlı fark bulunmuştur.

“İlköğretim Okul Yöneticilerinin Uyguladıkları Yönetim Biçimlerine İlişkin Algıları ve Velilere Göre Okul Yöneticilerinin Yönetim Becerilerinin Değerlendirilmesi” konulu çalışma Teyfur (2011) tarafından yapılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada “İlköğretim Yöneticilerinin Kullandıkları Yönetim Biçimleri” ölçeği ve “ Veli Algılarına Göre İlköğretim Yönetici Becerileri” ölçeği kullanılmış ve örneklemi İzmir ili, ilçeleri ve köylerinde görev yapan 333 okul yöneticisi ve 1824 okul velisi oluşturmuştur. Araştırma sonucunda ise erkek yöneticilerin, kadın yöneticilere göre daha yetkeci, kadınların ise erkeklere göre daha koruyucu ve destekçi oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca kıdemi 6 ile 15 yıl arasında olan yöneticilerin daha az yetkeci davrandıkları sonucu çıkmıştır. Velilere

uygulanan ölçek sonucunda ise veliler, yöneticilerin çevreleri ile olumlu ilişkiler kurduklarını ve yöneticilerin sorun çözme konusunda becerilerinin olduğunu düşünmektedir. Öğrenci velilerinin, yöneticileri çeşitli etkinlikler ile bilinçlendirme konusunda yetersiz buldukları sonucu ortaya çıkmıştır.

“Okul Müdürlerinin Yönetim Becerileri ile Öğretmenleri Etkileme Becerilerine İlişkin Öğretmen Görüşleri” konulu çalışma Mangaltepe (2012) tarafından yapılmıştır. Araştırma tarama modeli ile yapılmış ve araştırmanın örneklemini 2010- 2011 eğitim öğretim yılında Karabük ilköğretim okullarında görev yapan 267 sınıf ve 244 branş öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak “Yönetim Becerileri Ölçeği” ve “Okul Müdürlerinin Öğretmenleri Etkileme” ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise öğretmenlerin yöneticilerin yönetim becerileri algılarının “katılıyorum” düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin okul müdürlerinin yönetim becerilerini algılama düzeylerinde cinsiyet, branş ve eğitim durumlarına göre anlamlı fark bulunmazken, kıdem durumuna göre anlamlı fark bulunmuştur.

“Bayrampaşa İlçesindeki İlkokul, Ortaokul ve Liselerde Görev Yapan Yöneticilerin Yöneticilik Becerilerinin Değerlendirilmesi” konulu çalışma Güleryüz (2014) tarafından yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bayrampaşa ilçesi ilkokul, ortaokul ve lise okullarında görev yapan ve rastgele seçilen 236 öğretmen ve yönetici oluşturmuştur. Araştırmada Akdoğan tarafından geliştirilen “Ortaöğretim Yöneticilerinin Yönetim Becerilerinin Değerlendirilmesi” ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin yönetim becerilerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Okul yöneticilerinin yönetim becerileri algıları düşünüldüğünde cinsiyet, lisansüstü öğrenim durumu ve yöneticilik alanında eğitim alma durumunun belirleyici olmadığı görülmüştür. Fakat yaş, mesleki kıdem, görev türü ve mezuniyet alanları arasında anlamlı fark olduğu sonucuna varılmıştır.

Benzer Belgeler