• Sonuç bulunamadı

A. İL RAPORU

1 MEVCUT DURUM ANALİZİ

1.2 İl Düzeyinde Mevcut Durum Analizi

Niğde ilinin yüzölçümü 7.365 km² olup KOP Bölgesi illeri arasında alan büyüklüğü olarak 4.

sırada yer almaktadır. TÜİK’in yayınladığı 2015 yılı nüfus verilerine göre ise, Niğde ili nüfus büyüklüğü 346.114 kişidir.

Niğde ilinin toplam 736.500 ha alanının içerisinde, Niğde ilinin 392.555 ha’lık kısmı (%53,3) düzlük, 343.946 ha’lık kısmı (%46,7) dağlık, 35.352 ha’lık (%4,8) kısmı ise sulak alandan oluşmaktadır.

Harita 4 Niğde İl Sınırı

Niğde ili 2007 yılında 331.677 nüfusuna sahip iken 7 yıllık süreç içerisinde %4,35 değişiklik göstererek 2015 yılında 346.114 nüfusuna ulaşmıştır (Şekil 10).

Şekil 10 Niğde İli 2007-2015 Yılları Arası Nüfus Değişikliği Göstergesi

1.2.2 Niğde İli Yol Ağı ve Altyapısı Durumu

Niğde iline ait yol ağı durumu; otoyol, devlet yolu ve il yolu başlıklarında incelenmektedir.

Tablo 11 Aksaray İli 2015 Yılı Mart Ayı Yol Ağı Durumu AĞ DURUMU (KM)

Otoyol Devlet Yolu İl Yolu TOPLAM

134 211 250 595

(Kaynak: KGM)

Niğde ili yol ağı durumuna bakıldığında; 595 km’lik toplam yol ağının 134 km’si otoyol, 211 km’si devlet yolu, 250 km’si ise il yoludur (Tablo 11).

320.000

Şekil 11 2015 Ylı Mart Ayı Niğde İli Yol Satıh Cinsleri (Kaynak: KGM)

Niğde ili yol satıh cinslerine bakıldığında en yüksek oranın %64 ile SK’ya ait olduğu görülmektedir (Şekil 11). BSK dağılımına bakıldığında; 595 km’lik yol ağının 212 km’si BSK’dır.

Bu yolların ise 134 km’si bölünmüş yoldur (Şekil 12).

Şekil 12 2015 Yılı Mart Ayı Niğde İli BSK Dağılımı

Otoyol Bölünmüş Yol (BY) Tek Yol (TY) Toplam

134

25

53

212

(Km)

Şekil 13 2015 Yılı Mart Ayı Niğde İli Bölünmüş Yollar (Kaynak: KGM)

Şekil 13’e göre 2002 yılı sonunda 54 km olan bölünmüş yollar, 2003-2014 yılları arasında 111 km olmuştur. 2015 yılı Mart ayı itibariyle ise genel toplam 165 km’dir. 2015 yılı itibariyle genel toplam ise, 298,5 km’dir.

Niğde iline ait yol altyapısı çalışmaları Tablo 12‘de verilmektedir. Tabloda altyapıya ilişkin olarak; farklı malzemelere sahip yol türlerindeki yapım, bakım ve onarımlar, yatay ve düşey işaretleme ve otokorkuluk faaliyetleri, kara kaza noktaları, köprü ve tünel yapımına ait bilgiler yer almaktadır. Elde edilen bu veriler; 2002 sonu, 2003-2014 yılları arası ve 2015 yılı ilk çeyrek olmak üzere üç farklı zaman aralığına göre verilmektedir.

0

2002 Sonu 2003-2014 2015 Genel Toplam

0

Tablo 12 Niğde İli Yol Altyapısı Çalışmaları

ÇALIŞMALAR 2002 Sonu 2003-2014 2015

Hedef Yapılan

Niğde ulaşım altyapısı çalışmaları Tablo 12 incelendiğinde; bölünmüş yol km’sinin 2002 yılı sonunda 54 km iken; 2014 yılı itibariyle 111 km olduğu görülmektedir. Tek yol iyileştirme ve yapım çalışmaları ise 2014 yılında 131 km iken, 2015 yılında hedeflenen 12 km’lik kısmın gerçekleştirilemediği görülmektedir. Trafik yatay ve düşey işaretleme durumu incelendiğinde; yıllar içerisinde sayı artsa da 2015 yılı için hedeflenen sayıya erişilememiştir.

1.2.3 Niğde İli Taşımacılık Faaliyetleri ve Trafik Güvenliği

Niğde ili ulaşım ve işlevlerin yer seçim durumu incelendiğinde; kent merkezine yakın konumlanan bir sanayi sitesi ve kent merkezinin dışında kalan organize sanayi bölgesi kurulduğu görülmektedir. Niğde sebze meyve hali ise sanayi sitesinin içinde yer almaktadır.

Otogar ise yine kent merkezinde bulunmaktadır (Harita 5).

Niğde kent merkezinde yakın konumlanan sanayi sitesi, organize sanayi sitesine göre daha ufak çaplı olması sebebiyle ek bir trafik yüküne sebep olmamaktadır. Sadece otogarın kent merkezinde bulunması trafiğe ek bir yük getirmektedir (Harita 6).

Harita 5 Niğde İli Kent Bütünü Ulaşım-İşlev Etkileşimi

Harita 6 Niğde İli Kent Merkezi Ulaşım-İşlev Etkileşimi

1.2.4 Niğde İli Saha Araştırması

Niğde ilinde saha araştırması sırasında çekilen fotoğraflardan sekiz tanesi seçilerek rapor kapsamında değerlendirilmektedir. Fotoğraflar, koordinat bilgileri ile beraber MCE KOP Uygulaması aracılığıyla haritaya aktarılmıştır. Şekil 14‘te raporda yer alan fotoğrafların konum bilgileri numaralandırma ile verilmektedir.

Şekil 14 Niğde İli Koordinat Bazlı Fotoğraf Çekim Noktaları

Resim 1, Resim 2 ve Resim 3; Niğde ili ulaşım altyapısı hakkında fikir veren fotoğraflardır.

Resim 1 ve Resim 3 için, yatay ve düşey işaretlemeler ve yol kalitesi açısından yeterlidir yorumu yapılabilir; ancak Resim 2 incelendiğinde altyapı açısından sorunlar olduğu görülmektedir.

Resim 1 Niğde İli 1 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 2 Niğde İli 2 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 3 Niğde İli 3 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 4’te traktör kullanıcısı görülmektedir. KOP Bölgesi tarımsal karaktere sahip ve tarım faaliyetlerinin fazla olduğu bir bölge olması sebebiyle yollarda traktörlere oldukça sık rastlanmaktadır. Fotoğrafın çekildiği andaki ışık durumu bakımından traftörün görünürlüğü açısından trafik güvenliğinin olumsuz etkilemediği düşünülebilir. Ancak reflektör bulunmayan traktörlerin gece kullanımı sırasında kazalara sebebiyet vereceği açıktır ve traktörlerin karayolunu kullanması ve görünürlüğü konusunda çalışmalar (denetim, eğitim vb.) yapılması gerekmektedir.

Resim 4 Niğde İli 4 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 5 ve Resim 6 incelendiğinde, otopark yetersizliği sebebiyle yol boyu parklanma sorununun diğer KOP Bölgesi illerinde olduğu gibi Niğde’de de sorun olduğu yorumu yapılabilmektedir.

Resim 5 Niğde İli 5 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 6 Niğde İli 6 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 7’de sinyalize bir kavşak görülmektedir. Kavşak incelendiğinde, yaya geçidi çizgilerinin bulunduğu ve engellilerin geçişi için alan olduğu görülmektedir. Ancak yaya geçidinin görünürlüğünün azalmış olması ve kaldırımlarda rampaların bulunmaması erişilebilirlik ve yaya güvenliği açısından sorun yaratmaktadır.

Resim 7 Niğde İli 7 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 8 Niğde İli 8 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 8’de yol boyu parklanma; Resim 9 ve Resim 10‘da ise yaya güvenliği açısından gereklilik arz eden yaya geçidi çizgilerinin bulunmadığı görülmektedir.

Resim 9 Niğde İli 9 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Resim 10 Niğde İli 10 Numaralı Noktada Çekilen Fotoğraf

Niğde ili özelinde; yol altyapısının yetersiz olduğu görülmektedir. Özellikle şehirlerarası ulaşım akslarının bölünmüş yol olarak düzenlenmemiş olması trafik güvenliği açından sorun teşkil etmektedir. Bu durum kent içi yolların dar olması sebebiyle trafik güvenliğini tehlikeye atacak şekilde park yapılması sorunlarına sebep olmaktadır. Kent merkezi ile ilgili bir diğer sorun ise yaya geçitlerinin az olması sebebiyle yaya güvenliğinin yeteri kadar sağlanamamasıdır. Bisikletle ulaşım için düzenlenmiş bir bisiklet yolunun olmaması ve bisiklet, motosiklet kullanıcıları tarafından kask gibi güvenlik elemanlarının kullanımına da gerekli özenin gösterilmemesi önemli bir trafik güvenliği sorunudur. Ek olarak, yol yapım çalışmalarında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı da görülmüştür. Bu durum trafik güvenliği açısından hem yayalar hem de sürücüler için önemli bir konudur.

İlgili kurumlarda yapılan görüşmeler sırasında da ulaşım altyapısına otopark eksikliğinden söz edilmiştir. Bu eksiklikten kaynaklı olarak yol boyu parklanma oldukça fazla görülmektedir.

KOP Bölgesi illeri içinde sadece Niğde’de alkollü araç kullanımı ile ilgili sorunlar yaşandığı ifade edilmiştir. Diğer yandan yaya güvenliği konusundaki eksikliklerden de söz edilmiştir.

KOP Bölgesinin diğer illerinde de yaşanan trafik kültürünün ve bilincinin yetersizliği, Niğde için de geçerli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

1.2.5 Niğde İli Birebir Paydaş Görüşmeleri ve Sonuçları 1.2.5.1 Niğde Emniyet Müdürlüğü Paydaş Görüşmeleri

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Mustafa Özbey İl: Niğde

Kurumu: Emniyet Müdürlüğü

Kurumdaki Bölümü: Tescil Bürolar Amirliği Ünvanı: Amir

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 08.45 Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunlarında; altyapı yetersizliği, trafik kültürünün yeterince gelişmemiş olması konuları ön plana çıkmıştır. Araç sayısının artmasına rağmen altyapının yetersiz kalması, şehir içi ulaşımında alternatif ulaşım güzergâhlarının bulunmaması ve otopark sorunları yaşandığı ifade edilmiştir. Ayrıca trafik bilincinin yeteri kadar oluşmamış olması da trafikte yaşanan sorunlardandır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konular; alkol kullanımının fazlalığı, araç kapasitesi ve niteliği göz önünde bulundurulmadan yapılan kırsal nitelikli taşımacılık (binek araçla hayvan taşımacılığı gibi) ve trafik kurallarına yeteri kadar uyulmaması (dönüşlerde sinyallerin kullanılmaması gibi) olarak ifade edilmiştir.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerileri; hem sürücüler hem de yayalar için trafik kültürünün oluşturulmasına yönelik çalışmalar, acil durumların göz önünde bulundurulduğu alternatif ulaşım güzergâhlarının oluşturulması, toplu taşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konularında yoğunlaşmıştır.

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Süleyman Karataş İl: Niğde

Kurumu: Emniyet Müdürlüğü

Kurumdaki Bölümü: Bölge Trafik Denetleme Ünvanı: Komiser

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 09.30 Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunlarında; iklim kaynaklı yaşanan ulaşım sorunları, teknik ekipman yetersizliği konu başlıkları ön plana çıkmaktadır. Kış mevsimi koşullarının ağır olması sebebiyle yollarda yaşanan buzlanma sorunları yaşanmakta ve görevli ekipler yolların güvenliğin sağlamayabilmek için sürekli görev yapmaktadır. Ayrıca teknik olanakların yetersiz olması sebebiyle ağır tonajlı ve büyük araçların karıştığı kazalarda, bu araçların olay yerinden kaldırılması konusunda sorunlar yaşanmaktadır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konular; alkol kullanımının fazlalığı ve bu sebeple çok fazla kazanın yaşanması, araç kapasitesi ve niteliği göz önünde bulundurulmadan yapılan kırsal nitelikli taşımacılık (binek araçla hayvan ya da tarım ürünü taşımacılığı gibi) olarak ifade edilmiştir.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerileri; trafik kültürünün geliştirilmesi çalışmaları ve denetim mekanizmalarının etkinliği konuları ön plana çıkmaktadır. Özellikle kentte tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapılması sebebiyle, bu iş kolunda çalışanların kullandıkları araçların teknik donanım eksikliklerine dikkat etmeleri, eksikliği gidermeden ve yeterli güvenlik önlemlerini almadan trafiğe çıkmamaları konusunda bilinçlendirici eğitim görmesi gerekmektedir.

1.2.5.2 Niğde Jandarma Komutanlığı Paydaş Görüşmeleri

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Mennan Uyanık İl: Niğde

Kurumu: İl Jandarma Komutanlığı

Kurumdaki Bölümü: Jandarma Trafik Şube Ünvanı: Astsubay

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 11.00

Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunlarında; trafik bilincinin yeteri kadar gelişmemesi ve sürücü-yaya arasındaki irtibat kopukluğu konularından bahsedilmiştir. Yaya ve sürücüler trafikteki rollerini tam olarak bilmemektedir. Ayrıca sürücü ve yaya arasındaki irtibat kopukluğu da trafik sorunlarına yol açmaktadır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konular; sürücülerin yaptığı hatalar ile ehliyetsiz araç ve motosiklet kullanımıdır. Bu sebeple trafik kazalarının arttığı görülmekte ve çoğu zaman cezalar dahi yetersiz kalmaktadır.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi sürücü kurslarında verilen eğitimin iyileştirilmesidir.

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Bekir Gülsarı İl: Niğde

Kurumu: İl Jandarma Komutanlığı

Kurumdaki Bölümü: Jandarma Trafik Şube Ünvanı: Astsubay

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 11.00 Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunlarında; aşırı hız, trafik kurallarına uymama, dikkatsizlik ve tedbirsizlik konu başlıkları ön plana çıkmaktadır. Aşırı hız ile beraber

emniyet kemeri kullanılmaması, ayrıca sürücülerin dikkatsiz ve tedbirsiz davranışları trafikte sorunlara yol açmaktadır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konu ehliyetsiz ve tescilsiz motosiklet kullanılmasıdır.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi; özellikle motosikletlerin tescilsiz olarak kullanılmasının önlenmesine yöneliktir. Bu konuda firmanın tescil işlemleri tamamlanmadan araç teslimi yapmaması ile bu duruma çözüm sağlanabilir. Ayrıca motosiklet satışlarında güvenlik ekipmanı olarak kaskların ücretsiz verilmesi de trafik kazalarında can kayıplarının azalmasını sağlayacaktır.

1.2.5.3 Niğde Belediyesi Paydaş Görüşmeleri

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Altan Düdükçü İl: Niğde

Kurumu: Belediye

Kurumdaki Bölümü: Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Ünvanı: Müdür

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 12.30

Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunlarında; ulaşım altyapısının yetersizliği temel oluşturduğu belirtilmiştir. İmar planlama faaliyetlerinde yaşanan yetersizlik, ulaşım ağında iyileştirmeler yapılamamasına (Dar yolların problem olduğu ifade edilmiştir.) sebep olmaktadır. Ayrıca kent merkezinde yeterli otopark alanı bulunmaması yol boyu park etmelere yol açmaktadır. Bu durum trafik karmaşası yaşanmasına sebep olmaktadır. Yayalar için alt ve üst geçitlerinin az olması ve yayaların geçitleri kullanma alışkanlıklarının olmaması, kentteki diğer trafik sorunudur.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi; trafik konusunda eğitimlerin yoğunlaştırılmasıdır. Öncelikle sürücü kurslarının

eğitim saatleri artırılmalı; bu kurslarının denetimi etkin bir şekilde yapılmalıdır. Trafikte yaşanan hataların belirlenmesi ve bu hataları gidermeye yönelik çözümler üretilmesi gerekmektedir. Ayrıca trafik eğitiminin okullarda zorunlu ders olarak okutulması, trafik kültürünün temelden yerleşmesi açısından önemlidir.

Görüşmede yöneltilen sorular dışında öne çıkan diğer konu; Niğde Bankalar ve Bor Caddesi’nde geçmiş dönemlerde yaşanan trafik kazalarıdır. Yayaların kontrolsüz bir şekilde karşıya geçmesi sebebiyle yapılan kazalar, refüjün kapatılmasıyla %95 oranında azaltılmıştır.

1.2.5.4 Niğde İli Sağlık Müdürlüğü Paydaş Görüşmeleri

Görüşülen Kişi Bilgileri

Adı-Soyadı: Berna Norgaz Uçar İl: Niğde

Kurumu: İl Sağlık Müdürlüğü

Kurumdaki Bölümü: Sağ. Araş. Geliş. Ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü Ünvanı: Şube Müdürü (Doktor)

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 14.00

Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunu; ulaşım altyapısının yetersizliği noktasında yaşanmaktadır. Yolların dar olması, yeterli otopark bulunmaması sebebiyle yol üzeri park yapan araçlar; ambulans geçişlerini zorlaştırmakta ve olaylara müdahale süresi uzatmaktadır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konu; altyapı ve planlama eksiklikleridir. Sinyalizasyon sistemleri yeterli olmasına rağmen açık ve kapalı otoparkların yetersiz olması altyapı sorunlarının başında gelmektedir.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi; altyapı eksikliklerinin tamamlanmasıdır. Kente yeteri kadar açık ve kapalı otopark yapılması, ayrıca kaldırım ve yol boyu park yapılmasının yasaklanması gerekmektedir.

Görüşmede yöneltilen sorular dışında öne çıkan diğer konu; Niğde Bankalar ve Bor Caddesi’nde geçmiş dönemlerde yaşanan trafik kazalarıdır. Yayaların kontrolsüz bir şekilde karşıya geçmesi sebebiyle yapılan kazalar, refüjün kapatılmasıyla azaltılmıştır.

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Ömer Önal İl: Niğde

Kurumu: İl Sağlık Müdürlüğü

Kurumdaki Bölümü: Sağ. Araş. Geliş. Ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü Ünvanı: Şube Müdürü

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 14.00

Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunu; ulaşım altyapısının yetersizliği noktasında yaşanmaktadır. Yolların dar olması, belirli saatlerde trafik sıkışıklığına sebep olmaktadır. Ayrıca acil durumlar için özel emniyet şeridinin olmaması da olay müdahalesine gidişleri zorlaştırmaktadır.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konular; altyapı eksiklikleridir. Yaşanan trafik yoğunluğu, dar yolların bulunması, herhangi bir yol kapandığında alternatif bir yolun olmaması trafik güvenliğine ve acil olaylara müdahale süresine etki etmektedir.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi; altyapı eksikliklerinin tamamlanmasıdır. Alternatif ulaşım güzergâhlarının yapılması, dar yolların mümkün olan noktalarda genişletilmesi belirtilen çözüm önerilerindendir. Ayrıca yeşil dalga sinyalizasyon sisteminin trafikte kullanılması diğer çözüm önerisidir.

Görüşülen Kişi Bilgileri

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunu; çeperde bulunan otobanlarda yaşanan sıkıntılar olarak ifade edilmiştir.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konu; yol boyu park sıklığıdır.

Ayrıca ambulansların özel bir yolunun olmaması da bir sorun olarak belirtilmiştir.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerileri; ambulans güzergâhının yapılması ve otoban ana geçişlerinde yapılacak iyileştirmelerdir.

Görüşülen Kişi Bilgileri Adı-Soyadı: Ersin Esen İl: Niğde

Kurumu: İl Sağlık Müdürlüğü

Kurumdaki Bölümü: Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ünvanı: Şube Müdürü

Görüşme Tarihi: 25.11.2015 14.00

Görüşmeden Çıkan Notlar

Yapılan görüşmede Niğde ilinde yaşanan trafik sorunu olarak park problemlerinden bahsedilmiştir.

Trafik güvenliğine etki eden unsurlar konusunda ön plana çıkan konular; yaya güvenliğini tehdit eden uygulamalardır. Niğde Bankalar ve Bor Caddesi trafik güvenliğini sağlayabilmek adına refüjün kapatılması ancak yaya geçitlerinin sık olarak konumlandırılması güvenliğe etki eden önemli bir unsurdur.

Trafik sorunlarının giderilmesi ve trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılması konusundaki çözüm önerisi ise Bankalar ve Bor Caddesi’nde bulunan yaya geçitlerinin sayılarının azaltılmasıdır.

1.2.5.5 Niğde İli Paydaş Görüşmeleri Genel Değerlendirme

Niğde ili trafikte yaşanan sorunların yoğunlaştığı konular; trafik kültürünün oluşmamış olması, altyapı yetersizlikleri, toplu taşım sistemlerinin yaygın kullanılmaması, otopark yetersizliği sebebiyle yol boyu parkın yaygın kullanımı, kurallara yeteri kadar uymama, yaya güvenliğinin yetersiz olması olarak özetlenebilir.

Niğde ili trafik güvenliğine etki eden unsurların yoğunlaştığı konular; trafik bilincinin oluşmamış olması, alkollü araç kullanımının fazla olması olarak özetlenebilir.

Niğde ili trafik sorunları ve trafik güvenliği çözüm önerilerinin yoğunlaştığı konular; toplu taşım sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, yaya güvenliği çözümlerinin üretilmesi, alternatif ulaşım güzergahlarının oluşturulması, elektronik denetim sistemlerinin yaygınlaştırılması, özendirici eğitim faaliyetleri olarak özetlenebilir.

1.2.6 Niğde İli Tematik Trafik Güvenliği Haritaları

1.2.6.1 Niğde İli Ölümlü-Yaralanmalı Kazaların İncelenmesi

Niğde ili için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler ile öncelikle 2012-2014 yılları arası ölümlü-yaralanmalı kaza noktaları, ölümlü kaza noktaları ve yaralanmalı kaza noktaları haritaları hazırlanmıştır. Daha sonraki aşamada ise 2012, 2013 ve 2014 yılları için ayrı ayrı olmak üzere; ölümlü-yaralanmalı kaza noktaları, ölümlü kaza noktaları ve yaralanmalı kaza noktaları haritaları hazırlanmıştır.

2012-2014 yılları arası kaza noktaları Harita 7, Harita 8 ve Harita 9‘de gösterilmektedir. Niğde ili 2012-2014 yılları arası ölümlü-yaralanmalı kaza noktaları haritasına göre; kazaların iki noktada yoğunlaştığı görülmektedir. Kazaların yoğunlaştığı ilk nokta kent merkezi iken, ikinci

nokta kent merkezine ulaşımı sağlayan ana akslardır. Bahsedilen ana akslar; Nevşehir-Niğde Yolu, Kayseri-Niğde Yolu, Ankara-Tarsus Yolu, Ankara-Adana Yolu, Niğde-Ulukışla Yolu, Havaalanı Yolu ve Niğde-Bor Yolu’dur (Harita 7).

2012-2014 yılları arasında ölümlü ve yaralanmalı kaza noktaları haritasına bakıldığında;

yaralanmalı sonuçlanan kazaların ölümlü yaralanan kazalara oranla daha fazla olduğu görülmektedir. Ölümlü kaza noktaları haritasında; yaşanan kazalar belirli bir yoğunlaşma göstermemektedir (Harita 8). Yaralanmalı kaza noktaları haritasına göre ise kent merkezi ve merkeze bağlanan akslarda yoğunlaşma yaşanmaktadır (Harita 9).

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre; son üç yılda Niğde’de toplam 1.798 kaza yaşanmıştır. Bu kazalardan 42 tanesi ölümlü, 1.756 tanesi ise yaralanmalı kazadır (Tablo 13).

Tablo 13 Niğde İli 2012-2014 Yılları Arası Ölümlü-Yaralanmalı Kaza Sayıları

2012 2013 2014 TOPLAM

Ölümlü 17 16 9 42

Yaralanmalı 564 604 605 1.773

TOPLAM 581 620 614 1.798

(Kaynak: EGM)

Şekil 15 Niğde İli 2012-2014 Yılları Arası Ölümlü-Yaralanmalı Kaza Sayıları (Kaynak: EGM)

Harita 7 Niğde İli 2012-2014 Yılları Arası Ölümlü-Yaralanmalı Kaza Noktaları

Harita 8 Niğde İli 2012-2014 Yılları Arası Ölümlü Kaza Noktaları

Harita 9 Niğde İli 2012-2014 Yılları Arası Yaralanmalı Kaza Noktaları

Niğde ilinde son üç yılda yaşanan ölümlü-yaralanmalı kazalara yıl bazında bakıldığında; ölü sayısında azalış, yaralı sayısında ise artış gözlenmektedir. 2012 yılında 581 olan toplam kaza sayısı, 2014 yılında 704 olmuştur (Tablo 13).

Niğde ili için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler ile 2012 yılı için; ölümlü-yaralanmalı kaza noktaları, ölümlü kaza noktaları ve ölümlü-yaralanmalı kaza noktaları haritaları hazırlanmıştır (Harita 10, Harita 11 ve Harita 12).

2012 yılı ölümlü ve yaralanmalı kaza sayılarına bakıldığında; yaralanmalı sonuçlanan kazaların ölümlü yaralanan kazalara oranla daha fazla olduğu görülmektedir. İstatistiklere göre;

yaşanan 581 kazanın 17’si ölümlü, 564’ü ise yaralanmalı olarak sonuçlanmıştır (Tablo 13).

yaşanan 581 kazanın 17’si ölümlü, 564’ü ise yaralanmalı olarak sonuçlanmıştır (Tablo 13).