• Sonuç bulunamadı

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Amaç

SEKTÖREL YAPILANMA

1.1.1. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Amaç

İklimlendirme-Soğutma-Klima İmalatçıları Derneği İSKİD’in amacı, Türkiye’de iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı ve/veya ithalatçısı olan üyeleri arasında işbirliği sağlamak, üyelerinin sorunlarını çözmek için gerekli çalışmaları yapmak, Türk klima tüketicilerinin ve firmala-rının haklarını ulusal ve uluslararası düzeyde korumak, ve ülkenin çeşitli iklimlendirme, soğutma ve klima ihtiyaçlarının karşılanması için çevre korumasına ve ülke ekonomisine dikkat ederek ge-reken çalışmaları yapmaktır.

Vizyon (2011-2012)

Sektörümüzü, ulusal ve uluslararası pazarlarda güvenilirlik, rekabetçilik ve yenilikçilik açısın-dan bu günden daha iyi noktalara taşımak, çevre bilinci ve yaşam kalitesini arttırmak.

Vizyon çerçevesi aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

i. Sektörün araştırma-geliştirme altyapısının ve üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, ii. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve yüksek verimli ürünlerin teşvik edilmesi, iii. Ulusal ve uluslar arası medyada etkinliğimizin arttırılması,

iv. Yönetmelik ve standartların takibi, güncellenmesi, gereğinde şartname oluşturularak ve piyasa gözetimimizin etkinleştirilmesi ile haksız rekabetin azaltılarak güvenilir sektör ima-jımızın yükseltilmesi,

v. Sanayi-devlet ilişkilerinin güçlendirilmesi,

vi. Yenilikçi teknolojilerin takibi, ve uluslararası kurumlarla işbirliklerinin arttırılması Tarihçe

İSKİD, 1991 yılında klima ve soğutma sektörünün önde gelen firmaları ve kişilerinin katkıla-rıyla başlatılan çalışmalar sonucunda 1993 yılında kurulmuştur. 10 yıl boyunca “Isıtma Soğutma Klima İmalatçıları Derneği - ISKİD” adıyla çalışan dernek, Ocak 2004 Genel Kurulunda adını “İk-limlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği - İSKİD” olarak değiştirmiştir.

Derneğin amacı iklimlendirme ve soğutma cihazları imalatı ve temsilciliği konusunda çalışan üyeleri arasında işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişini sağlamak; üyelerin mali, hukuki, idari, teknolojik, imalatla, ithalatla ve ihracatla ilgili sorunlarını çözümleyecek çalışma ve teşebbüslerde bulunmak; sektörde oluşabilecek haksız rekabet ve Türkiye’ye zarar verebilecek uygulamalara karşı önlemler alınmasını sağlamak; klima tüketicilerinin ve firmalarının haklarını yurt içinde ve yurt dışında korumak; Türkiye’de iklimlendirme, soğutma, klima pazarını geliştirmek; çevre korumasına da dikkat ederek en ileri seviyeye çıkartmaktır.

Türkiye’de 1950’lerde hayat bulan klima ve soğutma sektörü halen hızla gelişmektedir. İSKİD, bu gelişmenin sağlıklı ve daha da hızlı olmasını sağlamak için mevcuttur. İSKİD üyesi şahıslar sektör içerisinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileridir. Bir tüzel ve üçe kadar gerçek kişi tem-silci ile üye olmak isteyen firmalar için iklimlendirme cihazları, soğutma cihazları ve bunların bazı komponentlerinin en az birini yurt içinde imal etmek veya Türkiye temsilcisi olmak esastır (bkz.

Tüzük Madde 6).

İSKİD üyelerinin temsil ettiği şirketlerin sayısı Ağustos 2010’da 80’e ulaşmıştır [3]. Bu firmalar çoğu ürün için Türkiye pazarının %80 ila 90’ını temsil etmektedir.

İSKİD’in yukarıdaki amaçlara yönelik yaptığı çalışmalardan ve sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

i. Birliktelik: İSKİD, iklimlendirme, soğutma ve klima sektörünün büyük bir oranını tek bir çatı altında toplamayı başarmıştır.

ii. İstatistik: Klima ve soğutma sektörünün, ürün imalat-ithalat-satış ve ihracat bazında, yıl-lık istatistikleri 1994 yılından beri arayıl-lıksız hazırlanarak, sektörün boyutları somut olarak ortaya çıkarılmış, sektörde stratejik hedef belirlenmesinde kullanılabilecek önemli bir kay-nak sağlanmıştır.

iii. Fuar: Klima ihtisas fuarlarının tüketici ve firmalar için en verimli hale getirilmesi için,

il-gili diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmış ve sonuçlar alınmış-tır. Günümüzde Sektörün dört Derneğinin ve vakfının desteklediği tek fuar, iki yılda bir İstanbul’da yapılan ISK-SODEKS Fuarıdır. Destekleyen derneklerin üyesi olmak firma-lara fayda sağladığı gibi, sivil toplum örgütlerinin bu başarılı işbirliği neticesinde fuar da dünya çapında büyüklüğe, kapsama ve tanınırlığa ulaşmıştır.

iv. AB ile Entegrasyon: Uluslararası EUROVENT (Avrupa Soğutma ve Havalandır-ma Cihazı Üreticileri) Derneği’ne üyelik ile kliHavalandır-ma sektöründe Avrupa Birliği ile bü-tünleşme yolunda önemli bir ilerleme sağlanmıştır. Bu dernek ile ilişkiler sayesinde üye firmalara doğrudan kaynaktan gelen önemli bir bilgi akışı sağlanmıştır. Avru-pa çapında toplantılara Türk temsilcilerin katılması sağlandığı gibi, EUROVENT’in 2000 ve 2009 Genel Kurul’ları ile ICARMA 2000 yılı toplantısının Türkiye’de ya-pılmış olması ile de ulusal sektörümüzü ve ülkemizi tanıtma imkanı bulunmuştur.

Avrupa Birliğinde sektörümüz ile ilgili standart, yönetmelik vb mevzuatın hazırlanmasında en etkin kurum Eurovent’tir. Üyelerimiz bu konularda faaliyet gösteren çalışma grupları-na (Working Group) katılma hakkıgrupları-na sahiptir. Bir gruba katılmasa da isteyen üyelerimiz ilgilendikleri grupların faaliyetlerini ilk ağızdan öğrenebilmektedir. Toplam 15 gruba örnek olarak Fan-Coil, AHU, Chiller, klima, fan, soğutma kuleleri grupları verilebilir. Bu gruplar, konularında AB Norm ve yönetmeliklerinin çıkarılmasında en büyük paya sahip olan or-ganlardır. Gruplar ayrıca, Eurovent Sertifikasyon Şirketinin belgelendirme prosedürlerini belirlemektedir. İSKİD, bu çalışmaları takip etmek ve katılmak için Ayna Komiteler kur-muştur.

v. Dış Ticaret: 2003 yılı başında kurulmuş olan İSKİD ‘Dış Satım Komisyonu – DSK’, üye firmaların ve Türkiye iklimlendirme, soğutma ve klima sektörünün mevcut kalite ve ka-pasitesini ihracata yöneltebilmeleri için çalışmaktadır. Komisyon ‘Dış Ticaret Teşvikleri’

konulu seminer düzenlemiştir. Anketlerle belirlenen hedef ülkelerin pazarını ve ithalat prosedürlerini araştırmak, hedef ülkelerde basın ve fuarlar yolu ile Türkiye ve Türk so-ğutma ve klima mamullerini tanıtmak ve imajını yükseltmek, ve önemli yurtdışı fuarlara ile sektörün firmalarının mümkünse Milli Katılım dahilinde iştiraklerini sağlamak gibi faali-yetleri mevcuttur. Almanya, Fransa ve Rusya için araştırmalar yapılmış, raporlar üyelere sunulmuştur. Almanya, Fransa, Rusya, İtalya, Romanya, Yunanistan, Suriye, Çin ve diğer ülkelerde muhtelif fuar çalışmaları yapılmıştır. Yurt dışı dergilerde yıllardır yayımlanmakta olan ilanların yanı sıra Türkiye’deki klima-soğutma sektörünü tanıtıcı haberler yayımlan-ması için de çalışmalar sürmektedir, çok olumlu haberler yayımlanmaktadır. Komisyon Mart 2009’da İngilizce ve Rusça olarak ‘ISKID ACV&R Journal of Turkey’ dergisini yayım-lamıştır ve yurt dışında dağıtmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda İSKİD, Türk soğutma-klima sektörü ve İSKİD üyeleri temsil edilmişlerdir. Bu çalışmaların daha etkili olması için üye firmaları tanıtıcı kitapçıklar hazırlanmış ve dağıtılmıştır.

vi. Belgelendirme: İhracat için önemli bir belge olan Eurovent Sertifikasını edinmek isteyen üyelerimize de önemli yardımımız dokunmaktadır. 2003’te Sertifikasyon Şirketi Başkanı İSKİD aracılığı ile İstanbul’a gelmiş ve 6 üye firma ile görüştürülmüştür. Bugün nazı ürün-leri Eurovent sertifikası sahibi 10 kadar Türk firması vardır, diğer bir kaç firma da sertifi-kasyon işlemlerini tamamlamak üzere çalışmaktadır. 10 firma Eurovent sertifikası sahibi ülkeler içinde dördüncü sırada olmak demektir.

vii. Dünya ile Entegrasyon: İSKİD’in Amerikan ısıtma, klima ve soğutma imalatçıları derne-ği AHRI ile olan ilişkileri de ilerlemektedir. ARI Standartları elektronik ortamda İSKİD ar-şivinde mevcuttur. İlişkide olunan diğer yabancı dernekler arasında VDMA (Almanya), FETA (İngiltere), KRAIA (Kore), CAR ve CRAA (ÇHC), AIACRA (Hindistan), ISHRAI (İran) sayılabilir. Eurovent üyesi Avrupa dernekleri ile ilişkiler mevcuttur. Uluslararası İliş-kiler Komisyonumuz bu ilişİliş-kileri arttırmak ve düzenlemek üzere çalışmaktadır.

viii. İSKİD 2009 yılında Uluslararası Soğutma Enstitüsü IIR (International Institute of Refrige-ration) üyesi de oldu.

ix. Eğitim: Türkiye soğutma-klima sektörünü geliştirmek, üniversite-sanayi işbirliğini arttır-mak, sektörün kalifiye eleman açığını kapatarttır-mak, Avrupa Birliği ile uyumunu sağlaarttır-mak, sektörün ihtiyacı olan bir test laboratuarını hizmete açmak amaçları ile Yıldız Teknik Üni-versitesi, KOSGEB ve ISISO Yapı Kooperatifi işbirliğinde Isıtma Soğutma Klima Araştır-ma ve Eğitim Vakfı ISKAV’ın kuruluşu 1997’de taAraştır-mamlanmıştır. ISKAV eğitim, Fonksiyon/

Test/Kalite kontrol ve CE Belgesi konularında sektöre hizmet vermektedir. Sektörümüzde mühendis seviyesinde eğitimler ağırlıkla TTMD, ISKAV ve MMO tarafından, tekniker ve teknisyen seviyesindeki eğitimler İSEDA tarafından düzenlenmektedir. Meslek Lisesi ve Meslek Yüksek Okulu mezunlarının geliştirilmesi ve mesleki standartların belirlenmesi için İSEDA yürütücülüğünde ve ISKAV işbirliğinde bir hazırlık çalışması yapılmıştır. Mes-leki Yeterlilik Kurumu›nun Ulusal Meslek Standardı çalışmalarına katkı koyulmaktadır.

İSKİD içinde eğitim ile ilgili konular Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Burs (ÜSİB) Komisyo-nu tarafından yürütülmektedir. Komisyon, Ar-Ge’nin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sektörün üniversite mezunlarından beklentilerinin belirlenip üniversitelere iletme, sektöre kaliteli iş gücü kazandırma gibi faaliyetleri sürdürmektedir.

x. Ar-Ge: İSKİD 2006 yılını ArGe yılı olarak ilan etmiştir. Sektör firmalarının cirolarının %3 ila 5’ini ArGe’ye ayırmaları için çalışılmaktadır. Bu başarıldığında Türkiye klima-soğutma sektörünün AB’nin üretim merkezi olması yolunda yeni ve büyük bir adım daha atılmış olacaktır. İSKİD bunun için Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Burs Komisyonu aracılığı ile ça-lışmaktadır. Bu komisyon, yüksek lisans tezlerinin firmalarda ArGe’ye yönelik ve uygu-lamalı olarak yapılması için 4 üniversite ile temasa geçmiştir. Ayrıca, sektörümüzle ilgili branş öğrencilerine burs sağlama ve teknik gezi düzenleme çalışmaları mevcuttur.

xi. Sivil Toplum İşbirliği: Sektörle ilgili diğer derneklerle ilişkiler, üyelikler ve ortak çalışmalar sağlanmıştır ve geliştirilmektedir. ISKAV, TTMD, MMO, İSEDA, DOSİDER, İZODER iliş-kide olduğumuz derneklerdendir. Ayrıca Makine Sanayii Sektör Platformu ve İMSAD›a üyeliklerimiz mevcuttur.

xii. Etik: Sektör içinde haksız rekabet, etik kurallara uymayan davranışlar ve tüketiciyi yanıl-tabilecek uygulamalara karşı önlemler alınmakta ve takip edilmektedir. İSKİD Onur Kuru-lu ve ISKAV Etik Değerler Komisyonu bu konuda çalışmıştır. Ayrıca 2005 yılında kurulan Piyasa Denetimi ve Haksız Rekabet Komisyonu tüketicinin yanıltılması ve/veya haksız rekabet ile ilgili başvuruları inceleyip soruşturmaktadır.

xiii. Bilgi Kaynağı: Bültenler ve internet sitesi aracılığı ile geniş bir kesime İSKİD’in görüş-leri ve üyegörüş-lerinin haber ve bilgigörüş-leri iletilmektedir. İSKİD’in temin ettiği bilgiler ise güncel e-posta listemiz kullanılarak tüm üyelerimize hızla aktarılmaktadır. Basına sektör hakkın-da bilgiler sağlanmaktadır.

xiv. Resmi Kurumlarda Temsil/Mevzuat: Başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TSE, Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi resmî kurumlar nezdinde sektör ile ilgili mevzuat yoğun çalışmalar yapılmış ve önemli faydalar elde edilmiştir. Gerektikçe bu çalışmalar devam etmektedir. CE ve alt yönetmelikleri, ozon tabakasını incelten mad-deler, haksız rekabet, yeni standartlar ve değişiklikler, test ve ölçüm, ithalat düzenlemeleri konuları örnek olarak sayılabilir. Türkiye AB müktesebatına uyuma başladığı sırada, ‘AB Klima Mevzuatı’ başlıklı bir rapor hazırlatılmış ve klima konusunda AB ve Türkiye’deki mevcut mevzuat ve uygulamalar karşılaştırılmıştır. Rapor, ilgili Devlet Kurumlarının ve Sektörün bilgisine sunulmuştur.

xv. Çevre: Büyük önem verdiğimiz Enerji Verimliliği konusunda çalışmak üzere Enerji Ve-rimliliği Komisyonu kurulmuştur. Ozon tabakasını İncelten Maddeler hakkında çalışmalar yapıyoruz. CO2 emisyonu konusunda bir faaliyetimiz de, İSKİD Hatıra Ormanı dikimidir.

xvi. Bilinçlendirme: Günümüzde temel ihtiyaç haline gelmiş olan klima kullanımın yaygınlaş-ması ve konu ile ilgili toplum bilincinin arttırılyaygınlaş-ması amaçlı, toplantılar, geziler, basın duyu-ruları, el kitapları ve benzeri faaliyetler yapılmaktadır. Ayrıca hastanelerde hijyenik klima-ların nasıl olması, kullanılması ve bakımı hakkında özellikle sağlık personeline yönelik bir kitapçık hazırlama çalışmaları Aralık 2008 yılında tamamlanmıştır, kitabın dağıtımı ve tanıtımı 2009 yılında yapılmıştır, 2010›da 2. baskısı çıkarılmıştır.

xvii. Sosyal Etkinlik: Örgütlenme ve Sosyal Faaliyet Komisyonu aracılığı ile yapılan sosyal faaliyetlerle sektör içi kaynaşma sağlanmaktadır.

xviii. Duayenler: Sektörde yirmi yılını doldurmuş, sektöre ve/veya İSKİD’e önemli hizmetleri olmuş şahsiyetlere iki yılda bir Onursal Üyelik plaketleri sunulmaktadır.

xix. Komisyonlar: Ayrıntılarını komisyonlar sayfalarımızda bulacağınız komisyonlar aracılığı ile çeşitli konular üzerinde uzmanları tarafından çalışmalar yapılmaktadır. 2000’lerin orta-larından başlayarak İSKİD’in ürettiği işlerin önemli kaynağı olan bu komisyonlar şunlardır:

Basın-Yayın Komisyonu, Dış Satım Komisyonu, Enerji Verimliliği Komisyonu, Hijyenik Klima Eğitim Komisyonu, Hava Kanalı Komisyonu, İstatistik Komisyonu, Örgütlenme ve Sosyal Faaliyet Komisyonu, Piyasa Denetimi ve Haksız Rekabeti Önleme Komisyonu, Split ve Değişken Soğutkan Debili Klimalar Komisyonu, Tüzük Komisyonu, Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Üniversite Sanayi İşbirliği ve Burs Komisyonu, AHU-Ayna Komisyo-nu, FCU-Ayna Komisyonu.

a. Komisyon Çalışmaları [4]

İSKİD çalışmalarını etkin bir şekilde yürütmek amacıyla konu ve/veya ürün temelinde ko-misyonlar kurmuştur. Bugün İSKİD’in bir çok önemli faaliyeti komisyon çalışmaları kapsamında yürütülmektedir.

Komisyon faaliyetlerine katılmak isteyen İSKİD üyeleri Dernek Müdürlüğüne katılım taleplerini bildirerek, Komisyon ve Yönetim Kurulu onayıyla ilgili komisyonda görev alabilmektedirler.

Komisyonlar ve çalışmaları hakkında bilgiye soldaki ve aşağıdaki Komisyon bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

İSKİD Komisyonları ve vizyonları aşağıdaki gibidir:

AHU - Ayna Komisyonu

İSKİD adına Eurovent Derneği ve Sertifikasyon Şirketinde Klima Santralleri konulu çalışmaları takip ederek, alınacak kararlarda rol almak ve ilgili üyeleri bilgilendirmek.

Basın Yayın Komisyonu

İSKİD’in basın ve yayınla yurtiçi ve yurtdışında ilişkilerini düzenlemek.

Dış Satım Komisyonu

Türk Klima ve Soğutma sektörünün gücünü, imalat ve AR&GE yeteneklerini, kaliteli “Türk Malı” imajını sektörel fuarlara katılım gerçekleştirerek dergi, broşür çalışmalarıyla tanıtıp, mevcut ve yeni dış pazardaki bilinirliliği ve etkinliğimizi arttırmak

Enerji Verimliliği Danışma Kurulu

Enerji verimliliğini artıracak sistemleri desteklemek üyelerimiz ile sektöre duyurulmasını sağ-lamak ve sektörümüzü yönlendirecek mevzuat çalışmalarına katkıda bulunmak.

FCU - Ayna Komisyonu

İSKİD adına Eurovent Derneği ve Sertifikasyon Şirketinde Fan Coil konulu çalışmaları takip ederek, alınacak kararlarda rol almak ve ilgili üyeleri bilgilendirmek.

Gıda Güvenliği ve Soğuk Zincir Komisyonu

Gıda Güvenliği Derneği ile birlikte, Gıda Güvenliği ve Soğuk Zincir konulu bir kitap hazırlamak.

Hava Dağıtım Ekipmanları Komisyonu

Gelişen teknoloji ile daha çok havalandırma ihtiyacı duyan yeni binalarda, havanın me-kanlara ulaştırılmasında önemli bir rol oynayan hava dağıtım ekipmanları üzerine üretim yapan firmaları İSKİD çatısı altında toplamak; ülkemizde de geçerli olan uluslararası standartları temel alarak, üretim kalitesini uluslararası standartlara taşımak ve bununla beraber haksız rekabeti önlemek.

Hava Kanalı Komisyonu

Hava Kanalı üreticilerini İSKİD çatısı altında birleştirmek; Ulusal ve uluslar arası standartlara uygun üretim ve uygulamalar ile ülke kaynaklarının doğru kullanımını ve haksız rekabetin önlen-mesini sağlayan, daha güvenilir ve rekabetçi bir noktaya birlikte ulaşmak.

Hijyenik Klima Eğitim Komisyonu

Hastanelerde Hijyen, Temiz oda ve Klima tesisatı konularında, sağlık sektöründe ve ilgili tek-nik birimlerinde çalışanların aydınlatılması.

İstatistik Komisyonu

İklimlendirme sektörünün imalat, ithalat, iç satış ve ihracat rakamlarını toplayarak icmalini yapmak, sektörde diğer Sivil Toplum Örgütleri ile işbirlikleri yaparak istatistikleri konsolide ederek düzenlemek, geliştirmek ve güvenilir bilgiler ile sektörünün kullanımına sunmak.

Örgütlenme ve Sosyal Faaliyet Komisyonu

Nitelikli üye sayısının arttırılması ve mevcut üyelerin çeşitli eğitimsel ve sosyal aktiviteler ile güçlendirilmesi, yurt içi/yurt dışı tanıtım çalışmaları ile dernek bilinirliğinin arttırılması.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi Komisyonu

Sektörümüzü ulusal ve uluslar arası pazarlarda güvenilir, rekabetçi ve yenilikçi noktaya taşı-mak, rekabet şartlarının yurt içi ve dışında tam ve uluslar arası kurallara uygun gelişimine katkıda bulunmak, haksız rekabetin olmadığı, tüketici haklarının korunduğu, yasalara saygılı üretim ve ticaretin oluştuğu piyasa şartları sağlamak.

Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu

Merkezi İklimlendirme Sistemleri(*) (Sudan havaya ısı transferi yapan) konusunda faaliyet gösteren firmaların çevre duyarlılığı, enerji verimliliği ve insan sağlığı kriterlerini temel ilke kabul etmesini sağlamak, sektör ve tüketiciler açısından iklimlendirme konusunda sağlıklı bir tanımı ve isabetli kullanımını desteklemektir.

Split ve Değişken Soğutkan Debili Klimalar Komisyonu

Çevre duyarlılığı, Enerji Verimliliği ve insan sağlığını göz önünde bulundurarak, Split ve Değiş-ken Soğutkan Debili Klimalar ile ilgili pazarın doğru yönde oluşması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak, görüş oluşturmak, bunları sektör ve kamuoyu ile paylaşarak ortak bilinç oluşturmak.

TURQUM Komisyonu

Bir ürün uygunluk markası olan TURQUM hakkında, iklimlendirme soğutma klima cihazları ürün uygunluk şartnamesini hazırlamıştır.

Tüzük Komisyonu

İSKİD Tüzüğünü 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na uygun hale getirmek ve ihtiyaç görülen değişiklikler hakkında çalışmak.

Uluslararası İlişkiler Komisyonu

Yurtdışı Ticari dernekler arası koordinasyonu sağlayarak, Eurovent derneği ve sertifikasyon firması ile bilgi alışverişi ve üye görüşlerinin paylaşımı

Üniversite Sanayi İşbirliği ve Burs Komisyonu

Sektörün Araştırma & Geliştirme alt yapısının ve Üniversite Sanayi ve İşbirliğinin geliştirilmesi.

1.1.2. Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER)