• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.2. Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına İlişkin Bulgular

5.1.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

İkinci alt problem ile ilgili olarak; “Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2008, 2009 ve 2010 yılı özel yetenek sınavı değerlendirme sonuçları” (Ek-3), ortaöğretim alanlarına göre öğrenci başarı durumlarında anlamlı bir farklılık olup olmadığı, belirlenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda her bir yıl için, genel müracaat sayıları, ortaöğretim alanlarına göre gruplandırmalar, 1. ve 2. aşama sınavları sonrası başarı durumları incelenerek karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır. Analizlerde elde edilen sonuçlara aşağıda verilmiştir.

5.1.2.1. Özel Yetenek Sınavına İlişkin Sonuçlar

Bu kısımda Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2008 yılı özel yetenek sınavı değerlendirme sonuçlarının, ortaöğretim alanlarına göre başarı durumlarını ölçmeye yönelik, karşılaştırmalı değerler ve yüzde tablolarına yer verilmiştir.

Tablo 19’a göre “2008 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam müracaat 441 olup, % 4,79 “Grafik” alanından, % 22,60 “Resim” alanından, % 0,68 “Seramik” alanından, % 4,11 “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı” alanından % 269,86 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir. Toplam başvurular içerisinde ilgili alandan gelen aday öğrenci sayıları “diğer” alanlardan gelenlere oranı az olmasına rağmen başarı yüzdelerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

Tablo 20’ye göre “2009 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam müracaat 326 olup, % 10,98 “Grafik” alanından, % 21,95 “Resim” alanından, % 4,88 “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı” alanından, % 2,44 “Geleneksel Türk Sanatları” alanından ve % 357,32 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir. Bir önceki yıla göre talep yükselmiştir. Toplam başvurular içerisinde ilgili alandan gelen aday öğrenci sayıları “diğer” alanlardan gelenlere oranı az olmasına rağmen başarı yüzdeleri daha yüksek olduğu görülmektedir.

Tablo 21’e göre “2010 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam müracaat 364 olup, % 33,33 “Grafik” alanından, % 17,74 “Resim” alanından, % 1,61 “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı” alanından ve % 143,01 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir. Bir önceki yıla göre talepte düşüş olmuştur. Bununla birlikte ilgili alandan müracaatlarda belirgin bir artış görülmektedir.

Tablo 22a’ya göre “2008 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih

146 olup, üç aşamalı bir sınav yapıldığı görülmektedir. İlgili alandan gelen öğrencilerin sınıf içerisindeki oranı % 25 olarak tespit edilmiştir.

Tablo 22b’ye göre “2008 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih 146 olup, % 4,79 “Grafik” alanından, % 9,59 “Resim” alanından ve % 85,62 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir.

Tablo 22c’ye göre “2008 özel yetenek sınavında grafik bölümünü adayların ortaöğretim alanlarına göre kayıt yüzdesi” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam 20 kontenjana olup, % 25 “Resim” alanından ve % 75 “Diğer” alanlardan başarılı adayların kayıt yaptırıldığı görülmektedir.

Tablo 23a’ya göre “2009 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih 100 olup, üç aşamalı bir sınav yapıldığı görülmektedir. İlgili alandan gelen öğrencilerin sınıf içerisindeki oranı % 25 olarak tesbit edilmiştir.

Tablo 23b’ye göre “2009 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih 100 olup, % 9 “Grafik” alanından, % 9 “Resim” alanından, % 1 “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı” alanından ve % 85 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir.

Tablo 23c’ye göre “2009 özel yetenek sınavında grafik bölümünü adayların ortaöğretim alanlarına göre kayıt yüzdesi” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam 20 kontenjana olup, % 5 “Grafik” alanından, % 25 “Resim” alanından ve % 75 “Diğer” alanlardan başarılı adayların kayıt yaptırıldığı görülmektedir.

Tablo 24a’ya göre “2010 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih 186 olup, iki aşamalı bir sınav yapıldığı görülmektedir. İlgili alandan gelen öğrencileri müracaat sayıları sınavlardaki başarı oranlarında belirgin bir artış

gözlenmektedir. İlgili alandan gelen öğrencilerin sınıf içerisindeki oranı % 40 olarak tespit edilmiştir.

Tablo 24b’ye göre “2010 özel yetenek sınavı ortaöğretim alanlarına göre grafik bölümüne müracaat sayısı” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam tercih 186 olup, % 28,49 “Grafik” alanından, % 8,60 “Resim” alanından, % 1,08 “İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı” alanından ve % 61,83 “Diğer” alanlardan başvuru olduğu görülmektedir.

Tablo 24c’ye göre “2010 özel yetenek sınavında grafik bölümünü adayların ortaöğretim alanlarına göre kayıt yüzdesi” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam 20 kontenjana olup, % 5 “Grafik” alanından, % 35 “Resim” alanından ve % 60 “Diğer” alanlardan başarılı adayların kayıt yaptırıldığı görülmektedir.

Tablo 25’e göre “2008, 2009 ve 2010 yılları özel yetenek sınavlarına Göre Grafik Bölümü’ne kayıt yaptıran adayların ortaöğretim ilgili alanlarının analiz sonuçları kıyaslamalı yıllar tablosu” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. İlgili alanlardan sınavlarda başarılı olup kayıt yaptıran öğrenci sayısı 2008’e göre 2009’da düşüş görülmesine rağmen, 2010 yılında belirgin bir artış olmuştur.

Bununla birlikte ilgili alanlar içerisinde Kız Meslek Lisesi “Grafik” alanından sınavlara müracaat edip Grafik Bölümü’nü tercih eden öğrenci sayılarının, Güzel Sanatlar Lisesi “Resim” alanından gelenlere göre çok olmasına rağmen, sınavlardaki başarı oranları ve kayıt yüzdelerinin çok az olduğu görülmüştür.

5.1.2. 2. Grafik Bölümü Öğrencilerinin Alan Derslerine Dayalı Başarı Durumlarına İlişkin Sonuçlar

Bu kısımda Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2008, 2009 ve 2010 yılı özel yetenek sınav sonuçlarına göre kayıt yaptırmış Grafik Bölümü’ne kayıt yaptırmış öğrencilerin, ortaöğretim alanları da değerlendirme kapsamına alınarak başarı durumlarının analizlerine yer verilmiştir.

Tablo 26’ya göre “Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne 2008 özel yetenek sınav sonuçlarına göre kayıt yaptıran öğrencilerin alan dersleri başarı durumları” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam öğrenci mevcudu 20 olup, 1. ve 2. sınıfta toplam 4 alan dersi değerlendirme kapsamına alınmıştır. “Resim” ilgi alanından gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 89,05, “diğer” alandan gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 69,7, sınıfın başarı ortalaması; 74,36 olarak görülmektedir. “Diğer” ilgi alanından gelen öğrencilerin başarı durumu sınıf ortalamasının altındadır. “Resim” ilgi alanından gelen öğrencilerin ise başarı durumu sınıf ortalamasının üstünde olduğu görülmüştür. Her iki grup öğrencinin alan derslerindeki başarılarının 1. Sınıfa göre 2. Sınıfta düşüş görülmüştür.

Tablo 27’ye göre “Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne 2009 özel yetenek sınav sonuçlarına göre kayıt yaptıran öğrencilerin alan dersleri başarı durumları” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam öğrenci mevcudu 20 olup, 1. ve 2. sınıfta toplam 4 alan dersi değerlendirme kapsamına alınmıştır. “Grafik” ilgi alanından gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 89,25, “resim” ilgi alanından gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 79,94, diğer alandan gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 60,82, sınıfın başarı ortalaması; 66,06 olarak görülmektedir. “Diğer” ilgi alanından gelen öğrencilerin başarı durumu sınıf ortalamasının altındadır. “Resim” ve “Grafik” ilgi alanından gelen öğrencilerin ise başarı durumu sınıf ortalamasının üstünde olduğu görülmüştür. “Grafik” alanından gelen öğrencilerin ise alan dersleri başarı durumu artış göstermekle birlikte, “Resim” ilgi alanından gelen öğrencilerde 2. Sınıfta düşüş görülmüştür.

Tablo 28’e göre “Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne 2010 özel yetenek sınav sonuçlarına göre kayıt yaptıran öğrencilerin alan dersleri başarı durumları” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Toplam öğrenci mevcudu 20 olup, 1. ve 2. sınıfta toplam 6 alan dersi değerlendirme kapsamına alınmıştır. “Grafik” ilgi alanından gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 90,06, “resim” ilgi alanından gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 79,20, diğer alandan

gelmiş öğrencilerin başarı ortalaması; 78,24, sınıfın başarı ortalaması; 75,03 olarak görülmektedir. 2008 ve 2009 girişli öğrencilerin başarı durumlarından farklı olarak; “Diğer” ilgi alanından gelen öğrencilerin başarı durumu sınıf ortalamasının üstünde görülmektedir. “Grafik” ve “Resim” ilgi alanından gelen öğrencilerin de başarı durumu sınıf ortalamasının üstünde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte Grafik”, “Resim” ve “Diğer” ilgi alanından gelen öğrencilerin alan dersleri başarı durumu 2. sınıfta düşüş göstermektedir.

Tablo 29’a göre “Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ne 2008, 2009 ve 2010 özel yetenek sınav sonuçlarına göre kayıt yaptıran öğrencilerin alan dersleri başarı durumları yıllara göre kıyaslamaları” ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Yıllar içerisinde ilgili alanlar bazında başarı durumlarında dalgalanma görülmektedir. Bununla birlikte, sınıf içerisinde ki ilgili alanlar toplam yüzdesinin artmış olması ile birlikte “Diğer” ilgi alanından gelen öğrencilerin başarı ortalamasında da artış olduğu görülmektedir.

Benzer Belgeler