• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde araştırmanın ikinci alt problemine ilişkin anketteki açık uçlu soruya verilen cevaplara göre elde edilen bulgular yer almaktadır. Bulgu ve yorumları verilen ikinci alt problem aşağıda belirtilmiştir:

2- Taşımalı İlköğretim Uygulamasında yaşanan güçlüklerin giderilmesine ilişkin öğrenci görüşleri nelerdir?

Taşıma merkezindeki öğrencilerin açık uçlu soruya verdikleri cevaplara göre taşımalı eğitimde öğrencilerin karşılaştıkları güçlükler altı ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar;

1) Yemekten kaynaklanan güçlükler 2) Rehberlikten kaynaklanan güçlükler

3) Diğer öğrencilerden kaynaklanan güçlükler 4) Servisten kaynaklanan güçlükler

5) Dersten kaynaklanan güçlükler 6) Çevreden kaynaklanan güçlükler

Araştırmanın ikinci alt problemi doğrultusunda yapılan araştırma sonucuna göre tespit edilen güçlükler ve öğrencilerin çözüm önerileri aşağıdaki gibidir;

4.2.1. Yemekten Kaynaklanan Güçlükler

Gelen yemekleri soğuk olması, paket olarak verilen yemeklerin içlerindeki malzemenin kendilerini doyurmadığını, yemeklerin içerisinde yabancı malzemelerin (kıl, kurt sebze kabukları vb.) çıktığı, yemek yedikleri yerlerin temiz olmadığı, yemeklerini dersliklerden birinde yediklerini ve yemek sonrası buranın temizliğiyle uğraştıkları, yemek yedikleri malzemelerin (çatal, kaşıkların ve tabakların) temizliğinden yeterince emin olamadıklarını belirtmişlerdir.

ısıtılması için okullarına bu yemekleri ısıtacak fırın ya da tüpün getirilmesini, paket olarak gelen yemeklerin içerisinin daha fazla doldurulmasını, paketlerde gelen ekmeğin daha büyük olmasını bu sayede daha iyi doyacaklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler kullanılan yemek kapları için plastik malzeme kullanılabileceğini bu sayede çatalı, kaşığı ve yemek kabını sadece kendilerinin kullanabileceğini ve yemek yapılan yerlerin daha sıkı denetlenerek yemeklerin sağlığa uygun olup olmadığının tespit edilmesini istemektedirler.

4.2.2. Rehberlikten Kaynaklanan Güçlükler

Taşımalı öğrenciler okulda kendilerini dinleyecek özel bir öğretmene ihtiyaçlarının olduğunu ancak yaşadıkları sıkıntıları dinleyecek özel bir öğretmenlerinin olmadığını, bir öğrenci olarak paylaşmak istedikleri özel konuları soracakları öğretmen bulmakta zorlandıklarını belirtmişlerdir.

Taşımalı öğrenciler “Rehberlikten Kaynaklanan Güçlükler” için okullarına bir rehber öğretmenin gönderilmesini ya da okul bünyesinde sadece nöbetçi öğretmene değil de okulda belirlenecek sabit bir öğretmene her türlü sorunlarını, özel durumlarını söyleyebilecek bir ortamın sağlanmasının kendileri için önemli olan bir konuda çözüm sağlayacağını belirtmişlerdir.

4.2.3. Diğer Öğrencilerden Kaynaklanan Güçlükler

Taşımalı öğrenciler okul içerisinde, taşımalı olmayan arkadaşları tarafından; rahatsız edildiklerini, kimi zaman yaşanan en ufak tartışmanın ardından kendilerine kötü davranıldığını, aşağılandıklarını, dövüldüklerini ve dışlandıklarını belirtmektedirler. Sınıfta kaybolan bir şey olduğunda diğer öğrenciler tarafından suçlandıklarını ve köyden geldikleri için bitli denilerek gururlarının incitildiğini belirtmişlerdir.

Taşımalı öğrenciler “Diğer Öğrencilerden Kaynaklanan Güçlükler” için öncelikli olarak; okul idarecilerinin kendilerine sahip çıkmalarını beklediklerini, öğretmenlerinin diğer öğrencilere geldikleri okulun taşımalı öğrencilerinde okuması için yapılmış eğitim kurumu olduğunu sürekli hatırlatmalarını, sınıf içerisinde arkadaşlarıyla olan tartışmalarda; ortamının yumuşatılmasının ardından olayların idareciler tarafından

takip edilerek, taşımalı öğrencilerle, taşımalı olmayan öğrencilerin başka yerde tekrar aynı konu yüzünden tartışmalarına müsaade edilmemesinin kendilerini daha mutlu edeceğini belirtmişlerdir.

4.2.4. Servisten Kaynaklanan Güçlükler

Taşımalı öğrenciler serviste kendilerine özel olarak ayrılmış koltukların olmadığını bundan dolayı yer tartışması yaşadıklarını, araçların yolda hızlı gittiğini şoförün sigara içtiğini ve bundan rahatsız olduklarını, servis şoförünün arkadaşlarına kızdığını, yolda başka yolcuları aldıklarını hatta belli güzergâhlardaki servislerin ilçe içerisinde özel servis gibi çalışarak öğrenci topladıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler okul dönüşü alınan yolcuların evlerine bırakılmasından dolayı eve geç gittiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin en çok şikâyet ettikleri konu ise belli güzergâhlardaki özelliklede birden fazla servisin çalıştığı köylerde, servislerin öğrencileri okuldan aldıktan sonra ilçenin çıkışında tüm öğrencileri tek bir servisle köylerine yolladıklarını belirtmeleridir. Servis araçlarının bazılarında hala emniyet kemerinin olmadığının belirtilmesi de ayrıca araştırılması gereken önemli bir ihmalin yaşandığının göstergesidir.

Taşımalı öğrenciler “Servisten Kaynaklanan Güçlükler” için; servis aracında herkesin oturacağı koltuğun isim sırasına göre belirlenmesini ve hiçbir öğrencinin başkasının koltuğuna oturmasına müsaade edilmemesini, araç şoförünün hızlı gittiği zaman sözlü uyardıklarında şoförün kendilerini kızdığını ancak trafik kurallarına uymayan servis şoförünü okulda şikâyet edecekleri, şikâyet kutusunun olmasının yaşanan güçlüğü belirtmede çözüm olacağını ve şikâyet kutusu sayesinde yolda sigara içen şoförü okullarında kimseden korkmadan yetkililere söyleme imkanlarının olacağını ve İlçe Milli Eğitimine iletilen şikâyetlerin çözüleceğini düşündüklerini belirtmişlerdir. Öğrenciler, şoförün geliş ve gidişlerde yolcu almasının önüne özelliklede okul dönüşünde aracın durdurularak aranması sayesinde çözüleceğini bu sayede yolcuları bırakmak için dolaşırken harcanan zamanın önüne de geçileceğini belirtmişlerdir.

4.2.5. Dersten Kaynaklanan Güçlükler

Taşımalı öğrenciler derslerde istenen malzemeleri temin etmekte zorlandıklarını, bazıları diğer arkadaşları gibi konuları kavramakta başarılı olamadıklarını, performans ödevlerini yaparken internet, kütüphane gibi imkânlarının olmadığını ancak kendilerinden sürekli araştırmaya yönelik çalışmalar yapmalarının beklendiğini ifade etmişlerdir.

Taşımalı öğrenciler “Dersten Kaynaklanan Güçlükler” için kendilerine malzemeler konusunda okul idaresinin yardımcı olmasını, istenen malzemelerin okul kantinine getirilmesini, performans çalışmaları için okuldaki imkânları yemekten sonra kullanıma açılacak olan bilişim sınıfları sayesinde kolaylıkla çözülebileceğini ifade etmişlerdir.

4.2.6. Çevreden Kaynaklanan Güçlükler

Taşımalı öğrenciler okul dışındaki bazı kişilerin arkadaşlarını rahatsız ettiğini bundan dolayı taşımalı kız öğrencilerden okula devamsızlık yapmak zorunda kalanların olduğunu ve daha önceki yıllarda okullarını bırakmak zorunda kalan arkadaşlarının olduğunu belirtmektedirler. Taşımalı öğrenciler dışarıdaki insanların kendileriyle konuşmak istemelerini bile korkuyla karşıladıklarını nöbetçi öğretmenlerin kendilerini korumakta yeterli olmayacağını düşündüklerini ifade etmişlerdir.

Taşımalı öğrenciler “Çevreden Kaynaklanan Güçlükler” için öncelikli olarak okullarında bir güvenlik görevlisinin olmasını kendilerini daha güvende hissettireceğini, okul çevresine gelen yabancı şahısların polis tarafından alınmasını ancak bu şekilde kendilerini güvende hissedebileceklerini belirtmişlerdir.

Benzer Belgeler