• Sonuç bulunamadı

6. ISPS KODA TABİ LİMANLARDA HAZIRLANAN GÜVENLİK

6.2. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik Kapsamında Hazırlanan Acil

Liman Tesisi Güvenlik Planı’na (LTGP) Entegre Edilmemesinden Kaynaklanan Zafiyetler

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerlerine faaliyet konularına bakılmaksızın Acil Durum Planı hazırlanması yükümlülüğü getirmektedir.

Fabrika, bakım merkezi, dikim evi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, Genel Kolluk Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının faaliyetleri, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar, hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri (Başbakanlık Mevzuat Bilgi Sistemi, 2018) kapsam dışında tutmuştur.

ISPS Koda tabi deniz limanları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında Acil Durum Planları hazırlamak zorundadır. ‘Acil Durum Planları’ İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik kapsamında hazırlanmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı acil durum planlarının hazırlanmasına yönelik “Acil Durum

Hazırlama Rehberi” yayımlamıştır. Hazırlanan rehbere göre acil durum planları aşağıdaki hususlar çerçevesinde hazırlanmaktadır.

 İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı,  Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı,  Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi,  Belirlenen acil durumlar,

 Alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler,  Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri,  Acil durumlar için belirlenmiş “güvenli yer”,

 İşyerine en yakın hastane bilgileri (ismi, harita gösterimi vs.),

Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren kroki:  Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum

ekipmanlarının bulunduğu yerler,

 İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler,

 Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı,

 Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri,

 İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları (İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 2018:32),

Acil durum planının tüm sayfaları kim tarafından hazırlanmışsa ilgili personel tarafından paraflanıp acil durumda mücadele görevi olan ekiplerin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde ilgili tesiste muhafaza edilmektedir. Acil durum planı kapsamında hazırlanan krokiler görev yapılan tesis ve bina içinde tüm çalışanların ve ziyaretçilerin kolayca görebileceği yerlerde asılı olarak muhafaza edilmektedir.

Acil durum planları tehlike sınıfına göre; çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iki ay, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde dört ay ve az tehlikeli işyerlerinde altı ayda bir gözden geçirilerek yenilenmektedir. Acil durum planları kapsamında her yıl düzenli olarak patlama, yangın, tehlikeli ve kimyasal madde yayılımı, doğal afet, gıda zehirlenmesi,

ilk yardım gerektirecek kaza/olay veya başka senaryolara dayalı tatbikat icra edilmektedir.

Acil durum planları hazırlanırken meydana gelebilecek olaylar doğal sebebe dayalı olaylar (deprem, sel, fırtına vb.) ve insan unsurlu olaylar (yangın, patlama, terörizm, sabotaj vb.) olarak iki başlık altında incelenmektedir. Doğal sebebe dayalı olaylar insan etkenli olmamakla birlikte önlenmesi en zor olan felaketlerdir. İnsan unsurlu olaylar ise kasıtlı ve kazara olaylar olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir.

Çizelge 6.2: Felaket Tipleri

Doğal afetler İnsan kaynaklı Kasıtlı Kaza

Kasırga Nükleer Kazalar Terörizm Trafik Kazaları Hortum Tehlikeli Madde Kazası Grev Tren Kazaları

Deprem Patlamalar Sabotaj Havayolu Kazaları

Kar Fırtınası Bombalama Endüstriyel Kazalar

Buz Fırtınası Ayaklanma

Sel

Kaynak: Mersin Liman Başkanlığı Acil Durum Eylem Planı Denizcilik Uzmanlık Tezi – (2014:7)

Çizelge 6.2’de felaket tipleri kategorilere ayrılmıştır. Bu liste tamamen kapsayıcı değildir ve başka felaketlerde toplumların her zaman karşısına çıkabilir. Bu sebepten dolayı toplumların felaket planları sürekli olarak her an için güncellenerek takip edilmek zorundadır (Taçyıldız, 2014:8).

Çizelge 6.3: ISPS Koda Tabi Limanların Karşılaşacağı Risklerin Acil Durum

Planlarındaki Felaket Tipleriyle Karşılaştırılması

Liman Tesislerinde Karşılaşılabilecek Durumlar ve

Limanlara Yönelik Terörist Saldırı Yöntemleri Doğal Afetler (Kasırga, Hortum, Deprem, Fırtına, Sel) İnsan Kaynaklı (Nükleer Kazalar, Tehlikeli Madde Kazası, Patlamalar) Kasıtlı İnsan Kaynaklı (Terör, Grev, Sabotaj, Bombalı, İsyan)

Kaza İnsan Kaynaklı (Trafik Kazası, Tren Kazası, Endüstriyel

Kazalar)

Patlayıcı madde yüklü sürat tekneleri

ile yapılan saldırılar -- -- X --

Sualtından dalgıç vasıtasıyla gemi karinalarına patlayıcı konularak

yapılan saldırılar

-- -- X --

Gemilere ve liman tesislerine sokulan patlayıcılarla yapılan

saldırılar

-- -- X --

Gemilerin kaçırılmasına yönelik

Korsan Saldırılar -- -- X --

Liman Sahasında Gemi

çatışması/batması --

-- -- --

Liman veya Gemi Bünyesinde

Yangın --

-- X --

Doğal Felaketler X -- -- --

Tehlikeli Madde Yayılması -- X -- --

Petrol Türevlerinden Kaynaklanan Çevre Kirliliği

-- X -- --

Endüstriyel Kazalar -- -- -- X

Kaçakçılık -- -- -- --

Acil Durum Planları, meydana gelebilecek muhtemel doğal olaylar ve insan unsurlu (kasıtlı/kaza) olaylara karşı alınması öngörülen birçok tedbirleri karşılamaktadır. Ancak acil durum planları ISPS Koda tabi liman tesislerinde meydana gelebilecek muhtemel güvenlik olayları ve terör hadiselerine karşı yeterli ölçüde tedbirleri içermemektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan Acil Durum Hazırlama Rehberinde yangın, patlama, ilkyardım, doğal afetler ve tahliye gerektirecek olay/kazalar, sabotaj, gıda zehirlenmesi ve tehlikeli kimyasal madde yayılımına yönelik önleyici ve sınırlayıcı tedbirlerin ortaya konulması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca ISPS Koda tabi limanlar için hazırlanan Acil Durum Planlarındaki tehdit değerlendirmesi ve risk analizinin liman tesisinin muhtemel saldırı ve sabotaj ihtimaline

karşı yeterliliği herhangi bir kurum tarafından incelenmemekte ve denetlenmemekte olup sorumluluk işverene bırakılmıştır. Bu durum acil durumların belirlenmesinde etkili risk analizi hazırlanıp olayın meydana gelmesi sonucu ortaya konulacak tedbirlerin yeterliliği hususunda güvenlik zafiyeti yaratmaktadır.

Acil durum planlarının içeriği incelendiğinde yangın, sabotaj, tahliye vb. durumların liman tesisi güvenlik planını kapsadığı görülmektedir. Birbiri ile bağımsız olarak hazırlanan güvenlik planları aynı senaryolar için farklı uygulama yöntemlerinin ortaya konulmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca acil durum planları kapsamında her yıl icra edilen tatbikatların ISPS Kod kapsamında icra edilen tatbikatlardan bağımsız olarak yürütülmesine yine aynı uygulamalar sonucu olaylara farklı müdahale yöntemlerini ortaya koyduğundan dolayı liman tesisine yönelik güvenlik zafiyetine neden olduğu görülmektedir.

Güvenlik Planlarının birbiri ile entegrasyonu ve uygulamaya yönelik icra edilen eğitim, talim ve tatbikatların bir bütünlük içerisinde yürütülmemesi güvenlik açısından zafiyetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

7. TÜRKİYE’DEKİ ISPS KODA TABİ LİMANLARDA YEREL