• Sonuç bulunamadı

9.1. Ücretlendirme

9.1.1. Sertifika Oluşturma ve Yenileme Ücreti

ESHS tarafından üretilen, güncellenen ve yenilenen her sertifika için ücret alınır. Ödenecek bedelin miktarı ile ilgili bilgilendirmenin ne şekilde yapıldığı SUE dokümanında belirtilir.

ESHS’nin imza oluşturma verisinin çalınması, kaybolması, gizliliğinin veya güvenilirliğinin ortadan kalkması ya da sertifika ilkelerinin değişmesi gibi sertifika sahibinin kusurunun bulunmadığı durumların sonucunda nitelikli elektronik sertifikaların ESHS tarafından iptal edilmesi ve güncellenmesi halinde hiçbir ücret talep edilmez.

9.1.2. Sertifika Erişim Ücreti

ESHS, kendisine ve sertifika sahiplerine ait sertifikaları ücretsiz olarak erişime açar.

9.1.3. İptal Durum Kaydına Erişim Ücreti

ESHS, iptal durum kaydını duyurmak için sertifika sahibinden veya üçüncü kişilerden ücret talep etmez.

9.1.4. Diğer Servis Ücretleri

ESHS, bilgi deposundan yayımladığı bilgi ve dokümanlara erişim için sertifika sahibinden veya üçüncü kişilerden ücret talep etmez.

9.1.5. İade Ücreti

Sertifika sahibi sertifikasını ilk teslim aldığında yaptığı kontrol neticesinde, sertifikasını kullanamadığını tespit ederse ve sorunun ESHS’den kaynaklanan bir hata sebebiyle ortaya çıktığı anlaşılırsa, talebi halinde sertifika sahibinin sertifika için ödenen ücreti iade edilir.

9.2. Finansal Sorumluluk 9.2.1. Sigorta Kapsamı

ESHS kendi sorumluluklarını karşılamak amacıyla sigorta yaptırabilir.

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

9.2.2. Diğer Varlıklar

Düzenlenmesine gerek duyulmamıştır.

9.2.3. Sertifika Mali Sorumluluk Sigortası

ESHS’nin dağıttığı nitelikli elektronik sertifikalar, 15 Ocak 2004 tarih ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereğince mali sorumluluk sigortası ile sigortalanır.

9.3. Ticari Bilginin Korunması

9.3.1. Gizli Bilginin Kapsamı

Paylaşılan iş planları, satış bilgileri, ticari sırlar ve yapılan gizli anlaşmalarda verilen bilgiler, ticari bilgi olarak değerlendirilir.

9.3.2. Gizlilik Kapsamında Olmayan Bilgiler

ESHS’nin kendi güvenliğini sarsmayacak şekilde, yönetimsel ve teknik bilgi ile güvenlik stratejisini gerçekleştirme yolu gizlilik kapsamında olmayan bilgilerdir.

9.3.3. Gizli Bilginin Korunma Sorumluluğu

Sertifika hizmeti verilirken ESHS ve ilgili kuruluşların karşılıklı paylaştığı ticari bilgiler üçüncü taraflara açılmaz.

9.4. Kişisel Bilginin Gizliliği

9.4.1. Gizlilik Planı

Düzenlenmesine gerek duyulmamıştır.

9.4.2. Gizli Olarak Tanımlanan Bilgiler

Sertifika başvurusu sırasında ve sonrasında kimlik tanımlama ve doğrulama ile sertifika yönetim işlemleri içinde kullanılmak üzere toplanan, ancak sertifikanın içinde yer almayan sertifika sahiplerine ait bilgiler, kişisel gizli bilgi kapsamına girer.

9.4.3. Gizli Olarak Tanımlanmayan Bilgiler

Sertifika içeriğinde bulanan bilgiler, aksi taraflar arası sözleşmelerde belirtilmediği sürece gizli bilgi kapsamında değerlendirilmez.

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

9.4.4. Gizli Bilginin Korunma Sorumluluğu

ESHS, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca kişilere ait gizli bilgilerin korunması için aşağıda belirtilen şartları yerine getirir:

 Elektronik sertifika talep eden kişiden, elektronik sertifika vermek için gerekli bilgiler haricinde bilgi talep edemez ve bu bilgileri kişinin rızası dışında elde edemez,

 Elektronik sertifika sahibinin izni olmaksızın sertifikayı üçüncü kişilerin ulaşabileceği ortamlarda bulunduramaz,

 Elektronik sertifika talep eden kişinin yazılı rızası olmaksızın üçüncü kişilerin kişisel verileri elde etmesini engeller. Bu bilgileri sertifika sahibinin onayı olmaksızın üçüncü kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamaz.

9.4.5. Gizli Bilginin Kullanımına İzin Verilmesi

ESHS, sertifika talep eden kişinin onayı ve yazılı rızası olması durumunda, kişisel verileri üçüncü kişilere verebilir.

9.4.6. Yetkili Merciilerin Kararına Uygun Olarak Bilginin Açıklanması

ESHS, sertifika sahiplerine ait gizli kişisel bilgiler mahkeme kararı olması durumunda açıklanabilir.

9.4.7. Diğer Başlıklar

Düzenlenmesine gerek duyulmamıştır.

9.5. Telif Hakları

Bu Sİ dokümanına bağlı olarak geliştirilen tüm bilgilerin fikri mülkiyet hakları Kamu SM’ye aittir.

9.6. Temsil Hakkı ve Yükümlülükler

ESHS’nin verdiği sertifika hizmetlerinde sistem bileşenleri olan ESHS’ler, sertifika sahipleri ve üçüncü kişiler 15 Ocak 2004 tarih ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, Telekomünikasyon Kurumu’nun yayımladığı Elektronik İmza Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ’de belirtilen şekilde üzerlerine düşen yükümlülükleri sağlarlar. ESHS’ler, sertifika sahipleri ve üçüncü kişiler yasa ve yönetmeliklerde belirtilmediği halde, karşılıklı imzaladıkları sözleşmelerde, taahhütnamelerde, Sİ,

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

SUE, Zaman Damgası İlkeleri ve Zaman Damgası Uygulama Esasları dokümanlarında sözü geçen yükümlülükleri de yerine getirirler.

9.6.1. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı Yükümlülükleri

Elektronik imzaya ilişkin mevzuata uygun olarak elektronik sertifikaları üretmek, sertifika verdiği kişilerin kimliğini resmi belgelere göre güvenilir bir biçimde tespit etmek, yenileme, askıya alma ve iptal gibi sertifika işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak, iptal olmuş sertifika bilgilerini zamanında ve doğru olarak duyurmak, sertifikanın veya sertifika işlemleriyle ilgili başvuruların durumu hakkında ilgili kişileri bilgilendirmekle yükümlüdür.

9.6.2. Kayıt Birimi Yükümlülükleri

Düzenlenmesine gerek duyulmamıştır.

9.6.3. Sertifika Sahibinin Yükümlülükleri

Sertifika sahibi başvuru, yenileme, askıya alma ve iptal işlemlerini Kamu SM sertifika ilkelerinde belirtilen yöntemlere uygun olarak tanımlanmış usule göre yerine getirmek, sertifikasını ve ilgili imza oluşturma verisini, varsa taraflar arası sözleşme veya taahhütnameler ile Sİ ve SUE dokümanlarında belirtildiği şekilde kullanmak, imza oluşturma verisinin içinde bulunduğu güvenli elektronik imza oluşturma aracının kayıp ve üçüncü kişilerin yetkisiz kullanımı durumlarına karşı Bölüm 6.1, 6.2 ve 6.4’de belirtilen şekillerde gereken önlemleri almak, imza oluşturma verisinin güvenliğinin yitirildiğinden şüphelendiği durumlarda sertifikasını iptal ettirmek, sertifika başvurusu sırasında doğru bilgi beyan etmekle yükümlüdür.

Bölüm 1.4’te belirtilen sertifika kullanım amaçları dışındaki kullanımlarda kendisinin ve üçüncü kişilerin görebileceği zararlar, kendisine ait imza oluşturma verisi kullanılarak yapılan işlemler, elektronik imza oluşturma verisini kullandığı sırada sertifikasının geçerli (kullanım süresinin dolmamış olması ve iptal edilmemiş/askıya alınmamış olması) durumda olması sertifika sahibinin yükümlülükleri arasındadır.

Yukarıda beyan edilen yükümlülüklerin ihlali nedeniyle üçüncü kişilerin zarara uğraması halinde ESHS’nin ödemek zorunda olduğu tazminatlarla ilgili sertifika sahibine rücu hakkı saklıdır.

9.6.4. Üçüncü Kişilerin Yükümlülükleri

Üçüncü kişiler, sertifikaları kullanmadan önce gerekli geçerlilik kontrollerini yapmakla yükümlüdür. Üçüncü kişiler, sertifikanın geçerlilik kontrolünü yapıp yapmamaya veya geçerlilik

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

kontrolünü ne şekilde yapacaklarına kendileri karar verirler. Sertifikaları uygun geçerlilik denetimlerini yapmadan kullandığı takdirde doğabilecek zararlardan sorumludur.

ESHS’nin yayımladığı SUE dokümanı üçüncü kişilerin yapması gereken sertifika geçerlilik kontrollerinin neler olması gerektiğini belirtir.

9.6.5. Diğer Bileşenlerin Yükümlülükleri

Diğer bileşenlerin yükümlülükleri SUE dokümanında anlatılmaktadır.

9.7. Yükümlülüklerden Feragat

ESHS ile sertifika sahipleri ve kurumlar arasındaki yükümlülük karşılıklı imzalanan sözleşmelerde veya taahhütnamelerde belirtildiği şekilde sona erer.

9.8. Sorumlulukla İlgili Sınırlamalar

ESHS ve sertifika hizmeti alan tarafların sorumlulukları 15 Ocak 2004 tarih ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, Telekomünikasyon Kurumu’nun yayımladığı Elektronik İmza Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ’de belirtilen şartlar ile sınırlıdır.

9.9. Tazminat Halleri

ESHS ve sertifika hizmeti alan taraflar arasında yasa ve yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden kaynaklanan zararlar, tarafların o ana kadar somut olarak gerçekleşmiş hak ve alacakları korunmak suretiyle tasfiye edilir.

9.10. Anlaşma Süresi ve Anlaşmanın Sona Ermesi

9.10.1. Anlaşma Süresi

Sertifika hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde ESHS ile sertifika sahipleri ve ilgili kuruluşlar karşılıklı imzaladıkları sözleşmeler veya taahhütnameler süresince işbirliği içinde çalışır; süreçleri yerine getirirken gerekli desteği ve koordinasyonu Sİ ve SUE dokümanlarında belirtilen şartlar altında sağlar.

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

9.10.2. Anlaşmanın Sona Ermesi

ESHS ile sertifika hizmetlerini alan taraflar arasında imzalanan sözleşmeler veya taahhütnameler, sözleşme veya taahhütnameye uygun olarak yapılan taleple sonlandırılabilir.

Anlaşmanın sonlandırıldığı durumlar SUE dokümanında anlatılır.

9.10.3. Anlaşmanın Sona Ermesinin Etkileri

ESHS ile sertifika hizmetlerini alan taraflar arasında imzalanan sözleşme veya taahhütnamenin sona ermesi ile sertifika hizmeti alan tarafların Sİ ve SUE dokümanları ile ilgili yükümlülükleri sona erer. Ancak ESHS, dağıttığı nitelikli elektronik sertifikalarla ilgili, elektronik imza mevzuatında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeye devam eder.

9.11. Sistem Bileşenleri İle Haberleşme ve Kişisel Bilgilendirme

Sertifika yönetim prosedürleri içindeki kritik her işlem sonrasında ESHS sertifika sahibini bilgilendirir. ESHS ile sertifika sahipleri arasındaki haberleşmeler posta yoluyla, telefonla veya elektronik ortam üzerinden yapılır.

9.12. Değişiklik Halleri

9.12.1. Değişiklik Metodları

Sİ dokümanı Kamu SM tarafından yazılmıştır. Bu Sİ dokümanında yapılabilecek değişiklikler ekleme ve değiştirme şeklinde olabileceği gibi, Kamu SM dokümanın tamamen yenilenmesine de karar verebilir. Bu Sİ dokümanının herhangi bir kısmının yanlış ya da geçersiz olduğu ortaya çıksa bile, Kamu SM Sİ’nin diğer kısımları, Sİ dokümanı güncellenene kadar geçerliliğini sürdürür.

9.12.2. Bilgilendirme Mekanizması ve Sıklığı

Sİ dokümanında yapılan değişiklikler dokümanın yenilenerek, bilgi deposu üzerinden erişime açılması ile duyurulur. Yenilenen doküman en fazla 1 (bir) hafta sonra bilgi deposundan yayımlanır ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Sİ’de yapılan değişiklikler 7 (yedi) gün içinde Telekomünikasyon Kurumu’na bildirilir.

9.12.3. Nesne Tanımlama Numarasının Değişmesini Gerektiren Durumlar

Kamu SM’nin, Sİ dokümanında belirlediği ilkelerde yaptığı değişiklikler, sertifika kullanım amaç ve hedeflerini temel anlamda değiştirmediği sürece yeni Sİ dokümanı için yeni bir nesne tanımlama numarası almasına gerek yoktur. Kamu SM eski kullandığı nesne tanımlama numarasını

TASNİF DIŞI KAMU SM

KAMU SERTİFİKASYON MERKEZİ

KAMU SM SERTİFİKA İLKELERİ (NES)

yeni Sİ dokümanı için de kullanabilir. Ancak, sertifika ilkelerinde yaptığı değişiklikler sertifikanın kullanım amacını değiştiriyorsa Kamu SM’nin yeni belirlediği Sİ dokümanı için yeni bir nesne tanımlama numarası alması zorunludur.

9.13. Anlaşmazlık Halleri

Taraflar arasında çıkan tüm anlaşmazlıkların sulhen çözümü esastır. İhtilafların çözümünde 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, Telekomünikasyon Kurumu’nun yayımladığı Elektronik İmza Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Elektronik İmza ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ, karşılıklı imzalanan sözleşmeler veya taahütnameler, Kamu SM Sertifika İlkeleri ve ilgili ESHS’ye ait Sertifika Uygulama Esasları dokümanlarına başvurulur.

İhtilafların sulhen çözümünün mümkün olmaması halinde, ihtilafların çözümünde görevli ve yetkili mahkeme Türkiye Cumhuriyeti Gebze Mahkemeleridir.

9.14. Uygulanacak Hukuk

Sİ dokümanındaki hükümler 15 Ocak 2004 tarih ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak yazılmıştır.

9.15. Uygulanabilir Yasalarla Uyum

Sİ dokümanında geçen hükümlerin daha sonra yürürlüğe girecek ilgili mevzuata aykırı bulunması halinde dokümanda gerekli değişiklikler yapılarak uygun hale getirilir.

9.16. Diğer Hükümler

Düzenlenmesine gerek duyulmamıştır.

Benzer Belgeler