• Sonuç bulunamadı

İŞBİRLİKLİ GRUPLARDA ÇALIŞMA REHBERİNİZ

Sevgili çocuklar,

Ders kitabımızın beşinci ünitesi olan “Geometriye Merhaba” adlı üniteyi alışık olduğunuzdan farklı bir yöntemle işleyeceğiz. Dersimizde bu ünite boyunca, beş hafta süreyle işbirliğine dayalı öğrenme gruplarında çalışacaksınız. Adından da anlayacağınız gibi bu, sizin daha önceleri zaman zaman yapmış olduğunuz basit grup çalışmalarından biraz daha farklı bir çalışma olacak. Okumakta olduğunuz rehberde çalışmamızla ilgili tüm yapmanız gerekenler ve püf noktalar ayrıntılarıyla anlatılmaktadır. Bu yüzden, rehberi grupça dikkatli bir şekilde okumalı, anlayamadığınız yerleri grup olarak tartışmalısınız. Ortak bir sonuca varamadığınız takdirde öğretmeninize danışabilirsiniz.

İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME NEDİR?

İşbirliğine dayalı öğrenme, öğrencilerin öğrenilecek olan konu üzerinde küçük gruplar halinde çalışmalarını gerektiren bir yöntemdir. Ancak bu grupların oluşturulmasındaki amaç; grupları ya da grup üyelerini birbiriyle yarıştırmak, düşük başarılı öğrencilerin daha yüksek başarılı öğrencilerden faydalanmasını sağlamak, gruplara birer görev verip herhangi bir şekilde bunların yerine getirilmesini beklemek değildir. İşbirliğine dayalı öğrenme gruplarında amaç; yüksek, orta ya da düşük başarı seviyesindeki tüm grup üyelerinin öğrenme konusunda, ayrım gözetmeden birbirlerine yardımcı olmalarını, destek vermelerini sağlamaktır. Burada her bir öğrenci kendi öğrenmesinden olduğu kadar, grubundaki diğer üyelerin her birinin öğrenmesinden de sorumludur. Grubunuzun tüm üyeleri işlenen konuyla ilgili gerekli bilgileri öğrenmediği sürece grup çalışmanız yerine getirilmiş sayılmaz.

UNUTMAYIN ! . .

Grubunuzun başarılı olabilmesi için, tüm üyelerinizin yapabileceklerinin en üst seviyesinde katkısına ihtiyacınız var.

GRUP ÇALIŞMASINI NASIL YÜRÜTECEKSİNİZ?

Aşağıda beş haftalık süre boyunca nasıl bir çalışma takip edeceğimiz maddeler halinde açıklanmaktadır. Dikkatlice okuyun.

1. Ünitemiz üç alt bölümden, her bir alt bölümde konuyla ilgili farklı alt başlıklardan oluşmaktadır. Öncelikle öğretmeniniz, bir alt başlıkla ilgili bilgileri size ayrıntılarıyla sunacak, tahtada örnek problemler çözecek, sizden de tahtaya kalkarak farklı problemler çözmenizi isteyecektir.

2. 1-2 ders saatini alacak olan bu etkinliklerden sonra sunumu yapılmış olan konuyla ilgili çalışma yaprakları, bazı çalışma yapraklarıyla birlikte de gerekli malzemeleri alacaksınız. Her bir çalışma yaprağının başlangıç kısmında yapmanız gerekenleri

açıkça anlatan yönergeler olacak; bunları grup olarak dikkatlice okumalı, yapmanız gerekenleri grupça tartışmalısınız.

Çalışma yapraklarının amacı, bireysel olarak her bir üyenin kendi yaprağını doldurması değil, sunumu yapılan konuyla ilgili bilgilerin tüm grup üyeleri tarafından kavranmasını sağlamaktır. Dolayısıyla çalışma yaprakları üzerinde grupça işbirliği içinde çalışılacak, sorular beraberce değerlendirilecektir. Çalışma yaprakları üzerindeki sorular grup üyeleri tarafından sırayla çözümlenecek, yanıtlar diğer üyeler tarafından incelenip gerekli yerlerde düzeltmeler ya da eklemeler yapılarak grubun ortak kararıyla çalışma yapraklarına çözümler işlenecektir. Bu sayede üyeler arasında destekleyici bir etkileşim ve bağımlılık sağlanacaktır.

DİKKAT ! ! !

Grup üyelerinin herhangi bir sorusu ya da sorunu olduğunda, bu konu hakkında öncelikle grup arkadaşlarını bilgilendirmeli, ancak

grubun ortak görüşleriyle bu soru ya da soruna bir çözüm bulunamadığı takdirde öğretmene danışılmalıdır.

3. Üzerinde çalışacağımız ünite üç alt bölümden oluştuğundan, çalışmamızı üç oturumda yürüteceğiz. Her bir oturumda yapacağımız çalışmalar yukarıdaki maddelerde anlatıldığı gibi olacak. Ancak her oturumun sonunda, o oturumda çalışmaları tamamlanmış olan alt bölümle ilgili bireysel olarak bir değerlendirme sınavına gireceksiniz. Bu sınavdan grubunuzun her bir üyesinin almış olduğu puanlar çeşitli kriterlere göre değerlendirilecek ve ortak bir grup puanına sahip olacaksınız. Grup puanınız istenen seviyeye ulaştığında uygun bir grup ödülüne sahip olacaksınız.

ÖNEMLİ . . .

Grup puanınız, üyelerinizin sınavlardan aldığı puanın yüksekliğine ya da düşüklüğüne göre değil, üyelerin her birinin önceki sınav puanlarından ilerlemesine göre değerlendirilecektir.

Dolayısıyla grubun en düşük puanı alan öğrencisinin grup puanınıza katkısı, en yüksek puanı alan öğrencisinden daha fazla olabilir! Grup ödülünü kazanmak için, gruba yapılacak olan

katkıda, başarı seviyesine bakılmaksızın her üye eşit şansa sahiptir.

UYARI ! . .

Bu sınavlarda grup üyeleri arasında kesinlikle yardımlaşma olmayacak.

GRUP PUANINIZ NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

► Grubunuzdaki her bir üyenin birinci dönemde girmiş olduğunuz üç adet matematik sınavının puanlarının ortalaması öğretmeniniz tarafından hesaplanarak kaydedilmiş durumdadır. Bu, üyelerinizin çalışmalara giriş puanıdır.

► Birinci bölümle ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından girecek olduğunuz değerlendirme sınavından her bir üyenizin aldığı puan, o üyenin giriş puanıyla karşılaştırılacak ve iki puan arasındaki farka bakılacaktır. Bu fark aşağıda belirtilen kriterlere göre değerlendirilerek ve üyenizin bireysel ilerleme puanı tespit edilecektir.

Eğer grup üyeniz bölüm değerlendirmesinden aldığı puan, giriş puanından;

 1 ile 10 puan arası düşük ise, bireysel ilerleme puanı :10  0 ile 10 puan arası fazla ise, bireysel ilerleme puanı :20  10 puan veya daha fazla yüksek ise bireysel ilerleme puanı:30 olarak kaydedilecektir. Bir üyenin takımına sağlayabileceği en büyük katkı, 30 puandır.

Örneğin; Ali adlı bir öğrencinin birinci dönem matematik sınav

puanlarının ortalaması 45 olsun. Ali’nin çalışmanın birinci oturumu sonunda

girdiği bölüm değerlendirme sınavından aldığı puan;

35 ya da daha düşük ise, Ali’nin grubuna katkısı 0 puan olacaktır.

35 ile 45 arasında ise, Ali’nin grubuna katkısı 10 puan olacaktır.

44 ile 55 arasında ise, Ali’nin grubuna katkısı 20 puan olacaktır.

55 ya da daha yüksek ise, Ali’nin grubuna katkısı 30 puan

olacaktır.

► Grubunuzun her bir üyesinin bireysel ilerleme puanları bu şekilde tek tek hesaplandıktan sonra, bu puanlar toplanıp grubunuzdaki üye sayısına bölünerek grubunuzun ilerleme puanı tespit edilecektir.

Örneğin; 4 kişilik bir grubun üyelerinin ilerleme puanları: 0, 10, 10, 20

olsun. 0 + 10 + 10 + 20 = 40 eder. Grubun üye sayısı 4 olduğu için bu

toplamı 4’e bölersek, 40 : 4 = 10 çıkar. O halde bu grubun ilerleme puanı

10’dur.

► Grubunuzun ilerleme puanı bu şekilde hesaplandıktan sonra, aşağıda belirtilen kriterlere göre grup ödülü alabilirsiniz. Grup ilerleme puanınız aşağıda belirtilen seviyelere ulaşamamışsa grup ödülü alamayacaksınız.

Grup ilerleme puanınız;

 15 ile 20 puan arasında ise “İyi Takım” ,  20 ile 25 puan arasında ise “Büyük Takım” ,  25 ile 30 puan arasında ise “Süper Takım”

olmaya hak kazanacak ve gerekli şekillerde ödüllendirileceksiniz.

► İkinci oturum sonunda gireceğiniz, ünitemizin ikinci bölümünü kapsayacak olan değerlendirme sınavından her bir üyenizin alacak olduğu puan, o üyenin giriş puanıyla birinci oturum sonucundaki sınav puanın ortalamasıyla karşılaştırılıp, bu ortalamadan farkına bakılacak ve bireysel ilerleme puanları ile grup ilerleme puanları ve grup ödülleri aynen yukarıda açıklandığı gibi tespit edilecektir.

► Üçüncü oturum sonunda gireceğiniz sınavın puanı da üyelerinizin önceki üç puanının ortalamasıyla karşılaştırılarak, değerlendirmeler ve ödüllendirmeler yukarıda bahsedilen şekilde yapılacaktır.

UYARI ! . .

Eğer grup arkadaşlarınızdan biri ya da birkaçı önemli bir mazereti olmadan değerlendirme sınavlarına katılmazsa grup ilerleme puanınız, sınava katılan grup üyelerinin ilerleme puanlarının toplanıp yine grup üye

sayınıza bölümüyle bulunur.

Ancak, sınava katılamayan üyelerin kabul edilebilir mazeretleri olduğu sürece grup ilerleme puanınız, sınava katılan grup üyelerinin ilerleme

puanlarının toplanıp sınava katılan üye sayınıza bölümüyle bulunur.

Benzer Belgeler