• Sonuç bulunamadı

İç Kontrol Sistemi ve İç Denetim Faaliyetleri:

İç Denetim Direktörlüğü, Şirketimiz iş ve işlemlerinin bağımsız ve objektif şekilde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla doğrudan Yönetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

İç Denetim Direktörlüğü, 2020 yılında Yönetim Kurulu Kararları doğrultusundaki görevlendirmeler ile oluşturulan iş planı çerçevesinde Şirketimiz üretim, yönetim ve yatırım süreçleri ile ilgili olarak raporlama faaliyetleri gerçekleştirmiştir.

Bunun yanı sıra, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili tebliği uyarınca Yönetim Kurulu tarafından iç denetim sisteminin etkinliği değerlendirilmektedir. İç Denetim Direktörlüğü, bu kapsamda Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri’nden oluşan Denetimden Sorumlu Komite ’ye talepleri doğrultusunda iç denetim faaliyetleri hakkında bilgi vermektedir.

İç Denetim Direktörlüğü talepler doğrultusunda Bağımsız Danışmanlık firmalarından aldığı hizmetlerin kapsamını raporlarında komitelere bildirmiştir.

Yönetim Kurulumuza 2020 yılı içinde toplam 7 adet rapor sunulmuştur.

29.Risk Yönetimi:

Yönetim Kurulu Üyelerimiz arasından oluşturulan Riskin Erken Saptanması Komitesi (RESK) tarafından Şirket’in varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle ilgili gerekli önlemlerin alınması, uygulanması ve risklerin yönetilmesi amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.

2020 yılında RESK tarafından hazırlanan 6 adet Kurumsal Risk Raporu Yönetim Kurulumuza sunulmuştur.

30. Sürdürülebilirlik;

Kardemir, Sürdürülebilirlik Çalışmalarını konsolide ederek en doğru bir şekilde raporlamak adına 2020 yılında ilk “Sürdürülebilirlik Raporu” nu yayınlamıştır. 2019 Sürdürülebilirlik Raporu ile bu kapsamda yapılan tüm çalışmalar ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Kardemir bu sayede Kasım 2020’de açıklanan BIST nezdindeki Sürdürülebilirlik Endeksi’ne ilk kez girmeyi başarmıştır. Şirketin 2020 yılında gerçekleştirdiği Sürdürülebilirlik çalışmaları aşağıdaki şekilde özetlenmektedir.

Türkiye’nin ilk entegre demir çelik üretici olarak kurulduğumuz günden beri Türk ekonomisi için değer üretmeye devam ediyoruz. 1995 yılında gerçekleştirilen özelleştirmeyle birlikte başlattığımız dönüşümün en önemli ayağını ise büyük ölçekli yatırımlarla büyümek ve ürettiğimiz değeri sürekli artırmak oluşturuyor. Bu dönüşüm vizyonu içinde en önemli boyutu da sürdürülebilirlik oluşturmaktadır. Bu kapsamda Kardemir, dönüşüm stratejisini sadece operasyonel anlamda büyümeye değil, değer zinciri genelinde ekonomik ve sosyal gelişime, etkin çevresel etki yönetimine ve etik iş değerlerinin yücelmesine odaklamakta; pozitif etkimizi sadece şirketimize değil toplum geneline de yansıtmayı hedeflemektedir.

Kardemir Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından sınırlı süreler için seçilerek göreve getirilen 11 üyeden oluşur. Üyelerin hiçbiri icrada görev almamakta olup 4’ü Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirlediği bağımsızlık kriterlerini taşımaktadır. Yönetim Kurulu altında kurulan Denetimden Sorumlu Komite, Kurumsal Yönetim Komitesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi görevleri seçilen Yönetim Kurulu üyelerince yürütülür. Denetimden Sorumlu Komite’nin tüm üyeleri, Kurumsal Yönetim Komitesi ve Riskin Erken Saptanması Komitesi’nin başkanları bağımsızlık vasfı taşıyan üyeler

arasından seçilir. İcranın başında bulunan Genel Müdürlük görevi, Yönetim Kurulu Başkanlığından farklı kişilerce yürütülür. İcra görevlerinden sorumlu Kardemir tepe yönetimi Genel Müdür dahil 6 yöneticinden oluşmaktadır. Kardemir Üst Yönetimi, Yönetim Kurulu’nca belirlenen stratejik hedeflere ulaşmaya yönelik çalışmaların hayata geçirilmesinden sorumludur.

Kardemir faaliyetleri çerçevesinde yürütülen iş ve işlemlerin bağımsız ve objektif bir şekilde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla iç denetim ve iç kontrol çalışmaları yürütülmektedir. İç Denetim Direktörlüğü bünyesinde 4 iç denetçi, Yönetim Kurulu’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Kardemir’in sürdürdüğü yeniden yapılanma ve yatırım sürecinin en önemli hedeflerinden biri de Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini şirket stratejik hedeflerine hizmet edecek biçimde, stratejik ve organize yöntemlerle gerçekleştirilir hale getirmektir. Bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyon hem şirket iş stratejisine temel unsurlardan biri olarak dahil edilmiş hem de diğer unsurların içinde temel bir iş yapış ilkesi olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla inovatif düşünce tüm faaliyetlerde gözetilmesi gereken bir ilke haline gelmiştir. Kardemir bünyesinde Ar-Ge çalışmaları Genel Müdürlüğe doğrudan bağlı Ar-Ge Merkezi tarafından yürütülmektedir. Dolayısıyla yapılan çalışmalar üst yönetimin ajandasında sürekli olarak yerini almış ve üst yönetim direktifleriyle yürütülmektedir.

Sürdürülebilirliğin genel tanımı olan bugünün ihtiyaçları eksiksiz, zamanında ve beklenen nitelikte ürünlerle karşılanırken gelecekte de bu ihtiyaçların karşılanabilmesini güvence altına almak Kardemir’in iş devamlılığı ve yatırım politikasının da temelini oluşturur. Türk sanayinin ilk kurulduğu yıllardan bugüne, tedarikten başlayarak müşterilerimize ihtiyaç duydukları ürünlerin sunulmasına kadar süren değer zincirimizin kesintisiz biçimde devamı en temel önceliklerimizden biridir. Bazı ürün gruplarının Türkiye’deki tek üreticisi olmamız bu önemi bir kat daha artırmaktadır. Tüm bu hassasiyetten ötürü iş stratejimizin ana unsurlarından biri olarak kabul ettiğimiz iş devamlılığını şirket genelinde üst yönetimden iş birimlerine uzanan bir sorumluluk dağılımıyla yönetiriz Tedarik devamlılığının sağlanması açısından satın alma süreçleri, üretim devamlılığı bakımından üretim planlama ve ünite yönetimleri, tüm otomasyon ve yazılım sistem altyapısının güvenilirliği bakımından bilişim yönetimi süreçleri ön plana çıkmaktadır. Tüm bu süreçlerden sorumlu iş birimleri oluşturdukları şirket politikalarında iş devamlılığı tedbir ve uygulamalarını tanımlayarak faaliyetlerinde hayata geçirmektedir

Demir çelik üretiminin ana girdisi olan enerji aynı zamanda ortaya çıkan çevresel etkinin de en belirgin kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle enerjinin verimli kullanımı en öncelikli boyutlarından birini oluşturmaktadır. Şirket faaliyetleri bünyesinde önemli bir başarı kriteri ve etki unsuru oluşturması nedeniyle enerji yönetimi iş stratejimizin ana boyutlarından biri olarak dikkatle ele alınmaktadır.

Kardemir Enerji Politikası, enerji yönetimini gerçekleştirirken takip ettiğimiz temel ilkeleri belirler. Bu politikanın hayata geçirilmesinde 2014 yılından günümüze ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistem Standardını takip etmekteyiz.

Türkiye’nin ilk entegre demir çelik üreticisi olarak geniş bir endüstriyel ekosisteme hitap ediyoruz.

Dolayısıyla faaliyetlerimizde örnek bir tavır sergileyerek “sağlıklı çevre, verimli üretim” ilkesiyle hareket ederek çevre ve iklim üzerindeki etkilerimizi dikkatle yönetiyor ve azaltmaya çalışıyoruz. Çevre ve iklim üzerindeki etkilerin yönetimi kapsamında su kaynaklarının korunması ve su tüketiminin korunması, katı atıkların yönetimi, sera gazı ve baca gazı emisyonlarının yönetimi ve çevre bilincini geliştirmeye yönelik çalışmalar ana odak noktalarımızı oluşturuyor. Kardemir’in iş stratejisinin ana boyutlarından biri olarak değerlendirilen çevre ve iklim etkileri kurumsal risk yönetimi süreçlerinde de değerlendirilmektedir. Sürekli iyileştirme alanı olarak değerlendirilen bu konuların yönetimi, şirket üst yönetiminin stratejik yönlendirmeleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Genel Müdür ve Ünite Yöneticilerinin oluşturduğu Çevre Kurulu, çevre ve iklimle ilgili odak alanlarda uygulama ve yatırım stratejilerini gerçekleştirilecek çalışmaları ve hedefleri belirler. Oluşturulan çalışma planı İşletme ve Çevre Başmühendisliği liderliğinde Çevre Müdürlüğü tarafından hayata geçirilmektedir. Ele alınan her bir odak konu için ayrı bir uzman yönetici görevlendirilmiştir. Diğer taraftan çevre performansını artırmaya yönelik ünite yatırımları söz konusu olduğunda ilgili ünite yönetimleri ve mali birimler de görev almaktadır.

Kurumsal vatandaşlık anlayışımız ve özellikle de faaliyet alanımızın enerji yoğun niteliğinden ötürü iklim değişikliği etkilerinin yönetimi Kardemir’de en büyük önemin verildiği çevre yönetimi konularından biridir. Bu alanda gerçekleştirdiğimiz çalışmaların büyük bölümü enerji yönetimi kapsamında gerçekleştirdiğimiz verimlilik ve proses tasarımı çalışmaları aracılığıyla sera gazı emisyonlarının azaltılmasına odaklanmaktadır. İklim değişikliği etkilerinin yönetiminin ilk etabını faaliyetlerimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının kaynağının tespiti ve envanterinin çıkarılması oluşturmaktadır. Sonrasında ise sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve doğrulatılması, gerçekleştirdiğimiz proje ve yatırımlarla emisyon miktarının azaltılması bu alanda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin temellerini oluşturmaktadır. Bu kapsamda Kardemir, 2015 yılından beri her yıl Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Yönetmeliği şartlarına uygun olarak sera gazı emisyonlarına yönelik izleme planı oluşturulmakta, kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonlar hesaplanmakta ve akredite laboratuvar tarafından doğrulanan emisyon raporu Bakanlığın Çevre Bilgi Sistemine yüklenmektedir.

Günümüzün en öncelikli sorunlarından bir olan su kaynaklarının korunması ve verimli korunması, iklim değişikliği konusuyla da son derece ilişkili bir çevre etki alanıdır. Demir çelik üretiminde önemli ölçüde kullanılan bir doğal kaynak olması nedeniyle Kardemir, faaliyetlerinden doğan su ihtiyacını dikkatle yönetmekte, toplum açısından son derece önem arz eden bu kaynağın mümkün olduğunca verimli kullanılmasını sağlamak için çalışmalar yürütmektedir.

Kurulduğumuz günden bu yana hayat bulduğumuz toplumun yaşam kalitesini artıracak toplumsal gelişim faaliyetleri yürütmeyi iş stratejimizin önemli unsurlarından biri olarak görmekteyiz. Atık yönetiminin ve döngüsel ekonomi uygulamalarının güçlendirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çevre ve insan sağlığının korunması yaşamsal önemde olup, mevcut ve gelecek kuşaklara daha kaliteli ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı sağlanmasında temel faktördür. Bu bilinçle Kardemir operasyonları neticesinde oluşan atıklar niteliklerine göre ve yasal düzenlemelerde belirtilen koşullarda yönetilmektedir. Kardemir faaliyetlerinin çeşitli süreçlerinde oluşan atıklar, öncelikle şirket içinde veya şirket dışında yeniden kullanım olanağı olup olmaması durumuna göre ayrılır. Yeniden kullanım olanağı olan süreç çıktıları kullanım alanına yönlendirilir. Geri kazanılamayan atıklar kaynağında sınıflandırılarak ayrıştırılır, atık türüne uygun koşullarda geri dönüştürülür. Sadece geri dönüştürülemeyen atıklar ise yasalarda düzenlenen teknik ve koşullara uygun olarak deşarj ya da bertaraf edilir.

Kardemir sürdürülebilirlik öncelikleri içinde en öne çıkan konu iş sağlığı ve güvenliğidir. Bize göre bir faaliyeti gerçekleştirmenin ön koşulu her şeyden önce çalışanlarımız ve çevremizde yaşayan topluluklar için emniyetli olması ve insan sağlığı açısından olumsuz şartlar oluşturmamasıdır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği anlayışımızın ana ilkelerini belirleyen Kardemir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Politikası’nın da temel mottosu “Kazasız Çelik Üretimi"dir. Politikamızın bize önerdiği ilkeler sadece Kardemir çalışanları için değil faaliyet sahalarımızda görev yapan tüm müteahhit ve alt işverenler için de bağlayıcıdır. Şirket iş stratejisinin de ana bileşenlerinden biri olan iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin yönetiminde uluslararası ölçekte yaygınca kabul gören OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı kullanılmaktadır. Standarda uyum periyodik bağımsız denetimlerle kontrol edilip belgelendirilmektedir. İSG yönetiminin etkinliğini artırmak için daha geniş kapsamlı daha güncel bir standart olan ISO 45001 İş Güvenliği ve Sağlık Yönetimi Standardı’na geçiş çalışmalarını da 2019 yılında tamamladık. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek bağımsız denetim çalışmasıyla bu dönüşümü tamamlamayı hedefliyoruz.

Kardemir çalışanlarına adil, eşitlikçi, insan haklarına saygılı ve gelişimin desteklendiği bir iş yeri vaad etmekte, çalışanların şirket hedeflerine odaklanma motivasyonunun gelecek hedeflerine ulaşmaktaki kritik rolüne inanmaktadır. Bu noktada çalışan gelişimi ve fırsat eşitliği ön plana çıkmaktadır. İnsan Kaynakları Politikası’nda belirlenen ilkeler bu alanlarda takip edilen yolu tarif etmektedir. İnsan kaynakları süreçleri uluslararası normlar ve yasal düzenlemeler çerçevesinde objektif sistem ve standartlar kullanılarak yürütülmektedir. Kardemir çalışma sahalarında insan haklarının korunup

geliştirilmesini destekler, hiçbir koşulda insan hakları ihlallerinin tarafı olmaz. Alt işverenler ve iş ortaklarından da aynı ilkeyi benimseyip benzer uygulamaları hayata geçirmesini bekler.

Çalışanlarımızın bireysel ve mesleki gelişimine önem veririz. Bunun sağlanmasına yönelik gerekli ortam ve imkânları çalışanlarımıza eşitlik ilkesine de uygun olarak sunarız. Yılda iki defa gerçekleştirdiğimiz İşe Ait Yetkinlikler değerlendirmelerinde çalışanın yetkinlikleri değerlendirilir, gelişim çalışmaları planlanır. Kardemir’in kendi bünyesinde düzenlediği Kariyer Kurulu’nda terfi işlemleri objektif kriterler kullanılarak uygulanmaktadır. Kardemir bünyesinde çalışanlarımıza işe başladıkları andan itibaren geniş kapsamlı ve gelişim ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilebilen eğitim olanakları sağlıyoruz. Eğitim-gelişim faaliyetlerinde yeni uygulamalar ve yöntemlere yatırım yapıyoruz.

Bu doğrultuda 2019 ikinci yarıyılı itibari ile Kardemir Akademi olma yolunda çalışmalarımızı başlattık.

Kurulduğumuz günden bu yana hayat bulduğumuz toplumun yaşam kalitesini artıracak toplumsal gelişim faaliyetleri yürütmeyi iş stratejimizin önemli unsurlarından biri olarak görmekteyiz. Eğitim, kültür, sanat, bilim, spor, çevre ve sağlık gibi farklı alanlarda desteklediğimiz projelerle toplumsal refahın artırılmasına hizmet etmeye çalışıyoruz. Tüm paydaşlarımızın refah ve mutluluğunu artırmayı amaçlayarak hayata geçirdiğimiz toplumsal gelişim faaliyetlerimizin Kardemir’in vizyonu, misyonu ve stratejik hedeflerine hizmet etmesini hedefleriz.

31. Geçmiş Dönemlerde Belirlenen Hedeflere Ulaşılıp Ulaşılmadığı, Genel Kurul Kararlarının

Benzer Belgeler