• Sonuç bulunamadı

/ 38 işyerleri için aşağıdaki 6 numaralı formül uygulanır

İSKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİ

Sayfa 25 / 38 işyerleri için aşağıdaki 6 numaralı formül uygulanır

(6 Numaralı formül): KP/ KPA = [(K x A / 250) + (A x C / 4)] + KDV ] (7) İnşaat alanı 1000 m2 ve 1000 m2den daha büyük olan işyerleri için aşağıdaki 7 numaralı formül uygulanır.

(7 Numaralı formül): KP/ KPA = [ (A x C) + KDV ]

Yapılaşmalarda katılma payı uygulamaları

MADDE 34- (1) (Yeniden düzenlenen fıkra: 17/05/2012 tarihli, 7 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 6 ncı maddesi) Yönetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen atıksu kanal bağlantısı proje onayı veya atıksu çukuru proje onayı için müracaatı yapılan tüm yapılardan; katılma payı bedeli ile proje inceleme ve onay harcı tahsil edilerek temel müsaadesine esas görüş verilir.

(2) Gayri sıhhi müessese ruhsatı, deşarj kalite kontrol ruhsatı, kurum görüşü, turizm işletme belgesi, su aboneliği, kullanılmış suların uzaklaştırılması aboneliği müracaatı esnasında veya İdare tarafından yapılacak tespitler neticesinde; 09/05/1985 tarihli ve 18749 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine uygun, ruhsatsız, ruhsat veya eklerine ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan bina ve tesislerden; yapının durumuna göre katılma payı, katılma payı avansı Tarifeler Yönetmeliğinin 33 üncü maddesinde belirtilen formüllere göre hesap edilerek tahsil edilir.

(3) (Ek fıkra: 17/05/2012 tarihli, 7 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 6 ncı maddesi) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya sermayesinin % 50’sinden fazlası belediyeye ait olan şirketlerce yapılan veya yaptırılan toplu konutlara ait katılma payları abonelik işlemi esnasında tahsil edilir.

Su ve atık su tesisleri bakım bedeli

MADDE 35- (1) Abonelerden her ay için her türlü bakım işleri mukabili abonenin tabi olduğu su satış tarifesi üzerinden 1 m³ su miktarı karşılığı bakım ücreti, tanker ve kuyu suyu kullanan abonelerden de ait olduğu tarife grubundaki 1 m³ su miktarı su ve atık su tesisleri bakım bedeli olarak alınır.

(2) Su kullanımı olmayan abonelerden ve kartlı sayaç abonelerinden bakım bedeli alınmaz.

Su iştirak, şube yolu ve kazı ruhsatı bağlantı bedeli

MADDE 36- (1) İlk defa su alma talebinde bulunarak sözleşme yapacak tüm abone gruplarından bir defaya mahsus olmak üzere su iştirak bedeli, şube yolu bedeli, su sayaç bedeli, kazı bedeli tahsil edilir.

İSKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİ

Sayfa 26 / 38

(2) Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin 1 inci fıkrasında sayılan bu bedeller;

a) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasının ğ bendinde sayılanlardan, b) Resmi daire tarifesi uygulanacak abonelerden,

c) Yönetmeliğin 18 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında sayılan abonelerden, ç) İbadethanelerden,

d) Daha önce su almak üzere sözleşme yapmış kullanım yerlerinden,

e) Su şebekesi olmayan imar yollarında, İdare tarafından onaylı içme suyu projesi doğrultusunda imalatı kendisince yapılan abonelerden alınmaz.

(3) Su iştirak ve su sayacı bedelleri, abone grupları ve buna göre yapılacak şube yollarının çaplarına göre ait olduğu yılın malzeme ve işçilik fiyatları dikkate alınarak belirlenir.

Su sayacı ölçü talebi ve sayaç muayene ücreti

MADDE 37- (1) Abonesince su sayacının fazla tüketim yaptığı iddiası ile veya İdare tarafından yapılan tespitler neticesinde sayacın okunamaması, tüketimin şüpheli, sayacın müdahaleli olması durumunda sayaç atölye sorgusuna veya ölçüye tabi tutulur, atölye sorgu ve ölçü işlemleri ilgili uygulamalar yönerge ile belirlenir.

(2) Doğru ölçüm yapmadığı iddiasıyla şikâyet eden abonenin su sayacı muayene edilir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü Ölçü ve Ayarlar Müdürlüğünce veya akredite edilmiş laboratuarlarca yapılan muayene sonucu sayacın doğru çalıştığı tespit edilirse, belirlenen tarifesine göre sayaç söküp-takma bedeli ve sayaç bedeli aboneden tahsil edilir.

(3) Sayacın hatalı çalıştığı tespit edilirse, yeni sayacın endeksi ile geçmiş dönemlerdeki tahakkuk endekslerine bakılarak ortalaması alınır, hatalı dönemlere ait tahakkuklar itiraza alınarak düzeltilir.

Abonelik teminatı

MADDE 38- (1) Her aboneden abonelik sözleşmesi yapımı sırasında teminat alınır, teminat miktarının hesaplanması aşağıda belirtildiği gibi yapılır.

(2) (Yeniden düzenlenen fıkra: 17/05/2012 tarihli, 7 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 7 nci maddesi) Konut tarifesi uygulanacak aboneler ile Yönetmeliğin 38 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında sayılan yerlere ait aboneliklerin dışındaki yerlerin teminat miktarı 45 m³ su tüketim bedeli olarak tarifesindeki birim fiyatı ile çarpılarak her birim için bulunur.

(3) (Yeniden düzenlenen fıkra: 17/05/2012 tarihli, 7 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 7 nci maddesi) Tarife grubuna giren abonelerden; özel okul, özel öğrenci yurdu, genel tuvalet, konaklama tesisleri, hamam, sauna, akaryakıt istasyonu, işhanı, köprü, yol ve alt yapı inşaatları, inşaat halindeki bütün binalar, sanayi tesisleri, turistik otel,

İSKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİ

Sayfa 27 / 38

turistik işletme, özel dershane, yemek üretim tesisleri, profesyonel spor kulüplerine ait tesisler, özel rehabilitasyon merkezleri, otel işletmeleri, halı yıkama, çamaşırhane, restoran, eğlence merkezleri, alış-veriş merkezleri, özel spor kompleksleri, halı sahalar, fitness salonları, fırın, gıda imalathaneleri, tekstil-konfeksiyon atölyeleri, tekstil boyama-yıkama atölyeleri, oto yıkamalar ve otoparkların teminat bedeli sayaç çapı dikkate alınarak, Abonelik Teminat Bedelinin Tespitine esas Cetvele göre geçen su miktarı tabi olduğu tarifesindeki birim fiyat ile çarpılarak bulunur.

(4) Genel Yönetim Kapsamındaki kamu kuruluşlarından, kullanılmış suların uzaklaştırılması abonelerinden ve kartlı sayaç kullanan abonelerden teminat alınmaz.

(5) Tüm aboneliklerin teminat bedeli 6 taksit halinde tahsil edilebilir.

(6) Birim niteliği konut grubundan işyeri grubuna dönüştürülen abonelerden güncel teminat farkı alınır, işyerinden konut grubuna dönüştürülmesi halinde aradaki güncel teminat farkı cari hesabına alacak kaydedilir.

(7) Abonelerden alınan teminat bedelleri sözleşmenin iptal tarihinde güncelleştirilir, varsa borçları güncellenen teminattan düşülür ve kalan teminat aboneye iade edilir, teminat ödemesi yapanlar lehine faiz tahakkuk ettirilmez.

(8) Yangın ve sıcak su abonelikleri için tarifesine göre 1 (bir) birim teminatı alınır.

(9) Atıksu çukuru, arıtma tesisi, tulani kanal, yağ tutucu çamur kapanı yapım işlerinde teminat alınmaz.

(10) 01/01/1999 tarihinden önce belirtilen işler ve Kanal Katılma Payı adı altında alınan teminat ve koyulan ipotekler, mükellefinin ve/veya teminatı veren kurumun talebi halinde iade edilir, ipotek kaldırılır, söz konusu olan konut, işyeri ve benzeri atıksu kaynağının atıksu kanal bağlantısı ile ilgili işlemleri, yapının iskân safhasındaki durumuna uyan şekilde Yönetmeliğin 33 ve 34 üncü maddeleri hükümlerine göre yapılır.

Tülani kanal yapım şartları

MADDE 39- (1) İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü dışında gerçek ve tüzel kişilerce inşa edilecek sokak veya cadde bazındaki mansabı belli olan tülani kanal projelerinin İdare tarafından onaylanması esastır.

(2) Bununla ilgili uygulama esasları Yönerge ile belirlenir.

Atık su kanalı ve atık su bağlantısı yapım şartları

MADDE 40- (1) İdarenin yapmakla yükümlü olduğu, ancak yatırım programına almadığı ve 09/05/1985 tarihli ve 18749 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 03/05/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 23 üncü maddesine tabi olan yerlerde atık su kanalından yararlanacak taşınmaz sahibi ve/veya sahiplerinin yazılı talebi ve İdarenin uygun görmesi halinde; yapılması gereken atık su kanalı bedelinin % 25’inin peşin

İSKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİ

Sayfa 28 / 38

yatırılması ve bakiyesinin ise kesin hesap tutarı üzerinden, kanalın geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde ödeneceğinin taahhüt edilmesi şartıyla İdare tarafından yapılır veya yaptırılır.

Taşınmazların cadde ve/veya sokaklardaki atık su kanalına bağlantısı

MADDE 41- (1) Atık su kanal şebekelerinin yenileme inşaatı esnasında mevcut yapıların parsel bacası ile atıksu kanalı arasındaki bağlantı kanalı ve lüzumu halinde parsel bacası imalatı kazı ruhsatı İdare tarafından alınarak bila bedel yapılır veya yaptırılır.

(2) Abonelerin mevcut atık su bağlantı kanallarının, doğalgaz, elektrik, telefon, yağmursuyu ve benzeri diğer resmi altyapı kuruluşlarının yaptığı inşaatlar esnasında tahrip edilmesi veya rabıt bağlantısının kullanılamaz hale gelmesinin tespiti halinde bila bedel İdare tarafından yapılır veya yaptırılır.

(3) Yapılması planlanan tüm yapılar için, yapı ruhsatına esas mimari projelerin onayı safhasında parsel bağlantısı bedeli mükelleflerinden tahsil edilerek rabıt bağlantısı İdare tarafından projesine uygun olarak yapılır veya yaptırılır.

(4) Altyapı kazı ruhsat izni, bedeli mükellefinden tahsil edilerek İdare tarafından alınır veya mükellefin talebi halinde altyapı kazı ruhsat izin formu onayı için ilgili belediyesine yönlendirilir.

Endüstri kuruluşlarınca uyulacak esaslar

MADDE 42- (1) 20/11/1981 tarihli ve 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna istinaden kanalizasyon şebekesine verilmesi sakıncalı maddeler ve çevrenin kirletilmesinin önlenmesi ile İçme suyu havzalarının korunması için gereken tedbir ve düzenlemeleri kapsayan Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği ve İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği hükümlerinin etkinliğinin artırılması esasına yönelik olarak;

a) (Yeniden düzenlenen bent: 17/05/2012 tarihli, 7 sayılı Genel Kurul Kararı eki Yönetmeliğin 8 inci maddesi) İdarenin yetki ve mesuliyet sahasında mevcut yeni ve/veya ilave inşa edilecek olan her türlü endüstri kuruluşu ve işyerlerine İdare tarafından inşaat ruhsatı, temel, temel üstü, iskâna ait görüş verilmesi sırasında yapılan teknik incelemeler neticesinde havza ve kanal durumu bakımından özel atık su arıtma tesisi yapması gerektiği tespit edilen yapıların mükelleflerinden katılma payı bedeli, proje inceleme ve onay harcı alınır. Bütün yapılardan katılma payı veya katılma payı avansı proje onay aşamasında tahsil edilir ancak proje onay aşamasında tahsil edilmemiş ise su veya kullanılmış suların uzaklaştırılması aboneliği aşamasında tahsil edilir. Mevcut yapıya ilave edilen birimlerden veya işyeri alanlarından ilave edilen kısım kadar katılma payı veya katılma payı avansı tahakkuk ve tahsil ettirilir.

b) İdarenin yetki ve mesuliyet sahasında mevcut olan her türlü endüstri kuruluşları ve işyerlerine gayrisıhhî müessese işletme ruhsatı, deşarj kalite kontrol ruhsatına, turizm

İSKİ TARİFELER YÖNETMELİĞİ

Sayfa 29 / 38

belgesi ve İdare tarafından görüş verilmesi safhasında ilgili Yönetmelik ve Yönerge hükümleri gereği müracaat eden gerçek ve tüzel kişilerden katılma payı alınmasını müteakip müracaat sahibine İdare görüşü verilir.

c) Gayrisıhhî müessese işletme ruhsatı almak için İdareye müracaat eden gerçek ve tüzel kişilerden; endüstriyel nitelikte atık suyu olup da ilgili limitler üstünde atık su deşarj edenler; Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dâhilinde arıtma tesisi kurmak ve işletmekle yükümlüdürler, bu arıtma tesislerinin kurulması ve işletilmesine onayı konusunda uygulanacak işlemler Yönetmelik ve Yönergelerde belirtilir.

d) Arıtma Tesisi yapması gereken endüstri kuruluşları; arıtma tesisi kurup, ilgili limitleri sağlayıncaya kadar Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dâhilinde İdareye özel arıtma gerektiren atık su arıtma bedeli ödemekle yükümlüdürler.

ALTINCI BÖLÜM

Benzer Belgeler