• Sonuç bulunamadı

GEREÇ VE YÖNTEMLER

HİZMET KALİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ VE SERVQUAL

Bu bölümde, hizmet kalitesinin ölçülmesine yönelik ölçüm yöntemlerine, araştırmada kullanılmış olan servqual ölçeğine, sağlık hizmetlerinde servqual uygulamalarına ve servqual ölçeğine yönelik yapılan eleştirilere yer verilecektir.

Hizmet Kalitesi Ölçümü Yöntemleri

Hizmet sektöründe meydana gelen gelişmeler, zamanla baş gösteren değişimler neticesinde kalite kavramının oldukça önem kazanması; hizmet kalitesi konusunda araştırmalar yapmayı zorunlu kılmıştır. Bu anlamda yapılan çalışmalar sonucunda farklı araştırmalar yapılarak hizmet kalitesi modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerin bir kısmı oldukça yaygın şekilde kullanılmıştır. Hizmetlerin; soyutluk, değişkenlik gibi özellikleri gereği ölçülmesi oldukça zordur ve bu sebeple birbirinden farklı birçok hizmet kalitesi ölçüm modeli gerekmektedir (52).

Grönross’un “algılanmış hizmet kalite modeli”

Grönroos modeli, hizmet kalitesi ölçülmesi konusunda oldukça önemli bir modeldir. Söz konusu modelde; hizmet kalitesi, müşterinin aldığı hizmete yönelik beklentisi ile almış oluğu hizmete yönelik algısı arasındaki ilişkiye bağlanmaktadır. Modele göre esas önemli olan, üzerinde durulması gereken etken müşterinin algısıdır. Müşterinin hizmetle ilgili beklentileri ile hizmet alındıktan sonra oluşan algı arasındaki ilişkinin olumlu tutulması gerekmektedir. Buna bağlı olarak Grönroos, hizmet kalitesini üç faktör şeklinde incelemiştir. (63).

Güvenilirlik Analizi (Beklenen)

Cronbach's Alpha n

,940 22

Güvenilirlik Analizi (Algılanan)

Cronbach's Alpha n

35

Grönsoos’a göre bu faktörlerin ilki olan Teknik Kalite; müşterinin hizmetin sunumuna yönelik ne algıladığı ön plandadır. İkinci faktör olan Fonksiyonel Kalitede müşterinin teknik kaliteyi nasıl aldığıyla ilgilidir. Üçüncü faktör İmajdır ve bu faktörde; müşterinin organizasyona yönelik algısıdır ve bu faktör müşterinin kaliteye yönelik algısında müşteri zihnin süzgeç görevi görmektedir (52).

Lehtinen ve Lehtinen’in “hizmet kalite modeli”

Lehtinen ve Lehtinen tarafından geliştirilen bu modelde; hizmetin sunumu aşamasında ve sunum sonrasında, müşteriler ve hizmeti sunan arasında oluşan karşılıklı ilişkinin şekliyle oluşan kalite, yaklaşımın esasını oluşturmaktadır (12).

Lehtinen ve Lehtinen modelinde üç esas boyut söz konusudur: Fiziksel Kalite, Firma Kalitesi ve Etkileşimsel Kalite. Boyutlardan ilkini ifade eden fiziksel kalite; hizmet sunumuna dâhil olan bina, araç-gereç vs. fiziksel ögeleri kapsamaktadır. Firma kalitesi; hizmeti sunan işletmenin imaj ve profilini ifade etmektedir. Etkileşimsel kalite ise; hem müşterinin hizmeti sunanlarla arasında oluşan ilişkiyi, hem de müşterilerin kendi arasında oluşan etkileşimi ifade etmektedir (5).

Normann’ın “müşteri tatmini modeli”

1984 yılında geliştirilmiş olan modele göre; hizmet sektöründe kalite, hizmeti sunan ve hizmetten yararlanan müşteri arasındaki ilişkiyi, hizmetin sunulması sürecini, hizmet yönetimi konusunda esnek ve katı özellikleri bir bütün olarak kapsamalıdır. Bu doğrultuda kalite yönetimi hususunda, doğru personelin belirlenmesi, hizmet sunanların motive edilmesi, hizmet içi eğitim sağlanması vs. tüm ögeler önemli görülmektedir. Normann, Müşteri Tatmini Modeline göre; bahsedilen tüm özellikler ve ögeler birbiri ile ilişki içerisinde bir bütün halindedir ve birbirini etkilemektedir. Hizmet sistemi bütün ögeleriyle hizmetin sunum sürecini ve hizmet sunum süreci de hizmet kalitesini etkilemektedir (55,63).

Kano modeli

Kano modeli; 1984 yılında; müşterilerin hizmetlere yönelik ihtiyaçlarını sınıflandırmak amacıyla geliştirilen bir modeldir. Farklı müşterilerin ihtiyaçlarını derecelendirmek amacıyla kullanılmıştır. Kano modeli hizmet sunan kurumun, müşterilerinin beklentilerini karşılayabilme düzeyi ile müşteri memnuniyet düzeyi arasındaki ilişkiyle ilgilidir. Modele göre müşterinin hizmetten beklediği üç özellik bulunmaktadır. İlki temel

36

özellikleridir. Bunlar, müşterinin hizmetle ilgili zaten bulunması gerektiği düşünülen özelliklerdir. Temel özelliklerin varlığı müşteri memnuniyetini artırmamakta fakat eksikliği memnuniyetin azalmasına yol açmaktadır. Bir diğeri beklenen özelliklerdir. Müşterinin hizmete yönelik beklentilerini ifade eder. Özelliklerin bulunması memnuniyetin artmasına, bulunmaması ise tatminsizliğe yol açmaktadır. Diğer özellik olan heyecan verici özellik ise; müşteriyi oldukça memnun eden özellikleri ifade eder. Müşteri bu özelliklere yönelik beklenti içerisinde değildir fakat özelliğin varlığı memnuniyeti sağlamaktadır. Bu özelliğin yokluğu memnuniyet durumunu etkilememektedir (64).

SERVQUAL modeli

Bu model; müşterilerin, hizmetin kalitesine yönelik değerlendirme şekilleri, bu değerlendirmede kullanılan faktörler, müşteri beklentilerini etkileyen unsurlar konularında yapılan araştırmaları içermektedir. Modelde Parasuraman, Zeithaml ve Berry; hizmet kalitesine yönelik daha fazla bilgi edinebilmek ve kavramsal bir hizmet kalite modeli ortaya koyabilmek adına geniş çaplı araştırmalar yapmıştırlar. Konuya yönelik yapılan araştırmalarda hizmet kalitesi için boşluklar belirlenmiş ve belirlenen boşlukların doldurulmasına ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. SERVQUAL modeli, ilk kez 1985 yılında ortaya çıkmış, son halini 1988 yılında almıştır (52). Parasuraman, Zeithaml ve Berry tarafından yürütülen bu araştırmalarda öncelikle şu sorulara cevap aranmıştır (52, 55, 65):

 “Hizmet kalitesi, müşteriler tarafından ne şekilde değerlendirilmektedir?”

 “Müşteriler her şeyi içine alan bir değerlendirme mi yapmaktadır? Yoksa, toplam bir sonuca ulaşmak için hizmetin belli boyutlarını mı değerlendirmektedir?”

 “Eğer belli boyutlarını ele alarak bir sonuca ulaşmakta ise, değerlendirmelerinde kullandıkları boyutlar hangileridir?”

 “Bu boyutlar farklı hizmet türleri ve farklı müşteri kesimleri için değişiklik göstermekted midir?”

 “Eğer bir hizmetin kalitesinin değerlendirilmesinde müşteri beklentileri önemli bir rol oynuyor ise, bu beklentileri oluşturan ve etkileyen faktörler hangileridir?”

Servqual ölçeği, bu sorular ışığında, hizmet kalitesini ölçmeye yönelik olarak geliştirilmiştir. Buna göre öncelikle hizmet kalitesinin tanımlanması, hizmet kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve sonrasında da ölçülebilir hale getirilmek üzere tüm hizmet sektörlerinde uygulanabilecek bir model oluşturulması amaçlanmıştır. Bu hedefler

37

doğrultusunda geliştirilen modelde hizmet kalitesi; müşterilerin hizmete yönelik istek ve beklentileri ile hizmet algıları arasındaki farklılık ölçüsü olarak ifade edilmiştir. Servqual yöntemi; iki bölümden oluşan anket şeklinde bir ölçme yöntemidir. Anket formunun ilk bölümünde müşterinin hizmet sunucularına yönelik beklentileri, ikinci bölümde ise hizmet sunan işletmeye yönelik algılanan hizmet performansı ölçülmektedir. Servqual ölçek formunda bulunan sorular müşterilerin hizmet kalitesi konusunda önemsedikleri unsurlar da göz önünde bulundurularak Parasuraman, Zeithaml ve Berry tarafından oluşturulmuştur. Buna göre hizmet kalitesine yönelik 10 farklı boyuttan söz edilebilmektedir (66) (Şekil 5).

Şekil 5. Parasuraman, Zeithaml ve Berry'nin (1985, 1988) kavramsal hizmet kalitesi modeli (44) Hizmet Kalitesinin Boyutları 1. Somut Özellikler 2. Güvenilirlik 3. Heveslilik 4. Yeterlilik 5. Nezaket 6. İnanılabilirlik 7. Güvenlik 8. Erişim 9. İletişim 10. Empati Beklenen Hizmet Algılanan Hizmet Algılanan Hizmet Kalitesi Sözlü İletişim Dışsal İletişimler Geçmiş Deneyimler Kişisel İhtiyaçlar

38

BULGULAR

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yatan hasta servislerinde tedavi görmekte olan hastaların, sağlık hizmeti sunumundan önce bekledikleri hizmet kalitesi ile sağlık hizmetinden yararlandıktan sonra algıladıkları hizmet kalitesinin karşılaştırılması ve elde edilen verilerin sosyodemografik özelliklerle ilişkilerinin ortaya konulmasına yönelik yapılan bu çalışmada elde edilen veriler bu bölümde sunulmaktadır.

Çalışmaya dâhil olan hastaların %71,2’si (n=148) son 1 yıl içinde ilgili hastaneden hizmet almış olup, %28,8’i (n=60) son 1 yıl içerisinde hastaneden hizmet almamıştır (Tablo 4). Katılımcıların büyük çoğunluğunun araştırmanın yapıldığı hastaneye daha önce geldiği ve hastaneden hizmet almış olduğu görülmektedir ( Şekil 6).

Tablo 4. Hastaların hastaneden son bir yıl içerisinde hizmet alma durumlarına göre dağılımları (n=208)

Bu hastaneden son bir yıl içinde, hiç

hizmet aldınız mı? Frekans (n) Yüzde

Evet 148 71,2

Hayır 60 28,8

39

Şekil 6. Katılımcıların son bir yıl içerisinde hastaneden hizmet alma durumuna göre dağılımı

Araştırmaya; %43,7’si (n=91) kadın, %56,3’ü (n=117) erkek olmak üzere toplamda 208 hasta dâhil edilmiştir (Tablo 5). Erkek katılımcı sayısının daha fazla olması ile beraber katılımcıların cinsiyetleri konusunda önemli bir farklılık olmadığı görülmektedir (Şekil 7).

Tablo 5. Hastaların cinsiyet durumlarına göre dağılımları (n=208)

Bu hastaneden son bir yıl içinde, hiç hizmet aldınız

Benzer Belgeler