• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM

3.2. Hayvan Figürlü Kazıma-Kabartılı Tabak

Resim 31: Hayvan Figürlü Sığ Tabak

Ölçüleri: Yük: 4,6 cm, çap: 19,7 cm, kaide çap: 8,6 cm, kaide yük: 2 cm, kaide kalınlığı: 0,5 cm

Figürlü sığ tabak olarak adlandırılmaktadır. PiĢmiĢ topraktan yapılmıĢ olup 6. yüzyılın son çeyreği ile 7. yüzyılın baĢlarında yapıldığı düĢünülmektedir. Sığ gövdeli tabak kırılmıĢ olan dokuz parçanın restore edilmesinden meydana getirilmiĢ olup atın kalça kısmında ince Ģerit Ģeklinde küçük bir parça eksiktir. Tabağın çamuru krem renkli olup ince kumlu, hafif gevĢek dokulu ve az da olsa mika katkısı vardır. Tabağın üzerindeki kahverengi astar rengi fırınlanmadan ve astar kalınlığından kaynaklanan koyu ve açık kahve gibi renk değiĢimleri görülmektedir.

Figürlü sığ tabağın ağız kenarı halka Ģeklinde olup, üst ve alt kısmında çıkıntılıdır. Kaidesi yüksek olup dıĢa doğru hafifçe geniĢleyerek devam eder. Tabağın taban kısmında çamur henüz yaĢ iken parmakla bastırılarak yapılmıĢ volüt Ģeklinde girinti bulunur. Diğer taraftan kaide içine kazımayla „„+‟‟ Ģeklinde iĢaret yapılmıĢtır. Kaide ile gövdenin birleĢtiği bölümde parmak bastırılarak yapılmıĢ olan bir girinti bulunur. PiĢirme sırasında tabağın gövdesinde fırın ayakların izleri görülmektedir. Bu kısımlarda astar deforme olmuĢ çamur renginde kalmıĢtır.

Tabağın ağız kenarı ile figürlü bezemenin yer aldığı orta kısmı ayırmak için, tabağa sürülen astar bir dolu bir boĢ mantığı ile kazınarak dairesel bantlar yaratılmıĢtır. Sırasıyla, ağız kenarı astarlı bant, kazınmıĢ alan, astarlı dairesel dalga motifi, kazınmıĢ alan, astarlı bant, kazınmıĢ alan oluĢturulmuĢ, ortada kalan kısma ise hayvan figürlü bezeme yerleĢtirilmiĢtir.

Atın hareket halinde olduğunu bacakların duruĢundan anlaĢılmaktadır. Atın topuk ve tırnak gibi ayrıntıları da betimlenmiĢtir. Profilden betimlenen atın sanatçı uzun yelelerini, boyun altında ve baĢın yan kısmındaki kılları kazıma çizgilerle göstermiĢtir. Gövde ile boynun geçiĢi kazıma çizgileri ile vurgulanmıĢ, ağız açık, göz yuvarlak ve kulaklar yukarı doğru kalkıktır. Ancak kulak içi gibi detaylara girilmemiĢtir. Atın kalça kısmında ise „„€‟‟ Ģeklinde kazıma yapılmıĢ olup, bunun diğer örneklerde de görülen, olasılıkla atölye ya da ustayla ilgili monogram olduğu düĢünülmektedir. Kuyruk hafif geriye doğru ve ince çizgilerle dalgalı biçimde betimlenmiĢtir. Atın genel hatları daha derin biçimde kazınmıĢtır. Atın çevresine bitkisel motifler iĢlenmiĢ ve bitkiler kuĢbakıĢı Ģeklinde verilmiĢtir. Tabaktaki at figürü ve bitkisel motiflerin çevresi ve içleri kazınarak betimlenmiĢ olup diğer alanlar tamamen kazınarak fondan ayrılmıĢ.

3.3. Hayvan Figürlü Kazıma-Kabartılı Tabak

Resim 33: Hayvan Figürlü Sığ Tabak

Ölçüleri: yük: 4,7 cm, çap: 21,7 cm, kaide çap: 10,3 cm, kaide yük: 1,6 cm, kaide kalınlığı: 0,7 cm,

cidar: 0,3 cm

Figürlü sığ tabak olarak adlandırılmaktadır. PiĢmiĢ topraktan yapılmıĢ olup 6. yüzyılın son çeyreği ile 7. yüzyılın baĢlarında yapıldığı düĢünülmektedir. Sığ tabak 16 parçanın birleĢtirilmesiyle restore edilmiĢ olup, dört farklı bölümde küçük parçaları eksiktir. Tabağın çamuru açık pembe tonlarında olup ince kumlu, hafif gevĢek dokulu ve az da olsa kireç ve mika katkılıdır. Tabağın iç kısmı pembemsi kiremit rengi astardan dolayı, açık ve koyu tonludur. Tabağın ağız kenarıyla birlikte iç yüzeyinden dıĢ yüzeyine doğru astar devam etmiĢtir. Astar yer yer ince sürülmüĢ,

kaidenin iç kısmı ise hiç astarlanmamıĢ, çamur renginde bırakılmıĢtır. Sığ ve yayvan tabak, ağız kenarı halka Ģeklinde olup, üstte ve altta doğru çıkıntılıdır.

Yüksek kaidelidir. Kaide ortasına çamur henüz yaĢ iken parmakla bastırılarak volüt benzeri bir Ģekil yapılmıĢtır. Kaide ile gövdenin birleĢme bölümüne yapılmıĢ olan ince yivler görülmektedir.

Tabağın ağız kenarına yakın iç kısmına iki derin çizgi çekilerek daire meydana getirilmiĢ. Aynı Ģekilde tondoda yer alan betimlemeyi sınırlandıran daire de kazınarak kabartılı Ģeklinde yapılmıĢtır. Ağız kenarı ile tondodaki betimlemeyi sınırlandıran daireler arasında kalan bölüme birbirini takip eden çizgisel süsleme yapılmıĢtır.

Tabağın tondosundaki dairenin sınırlandırıldığı alana ise, büyük bir erkek aslan figürü, aslanın sağ bacağından yakalamıĢ bir köpek ve kalçasından yakalamıĢ diğer köpekten oluĢan bir kompozisyon yerleĢtirilmiĢtir. Sanatçı olayın açık arazide geçtiğini göstermek için dairenin içine bitki, ağaç ve yaprak gibi bitkisel motifler yapmıĢtır. Bu motifler kazıma çizgilerle belirginleĢtirilmiĢtir.

Tabağın tam merkezinde yer alan ve tüm alanı kaplayan aslan, ön ayaklarını kaldırarak ileriye doğru hamle yapar Ģekildeyken, ancak baĢını geriye doğru çevirmiĢtir. Aslanın sağ ayağındaki tırnakların uçları kıvrık olarak betimlenmiĢ ve aynı ayak, alt kısımda yer alan köpek tarafından ısırır Ģekilde tasvir edilmiĢtir. Geride olan sol ön bacak ince bir hat halinde kazımayla verilmiĢ, ayakucunun bulunduğu kısımda tabak kırık olmasına rağmen aslanın tırnaklarının kazımayla betimlendiği görülmektedir. Diğer taraftan bacaklardaki tüy detayları kesik çizgilerle betimlenmiĢtir. Gövde ĢiĢkin ve karın altı kavisli yapılmıĢ, arka bacaklar geriye doğru ve gergin Ģekilde, sağ arka bacak daha geniĢ, sol bacak ise daha dar ve özentisiz yapılmıĢtır. Ayaklar orantısız ve uzun olup sağ ayakta kazıma ile tırnaklar belirtilmiĢtir. Aslanın gövdesinde ve kalça üzerinde düzgün sıralar halinde virgül Ģeklinde kazımalar yapılmıĢ. Boyun kısmının baĢa yakın bölümlerinde ters „„V‟‟ Ģeklinde kazımalar yapılmıĢ, aĢağıya doğru indikçe daha yatık Ģekilde iĢlenmiĢtir.

Boynun alt kısmında ise birbirini takip eden spiral Ģeklinde kazıma çizgilerle aslanın yeleleri vurgulanmaktadır. Sanatçı, aslanın sol tarafında sol üst yelelerini ve sağda sırt üstünde ise sağ üst yelelerini kazıma çizgilerle belirtmiĢtir. BaĢ ile boyun arasındaki geçiĢ kavisli bir Ģekilde betimlenirken, boynun üzerinde tüyler ise yay Ģeklideki kazıma çizgilerle belirtilmiĢ. Ağız açık, dil dıĢarıda ve ağızdaki diĢlerde sivri bir Ģekilde kazıma çizgilerle betimlenmiĢtir. Göz yuvarlak ve kaĢ yay Ģeklindedir.

Kulaklar yarım daire Ģeklinde iĢlenmiĢtir. Kuyruk ise iki bacağının arasından öndeki köpeğin arka kısmına kadar, kazıma çizgilerle püsküllü olarak uzatılmıĢtır. Sanatçı aslanın boynunu özellikle iki yönlü algılanıyor gibi çalıĢmıĢtır. Aslanın bacaklarının orantısız yapılmıĢ oluĢu dikkat çekmektedir, baĢarısızdır.

Aslanın kalçasından ısıran köpek, gövdesinin yarısı görülecek Ģekilde, profilden betimlenmiĢtir. Kulaklar dik ve geriye doğru „„V‟‟ Ģeklinde kazıma çizgilerle yapılmıĢtır. Göz yuvarlak, hemen üstündeki kaĢ hafif kavislidir. Köpeğin boynundaki tasma halka Ģeklindedir. Aynı zamanda boyunla baĢın birleĢme noktası da vurgulanmıĢ, bacak ise ince ve geriye doğru betimlenmiĢtir.

Aslanın ön bacağından ısıran köpek de profilden ve ısırma pozisyonundan dolayı, baĢını geriye çevrilmiĢ olarak betimlenmiĢtir. Ağzı ısırmadan dolayı açık, göz yuvarlak, kaĢ hafif kavisli, kulaklar dik ve geriye doğrudur. Her iki kulak „„V‟‟ Ģeklindedir. Boynunda halka Ģeklinde tasması vardır. Bacakların yarısı sınırdan taĢmıĢ ve gösterilmemiĢtir. Arka bacaklarda ise sol bacak öne, sağ bacak geriye gergin atılmıĢtır.

Kompozisyon genel olarak değerlendirildiğinde; aslanın arkasından ve ön bacağından ısıran köpeğin birini arka diğerinin ön bacakları sahneden taĢmıĢ olması konunun algılanmasını engellememektedir. Aynı zamanda köpeklerin bazı bölümlerinin gösterilmemesi, figürlerin daha büyük yapılmasına olanak sağlamıĢtır. Sanatçının özellikle hayvanların bacak ve ayak betimlemelerinde baĢarısız olduğunu söylenebilir.

4.BÖLÜM UYGULAMALAR

Laodikeia kazılarında ortaya çıkmıĢ Erken Bizans Dönemine ait ünik eserler olan kazıma-kabartılı tabakların aslına uygun olarak yapımları (röprodüksiyon) üç aĢamada gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu aĢamalar sırasıyla; Hammadde - Bünye AraĢtırmaları, Kalıpla ġekillendirme, Dekorlama„dır.

Ġlk olarak kırmızı çamur ve döküm çamuru belli oranlarda karıĢtırılarak bünye denemeleri yapılmıĢtır. Üretim aĢaması için teknik uyum ve orijinal tabağın renk uyumu göz önüne alınarak bünye denemeleri değerlendirilmiĢtir. Bunun yanı sıra orijinal renk ve dokuyu elde edebilmek için Denizli‟nin Tavas ilçesinden çamur getirtilip bünye denemesi yapılmıĢtır.

Resim 36: Bünye Denemelerinin Hazırlama AĢamaları

Resim 37: Bünye Denemelerinin Kurutma AĢamaları

Yapılan bünye denemelerinin; kuruma küçülme ve piĢme küçülme hesaplamaları yapılmıĢtır. Bünye denemeleri sonunda, hem üretim tekniğine uygun olan hem de kazıma - kabartılı tabaklara renk bakımından uygun olan bünyenin reçetesi, %75 kırmızı çamur, % 25 döküm çamur‟u belirlenmiĢtir.

Bünye Denemeleri Deneme 1 Resim 38: Deneme 1 Reçete 1 % 5 Kırmızı Çamur % 95 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür Deneme 2 Resim 39: Deneme 2 Reçete 2 %10 Kırmızı çamur %90 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür.

Deneme 3

Resim 40: Deneme 3

Reçete 3

% 15 Kırmızı Çamur % 85 Döküm Çamur

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür. Deneme 4 Resim 41: Deneme 4 Reçete 4 % 20 Kırmızı Çamur % 80 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür.

Deneme 5

Resim 42: Deneme 5

Reçete 5

%25 Kırmızı Çamur %75 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür. Deneme 6 Resim 43: Deneme 6 Reçete 6 %30 Kırmızı Çamur %70 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür.

Deneme 7

Resim 44: Deneme 7

Reçete 7

% 35 Kırmızı Çamur % 65 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür Deneme 8 Resim 45: Deneme 8 Reçete 8 %40 Kırmızı Çamur %60 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür

Deneme 9

Resim 46: Deneme 9

Reçete 9

%45 Kırmızı Çamur %55 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür Deneme 10 Resim 47: Deneme 10 Reçete 10 %50 Kırmızı Çamur %50Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür

Deneme 11

Resim 48: Deneme 11

Reçete 11

% 55 Kırmızı Çamur %45 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür Deneme 12 Resim 49: Deneme 12 Reçete 12 %60 Kırmızı Çamur %40 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür

Deneme 13

Resim 50: Deneme 13

Reçete 13

%65 Kırmızı Çamur %35 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür Deneme 14 Resim 51: Deneme 14 Reçete 14 %70 Kırmızı Çamur %30 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür

Deneme 15

Resim 52: Deneme 15

Reçete 15

%75 Kırmızı Çamur %25 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür Deneme 16 Resim 53: Deneme 16 Reçete 16 %80 Kırmızı Çamur %20 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür

Deneme 17

Resim 54: Deneme 17

Reçete 17

%85 Kırmızı Çamur %15 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür Deneme 18 Resim 55: Deneme 18 Reçete 18 %90 Kırmızı Çamur %10 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 6 küçülmüĢtür

Deneme 19

Resim 56: Deneme 19

Reçete 19

%95 Kırmızı Çamur %5 Döküm Çamuru

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢtir. Plaka piĢirim sonrasında % 5 küçülmüĢtür

Deneme 20

Tavas‟ın Medet Köyünden getirtmiĢ olduğumuz çamurun deneyi;

Resim 57: Deneme 20

Deneme 930° C‟de elektrikli fırında piĢirilmiĢ. Plaka piĢirim sonrasında % 3 küçülmüĢtür.

2. aĢamada ise tabakların orijinal boyutları göz önüne alınarak ve belirlenen bünyenin küçülme payları hesaplanarak teknik çizimleri yapılmıĢtır. Teknik çizim ölçülerine göre kalıp aĢamasına geçilmiĢtir. Tabakların üretimi ġablon tornasında ve dıĢ sıvama yöntemi ile gerçekleĢtirmek için dıĢ sıvama kalıpları*

üretilmiĢtir.

Resim 58: Kalıp ġekillendirme AĢamaları

Resim 59: Kalıp ġekillendirme AĢamaları

* DıĢ sıvama kalıpları: plastik çamurun, döner tezgâh üzerindeki alçı kalıp üzerine sıvanması ve profil

Ģablonu ile sıyrılarak mamulün dıĢ kısmının Ģekillendirilmesini sağlayan kalıp. Mamulün iç kısmı kalıp yüzeyinde Ģekillenir.

Resim 60: ġablon Tornası Ġçin Hazırlanan Kalıp

Resim 61:DıĢ Sıvama Kalıplarının Çoğaltılması

Aynı zamanda Ģablon tornasında tabağı Ģekillendirebilmek için ilk olarak, tabağın et kalınlığını ve kalıp ile Ģablon bıçağının birbirine uyumu sağlayabilmek için alçıdan mastar hazırlanmıĢtır. Tabağın teknik çizimine göre Ģekillendirilen mastar sayesinde Ģablon bıçağının çizimi yapılıp 1,5 mm‟lik saçtan Ģablon bıçağı kestirilmiĢtir.

Resim 63: ġablon Bıçağı Ġçin Hazırlanan Mastar

Resim 65: Saçtan KesilmiĢ Olan ġablon Bıçağı

Daha sonra Ģablon tornasına yerleĢtirilen kalıp üzerine, hazırlanan çamur dıĢ sıvama yöntemi ve Ģablon bıçağını yardımıyla ĢekillendirilmiĢtir.

Resim 67: ġablon Tornada ġekillendirin Tabak

3. aĢamada ise Ģablon tornasında Ģekillendirilen tabaklar kalıptan çıkartılıp rötuĢlanmıĢ daha sonra astarlamaya bırakılmıĢtır. AstarlanmıĢ ve deri sertliğine gelmiĢ tabaklara, betimlenecek olan desenler tabağın iç kısmını dolduracak Ģekilde aktarıldıktan sonra kazıma aletlerinin yardımıyla dekorları yapılır.

Resim 69: Tabakların Astarlanması

Resim 70: Deri Sertliğine Gelen Tabakların Dekorlanması

Resim 72: Dekorlanan Tabaklar

Resim 74: Dekorlanan Tabaklar

SONUÇ

„„Laodikeia Kazılarında Ortaya ÇıkarılmıĢ Erken Bizans Dönemine Ait Kazıma-Kabartmalı Tabaklar ve Bir Uygulama” isimli bu tez çalıĢması için öncelikle Denizli Kenti ve özelikle Laodikeia Antik Kenti hakkında mevcut yayınlar incelenmiĢ, daha sonra kentte sürdürülen bilimsel araĢtırma ve kazılar hakkında güncel bilgiler derlenmiĢ ve kazı baĢkanı Prof. Dr. Celal ġĠMġEK‟in izniyle teze kaynak teĢkil eden orijinal eserler yerinde gözlemlenmiĢ ve fotoğraflanmıĢtır.

AraĢtırma sırasında Laodikeia buluntusu tabaklara form ve dekor bakımından benzerlik gösteren, aynı döneme tarihlenen baĢka örnekler olduğu anlaĢılmıĢ ve bu örneklerin yayınına ya da bu örnekler üzerinde çalıĢma yapmıĢ kiĢilere ulaĢılarak karĢılaĢtırma için belge ve fotoğraf toparlanmıĢtır. Aynı zamanda elimizdeki örneklerin ait olduğu Erken Bizans Dönemi ve bu döneme ait seramikler hakkında yayın ve fotoğraflar incelenerek dönemin daha iyi anlaĢılması sağlanmıĢtır.

Yapılan kaynak araĢtırmaları sonucunda ulaĢılan tüm belge ve fotoğrafların yanı sıra, Laodikeia kazı baĢkanı, kazı heyeti üyeleri ve konu üzerine çalıĢmalar yapmıĢ çeĢitli uzmanların görüĢleri de dikkate alınarak tez dört bölüm altında incelenmiĢtir.

Birinci bölümde mevcut yayınların ıĢığında Denizli Kenti‟nin tarihsel coğrafyası araĢtırılarak, geçmiĢten günümüze ev sahipliği yaptığı yerleĢimler ile birlikte dünya kültür tarihindeki yeri vurgulanmıĢtır.

Ġkinci bölümde ise Denizli‟nin en önemli yerleĢimlerinden birisi olan Laodikeia Antik Kenti‟nin yapılan kazı ve araĢtırmalar dikkate alınarak yerleĢim kronolojisi oluĢturulmuĢ ve kazılarda ortaya çıkmıĢ seramik buluntular aynı kronolojiye bağlı kalarak sıralanmıĢtır. Bu sayede seramik üretiminin bölgede önemli bir yeri olduğu ancak bununla birlikte bölge seramikleri hakkında çok az bilimsel yayın olduğu anlaĢılmıĢtır.

Üçüncü bölümde ise, ilk iki bölümün ıĢığında tezin ana konusunu oluĢturan Laodikeia Antik Kenti‟nde bulunmuĢ kazıma-kabartılı tabaklar; buluntu yeri ve biçimleri, hammadde, teknik ve dekor özellikleri dikkate alınarak incelenmiĢ, bu inceleme, baĢka kazılarda bulunan benzer form ve dekorlu örnekler ve bu konuda daha önce yapılan araĢtırma ve yayınlarla karĢılaĢtırılmıĢtır. Bunun sonucunda; Laodikeia örneklerinin farklı sanatçılar tarafından yapıldığı dikkate alınmakla birlikte, tüm örneklerin aynı zaman dilim içerisinde üretildiği, genelde Doğu‟ya özgü betimlemeler veya dinsel objeler kullanılarak dekorlandığı, kırmızımsı kahverengi astarlanmıĢ olarak hazırlandığı görülmüĢtür. Aynı zamanda örneklerin hepsinin elle ĢekillendirilmiĢ düĢünülmekte olup tam olarak ne amaçla üretildikleri bilinmemektedir. Bu örneklerin büyük olasılıkla dinsel törenlerde kullanılan ya da hediyelik eĢya amaçlı tasarlanan kaplar olduğu tahmin edilmektedir.

Dördüncü ve son bölümde ise, ilk üç bölümde yapılan araĢtırma ve incelemelerin ıĢığında sırasıyla, çamur denemeleri, taslak ve model çizimleri, ölçülendirme, kalıplandırma, Ģekillendirme ve dekorlama aĢamaları kullanılarak, kazıma-kabartılı dekorlu tabakların günümüz koĢullarında yeniden üretiminin sağlanması amaçlanmıĢtır.

Dört bölüm altında incelenen bu konu kapsamında yapılan tüm çalıĢmalar, baĢta seramik olmak üzere arkeoloji, tarihsel coğrafya, Erken Bizans Dönemine ait dinsel törenler ve toplum beğenisini yansıtan betimlemeler gibi birçok konuda farklı bilgi ortaya çıkarmıĢtır. Bölgede seramik üretimi ve kullanımının geçmiĢten günümüze değin sürmesi önemli bir bilgidir. Ancak kazıma-kabartılı tabakların bu süreç içerinde üretilen örneklerin hiç biriyle benzerliğinin bulunmaması dahası bu tür tabakların tüm Anadolu göz önüne alındığında sayıca çok az ele geçmesi seramik tarihi için çok daha önemli bir noktaya ıĢık tutmaktadır. Sayıca az olmalarının yanında bu tabaklar, dekorların Doğu‟lu kökeni, dinsel motiflerin sadeliği ve buluntu yerlerinin çeĢitliliği ile Erken Bizans Dönemi düĢünüldüğünde benzerlerinden hemen ayrılırlar. Aynı zamanda kullanım amacı ve yerlerinin net olmaması, nadir görülen bu tabakları çok daha değerli kılmaktadır.

Tüm bu bilgilerin ıĢığında „„Laodikeia Kazılarında Ortaya ÇıkarılmıĢ Erken Bizans Dönemine Ait Kazıma-Kabartmalı Tabaklar ve Bir Uygulama” isimli bu çalıĢmanın baĢta bölgede yürütülenler olmak üzere ülkemizde sürdürülen tüm bilimsel kazılar dahilinde ortaya çıkan seramik ürünlerine arkeoloji disiplini dıĢında bir yaklaĢıma öncülük etmesinin amaçlandığını ve eser olarak adlandırılan bu tabakların yeniden üretimi ile geçmiĢin beğenisinin günümüze taĢınmasının öneminin vurgulanmaya çalıĢıldığını belirtmekten onur duyarım.

TERĠMLER SÖZLÜĞÜ

Amphora: Ġki kulplu, dibi çoğunlukla sivri olan veya bir ayakta biten, Ģarap, zeytinyağı gibi sıvıları ve katı maddeleri korumak için kullanılan antik kap.

Allianoi: Ġzmir (il)i, Bergama ilçesi sınırları içinde, Bergama- Ġvrindi karayolunun 18. km.‟sinde, Bergama‟nın kuzeydoğusunda, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, PaĢa Ilıcası Mevkii‟nde yer alan bir antik kenttir.

Çakmak TaĢı: Kireçli arazilerde ya yumrular ya da tabakalar halinde bulunan, kıvılcım da üretebilen silis yığınlarına verilen ad.

Dilgi: Boyu eninin en az iki katı olan, koĢut ve keskin kenarlı yonga.

Höyük: Arkeoloji terimleri olarak höyük, eski zamanlardan beri üst üste gelen Ģehir kalıntından meydana gelen tepe anlamında kullanılır. OluĢumların ana nedeni bu yerleĢimlerin kerpiçten yapılmıĢ oluĢudur. Yıkılan her yapı katmanı zeminde hafif bir yükselmeye neden olur. Yağmur miktarı bunu hızla taĢıyıp düzleĢtirecek düzeyde olmadığı için yerleĢme katları üst üste yığılarak bir tepe oluĢturur. Yükseklikleri genellikle 20-30 m‟yi bulduktan sonra yerleĢme alanı küçüldüğünden ve iniĢ çıkıĢ zorlaĢtığından terk edilerek yeni yerleĢmelere geçiliyordu. Höyükler genellikle yassı biçimli tepelerdir. Çapları en geniĢ yerlerinde 100-500m ya da bazen daha geniĢ olabiliyordu. Höyükler hep düzlük yerlerde kuruldukları için uzaktan seçilmeleri mümkündür. Höyükleri Tümülüslerden ayırmakta kolaydır. Tümülüsler bir defada yapay olarak yığılıyor, höyükler ise binlerce yıl sürecinde oluĢuyordu. Bu yığma tepenin kesin olarak höyük olup olmadığını anlamak için çanak çömlek parçalarının bulunup bulunmadığına bakmak gerekir.

ĠĢlik: Atölye. Antik Roma evinde de giriĢin iki yanında bulunur.

Kantharos: 1. Antik seramik formları arasında önemli bir yeri olan dikey kulplara sahip içki kabı. 2. Bazilika yapısında atriumun ortasındaki temizleme havuzuna verilen isim.

Kontekst: Ġçerisinde çoğu zaman tarihlenebilir ve tarihlenemeyen objeler bir arada bulunmaktadır.

Khiton: Antik yunan „da dikdörtgen kumaĢın karĢılıklı iki kenarının birbirine dikilmesi suretiyle meydana gelen ve dipsiz çuvala benzeyen, himation veya

Benzer Belgeler