• Sonuç bulunamadı

Ü. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu

2013 YILI YAYIN SAYILARI

G. Ü. Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu

Kurulun amacı; Gazi Üniversitesinin tüm Akademik birimlerinde deney hayvanları ile yapılacak bilimsel araştırma, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim gibi temel etkinliklerde kullanılan yöntem ve materyal ile ilgili etik standartları saptamak, etik ilkeler doğrultusunda görüş bildirmek, gerektiğinde yeni ilkeler oluşturmak ve bunların uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yapmak, Üniversite içinden ya da dışarıdan yapılacak araştırma ve yayın işlerine ilişkin başvurularda görüş bildirmektir.

Kurulun 2013 yılına ait faaliyetleri aşağıdaki gibidir:

Tablo 58 Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Faaliyetleri

TOPLAM ONAYLANMIŞ

BAŞVURU ADEDİ 89 ADET (Onaylanan çalışmalardan 10 adedi 2012 yılı başvurusudur. 2013 yılına ait başvurulardan 79 adedi onay aldı)

Gelen çalışmalardan 12 adedinden düzeltme istendi. Gelmediği için onay verilmedi.

2 adet araştırmada çalışma yapılacak olan laboratuvar üniversitemiz dışında olduğu için ilgili Yönetmelik ve Kurul Yönergesi gereği işleme alınmadı.

1 adet çalışmada ise proje yürütücüsünün ilgili Yönetmeliğin 11.maddesi (d) bendi gereğince ve Kurul Yönergesinin 7.maddesi gereğince uygun olmaması nedeniyle kabul edilmedi.

13 adet araştırmada ise araştırma konularının Biyogüvenlik Laboratuvar Seviyesi (BGLS) “2-3” olan Laboratuvarlarda yapılması gereken deneyler olması nedeniyle, üniversitemiz Laboratuvar Hayvanları Yetiştirme ve Deneysel Araştırmalar Merkezinin bu koşullara (BGLS) cevap vermemesinden dolayı onay verilmedi.

TOPLAM

ONAYLANMAMIŞ BAŞVURU

28 ADET

89

Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (GÜADEK)

Üniversitemizde kalite ve akreditasyon çalışmaları 11 Ağustos 2005 tarihinde Rektörlük kararı ile kurulan ve 12 üyeden oluşan Kalite Güvence ve Akreditasyon Kurulu tarafından başlatılmıştır. Bu kurul Yükseköğretim Kurulunun 20 Eylül 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımladığı “Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği”

doğrultusunda üniversite Senatosu tarafından “Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu” adı altında yeniden yapılandırılmış ve kurulun üye sayısı 18’e çıkarılmıştır.

Kurul, Yükseköğretim Kurulunun 2005 tarihli Yönetmeliği ile üniversitemiz tarafından hazırlanan ve 15.02.2006 tarihinde Üniversite Senatosunda kabul edilen “Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönergesi” gereği, Üniversitemizde eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerinin değerlendirilmesi, kalitelerinin geliştirilmesi, bağımsız “dış değerlendirme” süreciyle kalite düzeylerinin onaylanması ve tanınması konusundaki çalışmaları yürütmektedir. Akademik ve idari hizmetlerin değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalarını Rektör başkanlığında, akademik ve idari tüm birimler ve diğer Üniversite komisyonlarıyla eşgüdümlü bir şekilde yürütmekte olan Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (GÜADEK) üyeleri, Senato kararıyla belirlenmektedir. Ekim 2005’ten bu yana yönetmelik doğrultusunda düzenli olarak yenilenen Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulunun beş üyesi, Üniversitemiz Senatosunun 13.09.2011 tarih ve 07 sayılı toplantısında alınan 2011/128 nolu kararı uyarınca değiştirilmiştir.

Kalite ile ilgili çalışmaların başarılı olması için öncelikle tabana yayılması gerektiği düşünülerek Kurul tarafından hazırlanan Yönerge doğrultusunda tüm akademik birimlerde Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Koordinatörlükleri; anabilim dalları ile bölümlerde sürecin etkin işleyişi amacıyla da bu koordinatörlüklere bağlı Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonları oluşturulmuştur. Bu koordinatörlükler ve komisyonlar sayesinde diploma veren en alt birimler dahi kalite ve akademik değerlendirme çalışmalarına dâhil edilmişlerdir. Ayrıca çalışmaların devamlılığını sağlamak ve birimlere daha etkin hizmet verebilmek amacı ile Rektörlük bünyesinde GÜADEK Ofisi oluşturulmuştur. Bu ofiste Kurulun sekretaryasından sorumlu iki okutman,

90

hem Kurulun iç koordinasyonunu hem de Kurulun Üniversite bünyesindeki birimlerle iletişimini sağlamak üzere çalışmaktadır.

Üniversitemizde kalite çalışmaları 37 koordinatörlük ve bunlar bünyesindeki beş yüzü aşkın üye sayesinde kapsamlı bir örgütlenmeyle yürütülmektedir. Kurul, farklı alanlardaki görevleri yürütmek üzere kendi içinde işbölümüne gittiği gibi; akademik birim koordinatörlükleri, daire başkanlıkları ve merkezi komisyonlar gibi Üniversite bünyesinde yaygın bir çalışma ağıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

14 Ekim 2005 tarihli Senato kararı ile oluşturulan ve üç yılı aşkın süredir faaliyetlerine devam etmekte olan Gazi Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (GÜADEK) 2013 yılında aşağıda açıklanan faaliyetleri yapmıştır.

Anket Çalışmaları

Üniversitemizin farklı paydaşlarından görüş almak üzere her yıl mezun olan öğrencilere uygulanan Çıkış Anketi ile öğrenciler tarafından her dönem doldurulan Ders Değerlendirme Anketine ek olarak üç yılda bir uygulanan Akademik Personel, İdari Personel ve Öğrenci Memnuniyet Anketleri ve Deneyimli Mezun Anketinin tekrarlanması için mevcut anket soruları gözden geçirilerek çeşitli değişiklikler yapılmış ve anketlerin elektronik ortamda uygulanması için Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak çalışılmıştır. Anketlerin içeriğinin ve uygulama yönteminin belirlenmesi için başlatılan çalışmalar tamamlandıktan sonra uygulanması planlanmaktadır.

İç Değerlendirme Çalışmaları ve Yıllık Değerlendirme Raporunun Hazırlanması

Yükseköğretim Kurulu yönetmeliği gereğince Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu, üniversite genelinde kapsamlı bir iç değerlendirme süreci başlatmıştır.

İç değerlendirme faaliyetleri; çeşitli ölçme araçları yoluyla bilgi toplanması, bu çalışmalarda elde edilen veriler kullanılarak kurum özdeğerlendirme raporlarının hazırlanması ve iyileştirmeye açık alanlarda eylem planlarının geliştirilmesini kapsamaktadır. Bu çerçevede değerlendirilen ölçme araçlarından olan ve önceki bölümde açıklanan anket ve analizler, değerlendirmeler için değerli bilgiler sunmaktadır.

91

Üniversitenin iç değerlendirme sürecinin asıl ayağını, kurum özdeğerlendirme raporunun hazırlanması oluşturmaktadır. Söz konusu rapor, tüm akademik birim koordinatörlüklerince hazırlanan birim özdeğerlendirme raporları temel alınarak ve yine tüm akademik ve idari birimlerden derlenen istatistiki veriler ve performans göstergeleri kullanılarak hazırlanmaktadır.

2008 yılından bu yana Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK) tarafından hazırlanan rehbere uygun olarak yürütülmekte olan özdeğerlendirme çalışmaları, her yıl güncellenen belli başlı tablo ve formlarla sürdürülmektedir. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2012 Yılı Özdeğerlendirme Raporu’nda yer alan “GÜADEK Performans Göstergeleri Tablosu”, “Özdeğerlendirme Modeli Tablosu” ve “Ağırlıklı Hizmet Alanları Tablosu’nun doldurulması için gerekli olan veriler tüm birimlerden derlenmiştir.

Bu kapsamda 2010 yılından itibaren performans göstergeleri GÜADEK Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi aracılığı ile on-line olarak toplanmaya ve bir veri tabanı oluşturulmasına başlanmıştır. Bu yeni Bilgi Sistemi Üniversitemizin mevcut Öğrenci İşleri ve Personel Bilgi Sistemleri ile uyumlaştırılmıştır. Diğer idari ve akademik birimlerden istenen veriler ise yine bu sistem aracılığıyla elektronik veri tabanı olarak arşivlenmektedir. Bu verilerin toplanması ve raporun hazırlanmasında koordinasyon GÜADEK Ofisince yürütülmüştür.

Özdeğerlendirme Raporuna temel teşkil edecek verilerin tam ve tutarlı bir şekilde akademik ve idari birimlerden toplanması için titizlikle çalışan GÜADEK Ofisi, aynı zamanda Akademik, İdari Personel ve Öğrenci Memnuniyet Anketleri ile Deneyimli Mezun Anketinin de elektronik ortamda sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi için Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordineli çalışmalarına devam etmektedir.

3.2.1.4.1.5. Farabi Değişim Programı Koordinasyon Ofisi

Farabi Değişim Ofisi, Programın başlangıcı olan 2009 yılında kurulmuş olup, Rektörlük Binası zemin kat B-04 no’lu odada çalışmalarını yürütmektedir. Farabi Ofisinde bir Okutman, bir Uzman, bir Bilgisayar İşletmeni ve bir Memur olmak üzere tam zamanlı

92

görev yapan dört (4) personel mevcuttur. Öte yandan Farabi Değişim Programı kapsamında gelen ve giden öğrencilere danışmanlık hizmeti vermek üzere Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulları bünyesinde Farabi Bölüm Koordinatörlerinden oluşan bir yapı mevcuttur. 2013 yılı mart ayında Kars’ta yapılan VI.Ulusal Farabi Kongresi’nde ve 2013 yılı Kasım ayında İzmir’de gerçekleştirilen VII.Ulusal Farabi Kongresi’nde YÖK tarafından Gazi Üniversitesi “en çok öğrenci kabul eden üniversite” olarak 2 ayrı plaket ile ödüllendirilmiştir. Farabi Değişimi Programı kapsamında Gazi Üniversitesine kayıt yaptıran öğrencilerin tercih ettikleri fakülteler sırasıyla; Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Fakültesidir. Farabi Ofisi, Farabi Otomasyon Sisteminin oluşturulması ve tamamlanması sürecinde YÖK ile birlikte yer alan altı (6) üniversiteden biridir.

Farabi Değişim Programı kapsamında YÖK tarafından Kurum Koordinatörleri bilgilendirme toplantısı yapıldıktan ve Üniversitelerarası protokol çalışmaları başlatıldıktan sonra, Üniversitemiz 85 Üniversite ile değişim protokolü imzalamıştır. Üniversitemiz, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Farabi Değişim Programı kapsamında Üniversitemize 1540 başvuru yapılmış, bu başvuruların 935’i kabul edilmiş, kabul edilen kabul edilen bu öğrencilerin 633’ü üniversitemize kayıt yaptırmıştır. 633 öğrenciden 42’si güz dönemini tamamlayarak Üniversitesine geri dönerken, 591’i bahar döneminde de üniversitemizde öğrenimine devam etmiştir. 2012-2013 eğitim öğretim yılı bahar dönemi verileri aşağıdaki tabloda yer almaktadır;

Tablo 59 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Farabi Programı5

Benzer Belgeler