• Sonuç bulunamadı

3.4 EĞİTİM PROGRAMININ HAZIRLANMASI

3.4.2 Hareket Temelli Beceri Eğitim Programının Hazırlanması

Hareket Temelli Büyük Kas Beceri Eğitim Programı hazırlanabilmesi için öncelikle öncelikle 4-5 yaş çocuklarının psikomotor becerilerini uygulayabilecekleri hareketlerin alt basamakları belirlenmiştir. Bu basamaklar, her becerinin öğretimini kolaydan zora doğru yapma ve tüm basamakları birleştirme amaçlı olarak hazırlanmıştır.

Hareketler her bir programı kapsayan Isındırıcı Hareketler, İstenilen Hareketlerin Tekrarı (Temel Hareketler) ve Dinlendirici Hareketler bölümlerine yerleştirilmeden önce, hareketlerde harcanacak güç, kuvvet, dayanıklılık, sürat, esneklik, koordinasyon vb. göz önünde tutulmuştur. Hareketlerin uygulaması gerekli materyaller ve güvenlik önlemleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Planlamada ısındırıcı hareketlere 5-7 dakika, istenilen hareketlerin tekrarına 10-15 dakika, dinlendirici hareketlere 5-7 dakika zaman ayrılmıştır. Her uygulama planında değerlendirmelere de ayrıca yer verilmiştir.

3.4.2.1 Programın Amacı

● Çocukların programda yer alan büyük kas becerilerini hareket yolu ile geliştirmek,

● Çocukların yaş özelliklerine uygun olarak beden sağlığı, vücut kontrolü ve motor beceri düzeylerini arttırmak,

● Çocukların kendilerini, vücutlarını tanıyarak, sınayarak öz güvenlerini kazanmalarına yardımcı olmak,

● Çocukların hareketlerinde bilinçli ve anlamlı olmalarını sağlamak, ● Hareket etmeyi zevkli hale getirerek mutlu olmalarını sağlamak,

● Çalışmalara daha istekli gelmeleri ve hareket etmeyi sevmeleri için ortam oluşturmak.

3.4.2.2 Temel İlkeleri

Hareket Temelli Büyük Kas Beceri Eğitim Programının hazırlanmasında; temel hareket kombinasyonlarının uygulanması ve hareket becerilerinin kazandırılması temel alınmıştır. Hazırlanan programın çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını karşılayacak derecede etkili, yeterli, uygun aktivite ve hareketleri içermesine özen gösterilmiştir.

3.4.2.3 Programın Uygulanması

Hareket Temelli Büyük Kas Beceri Eğitim Programı, haftada iki uygulama olmak üzere 12 haftalık uygulama planından oluşmaktadır (24 eğitim programı). Her bir uygulama Isınma Hareketleri (5-7 dk.), İstenilen Hareketlerin Tekrarını Temel Alan Hareketler (Temel Hareketler) (10-15 dk.), Dinlendirici Hareketler (5-7 dk.) olmak üzere 45 dakika olarak planlanmıştır. Program uygulamaları çocukların istek ve ilgileri dİkkate alınarak zaman da esnek davranılmıştır.

Her bir eğitim programı üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Isınma Hareketleri, İstenilen Hareketlerin Tekrarını Temel Alan Hareketler (Temel Hareketler), Dinlendirici Hareketlerdir.

Isınma Hareketleri (5-7 dk.): Uygulamanın ilk aşaması olan ısınma hareketleri;

vücut ısısı arttırılarak vücudu esnetme ve germe hareketlerine hazırlayacak şekilde programda belirtilen beceriyi geliştirici hareketleriden oluşmaktadır.

İstenilen Hareketlerin Tekrarı (Temel Hareketler) (10-15 dk.): İkinci aşama

olan istenilen hareketlerin tekrarında; daha çok güç gerektiren ana amacı belirlenen beceriyi geliştirecek olan hareketlerden oluşmaktadır.

Dinlendirici Hareketler (5-7 dk.): Son aşama olan dinlendirici hareketlerde ise;

daha az efor gerektiren çocukların dinlenmesini sağlayan hareketlerden oluşmaktadır.

3.4.1.4 Gerekli Materyaller

-20-25 cm çapında plastik oyun topu (22 adet). -10 cm çapında hafif ağırlıkta plastik top -Basketbol (çocuk boy) topu (22 adet).

-Beyzbol top ayağı -Plastik beyzbol sopası -Beyzbol topu

-Trafik konisi (4 adet).

Programda yer alan beceriler; yürüme, yana adım, koşma, tek ayak üzerinde sıçrama, çift ayak ileri atlama, tek ayak sıçrayarak ileri atlama, galop sıçrama, el altından atılan topu yakalama, duran topa ayakla vurma, top sektirme, el altından top yuvarlama, el üstünden top fırlatma, duran bir topa beyzbol sopası ile vurma olarak belirlenmiştir.

Programda her uygulama için güvenlik kural ve önlemleride ayrıca yer almakradır. Programın değerlendirmesi, uygulamanın değerlendirilmesi ve çocukların değerlendirilmesi alt başlıklarında değerledirme bölümü ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ek-1 de bir günlük eğitim programı verilmiştir.

Eğitim programı verilmeyen, kontrol grubunu oluşturan Selçuklu Ayşah Bağımsız Anaokuluna devam eden çocukların öğretmenleriyle görüşülerek, verdiğimiz eğitim programı süresince onların işlediği günlük planlarında yer alan aktiviteler alınarak eğitim programında gösterilmiştir.

Ek-1 de bir günlük eğitim programı verilmiştir.

3.5 PROGRAMIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Psikomotor gelişimlerine yönelik belirlenen hedef, hedef davranışlar ve bu davranışların gerçekleştirilmesini sağlayacak 48 eğitim planı son kez gözden geçirilerek, iki çocuk gelişimi ve bir beden eğitimi ve spor uzmanının görüşüne sunulmuştur. Uzmanlar eğitim programında yer alan hareket ve oyunların çocukların psikomotor gelişim seviyelerine, seçilen hedef, hedef davranışlara uygunluğunu gözden geçirmişlerdir. Bunun yanı sıra hareket eğitiminin kolaydan zora doğru ilerleyen bir sıra takip edip etmediğini, programın motor gelişimin yanı sıra bilişsel ve sosyal gelişime yardımcı olabilecek düzeyde olup olmadığını ve programda kullanılması düşünülen materyallerin çocukların yaş gruplarına uygun şekilde seçilip seçilmediğini değerlendirmişlerdir.

Uzmanların önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak programa son şekli verilmiş ve uygulamaya hazır hale getirilmiştir.

3.6 VERİLERİN TOPLANMASI 3.6.1 Öntest Verileri

Testin uygulama ortamı; testin uygulama zamanını minimuma indirmek ve dikkati dağıtan şeyleri ortadan kaldırmak için teste başlamadan önce ortam düzenlenmiştir. Uygulamanın yapılacağı ortam, çocukların spor saatlerinde ve farklı aktivitelerinde kullanıldığı için birçok materyal ve spor aletini barındırmaktadır. Salonda bulunan materyaller uygulamayı engellemeyecek, dikkati dağıtmayacak şekilde toplanmış ve salon testin uygulanmasına uygun hale getirilmiştir.

Test için gerekli tüm materyaller önceden hazırlanmıştır.

BüKBÖT’ün uygulanmasında çocuklar 3’er kişilik gruplar halinde uygulamaya alınmıştır. Testinin uygulamasına geçmeden önce çocuklara gerekli açıklamalar yapılmıştır. Çocuğun yapacağı beceriyi anlamasını için uygulamanın ön denemesi araştırmacı tarafından yapılmıştır. Ölçme süresince çocuğun her beceriyi iki kez yapması sağlanmış ve her denemedeki performans kriteri ayrı ayrı puanlanmıştır. Çocuk tarafından yapılan becerinin puanlanmasında; çocuk bir davranış bölümünü doğru olarak yapmışsa 1 puan, doğru yapmamış ise 0 puan verilmiştir. Uygulama her çocuk için ortalama 15 dakika sürmüştür.

Uygulama daha çok oyun karakteri taşımış, çocukların becerilere karşı ilgilerini uyanık tutmak ve onların daha fazla performans göstermelerini sağlamak için sık sık cesaretlendirilmiş ve teşvik edilmiştir. Bunu yaparken testin yöntemlerinin dışına çıkılmamıştır. Örneğin; “güçlü fırlat” veya “daha uzağa sıçra” gibi komutlar verilmiştir.