• Sonuç bulunamadı

24 Nisan 1877 tarihi ile 3 Mart 1878 tarihlerinin arasında Kafkasya’da ve Balkanlarda birçok farklı bölgelerinde Rus imparatorluğu ile Osmanlı imparatorluğu arasında meydana gelen bir savaştır. 93 Harbi Osmanlı – Rus Savaşı olarak da adlandırılmaktadır. Osmanlı Devletinin çökme sürecine sürüklendiği savaşlardan biridir. 93 Harbi Osmanlı ordusunun ekonomik yetersizliklerinden ve organizasyon kayıplarından dolayı kayıpla sonuçlanmış olan bir savaştır. 93 Harbi Rus ordusunun İstanbul’a kadar ilerlemesi ile sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu noktada teslim olmuştur. Savaşın arkasından Ayastefanos isimli bir antlaşma imzalanmıştır.

Ardından Berlin isimli bir antlaşma da imzalanmıştır. Bu savaş Osmanlı Devletinde sivillerin Rus ordusunun yapmış olduğu eziyetler nedeni ile göç etmeleri ile sonuçlanmıştır.

37) HOLİGON NEDİR?

Holigan kelime fanatizmi destekleyen kişiler için kullanılır. Yani holigan TDK’ye göre fanatik ve bir konuda aşırı tutkun demektir.

38) TÜRKİYE’DEKİ RAP AKIMININ OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR?

Olumlu Yönleri

Rap dinlemek hızlı düşünme becerisini geliştirir.

Rap diğer müzik türlerine göre daha anlamlıdır.

Depresyon konusunda faydalıdır.

Kendini ifade etme yeteneğini geliştirir.

Olumsuz Yönleri

Hakaret,şiddet ve herhangi kötü bir alışkanlığı içeren raplerin dinleyenleri buna teşvik etmesi,özendirmesi.

39) TERÖRÜ İNSAN HAKLARI AÇISINDAN AÇIKLAYINIZ.

Terör olgusu, hiç kuşkusuz günümüzün en çok tartışılan kavramlarından / problemlerinden biridir. Kavramın, gündemdeki yerini sürekli koruması ise popüler veya yeni oluşundan öte yarattığı tahribatla ilintilidir. Terör ve terörizm her ne kadar birbirinden farklı kavramlar gibi görünse de hedef ve amaçları itibariyle birdir. Terör, kişilerde yılgınlık yaratan ve büyük çaplı korku veren bir eylem durumunu ifade ederken; terörizm, siyasal amaçlar için mevcut durumu kanun dışı yollardan değiştirmek amacıyla örgütlü, sistemli ve sürekli terör eylemlerini kullanmayı bir yöntem olarak benimseme durumudur. Bu bakımdan Türkiye’de özellikle son 30 yıldır terörizmin varlığından bahsetmek yanlış olmayacaktır. Terör insan hakları ihlalidir. Birlik ve beraberliği bozmayı amaçlar.

40) SADABAT PAKTI NEREDE İMZALANMIŞTIR VE ÜYELERİ KİMLERDİR?

Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran'da Sadabat Sarayı'nda imzalanmıştır.

41) AB’YE ÜYE OLAN İLK MÜSLÜMAN ÜLKE HANGİSİDİR?

Bosna Hersek.

42) İNOVASYON NEDİR?

İnovasyon kelimesi, Latince kökenli innovare (yenilik) kelimesinden türetilmiştir.

İnovasyon kelimesinin TDK sözlüğündeki karşılığı ise "yenileşim" olarak belirtilmiştir.

43) TAM VE YARIDAN DEMOKRASİ NEDİR?

Tam Demokrasi: Bu yönetim şeklinde temel amaç halkın yine bizzat halk tarafından yönetilmesi esas alınır. Doğrudan demokraside alınacak kararlar direkt olarak yurttaşların oyları ile belirlenmekte ve kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır.

Yani ilgili şehrin halkı bizzat karar alınmasında etkili olmaktadır.

Yarı Doğrudan Demokrasi:Demokratik toplumlarda uygulanan bir sistem.

Bu demokrasi çeşidinde halk bir yasama organı seçer ve yasaların yapılmasına da katkı sağlar. Bunun için halka tanınan yetkilerin başında halkoylaması gelir, meclis

tarafından kanun hazırlanır ve halkoyuna sunulur, halk kabul ya da reddeder. tam demokrasi olmasa da yine de demokrasiyle yönetilmektedir. Yönetimde halkın da sözü bulunur. Yurttaşların seçimler dışında referandum yoluyla ülke yönetimi, anayasa ve yasalar üzerinde iradelerini ortaya koymaları, yarı doğrudan demokrasi tekniği olarak adlandırılabilir.

44) ATATÜRK İLKELERİNİ AÇIKLAYINIZ.

Milliyetçilik,Cumhuriyetçilik,Halkçılık,Devletçilik,Laiklik,lnkılapçılık.

45) REFORM NEDİR?

Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm

Avrupa'yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir.

46) SOSYAL MEDYA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Her iki yönden bakacak olursam yararları ve zararları olduğunu düşünüyorum. Etkin bir kullanım yani faydalı bir kullanım olursa birçok olumlu yönünü sayabiliriz.

47) İŞ AHLAKI NEDİR?

Bir işletmenin icra ettiği faaliyetlerin ve bu faaliyet süreçlerinin sonuçlarının ahlakilik ölçütüyle değerlendirilmesi iş ahlakı olarak ifade edilmektedir. İş ahlakı,

iş yaşamında var olan bütün doğru ve yanlış davranışları ele alan bir kavramdır. Bu kavram, karşılıklı yapılan mübadelelerde dürüst olmayı, saygılı olmayı, sözünde durmayı, hakça davranmayı ve yapılan haksızlıklara karşı gelmeyi kapsamaktadır.

48) TOPLUMSAL NORM NEDİR?

Bir toplumda insanları belli olaylar karşısında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen öyle davranmaya zorlayan kurallara toplumsal(sosyal) norm denir.

49) TUTANAK NEDİR?

Belgelenmesi gereken durumların tespit eden kişilerce hazırlanarak taraflar tarafından imzalanan belgeler tutanak olarak isimlendirilir. Tutanak, zabıt ismi ile de bilinmektedir. Tutanaklar yazılırken yalın ve açık bir şekilde yazılması oldukça önemlidir. Herhangi bir yorum ya da görüş tutanak yazılırken belirtilmez.

50) LAİKLİK İLKESİNİ AÇIKLAYINIZ.

Lâiklik, genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinî inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanır. Bu bakımdan Atatürkçü düşünce, lâiklik ilkesini Türkiye Cumhuriyeti'nin ve çağdaş Türk toplumunun temel ilkelerinden biri olarak benimsemiştir.

51) MODERN KENTLEŞMELERDE VE BÜYÜK ŞEHİRLERDE POLİSLİK HİZMETİNİN TEKNOLOJİK YÖNDEN ETKİLERİ NELERDİR?

Kentleşmeler suç oranını ve çeşitliliğini arttırmış ancak bununla birlikte teknolojik gelişmeler polislik hizmetine kolaylık sağlamaktadır. Doğal olarak teknolojik gelişmeler de yeni suç türlerine sebep olmuştur. Mevcut teknolojik gelişmeler suçluların bulunmasında, kanıtların bulunmasında, suçluların takip edilmesi gibi alanlarda büyük kolaylık sağlamaktadır. Teknolojik gelişmelerle örnek vermek gerekirse eskiye göre faili meçhul cinayetler sıfır noktasına gelmiştir. Kanıtların yok edilmesinin engellenmesi veya herhangi bir suçun failinin kolayca bulunması, failin takip edilmesi teknolojik gelişmelerin doğal sonucudur.

52) POLİS DEVLETİ NEDİR?

Polis devleti, gücünü polis ile kullanan bir devlettir.

53) AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Akran zorbalığı nedir; avantajlı bir kişinin veya grubun, kendilerine oranla dezavantajlı bir bireye veya gruba sistematik bir şekilde baskı uygulaması olarak tanımlanabilir.

54) BELEDİYE ORGANLARINI SAYINIZ.

5393 sayılı Kanuna göre belediye idaresinin organları; belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanından oluşmaktadır.

55) ADIYAMAN’IN ESKİ KOD ADI NEDİR?

Yerleşimin eski adı Hısnımansûr (Mansur'un kalesi) olup, Cumhuriyet döneminde bugünkü adını almıştır. Adının 7. yüzyılda buraya gelen Emevî kumandanlarından Mansûr bin Ca'vene'den geldiği düşünülmektedir.

56) AFRİKA’ NIN İLK SİYASİ BAŞKANI KİMDİR?

1994 seçimini kazanan Mandela, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi başkanı oldu.

57) AÇLIK VE YOKSULLUK SINIR NEDİR?

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)

Yoksulluk sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır.

58) SOKAK HAYVANLARI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

59) AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?

Çocuklar en ufak olaydan etkilendikleri için şiddet ortamında büyümeleri çocukların ilerde şiddet yanlısı olmasına sebep olabilir ve toplumda suç oranının artmasına

neden olabilir.

60) MEŞRU MÜDAFAA NEDİR?(2 KEZ ÇIKTI)

Meşru müdafaa, diğer bir deyişle meşru savunma, kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı o anki durum ve imkânlarla saldırı ile orantılı bir şekilde saldırıyı engellemek için işlenen fiildir.

61) SOSYAL DEVLET NEDİR?

Ekonomik ve toplumsal yönden yurttaşlarının tümüyle ilgilenen, onların yaşam düzeyi, sosyal güvenliği vb. konularında gereken önlemi alan devlet.

62) KUVVETLER AYRILIĞI NEDİR?

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir.

63) TOPLUMDA TABAKALAŞMA NEDİR?

Toplumu meydana getiren üyelerin ya da öğelerin bir ya da daha fazla ölçüte göre hiyerarşik sıralanmaları.

64) DİYARBAKIR’DA TERÖRİSTLERİN KAÇIRDIĞI ÇOCUKLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ.

Terör örgütü hain emelleri için insanları kandıramıyor bu da insan güçlerini azaltıyor.Bu sorunu da insanları zorla dağa kaçırarak çözmeye çalışıyor.

Gerekli önlemlet ve terörle olan başarılı mücadeleler de devam ettiği sürece bu kaçırmalar azalacaktır.

65) OTORİTER NEDİR?

Genellikle kurumlar için kullanılan bu kelime sulta, güç, yetke ve kudret kelimeleriyle eş anlamlıdır. Kelimenin sıfat hali ise otoriterdir. Otoriter, istediğini zorla ya da direktif vererek yaptırma gücüne sahip olan kişi / kurum anlamına gelir.

66) OSMANLI DEVLETİNDE DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ NELERDİR?

Senedi-i İttifak Tanzimat Fermanı Islahat Fermanı Kanun-i Esasi

67) BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından 2008'de icat edilmiş bir kripto paradır.

68) KOLLUK KUVVETİ TERİMİNİ AÇIKLAYINIZ.

Yurt içinde güveni ve barış içinde yaşama düzenini sağlamakla görevli yönetim, tüze hizmetleri yönünden çalışan ve yerine göre savut kullanan devlet gücü. Güvenliği sağlamakla görevli polis veya jandarma.

69) KÜRESEL ISINMA NEDİR?

İklim değişikliği ya da Küresel ısınma, karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artmasıyla oluşan ve atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıkların artması nedeniyle dünyanın iklimin değişmesidir.

70) ROL PEKİŞTİRMEK NEDİR?

Bir rolün, bireyin diğer rolünü yerine getirmesini kolaylaştırmasına da “rol pekiştirmesi” denir.

Diğer statülere ilişkin rollerin birbirini güçlendirici ya da destekleyici etkilerde bulunmasıdır. Örneğin: anaokulu öğretmeni olan bir annenin, çocuklarını eğitirken bu bilgisini kullanması. Bir başka örnek, avukatlık mesleğiyle ilgili rollerden bazıları öyle bir özellik taşır ki, bu rollere uyum sağlayan bir kişi kolaylıkla siyasi rollere geçebilir. Ayrıca, mesleki rollerin yerine getirilmesi sırasında kazanılan bazı yetenek ve ustalıkların siyasal olana transfer edilebildiği gözlenebilmektedir.

71) SOSYAL MEDYADA İŞLENEN CİNAYETLER NASIL YAPILIR?

72) POPÜLER KÜLTÜR NEDİR?

Popüler kültürün bir diğer ismi pop kültürüdür. 20. yüzyıldan sonra bu kavram ortaya çıkmıştır. Toplumsal modernleşmeyle beraber toplu kültür olarak yayılan, günlük uygulamalarla birlikte toplumsal gelişmeyi kapsayan, genel ve tarafsız olan, eski halk kültürünün yerine geçen kavrama popüler kültür denmektedir.

73) ALAN OPERASYONU NEDİR?

Uygulama alanı olarak belli bir bölgeyi içine alan ve onlarca farklı noktadan oluşan kontrol noktalarıyla geniş bir alanı kontrol altına almak amacıyla yapılan operasyon.

Örneğin: Narko Alan Operasyonu

74) KİTLE NEDİR?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor. İkinci bir anlamı ise, belirli işleviyle özellik gösteren büyük insan kalabalığı

75) POLİS ÖFKESİNE NASIL HÂKİM OLMALIDIR?

Yaptığı işin devleti temsil ettiğini unutmamalı. Sadece öfkesi değil herhangi bir duygusunu mesleğinin önüne geçirmemelidir.

76) ÇAMLICA CAMİİ MİMARI KİMDİR?

Çamlıca Camii'nin mimarı Hacı Mehmet Güner'dir.

77) 2019 DA EN BÜYÜK DOĞA OLAYI OLARAK KAYITLARA GEÇEN

Benzer Belgeler