• Sonuç bulunamadı

Halk Oyunları

Belgede Dış kapak (sayfa 85-90)

Soru ve Yanıtlar

4. Halk Oyunları

• Halk Oyunları dalında yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi ve bir halk oyunları ekibinin oluşturulması,

Çalışmalar için uygun ortamın hazırlanması, Çalışmaların uygun zamanlarda sergilenmesi.

OKS Çalışmaları

Hedef: Ölçme değerlendirme çalışmalarının niteliğini artırmak. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için yürütülen çalışmalar:

• 6, 7 ve 8. sınıflarda derslerde öne çıkan başarılı öğrencilerin saptanması, • Ailelerin öğrencileri hazırlama yöntemlerinin araştırılması,

• Ders dışında yeterli hazırlık yapamayan öğrencilerin sınavlara hazırlık kursuna alınması,

• Cumartesi günü 4 saat etüt çalışması konulması,

• 4, 5 ve 6. sınıflar düzeyinde Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi derslerinden soru bankası hazırlanması,

• Hafta içi ders dışı grup çalışması ortamının hazırlanması, • Bilgi Teknolojisi sınıfının kullanıma açılması,

• Sınav kaygılarının giderilmesine yönelik rehberlik çalışmalarının yapılması, • Meslekleri tanıtıcı ve etkili ders çalışma yöntemleri seminerlerinin yapılması, • Üniversitelere gezilerin yapılması.

Fiziki Ortam

Hedef: Yönetim ve çalışma gruplarının performansının artırılması. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için yürütülen çalışmalar:

• A ve B bloklardaki kapıların tamamının değiştirilmesi, • Tuvaletlerin onarılması,

• B Blok’ta kalan camların PVC’ye dönüştürülmesi,

• Projeksiyon ve tepegözle derslerin işlenebilmesi için her sınıfa siyah perde (karartma perdesi) temin edilmesi,

• Bahçe duvarlarının sıvanması ve resim yapılabilmesi için gerekli boyanın temin edilmesi,

• Okul içi ses yayın sisteminin temini,

• Sınıflarda kullanılmak üzere bir adet diz üstü bilgisayar verilmesi, • Törenlerde kullanılmak üzere amfi gereksiniminin temini.

Yayın Çalışmaları

Hedef: Okul içi görsel yayın ve sergi ortamlarını artırmak Bu hedefi gerçekleştirebilmek için yürütülen çalışmalar:

• Okul içi çalışmaların panolarda sergilenmesi, • Bülten çalışmalarının panolarda sergilenmesi,

• Kaynaştırma öğrencilerinin resim sergisi açmasına rehberlik yapılması, • Koridorlara bir noktadan bilgisayara bağlı televizyon/monitör konulması, • Okul içi çalışmaların okul içi TV’ de yayımlanması,

• Sanat eserlerinin okul içi TV’ de yayımlanması,

• Belirli gün ve haftalara ilişkin okul içi TV’ de yayınların yapılması, • Okul içi TV de öğrencilere duyuruların yapılması,

• Okul içi radyo yayınlarının yapılması.

Güvenlik İle İlgili Çalışmalar

Hedef: Okulun güvenliğinin sağlanması.

• Okulda nöbet tutacak öğrencilere eğitim verilmiştir.

Prof. Dr. Servet ÖZDEMİR

Biz çok teşekkür ederiz. Sağ olun. Umarım bu yapılan şeyler web sayfasında da vardır. Ayrıntılarını arkadaşlarımız oradan görüp paylaşma fırsatı bulabilirler diye düşünüyorum. Sanıyorum, Şu Çılgın Türker’i bu salonda oturanların birçoğu okumuştur. Peki, hiç Güzelce Kale’yi, Mangaldağı’nı merak ediyor musunuz? Ankara’ya 60 km’dir. O kitapta geçen birçok sahne buralarda geçmektedir. Bunların hiçbirisi 60- 70 km’den daha uzak değil. Şimdi Ankara Belediyesi güzel bir hizmet mi yapıyor bilemiyorum ama ben eğitimci olarak biraz kıskanıyorum. Sokak lambalarını değiştiriyor, tanesi 4 bin dolarmış. Ama okul bahçelerinin hepsi asfalt. Çocukların oynayacağı yerler yok. Biz eğitimcilerin belki bu tür toplantıları vesile yaparak yeni bir kamuoyu yaratmamız ve çocuklara daha sağlıklı mekânlar yaratmak için baskı yapmamız gerekiyor. Ankara Belediyesi “50 tane otobüsü okullar için ayırdım, çocukları çevre gezilerine götürmek için kullanabilirsiniz” derse, böyle bir şey benim çok hoşuma gider. Çocukların da daha salıklı bir kişilik gelişmesi, tarihi, kültürel mekânları görmesi, tanıması, dostluk, arkadaşlık geliştirmesi için de çok etkili olur diye düşünüyorum. Yani okulu sadece dershane, asfalt, bahçe, karanlık koridor olarak düşünmemek gerekiyor. Şimdi söz sırası Dr. Fatma Önalan Akfırat hanımefendi’de. Dikmen Endüstri Meslek Lisesi öğretmeni ve psikolojik danışman aynı zamanda. Buyurun.

Dr. Fatma ÖNALAN AKFIRAT fatmaakfirat@gmail.com

Dikmen Endüstri Meslek Lisesinde Şiddeti Önlemeye Yönelik Çalışmalar

Şiddet, “Karşıt görüşte olanlara, inandırma veya uzlaştırma yerine kaba kuvvet kullanma,

duygu ve davranışta aşırılık” (TDK) olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle şiddet, her türlü güç ve baskı kullanarak kendini veya başkalarını rahatsız etmektir.

Şiddetin iteklemek, yumruklamak, vurmak gibi davranışları kapsayan fiziksel; küfretmek, dalga geçmek, lakap takmak, dedikodu çıkarmak gibi davranışları kapsayan sözel; eziyet etmek, aşağılamak, gruptan ya da yapılan faaliyetlerden dışlamak ve alay etmek gibi davranışları kapsayan psikolojik; istenmeyen fiziksel yaklaşımlar, taciz içeren davranışlar gibi cinsel türleri bulunmaktadır.

Şiddet, öğrenilen bir davranıştır; eğitimin amacı da davranış değiştirme olduğuna göre, nedenlerini anlamak ve çözüm yolları üretmek ya da oluşmasını önleyici çalışmalar yapmak gerekmektedir.

Okulumuz Öğrencilerinin Aile, Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Profili

Öğrencilerimizin çoğunluğu alt sosyoekonomik düzeyden gelmektedir. Düzenli aile yaşamları olan ve çocuklarının eğitimleri ile ilgilenen ebeveynler azınlıktadır. 14-17 yaş arası öğrencilerimizin çoğunluğu bu yaşa kadar 1 kitap okumuş veya hiç okumamıştır. Günlük gazete okuyan öğrenci sayımız oldukça azdır. Öğrencilerimizin çoğunluğu düzenli olarak olumsuz etkilendiklerini düşündüğümüz dizileri aileleri ile birlikte izlemektedir. Çevre ve aile koşulları nedeniyle sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere

katılamamaktadırlar. Okulların açıldığı ilk aylar öğrencilere giysi ve araç-gereç yardımı sağlanmaya çalışılmakta, 200 öğrenci ücretsiz öğle yemeğinden yararlanmaktadır.

2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı Öğrencilerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik

Hizmetleri Servisine Gelme Nedenleri

- Dersi engelleme, - Küfür,

- Araç-gereç getirmeme, - Kavga,

- Öğretmene karşı gelme, - Dalga geçme, not tutmama, - Sinirlilik, - Öfke, - Devamsızlık, - İnternet bağımlılığı, - Jiletleme, - Aile sorunları, - Başarısızlık, - Lakap takma, - Cep telefonu, - Dövme,

- Öğretmeni kötü duruma düşürme, - Kurallara uymama,

- Sürekli konuşma ve kaba davranma, - Sınıfta dolaşma,

- Para isteme, - Madde kullanımı, - Verimli ders çalışma, - Ders çalışma planı.

2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı Disiplin Olayları

1. Öğretmene karşı gelmek (küfür, hakaret)/ cezası: 5 gün kısa süreli uzaklaştırma. 2. Küfür nedeniyle 2 öğrenci arasında kavga/ cezası: 3 gün kısa süreli uzaklaştırma. 3. Öğretmene hakaret / cezası: 3 gün kısa süreli uzaklaştırma.

4. 2 sınıf arasında kavga-9 öğrenci/ cezası:3 gün kısa süreli uzaklaştırma-5 gün kısa süreli uzaklaştırma- kınama.

2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılı Disiplin Olayları

1. Öğrenciyi yaralama (internet kafede niye yan baktın tartışması ile başlamış ve okulda olay olmuş)/ cezası: tasdikname ile uzaklaştırma (sonuçlanmadı).

Okulumuzda şiddet olayı oluştuktan sonra aile ve öğrencilerle danışma niteliğinde çalışmalar yapılmakta, gerekli ise yardım alabilecekleri kurumlara yönlendirilmektedir. Okulumuzda daha çok sözel ve psikolojik şiddet olayları görülmektedir.

Okulumuz Açısından Şiddete Yol Açabilecek Nedenler 1. Aileden Kaynaklanan Nedenler

- Ailelerin parçalanmış olması,

- Anne- babaların çocuklarının eğitimi ile ilgilenmemesi, - Ailelerin eğitimsiz olması,

- Ailede şiddetin olması,

- Sorunların ailede şiddet ile çözüldüğünün öğrenilmesi, - Ailede şiddet yoksa bile şiddet davranışlarının anlatılmaması,

- Ailelerin çocuklarının tv ve internette neler izlediklerini denetlememesi, - Etkili anne-baba modelinin olmaması.

2. Televizyon, İnternet ve Medyadan Kaynaklanan Nedenler

- Aile moral değerleri yeterince öğretemiyorsa, televizyondaki şiddet çocuklar için tetikleyici bir unsur oluşturmaktadır.

- Çocuk doğrudan aileden değil de bu araçlardan şiddeti öğreniyorsa, aynı zamanda şiddete karşı duyarsız hale gelmekte, sanki yaşamda normal davranışlar olarak algılamaya başlamakta ve sorunlarını çözmek için şiddet kullanmayı normal karşılamaktadır.

- Televizyon programları. - İnternet kafeler.

Belgede Dış kapak (sayfa 85-90)