• Sonuç bulunamadı

Bir Hafta Kadar İşletilmeyecek Kazanlarda Alınması Gerekli Tedbirler: Kazandaki saç

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

3. Bir Hafta Kadar İşletilmeyecek Kazanlarda Alınması Gerekli Tedbirler: Kazandaki saç

satıhlarının pasifliğini artırmak için mevcut kazan suyunun her m³’üne takriben 600 gr.

Trisodyumfosfat karıştıracak kazan suyunun fosfat değeri yükseltilir ve kimyasal oksijen bileşikleri artıklarını fazlalaştırmak için mevcut kazan suyunun her m³’üne 700 gr Hidrazin 15 veya 250 gr sodyumsü1fit karıştırılarak, paslanma ve korozyona karşı emniyet tedbirleri alınır. Bu tedbirlerden sonra da arta kalan oksijeni kazandan dışarıya atmak için kazan emniyet venlili takriben 0,2 kg/cm²'ye ayarlanır ve emniyet ventilinden taşıncaya kadar kazan su ile doldurulur.

Kazan soğuduktan sonra tekrar aynı şekilde su ile doldurulur ve yukarıda belirtilen oksijen birleştiricileri katılmış olarak bütün ventiller sıkıca kapatılır. Tesisi donmaya karşı

korumak lazımdır. Soğuk havalarda su ile dolu kısımlarda dona engel olmak için kazan daireleri asgari +4 ile +5°C sıcaklıkta bulundurulmalıdır.

Kazan tekrar işetmeye alınmadan önce kazan suyu blöf vanasından kısmen boşaltılmalıdır.

Sonra normal besi suyu ile normal su seviyesine kadar tekrar doldurulur. Burada dikkat edilecek husus kazan suyu Bo- değerinin (kazan suyu yoğunluğu) tekrar işletmeye alma sırasında çok yüksek olmamasıdır.

Kazanın Kuru Muhafazası:

Uzun süre işletilmeyecek kazanlar kuru olarak muhafaza edilir. Kazan sıcak halde iken ve alçak basınçta blöf vanasından kazan suyu tamamen boşaltılır.

Kazanın boşaltılmasından sonra emniyet venlili açılarak buhar dışarı atılır. Kazanın alt kısmındaki bütün adam ve el delikleri açılır ve kazanın iç kısmının kurumuş olup olmadığı kontrol edilir. Gerekli hallerde herhangi bir şeyle kurulanır. Her adam ve el deliğinden kazanın içine, yarıya kadar klor kalsiyum veya yanmış kireç (CaO) doldurulmuş birer kap konur. Bunlar içerde kalan nemi bağlarlar. Bu kaplar takriben her üç ayda bir yenilenmelidir.

Arta kalan oksijeni yakıp yok etmek için kazanın içine yanan bir kandil veya odun kömürü dolu bir kap yerleştirilmelidir. Sonra bütün ventiller ve adam, el delikleri sıkıca kapatılmalıdır.

Kazan konserve edilmesinde başarıya ulaşmanın şartı tam sızdırmaz kapatılabilen ventiller, el delikleri ve flanşlardır. Bunlar imkan bulunan her zaman tamir

edilmelidir. Zaten bu kazan personelinin bakım işlerine alt görevleri arasındadır.

Besi suyu, kazan suyu ye kazan muhafaza edilmesi ile ilgili ha-lam tedbirleri tam olarak uygulanırsa, kazan malzemesinin korozyona uğraması daima tesirli olarak önlenmiş olur.

El ve Adam Delikleri:

Kapakların takılmalarında, aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kapağın takılması sırasında, kapaktaki ve çevredeki işaretler üst üste gelmelidirler. Contayı yerleştirmeden önce contanın oturacağı yüzeyleri iyice temizleyin ve sadece uygun, temiz ve kusursuz contaları kullanınız. Çerçeve ile kapak arasındaki boşluğun her tarafta aynı olmasına dikkat edin. Kapak cıvatalarını birbirini, bir diğerini münavebe ile sıkınız.

Anahtara, boru geçirip sıkmayınız. Contanın kalitesine çok dikkat ediniz.

Buharla çalışmalarda sadece dışı grafitli kauçuk, asbest contalar kullanınız. Contaların ölçülerini delik ölçülerine göre (mesela 300 x 400 mm) seçmelisiniz.

Kenar genişlikleri ve kalınlıkları el deliği contalarında 25 x 25 mm kafa ve adam deliği contalarında 25 x 35 mm'dir. Daha ince contaları takmayınız. Bütün contalar kapağa sıkı olarak oturmalıdırlar.

Fanlar ve Damperler:

Fanlar, çalışmadan önce el i1e çevrilerek rahat ve sürtünmesiz döndüğü saptanmalı, gerekli yağlama

yapıldıktan ve yatak soğutma suyu devreye alındıktan sonra fana (elektrik motoru i1e çevrilenler için) bir anlık yol verilerek dönme yönü muayenesi yapılmalıdır.

İlk çalışmadan önce bütün damperler muayene edilmeli, rahat ve tutuksuz çalışmaları sağlanmalı, gereken yerler yağlanmalıdır. Damperlere kumanda eden bir otomatik kontrol sistemi varsa, damper kumanda donanımı muayene edilmeli ve normal çalışması sağlanmalıdır.

Kazan ile ateşlemeden önce, fanlar yatak ve motordaki titreşimlerin izlenmesi için bir süre çalıştırılmalıdır.

Fanlara yol vermeden önce damperler tam kapatılarak fanın devreye yüksek girmesi sağlanmalıdır. Bir süre bu şekilde çalıştıktan sonra, damperler yavaş yavaş aralanarak fan yüklenir. Uzun süre durmuş bir fanda çalıştırılmadan önce gerekli yağ değişimi yapılmalıdır.

Fanlar, genellikle kazancının bulunduğu yerden uzakta olduklarından çalışma sırasında kazancı zaman zaman fanın çalışmasını kontrol etmelidir. Bu amaçla yatak sıcaklık göstergesini kazan kontrol panosuna yerleştirmek yararlıdır.

Fanlar, fan motorları, kavramalar, yataklar ve fan damperlerinin, yapımcının öngördüğü şekilde periyodik bakımları yapılmalı ve iyi durumda bulunmaları sağlanmalıdır.

Kazan Besleme Pompaları:

Kazan besleme pompaları devreye alınmadan önce yapımcının korozyonu önlemek gayesi ile açıktaki parlak yüzeyler üzerine kapladığı, maddeler temizlenmelidir. Pompa uzun süre çalışmadan bekletilmişse, uygulanmış olan bütün koruyucu

maddeler temizlenir. Yataklar ve ana yağ depoları vb.

yerler yağlanır. Pompa emişi kontrol edilerek su beslemesi sağlanır. Emiş basıncının istenen değerde olup olmadığı kontrol edilir. Pompa üzerinde bulunan her türlü donatım (yağ pompası, yatak soğutma suyu sistemi, göstergeler vb.) muayene edilerek iyi çalışır durumda olmaları sağlanır. Bundan sonra pompaya bir an yol verilerek dönme yönü kontrol edilir, (bu kontrol eğer büyük güçlük göstermiyorsa motor ile pompa arasındaki kavrama ayarlanarak sadece motora yol vermek suretiyle de yapılabilir).

Pompa çalışmakta iken yatak yağ sıcaklığı emiş ve çıkış basınçları vb. değerler sürekli kontrol edilerek, meydana gelebilecek bir arıza başlangıçta önlenmelidir.

Motor, kavrama ve pompa ile ilgili tüm donanımım, periyodik bakımları yapılarak iyi durumda bulunmaları sağlanmalı ve bu bakım sırasında işletme sıcaklığında pompa-motor grubunun yataylığı ye kavrama ayarı da muayene edilmelidir.

Besi ve Kazan Suyu:

Besi ve kazan suyu için yapılan çalışmaların gayesi kazanı ve su, buhar, kondens hatlarından meydana gelebilecek tehlikeleri yok etmektir.

Bu tehlikeler şunlardır;

Besi suyunda sertlik:

Neticesi kazan ısıtma yüzeylerinin kireçlenmesi, güçleşen ısı transferi, düşük randıman, ısı birikimi ve sonunda kazanın hurdaya çıkmasına kadar gidecek kazan gövdesindeki arızalardır.

Besi ve kazan suyundaki yağ ve organik maddeler:

Kazan ısıtma yüzeyinde biriken ve organik maddeler, kazanın kireçlenmesinde olduğu gibi ısı birikimlerine sebebiyet verir. Kazan için en tehlikeli olanı kazan suyundaki yağın kazan kireci ile birleşmesidir.

Besi ve kazan suyundaki serbest oksijen ve serbest karbondioksit:

Neticesi kazan malzemesini zayıflatan ve tesisin su ile temasta olan bütün kısımlarına zarar veren korozyondur.

Kazan suyundaki yüksek tuz miktarı:

Bu durumun neticesi olarak, normal zamanlarda sakin ve kuru olan buharlaşma hareketlenir. Buhar, suyu beraberinde çeker ve böylece kazan suyu tuzları buhar hatlarına yayılır. Boru sisteminin, makinelerin, türbinlerin vs. umumi kirlenmesine hareketli armatürlerin sıkışmasına, kesitlerin daralmasına ve benzeri durumlara sebebiyet verir.

Kazan suyunda tuz miktarı fazla olduğunda, eğer mevcut ise kazana akuple edilmiş olan kızdırıcı için önemli tehlikeler vardır.

Kazan suyundaki organik bileşikler:

Kazan suyunda yüksek miktarda organik bileşikler bulunursa köpürmeye başlar, buharlaşma hareketlenir ve buhar, suyu da, beraberinde götürür.

Kazan suyunda fazla tuz bulunduğunda meydana gelen olumsuz neticeler hasıl olur.

Bütün bu tehlikeleri oldukça azaltabilmek için besi suyu ve kazan suyundan bazı şartların bulunması gerekmektedir.

Benzer Belgeler