• Sonuç bulunamadı

Hız ve Türbülans Ölçüm Deneyleri Sonuçları .1 Silindirik delikler

6. DENEY SONUÇLARI

6.2 Hız ve Türbülans Ölçüm Deneyleri Sonuçları .1 Silindirik delikler

Silindirik deliklerde ana akış yönünde yapılan hız ölçümleri ile elde edilen hız profilleri değişik konumlar için EK-B ’de Şekil B.26 ile verilmiştir. Şekiller incelendiğinde ana akış doğrultusunda ilerledikce hız azalmakta ve hızın maksimum olduğu Y konumu artmaktadır. Örneğin z*=0, X/D1=0 ve Y=3 mm konumunda hız maksimumdur ve değeri 27,68 m/s dir. z*=0, X/D1=4 ve Y=17 mm konumunda ise maksimum hız değeri 17,70 m/s değerindedir. Şekillerde ana akış hızının 10 m/s ’nin biraz üzerinde olduğu ve duvara yaklaşıldıkca hızın ana akış hızının altına düştüğü görülür.

Silindirik deliklerde Y yönünde yapılan hız ölçümleri ile elde edilen hız profilleri değişik konumlar için EK-B ’de Şekil B.27 ile verilmiştir. Y doğrultusundaki hızların maksimum değerleri ana akış doğrultusunda ilerledikçe azalmakta ve hızın maksimum olduğu Y konumu artmaktadır. Örneğin z*=0, X/D1=0 ve Y= 4.5 mm

konumunda Y yönündeki maksimum hız değeri 12.67 m/s iken z*=0, X/D1=4 ve Y=

14.5 mm konumunda Y yönündeki maksimum hız değeri 6.65 m/s dir.

Silindirik deliklerde ana akış yönünde çeşitli konumlarda yapılan türbülans ölçümleri EK-B ’de Şekil B.28 ile verilmiştir. Şekiller incelendiğinde z*=0 için maksimum türbülans % 30, z*=0.5 için maksimum türbülans % 25 ve z*=-1 için maksimum türbülans % 10 ’dur. Ana akışın karışım bölgesi dışında ana akış doğrultusundaki türbülans şiddeti % 1.10 ile % 1.75 aralığında değişir.

Silindirik deliklerde Y yönünde çeşitli konumlarda yapılan türbülans ölçümleri EK-B ’de Şekil B.29 ile verilmiştir. Şekiller incelendiğinde z*=0 için maksimum türbülans

% 39.74, z*=0.5 için maksimum türbülans % 36.98 ve z*=-1 için maksimum türbülans % 29.30 ’dur. Ana akışın karışım bölgesi dışında Y doğrultusundaki türbülans şiddeti % 4.9 ile % 5.7 aralığında değişir.

Ana akış ile Y yönündeki maksimum türbülans şiddetleri dikkate alındığında silindirik delik ile yapılan deneylerde Y yönünde daha büyük türbülans değerleri oluşmuştur.

6.2.2 Tek sıralı dikdörtgen delikler

Tek sıra dikdörtgensel deliklerde ana akış yönünde çeşitli konumlarda yapılan hız ölçümleri incelendiğinde (EK-B ’de Şekil B.30) silindirik deliklerde olduğu gibi ana akış doğrultusunda ilerledikçe hız azalmakta ve hızın maksimum olduğu Y konumu artmaktadır. Şekillerde ana akış hızının 9.8 m/s değerine yakın olduğu ve duvara yaklaşıldıkca hızın ana akış hızının altına düştüğü görülmüştür.

Tek sıra dikdörtgensel deliklerde ana akış yönünde çeşitli konumlarda yapılan türbülans ölçümleri incelendiğinde (EK-B ’de Şekil B.31) z*=0 için maksimum türbülans % 22.70 ve z*=0.5 için maksimum türbülans % 19.77 ‘dir. Ana akışın karışım bölgesi dışında ana akış doğrultusundaki türbülans şiddeti % 2.97 ile % 3.13 aralığında değişmiştir.

6.2.3 İki sıralı dikdörtgen delikler

İki sıralı dikdörtgen deliklerde ana akış yönünde yapılan hız ölçümleri ile elde edilen hız profilleri değişik konumlar için birinci sıra delik için EK-B’de Şekil B.32 ’ de ikinci sıra delikler için Şekil B.33 ’de verilmiştir. Şekiller incelendiğinde silindirik ve tek sıra dikdörtgen deliklerde olduğu gibi ana akış doğrultusunda ilerledikçe hız azalmakta ve hızın maksimum olduğu Y konumu artmaktadır. Örneğin birinci sıra

deliklerde z*=0, X/D1=0 ve Y= 1.5 mm konumunda ana akış yönündeki maksimum

hız değeri 22.18 m/s iken z*=0, X/D1=3 ve Y= 7 mm konumunda ana akış yönündeki maksimum hız değeri 15,75 m/s dir. Şekillerde ana akış hızının 8 m/s değerine yakın olduğu, silindirik ve tek sıra dikdörtgen deliklerde olduğu gibi duvara yaklaşıldıkca hızın ana akış hızının altına düştüğü görülmüştür.

İki sıralı dikdörtgen deliklerde ana akışa dik y yönünde yapılan hız ölçümleri ile elde edilen hız profilleri değişik konumlar için birinci sıra delik için EK-B’de Şekil B.34 ’ de ikinci sıra için Şekil B.35 de verilmiştir. Silindirik ve tek sıra dikdörtgen

deliklerde olduğu gibi iki sıralı delikler içinde Y doğrultusundaki hızların maksimum değerleri ana akış doğrultusunda ilerledikçe azalmakta ve hızın maksimum olduğu Y konumu artmaktadır.

Ana akış doğrultusunda birinci sıra delikte elde edilen türbülans değerleri EK-B’de Şekil B.36’ da ikinci sıra delikte elde edilen türbülans değeri Şekil B.37 ’de verilmiştir. Şekiller incelendiğinde birinci sırada z*=0 için maksimum türbülans %25.40, z*=0.5 için maksimum türbülans % 21.50 ve z* = -1 için % 20.27, ikinci sırada z*=0 için maksimum türbülans % 28.13, z*=0.5 için maksimum türbülans %22.46 , z*=-0.5 için % 23.34 ve z* = -1 için % 20.88 dir. Bu sonuçlar ana akış yönünde birinci ve ikinci sıralarda maksimum türbülans şiddetlerinde benzerliklerin olduğunu gösterir. Ana akışın karışım bölgesi dışında ana akış doğrultusundaki türbülans şiddeti % 3.32 ile % 3.87 aralığında değişir.

Y doğrultusunda birinci sıra delikte elde edilen türbülans değerleri EK-B’de Şekil B.38 ’ de ikinci sıra delikte elde edilen türbülans değerleri Şekil B.39 ’da verilmiştir. Şekiller incelendiğinde birinci sırada z*=0 için maksimum türbülans % 48.86, z*=0.5 için maksimum türbülans % 41.4 ve z* = -1 için % 34.62, ikinci sırada z*=0 için maksimum türbülans % 41.96, z*=0.5 için maksimum türbülans % 39.89 , z*=-0.5 için % 36.23 ve z* = -1 için % 35.80 dir. Bu sonuçlar ana akış yönünde birinci ve ikinci sıralarda maksimum türbülans şiddetlerinde benzerliklerin olduğunu göstermiştir.

Ana akış yönü ile Y yönündeki maksimum türbülans şiddetleri dikkate alındığında, silindirik deliklerde olduğu gibi dikdörtgensel deliklerde de Y yönünde daha büyük türbülans değerleri oluşur. Ana akışın karışım bölgesi dışında Y doğrultusundaki türbülans şiddeti % 5.79 ile % 6.84 aralığında değişir.

Birinci sıra delikler ile ikinci sıra deliklerin hem ana akış hemde Y doğrultularındaki türbülans şiddetlerinin Y mesafesindeki değişimleri karşılştırıldığında ikinci sıra deliklerdeki türbülans değişim aralığı daha büyüktür. Örneğin birinci sıra delikler için Şekil B.38 ’de X/D3=3 ve Y=22 mm de ana akışın karışım bölgesi dışındaki türbülans şiddetine(% 6.20) ulaşırken, ikinci sıra delikler için Şekil B.39 da aynı konumlar için ana akışın karışım bölgesi dışındaki türbülans şiddetinden daha yüksek değerlerdedir (% 10.35). Bu durum, ikinci sıra delikler enjekte edilen jetlerin Y doğrultusunda ana akışa giriniminin çok küçükte olsa fazla olduğunu

göstermektedir. Bu etkinin birinci sıra deliklerin sınır tabaka kalınlığını bozmasından kaynaklandığı şeklinde değerlendirebilinir.

Benzer Belgeler