• Sonuç bulunamadı

HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM ĠLE ĠLGĠLĠ SIKÇA SORULAN SORULAR VE

3. AraĢtırmanın Amacı

1.3. HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM ĠLE ĠLGĠLĠ SIKÇA SORULAN SORULAR VE

Hizmet içi eğitim uzun süreden beri Millî Eğitim‟de uygulanmaya baĢlanmıĢ olsa da, hem sürekli kendini yenilediğinden, hem de zamana ve Ģartlara göre değiĢebildiğinden, hâliyle bu eğitime katılan eğitimcilerin merak ettikleri konuların olması muhakkaktır. Bu sorulardan önemli gördüklerimiz, hizmet içi eğitim plânının bütün okullara ulaĢamadığı ve nereden temin edileceği, hizmet içi eğitime katılanların eğitim yapılan yerlere aileleriyle de gidip gidemeyecekleri, hizmet içi eğitimde eğitmen olarak görev alıp alamayacakları, hizmet içi eğitime katılanların ek ders ücreti durumu, hizmet içi eğitime katılacak müdür veya yardımcılarının yerine o göreve vekalet edenlerin katılıp katılamayacakları meseleleridir. Nitekim önemine binâen, Millî Eğitim Bakanlığı‟nın resmî web sitesinde yer alan “Hizmet Ġçi Eğitim Dairesi BaĢkanlığı” sayfasında bulunan “sıkça sorulan sorular” kısmındaki örnekleri buraya aynen alıyoruz:

SORU 1- Formatör Öğretmenlere hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinde öğretim görevlisi olarak yürüttükleri görevler karşılığında ücret ödenir mi?

M.E.B Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve EK Ders Saatlerine ĠliĢkin Kararın; 16. Maddesinin 2. Fıkrası kapsamında haftada 18 saat ek ders ücretinden yararlandırılmak üzere geçici olarak görevlendirilen formatör öğretmenler bu görevlerinin gereği olarak hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerinde öğretim görevlisi olarak yürüttükleri görevler karĢılığında söz konusu kararın 7. Maddesi kapsamında ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılamazlar.

Ancak, bu formatör öğretmenlerinin görevlendirme ve çalıĢma esasları dıĢında kalan konularla ilgili olarak hizmet içi eğitim faaliyetlerinde ders vermeleri halinde söz konusu kararın 7.maddesine göre ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekir. Yine söz konusu kararın 16. maddesinin 2. fıkrasını kapsamında bulunmayan formatör öğretmenler hizmet içi eğitim faaliyetlerinde ders vermeleri halinde ilgili kararın 7.maddesine göre ayrıca ekders ücretinden yararlandırılırlar.

SORU 2- Aday memurlarda merkezi veya mahalli hizmet içi eğitim faaliyetlerine başvurabilirler mi?

Evet, Aday memurlarda hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılabilirler.

SORU 3- Temel ve Hazırlayıcı Eğitimler hizmet içi eğitim kapsamında değerlendirilir mi?

Görevde yükselme eğitimine alınacak personeli belirlemek amacıyla düzenlenen Değerlendirme Formunda adaylık eğitimleri hizmet içi eğitim kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, bu eğitimler Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmez.

SORU 4- Hizmet İçi Eğitim Faaliyet planını ya zamanında bulamıyorum veya kurumuma/okuluma hiç gelmiyor. Yıllık planı nasıl temin edebilirim?

Daire BaĢkanlığımızca her yıl hazırlanan Faaliyet Planı Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tüm kurum ve kuruluĢlara zamanında ve eksiksiz gönderilmektedir. DeğiĢik nedenlerle Hizmet Ġçi Eğitim Faaliyet Planı elinize ulaĢmamıĢsa Daire BaĢkanlığımızın resmi Web sitesinden bu plana ulaĢabilirsiniz. Hatta planın tamamını bilgisayarınıza word belgesi olarak kaydedebilirsiniz. Ayrıca Mahallî Faaliyetler linkinde tüm illere ait planlar da yer almaktadır.

SORU 5- Hizmet içi Eğitim Faaliyetlerine başvurmak için ne yapmalıyım?

Daire BaĢkanlığımız 2006 yılından itibaren merkezî ve mahallî tüm faaliyetlere baĢvuruları internet üzerinden almaya baĢlamıĢtır. http://ilsis.meb.gov.tr adresinde yer alan Hizmet içi Eğitim ĠĢlemleri modülünden yapacağınız iĢlem için önce T.C. kimlik numaranızı yazın ve Ģartları size uyan, katılmak istediğinizi faaliyeti seçip baĢvurunuzu tamamlayın.

SORU 6- ...Nolu Hizmet içi Eğitim Faaliyetine kursiyer olarak katılacağım eşimi ve çocuklarımı da götürebilir miyim?

Hizmet içi eğitim faaliyetine katılacak olan kursiyerlere gönderilen resmi yazıda da belirtildiği gibi eĢ ve çocuklar için konaklama yeri tahsis

edilmemektedir. Yine kursiyerin eĢ ve çocukları için yolluk ve yevmiye ödenmez. (Ancak bazı faaliyetlerdeki kursiyer sayısının az olması ve konaklama yerinin müsait olup olmadığı Kurs Merkez Müdürü‟nün bilgisine baĢvurarak öğrenilebilir.Ancak Kurs Merkez Müdürü‟nün onaylaması halinde götürülebilir.)

SORU 7- Hizmet İçi Eğitim Faaliyetlerinde yönetici olarak görev almak istiyorum, ne yapmalıyım?

Genellikle Hizmet Ġçi Eğitim Faaliyetlerinde yönetici olarak Merkez teĢkilatında görevli olan personelimiz Daire BaĢkanlığımızca görevlendirilmektedir.

SORU 8- Merkezî ve Mahallî olarak düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetlerinde eğitim görevlisine ek ders ücretinin %25 fazlası ödenir mi?

1- 04 Nisan 1998 tarih ve 23307 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 4359 No'lu Kanunun 1. nci maddesinin b Ģıkkına göre: “Kurumların elaman yetiĢtirmek üzere açtıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde, görevli yönetici ve öğretmenlere, cezaevlerinde görevli öğretmenlere, kurs, seminer ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlara, %25 fazlasıyla ödenir.” denilmektedir.

2- Maliye Bakanlığı‟nın 22.01.1998 tarih ve Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü B.07.0.BMK.0.21.02/ 5674 sayılı yazısı.Ġlgi yazının “1-Ek ders ücretleri bölümünün c Ģıkkının ikinci fıkrasında da % 25 fazlasından yararlanacaklardır” denilmektedir. Ancak; 31.03.2006 tarih ve 26125 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5473 sayılı Kanunun 3. Maddesinin e) bendine göre % 25 fazla ödemeler kaldırılmıĢtır.

SORU 9- Halk Eğitim Merkezleri, Anaokulu, anasınıfı, mobil eğitim sınıfı ve yaz eğitimi sınıflarında usta öğretici (kadrosuz) olarak görevlendirilenlerle ilgili faaliyetler hizmet içi eğitim kapsamında mı değerlendirilecek?

Bakanlığımız merkez ve taĢra teĢkilatı kadrolarında görevli personelin hizmet içi eğitimlerinden Hizmet Ġçi Eğitim Dairesi BaĢkanlığı, Bakanlığımız kadrolarında olmayanların eğitimlerinden halk eğitim merkezleri sorumludur.

Dolayısı ile kadrosuz usta öğreticiler için mahallinde düzenlenmesi istenen faaliyetler hizmet içi eğitim kapsamında değerlendirilmeyecek ve Hizmet Ġçi Eğitim Belgesi düzenlenmeyecektir. Bu faaliyetlerin halk eğitim mevzuatı kapsamında düzenlenmesi gerekmektedir.

SORU 10- Bakanlığımıza bağlı resmi/özel eğitim kurumlarında görev yapmak üzere yetiştirilecek kişilerin kursları, hizmet içi eğitim faaliyeti olarak değerlendirilebilir mi?

Bu kapsamda düzenlenecek kurslar hizmet içi eğitim faaliyeti olarak değerlendirilmeyecek ve katılımcılara hizmet içi eğitim belgesi verilmeyecektir. Söz konusu faaliyetler halk eğitimi kapsamında değerlendirilecektir.

SORU 11- Müdür veya müdür yardımcıları için açılan faaliyetlere, bu görevleri vekil veya görevlendirme ile yürütenler başvurabilir mi?

Evet, Müdür veya müdür yardımcıları için açılan faaliyetlere, bu görevleri vekil veya görevlendirme ile yürütenler de baĢvurabilirler.

SORU 12- Mesai saati dışında düzenlenen Hizmet İçi Eğitim faaliyetlerine ders ücreti ödenir mi?

Bilimsel ve teknolojik geliĢmelere uyum sağlayabilmek, eğitim sistemindeki değiĢiklikleri yakından takip etmek, mesleğin gereklerini etkili ve verimli yürütebilmek için hizmet içi eğitim zorunlu hale gelmiĢtir. Hizmet içi eğitim faaliyetleri personelin kiĢisel geliĢimini sağlamada, mesleğe ve çevreye uyumu kolaylaĢtırmada ve motivasyonunu artırmada sürekliliği sağlayan yaĢam boyu öğrenmenin bir parçasıdır.

Bu bağlamda hizmet içi eğitim, personel için bir külfet ve angarya olmayıp bilakis personelin geliĢtirilmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Hizmet içi eğitim faaliyetleri personelin kiĢisel geliĢimlerinin yanı sıra üst görevlere hazırlama, branĢ değiĢtirme vb. bir çok alanda özlük haklarına katkı sağlamaktadır. Bu nedenle hizmet içi eğitim faaliyetlerinin, personelin geliĢtirilmesi için bir avantaj olarak değerlendirilmesinde yarar görülmektedir. Eğitim sürecinin sürekliliği, gereği ve önemi dikkate alındığında, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin mesai saatleri içinde

düzenlenmesi hem eğitim ve öğretimin aksamasına sebebiyet verecek, hem de personelin eğitimine yönelik sunulan fırsatları engelleyecektir.

Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Her öğretmenin genel kültür, özel alan bilgisi ve pedagojik formasyona sahip olması ve bu alanlarda günün koĢullarına uygun olarak yetiĢtirilmesi gerekir. Bu nedenle personeli görev mahallinden ayırmadan, asli görevini aksatmadan kamu menfaatleri de dikkate alınarak mesai saatleri dıĢında ve hafta sonlarında eğitime alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak, hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılanların hafta sonları ve tatil günlerinde ders görevleri olmadığından, ek ders ücretinden yararlanmalarının Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine ĠliĢkin Kararı gereği mümkün olmadığı belirtilmektedir.

SORU 13- 4/B Kapsamında istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin Adaylık Eğitimleri ile Hizmet içi Eğitim faaliyetlerine katılımları nasıl gerçekleşmektedir?

4/B kapsamında istihdam edilen sözleĢmeli öğretmenler hakkında duyuru 27/02/2007 tarih ve 504-11697 sayılı makam onayı gereğince kadrolu öğretmenlere uygulanmakta olan adaylık eğitimi programlarına sözleĢmeli öğretmenlerinde aynı içerikle mesleki eğitim adı altında dahil edilmeleri ve kadrolu öğretmenlere “Adaylık Eğitimi BaĢarı Belgesi”, sözleĢmeli öğretmenlere “Mesleki Eğitim BaĢarı Belgesi” verilmesi ve eğitim programlarının bu adlar altında olması gerekmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında öğretmen unvanlı pozisyonunda sözleĢmeli olarak atananların Hizmet SözleĢmesinin 7. Maddesi gereği “Kurs ve seminerlerde görevlendirilmeleri halinde gündelik ve yol giderleri unvanı, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali kadrolu öğretmen esas alınarak 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile tespit edilen esaslara göre hesaplanır.” hükmüne göre iĢlem yapılması gerekmektedir. Aynı kapsamda görev yapan sözleĢmeli öğretmenlerimizin, hizmet içi eğitim faaliyetlerine Milli Eğitim Bakanlığı web sitesi üzerinden ilsis modülü ile baĢvuru ve onay iĢlemleri web tabanlı olarak yapılmaktadır.

Benzer Belgeler