• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

3.3. Deney ve Kontrol Gruplarının Oluşturulması

3.3.3. Grupların “Hava Direnci Ve Su Direnci İle İlgili Teknolojik Tasarım

Grupların deneysel işlemin başında uygulanan Hava Direnci Ve Su Direnci İle İlgili Teknolojik Tasarım Hazırlamaya Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği’nden aldıkları ön test puanlarına ilişkin bulgular aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 3.5. Grupların “Hava Direnci Ve Su Direnci İle İlgili Teknolojik Tasarım Hazırlamaya Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği” Ön Test Puanları İlişkin Bulgular

GRUP N X t P

Kontrol Grubu 42 49,52 -1,198 ,235

Deney Grubu 41 51,41 -1,197 ,235

Çalışma gruplarının Hava Direnci Ve Su Direnci İle İlgili Teknolojik Tasarım Hazırlamaya Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği ön test puanları açısından eşleştirilmesi amacıyla yapılan bağımsız örneklem t testi sonuçları incelendiğinde deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Hava Direnci Ve Su Direnci İle İlgili Teknolojik Tasarım Hazırlamaya Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği’nden almış oldukları ön test puanları arasında anlamlı düzeyde (p>.05) fark olmadığı görülmektedir. Bu nedenle, deney ve kontrol gruplarının yansıtıcı düşünme becerilerinin birbirine denk olduğu söylenebilir.

3.3.4. Grupların “Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu Ve Devre Elemanlarına Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği” Ön Test Puanları

Grupların deneysel işlem başında Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu Ve Devre Elemanlarına Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeğinden almış oldukları puanların karşılaştırılması aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 3.6. Grupların “Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu Ve Devre Elemanlarına Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği” Ön Test Puanlarının Karşılaştırılması

GRUP N X t P

Kontrol Grubu 42 44,40 1,686 ,235

Deney Grubu 41 40,98 1,688 ,235

Çalışma gruplarının Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu Ve Devre Elemanlarına Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği ön test puanları açısından eşleştirilmesi amacıyla yapılan bağımsız örneklem t testi sonuçları incelendiğinde deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu Ve

Devre Elemanlarına Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği’nden almış oldukları ön test puanları arasında anlamlı düzeyde (p>.05) fark olmadığı görülmektedir. Bu nedenle, deney ve kontrol gruplarının yansıtıcı düşünme becerilerinin birbirine denk olduğu söylenebilir.

3.4. Araştırma Süreci

Araştırmada bir deney ve bir kontrol grubu yer almaktadır. Deney ve kontrol gruplarının seçiminde araştırmacı tarafından hazırlanan akademik başarı testi ve yansıtıcı düşünme becerileri testi kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında ders işlenişinde farklı süreçler uygulanmıştır.

Denel işlem başlamadan önce öğretmenle süreçte ne tür bir uygulama yapılacağı görüşülmüş ve MEB vitamin etkinliklerinin uygulandığı öğretim sürecinin ne olduğu konusunda öğretmen bilgilendirilmiştir. Deney grubuna uygulanan ders planları ve etkinlikler öğretmenin de görüşü alınarak hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Öğretmene MEB vitamin etkinlikleri konusunda bilgi verilmiş ve denel işlemin nasıl izleneceği konusunda işbirliği halinde hareket edileceği belirtilmiştir.

Araştırmada deney grubunda MEB vitamin etkinliklerle öğrenciler derse katılmışlar, kontrol grubunda ise öğrencilerin derse katılımı programda önerilen yöntemlerle yapılmıştır. İki grup arasında yansıtıcı düşünme becerileri açısından fark oluşup oluşmadığını belirlemek için ön test ve son test olarak yansıtıcı düşünme becerisi ölçeği uygulanmıştır. Öğrencilerin başarılarını belirlemek maksadıyla her iki gruba ön test ve son test olarak başarı testi uygulanmıştır.

Deney grubunda bir derste plan dâhilinde yapılan etkinlikleri betimlemesi bakımından, uygulama boyunca yapılan etkinlikler tüm derslerde ortak bir çerçevede şu şekilde yürütülmüştür:

1. Deney grubunda 2011-2012 öğretim yılı bahar yarıyılında fen ve teknoloji dersinde 41 kişiden oluşan 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla işlenmiştir. Haftada 3 saatten 7 hafta ders işlenmiştir. Dersler araştırmacı kontrolünde dersin öğretmeni tarafından işlenmiştir. Derslerin planlanması ve işlenişi konusunda öğretmenle işbirliği halinde çalışılmıştır. Kuvvet ve Hareket ünitesi ve

Yaşamımızdaki Elektrik ünitesi MEB vitamine dayalı etkinlikler çerçevesinde yürütülmüştür.

2. MEB vitamin yazılımı çerçevesinde planlanan program çerçevesinde “Kuvvet ve Hareket” ünitesi kapsamında ilk hafta “Temas Gerektirmeyen Sihirli Kuvvetler”, ikinci hafta “Mıknatıslarla Oynayalım”, üçüncü hafta “Sürtünmenin Hayatımızdaki Yeri”, ders sunumu ve etkinlikleri yapıldı. Dördüncü hafta ilk saatinde “Sürtünmenin Hayatımızdaki Yeri” konusuna devam edildi. Her konu sonunda MEB vitamin yazılımında yer alan değerlendirme etkinlikleri yapıldı. Değerlendirme etkinlikleri sonucunda öğrencilerin öğrenme eksiklikleri olan noktalara MEB vitamin çözüm ve hatırlayalım kısımları ile tamamlandı. Dördüncü hafta son iki ders saati içerisinde Hava ve Su direnci ile ilgili teknolojik tasarım hazırlandı. Teknolojik tasarım hazırlama aşamasında genel kanı ile hava direncini ortaya koyacak şekilde Paraşüt tasarımı yapılmasına karar verildi. Öğrenciler gruplara ayrılarak hava direncini araştırıp, tasarıma etki eden hava direncini artırmak için nasıl bir tasarım yapılması gerektiğini araştırdılar. Gruplar bu süre içerisinde tasarımlarını sınıfta hazırladılar. Hazırladıkları paraşütlerle ilgili sınıf önünde sunumlar yaptılar. Bu şekilde “Kuvvet ve Hareket” ünitesi tamamlandı.

3. Yine ikinci ünite olan “Yaşamımızda Elektrik” ünitesi kapsamında MEB vitamin yazılımı çerçevesinde planlanan program çerçevesinde ilk hafta “Basit Elektrik Devreleri Oluşturalım” ve “Ampullerin Parlaklıklarını Değiştirelim”, ikinci hafta “Devre Resimlerini Sembollerle İfade Edelim” konusu işlendi. Her konu sonunda MEB vitamin yazılımında yer alan değerlendirme etkinlikleri yapıldı. Değerlendirme etkinlikleri sonucunda öğrencilerin öğrenme eksiklikleri olan noktalara MEB vitamin çözüm ve hatırlayalım kısımları ile tamamlandı. Üçüncü hafta içerisinde Basit Bir Elektrik Devresi Kurulumu yapıldı. Öğrenciler gruplara ayrılarak elektrik devreleri ve devre elemanları ile ilgili araştırma yaptılar. Elektrik devresi kurulumu için gerekli materyalleri öğrenciler sınıfa getirerek sınıfta elektrik devresi kurulumu hazırlandı. Öğrenciler hazırladıkları elektrik devreleri ile ilgili sınıf önünde sunumlar yaptılar. Bu şekilde “Yaşamımızdaki Elektrik” ünitesi tamamlandı.

Kontrol grubunda;

Kontrol grubunda 2011-2012 öğretim yılı bahar yarıyılında fen ve teknoloji dersinde 42 kişiden oluşan 5. sınıf öğrencilerin katılımıyla öğrencilerin katılımıyla işlenmiştir. Haftada 3 saatten 7 hafta ders işlenmiştir. Dersler araştırmacının kontrolünde dersin öğretmeni tarafından işlenmiştir. Kontrol grubunda uygulanan ve uygulanacak olan planla ilgili öğretmenden bilgi alınmıştır. Öğretmen öğretim programında önerilen ders kitabını ve kılavuz kitabı kullandığını ve buna göre derslerini yürüttüğünü belirtmiştir. Kontrol grubuna uygulanan süreç yine programda yer alan etkinlikler, kılavuz kitap ve ders kitabı kaynak alınarak öğretmen tarafından yürütülmüştür. Süreçte programda önerilen yöntemlerle ders işlenmiştir. Öğretmene derste uygulaması için herhangi bir plan verilmemiştir.

Kontrol grubunda "Kuvvet ve Hareket " ünitesi kapsamında "Temas Gerektirmeyen Kuvvetler" ile ilgili ilk hafta kazanımlarına(Ek-6) yönelik, "Mıknatısların Özellikleri" ile ilgili ikinci hafta kazanımlarına (Ek-6) yönelik, "Sürtünme kuvvetini ve hayatımızdaki önemi" ile ilgili üçüncü hafta kazanımlarına(Ek-6) yönelik ve dördüncü hafta kazanımlarına (Ek-6) yönelik dersler işlenmiştir. Dördüncü haftada deney grubu ile paralel bir şekilde "Sürtünmenin hayatımızdaki önemi" konusu ile ilgili "Hava ve Su Direncine" yönelik teknolojik tasarım hazırlandı. Deney grubuna paralel olarak paraşüt tasarımı yapıldı ve öğrenciler bireysel değerlendirildi.

Kontrol grubunda "Yaşamımızdaki Elektrik" ünitesi kapsamında "Basit bir elektrik devresinde ampullerin parlaklığının değiştirilmesi" ile ilgili beşinci hafta kazanımlarına(Ek-6) yönelik ve altıncı hafta kazanımlarına(Ek-6) yönelik, "Basit bir elektrik devresindeki elemanların sembolik gösterimi ve devre şemalarının çizimi" ile ilgili yedinci hafta kazanımlarına(Ek-6) yönelik dersler işlenmiştir. Deney gurubuna paralel olarak ünitenin son haftasında "Basit bir elektrik devresi kurulumu" konusuna yönelik sınıfta teknolojik tasarım hazırlandı ve öğrenciler bireysel olarak değerlendirildi.

Kontrol grubunda uygulanan süreçte MEB vitamin etkinlikleri uygulanmamıştır. MEB vitamin etkinlikleri yerine programda önerilen

ödevlendirmelerden ve diğer etkinliklerden faydalanılmıştır. Değerlendirme işlemleri programda önerilen değerlendirme soruları ile yapıldı. Kontrol grubu öğretmeni ile görüşülerek öğrencilerin mümkün olduğu kadar MEB Vitamine erişiminin sağlanmaması konusunda bilgilendirilmiştir.