• Sonuç bulunamadı

İmago yaklaşımına dayalı olarak hazırlanan grupla psikolojik danışma uygulamasında yer alan oturumlarda kullanılan etkinlikler, İmago Terapi’nin kurucusu Harville Hendrix’in yazmış olduğu “Hak Ettiğiniz Aşkı Yaşayın” olarak da çevirisi yapılan “Getting The Love You Want” kitabından uyarlanarak oluşturulmuştur.

183

DENEY GRUBU I. OTURUM “Vizyonumuz Mutluluk”

AMAÇLAR:

1. Grup üyelerinin birbiriyle tanışması ve güven ortamının sağlanması, 2. Programının tanıtılması,

3. Grup yaşantısına ilişkin kuralların belirlenmesi, 4. Çift bildirilerinin hazırlanması ve imzalanması, 5. Her çift için “ilişki vizyonlarının” belirlenmesi,

6. Evlilik ve evlilik uyumu kavramlarının üyeler için ne anlam ifade ettiğinin

saptanması ve bu kavramların imago yaklaşımına göre değerlendirilmesi,

7. Çiftlerin imago yaklaşımı doğrultusunda evlilik ve evlilik uyumu, eşler

arasında yaşanılan sorunlar ve bu sorunların yansımaları, çift eğitiminin bilinçli evlilikte önemi konularında başlangıç niteliğinde bilgilendirilmesi.

HEDEF DAVRANIŞLAR:

 Grup üyeleri, birbirlerini tanır ve grup sürecine ilişkin bilgi sahibi olur.

 Grup üyeleri, grup yaşantısında ve sonrasında özellikle güven ortamının sağlanmasında gereken özeni gösterir, sınırlarının ve birbirlerinden beklentilerinin farkına varır.

 Üyeler, grup kurallarını benimserler.

 Her çift, programdan beklentilerinin farkına varır ve ilişki vizyonlarını belirler.

 Üyeler, evlilik kavramının kendilerine ne ifade ettiğini fark eder ve değerlendirir.

 Üyeler, çift eğitiminin bilinçli evlilikteki önemini kavrar.

KULLANILAN ARAÇLAR:

 Kağıt, kalem,  Küçük bir top,  İsim kartları,

 Çiftlerin tüm bilgilerini ve eğitim süresince kullanacakları materyalleri içine koymaları için hazırlanan çift dosyaları,

184

 “Program Kuralları Formu”  “Bildiri Formu”

 “İlişkimizin Vizyonu” Etkinlik Formu

SÜRE: 90 dk

UYGULAMA SÜRECİ:

Evlilik doyum ve uyumunu arttırmaya yönelik, İmago yaklaşımına dayalı olarak oluşturulan program uygulaması daha önceden belirlenen yer ve saatinde başlamıştır. Grup üyeleri gelmeden önce ilk oturum için gerekli materyaller ve hazırlıklar tamamlanmıştır. Grup üyelerine “hoş geldiniz” denilerek, üzerinde isimleri bulunan yaka kartları dağıtıldıktan sonra tanışma etkinliğine geçilmiştir.

Grup lideri tarafından 8 hafta boyunca her hafta belirlenen gün ve saatte gerçekleştirilecek olan programın yaklaşık 90-120 dakika süreceği bilgisi verilerek ilk oturumun daha çok tanışma, güven duygusu oluşturma, program hakkında bilgi sahibi olma ve grup kurallarını öğrenmeye dayalı olduğu ifade edilmiştir. İlk oturumla ilgili genel bilgiler verildikten sonra bir top aracılığı ile tanışma etkinliğinin nasıl yapılacağı üyelere anlatılmıştır. Grup lideri örnek olması ve grubu teşvik etmesi açısından topu elinde tutarak önce kendini tanıtmış, sonra topu atacağı kişiden de onu tanımak istediğini belirterek o kişinin de aynı şekilde kendisini tanıtmasını istemiştir. Grup üyelerinin hiçbir kısıtlama ve zorlamada bulunmadan diledikleri gibi kendilerini anlatmaları istenmiştir. Her bir üye kendini tanıttıktan sonra grup üyelerine daha önce hiç böyle bir grup yaşantısı yaşayıp yaşamadıkları sorulmuştur. Üyelerden sadece biri daha önceden birkaç seanslık bir eğitim aldığını ifade etmiştir. Diğer üyeler daha önce hiç böyle bir grup yaşantısı deneyimlemediklerini belirtmişlerdir. Bunun üzerine diğer üyelere destek ve teşvik amaçlı, daha önce eğitim alan kişiden duygu ve düşüncelerini paylaşması istenmiştir. Bay İ, daha önce aldığı eğitime tek başına katıldığını, daha çok çocuklarla iletişim konusunda eğitimin kendisine fayda sağladığını belirterek bu tarz eğitimlere katılmaya gayret gösterdiğini ancak eşiyle ilk defa kendileri için bir şey yaptıklarını ve bu eğitime katıldıklarını belirtmiştir. Bayan D, de genelde bilgi amaçlı seminerlere katıldıklarını ancak onlar için de çift olarak katılmanın bir ilk olduğunu belirtmiştir. Grup lideri bu çift eğitimine eşlerin birlikte katılmalarının evlilik uyumlarına sağlayacağı katkının önemine vurgu yaparak programın tanıtımına geçmiştir. Programla ilgili bilgi

185

vermeden önce daha önceden lider tarafından hazırlanan, içinde ilk oturuma ait dokümanlardan olan program tanıtım formu, grup kuralları formu, bildiri ve ilişki vizyonu formu, kalem ve kağıttan oluşan, üzerlerinde çiftlerin isimlerinin yazılı olduğu çift dosyaları dağıtılmış ve eğitim süreci boyunca yanlarında bulundurmaları rica edilmiştir.

Grup lideri bu programın planlanmış ve yapılandırılmış etkinliklerden oluştuğu, çiftlerin duygu ve düşüncelerini paylaştığı, bilgi verici ve eğitici bir program olduğu bilgisini vermiştir. Programın özellikle çiftlerin kendilerini tanımalarına, birbirlerinden beklentilerini ve yaşanılan sorunların kaynağını fark etmelerine ve eşlerin sağlıklı diyalog kurmalarına imkan tanıdığını da belirtmiştir. Sonrasında bu eğitim sürecinde grup üyelerinin uymak zorunda oldukları birtakım kuralların olduğu ifade edilmiş ve kurallara üyelerin de görüşleri alınarak son şekli verilmiştir. Grup üyelerinin en çok güven konusunda tedirgin oldukları gözlenmiştir. Bunun üzerine her üyenin gruptan beklentilerini açıkça ifade etmesi istenmiştir. Bay M, mesleği nedeniyle burada konuşulanların sadece burada kalması gerektiğinin altını çizerek güven konusunun kendisi için son derece önemli olduğunu belirtmiştir. Bunun üzerine grup lideri burada bulunan herkesin ortak amaçlarına dikkati çekerek birlik ve güven duygusunu arttırmaya çalışmıştır.

Program tanıtımı ve grup kurallarının oluşturulmasının ardından çiftlerin

kendilerine ve ilişkilerine dair farkındalıklarının arttırılmasını, grup yaşantılarında dikkat edilmesi ve yapılması gerekenlere özen gösterilmesini ve eğitimin amacına uygun davranılmasını sağlamak amacıyla çift bildirilerinin imzalanmasına geçilmiştir. Grup lideri özellikle; çiftlerin egzersizleri uygulama sürecinde topladıkları bilgilerin kendilerinin ve eşlerinin gereksinimlerine dair onları eğitmek için tasarlandığını, bu bilgileri paylaşmalarının onları bu ihtiyaçları karşılamaya mecbur etmediğini, diğer yandan birbirlerinin ihtiyaçlarına anlayışlı ve hoşgörülü yaklaştıklarında, bu ihtiyaçları karşılamak için çaba gösterdiklerinde bilinçli bir evliliğe adım atacakları ve eğitimden beklenen verimi en yüksek düzeyde elde etmiş olacaklarını belirtmiştir.

Çiftlerin bildirileri imzalamasının ardından, grup lideri üyelere “Evlilik nedir?”, “Evlilik size ne ifade ediyor?” sorularını sormuştur. Genel olarak üyeler evliliği “fedakârlık, sevgi, saygı ve güven” gibi kelimelerle ifade etmişlerdir. “Peki uyumlu bir evlilik nasıl olur?” sorusuna da problemlerin konuşularak halledildiği,

Benzer Belgeler