• Sonuç bulunamadı

Araştırma Milli Eğitime bağlı okullarda, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenler ile Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Eğitim Fakültesi Bölümünde öğrenim gören katılımcıların zihinsel engelli bireylerde sporun etkilerine yönelik farkındalık düzeyleri araştırılmış; yaş, cinsiyet, yaşadığı il, çalıştığı kurum ve kurum süresi gibi etkenler dikkate alınarak karşılaştırma yapılmıştır. Araştırma; katılımcıların farkındalık düzeyleri, Bulgular, Sonuç ve Kaynakça kısımlarından oluşmaktadır.

3.1. Evren ve Örneklem

Çalışmanın evrenini Türkiye de bulunan MEB’ e bağlı okullar, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde görev yapan öğretmenler ile Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Eğitim fakültesinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır.

Çalışmanın örneklem grubunu Van ve Kütahya illerindeki katılımcılar

oluşturmaktadır. Örneklem grubunun belirlenmesinde, amaçlı örnekleme

yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme metodu kullanılmış, illerin belirlenmesinde ise tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca MEB e bağlı okulların, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin belirlenmesinde ise; tesadüfi örneklem yöntemi kullanılmıştır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ n da öğrenim gören 384 öğrenci, aynı üniversitenin Eğitim Fakültesine bağlı Bölümlerde öğrenim gören 173 öğrenci; Kütahya Milli Eğitimine bağlı okullarda görev yapan 55 öğretmen, Kütahya da bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan 49 öğretmen, yine aynı İl de bulunan Engelliler Okulunda görev yapan 43 öğretmen; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ n da öğrenim gören 164 öğrenci, aynı üniversitenin Eğitim Fakültesine bağlı Bölümlerde öğrenim gören 142 öğrenci, Van Milli Eğitimine bağlı okullarda görev yapan 150 öğretmen, Van da bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan 70 öğretmen, yine aynı İl de bulunan Engelli okullarında görev yapan 44 öğretmen ve toplam da 1400 katılımcı oluşturmaktadır.

3.2. Araştırma Tekniği ve Protokol

Öncelikle çalışmanın yapılabilmesi için Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Başkanlığı’na dilekçe yoluyla başvuru yapılıp gerekli izin alınmıştır.

Daha sonra çalışmada kullanılmak istenen veri toplama araçlarından biri olan Zihinsel Engelli Bireylerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği (ZEBSEYFÖ)’nün geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapan İlhana’ a mail yoluyla ulaşılmış ve gerekli izin alınmıştır.

Veri toplama aracının kullanılabilmesi için katılımcıların demografik bilgilerini içeren bir veri formu daha oluşturulmuştur.

Çalışmanın örneklem grubunda yer alan Kurumların Müdürlükleri ve/veya bölüm başkanlıklarına araştırmacı tarafından Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Başkanlığı izin yazısı ile birlikte veri toplama aracının uygulanması için izin alınmıştır.

Örneklem grubunda yer alan öğrencilere dersleri olan öğretim elemanlarından ders başlangıçlarında olmak kaydıyla randevu alınmıştır. Uygulanmak istenen veri toplama araçları alınan randevu saatlerinde bazen araştırmacı bazen ise çalışmacı tarafından gerekli bilgiler detaylı bir şekilde aktarılan alanında uzman kişiler tarafından öğrencilere çalışmanın amacı ve içeriği anlatılarak dağıtılmış, gerekli kırtasiye malzemesi tedarik edilerek öğrencilerin veri toplama araçlarını eksiksiz olarak doldurmaları sağlanmıştır.

Örneklem grubunda yer alan Milli eğitime bağlı kurumlarda öğretmenlik yapan katılımcıların, Ders saatlerini engellemeyecek şekilde teneffüs aralarında veri toplama araçları dağıtılmış ve eksiksiz olarak doldurulmaları sağlanmıştır.

3.3. Veri Toplama Araçları 3.3.1. Kişisel Bilgi Formu

Birinci bölümde katılımcıların yaş, cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm ya da çalıştıkları kurum ve bu kurumda çalışma süreleri, gibi bilgileri edinmeye yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan toplam 12 sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır.

3.3.2. Zihinsel Engelli Bireylerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği (ZEBSEYFÖ)

İkinci bölümde ise katılımcılara ”Zihinsel Engellilerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği” kullanılmıştır.

Zihinsel Engellilerde Sporun Etkilerine Yönelik Farkındalık Ölçeği 2014 yılında Ekrem Levent İLHAN ve Oğuz Kaan ESENTÜRK tarafından geliştirilmiştir.

Ölçme aracını geliştirmek için sistematik bir yaklaşım takip edilmiştir. Oluşturulan ölçek, Gazi Üniversitesi bünyesinde farklı bölümlerde öğrenim gören toplam 480 (Erkek; 282, Kız; 198) üniversite öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Ölçme aracının geçerliğine kanıt oluşturmak adına kapsam geçerliği, görünüş geçerliği ve yapı geçerliği uygulanmıştır. Yapı geçerliği için uygulanan açımlayıcı analiz sonucunda, ölçeğin 32 madde ve tek boyuttan oluştuğu belirlenmiştir. Tek boyutun açıkladığı varyans % 75.083 tür. Ölçeğin tamamı için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.989 dur. Ölçeğin geçerliği çalışması kapsamında doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve açımlayıcı faktör analizi ile ortaya konan yapı doğrulanmıştır. Bulgular sonucunda ölçeğin, zihinsel engelli bireylerde sporun etkilerine yönelik algıyı geçerli ve güvenilir şekilde ölçebilir nitelik taşıdığı sonucuna varılmıştır.

Olumlu ifadelerin seçenekleri “Tamamen Katılıyorum”, “Katılıyorum”, “Kararsızım”, “Katılmıyorum”, “Hiç Katılmıyorum” şeklinde sıralanmış; 5, 4, 3, 2 ve 1 şeklinde puanlanmıştır. Olumsuz ifadelerin seçenekleri ise 1, 2, 3, 4 ve 5 şeklinde ters olarak puanlanmıştır.

3.4. Verilerin Değerlendirilmesi ve Analizi

Verilerin değerlendirilmesi aşamasında veriler Microsoft Excel 2010 programında düzenlenmiş, SPSS 20 for Windows paket program kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığı araştırılmış, el de edilen verilerin normal dağılıma uygun olup olmama durumu normallik konusunda kullanılan testler aracılığıyla belirlenmiştir. Grup büyüklüğünün 50’den küçük olması durumunda Shapiro-Wilks, büyük olması durumunda Kolmogorov-Smirnov (K-S) testinin kullanılması önerildiğinden (Büyüköztürk, 2012;) bu çalışmada ki verilerin normalliği hakkında karar vermede Kolmogorov-Smirnov (K-S) testinden

(N=1400) yararlanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerinin analizi için tanımlayıcı istatistik (Descriptive Statistics) yapıldı. Katılımcıların cinsiyet, yaş ve spor yapıp yapmama durumlarının değişkenlerine göre farkındalık düzeylerinin karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde bağımsız örneklem T Testi (Independent Sample T Test) yapıldı. Katılımcıların öğrenim gördükleri veya çalıştıkları kuruma göre ise farkındalık düzeylerinin karşılaştırılmasında α=0.05 anlamlılık düzeyinde Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) yapıldı. Anlamlı bulunan veriler arasındaki farklılıkların belirlenmesi ve bu farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için ikinci seviye testi olan Tukey HSD yapıldı.

Benzer Belgeler