• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: GEREÇ, YÖNTEM ve BULGULAR

3.1. Gereç ve Yöntem

Bu araştırmanın amacı, örgüt kültürünün çalışanların yaratıcılıkları üzerindeki etkisinin belirlenmesi olarak belirlenmiştir. Yazılım sektöründe en önemli girdi çalışanların hayal gücü ve yaratıcılık düzeyidir. Bu sebeple çalışmada yazılım sektöründe çalışan bireylerin yaratıcı düşünceleri üzerinde etkili olan faktörlerin araştırılması amaçlanmaktadır. Yazılım sektörü çalışanlarının yaratıcı düşünce düzeylerinde etkisi olan faktörlerin tespit edilmesi araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır.

3.1.2. Araştırmanın Problemi

Yazılım sektörü için en önemli girdi insan zekası ve yaratıcı düşüncedir. Yaratıcı düşüncenin yazılım sektörü açısından bu denli önemli olması araştırmanın probleminin dayanakları arasında yer almaktadır. Ayrıca örgüt kültürünün çalışanların hayal gücü başta olmak üzere yaklaşımlarını etkileyen bir yapıda olması araştırma probleminin dayanaklarından bir tanesidir. Bu araştırmanın ana problem cümlesi “yazılım sektöründe örgüt kültürü çalışanların yaratıcılıklarını ne şekilde etkilemektedir?” şeklinde belirlenmiştir.

3.1.3. Araştırmanın Önemi

Bu araştırma; yazılım sektöründe çalışan bireylerin  Örgüt kültürü düzeylerinin belirlenmesi,  Yaratıcı düşünce düzeylerinin belirlenmesi,

 Örgüt kültürü ile yaratıcılık arasındaki ilişkinin belirlenmesi,  Örgüt kültürünün yaratıcılık üzerinde etkisinin belirlenmesi,  Alana katkı sağlaması,

30

 Diğer sektörlerde yapılacak araştırmalara örnek teşkil etmesi açısından önemlidir.

Yazılım sektöründe en önemli girdinin çalışanların hayal gücü ve yaratıcılık düzeyleri olması çalışmayı önemli hale getirmektedir. Yapılacak olan çalışmayla birlikte yazılım sektöründe çalışan bireylerin yaratıcı düşünce düzeyleri açısından belirleyici olan faktörlerin tespit edilecek olması araştırmanın önemi kapsamında yer almaktadır. Araştırma sonuçlarının yazılım sektörünün dışında farklı sektörlerde kullanılacağı düşüncesi araştırmayı önemli kılan unsurlardan bir tanesidir.

3.1.4. Araştırmanın Yöntemi

Yazılım sektöründe örgüt kültürünün çalışanların yaratıcı düşünce düzeyleri üzerine etkisi belirlenmek istenen bu araştırmada nicel yöntem uygulanmıştır. Çalışanlara uygulanan anket formu Demografik Bilgi Formu, Örgüt Kültürü Ölçeği ve Yaratıcılık Ölçeğinden oluşmaktadır. Anket formunda toplam 78 soru bulunmaktadır.

Örgüt Kültürü Ölçeği: 36 maddeden örgüt kültürü ölçeği Denison (2000) tarafından geliştirilmiş, Yahyagil (2004) tarafından ise Türkçeye uyarlanmıştır. Ölçekte katılım, tutarlılık, uyum ve misyon boyutları bulunmaktadır. Her bir boyut için 9’ar madde bulunmaktadır (Kolancıoğlu, 2017: 131). Ölçek 5’li likert tipi olup 1 hiç katılmıyorum, 2 katılmıyorum, 3 kararsızım, 4 katılıyorum, 5 çok katılıyorum şeklindedir.

1-9 arası maddeler : Katılım alt boyutu,

10-18 arası maddeler: Tutarlılık alt boyutu,

19-27 arası maddeler: Uyum alt boyutu,

28-36 arası maddeler: Misyon alt boyutunu oluşturmaktadır.

Yaratıcı Düşünce Ölçeği: Byrd (1971) tarafından geliştirilen yaratıcı düşünce ölçeği öz saygınlık, diğerleriyle ilişkiler ve ahlak, harekete yönelik kişilik özellikleri, psikolojik özellikler, düşünme stili, yeni fikirlere yöneliş alt boyutlarından oluşmaktadır. Ölçekte toplam 34 soru bulunmaktadır. Öz saygınlık boyutunda 6, yaşam tarzı boyutunda 3, bireysel zayıflıklar boyutunda 2, diğerleriyle ilişkiler boyutunda 2, duygu ve ahlak

31

boyutunda 2, kişisel özellikler boyutunda 9, düşünme stili boyutunda 2, kendini algılama boyutunda 2, durumsal faktörler boyutunda 2, fikirlerin görüntüsü boyutunda 2, yeni fikirlere yöneliş boyutunda 2’şer madde bulunmaktadır. Ölçek 5’li likert tipi olup 1 hiç katılmıyorum, 2 katılmıyorum, 3 kararsızım, 4 katılıyorum, 5 çok katılıyorum şeklindedir.

1,3,4,5,6 ve 8. Maddeler: Özsaygınlık alt boyutu, 2,7 ve 9. Maddeler: Yaşam Tarzı alt boyutu, 12 ve 14. Maddeler : Bireysel Tarz alt boyutu,

10 ve 16. Maddeler: Diğerleriyle İlişkiler alt boyutu, 13 ve 15. Maddeler :Duygu ev ahlak alt boyutu,

21, 22, 23, 24, 25, 26, 29,30 ve 34. Maddeler: Kişisel özellikler alt boyutu, 27 ve 32. Maddeler: Düşünme Stili alt boyutu,

28 ve 33. Maddeler: Kendini Algılama alt boyutu, 17 ve 19. Maddeler: Durumsal Faktörler alt boyutu,

11 ve 18. Maddeler: Fikirlerin Görüntüsü alt boyutu,

20 ve 31. Maddeler : Yeni fikirlere yöneliş alt boyutunu oluşturmaktadır. 3.1.5. Hipotezler

Örgüt kültürünün çalışanların tutum ve davranışlarını etkilediği düşünülmekte, çalışanların örgütlerin kendilerine özgü kültürlerine göre davrandıkları bilinmektedir. Çalışanların yeteneklerini kullanmaları ve süreçlere olan katılımlarının da bu kapsamda olduğu söylenebilir. Çalışmanın konusu olan yazılım sektöründe yaratıcı düşüncenin örgüt kültürünün boyutlarına göre şekillendiği düşüncesi hipotezlerin dayanağını oluşturmaktadır. İyi bir örgüt kültürünün çalışanlara olumlu yönde yansıyacağı düşüncesiyle örgüt kültürünün boyutlarının çalışanların yaratıcı düşünce düzeylerini

32

(yaratıcılıklarına) pozitif yönde etkileyeceği düşüncesiyle aşağıdaki hipotezler oluşturulmuştur.

H1: Örgüt kültürü yaratıcılığı pozitif yönde etkilemektedir.

H1a: Örgüt kültürünün katılım boyutu yaratıcılığı pozitif yönde etkilemektedir. H1b: Örgüt kültürünün tutarlılık boyutu yaratıcılığı pozitif yönde etkilemektedir. H1c: Örgüt kültürünün uyum boyutu yaratıcılığı pozitif yönde etkilemektedir. H1d: Örgüt kültürünün misyon boyutu yaratıcılığı pozitif yönde etkilemektedir.

Araştırma hipotezleri oluşturulurken literatürdeki benzer çalışmalardan faydalanılmıştır. Taş (2002), yaratıcı örgüt kültürü hakkındaki araştırmasında yaratıcı bir kültür meydana getirmek için çalışanların istek ve beklentilerine yanıt verilmesi gerekliliğini vurgulamıştır. Esnek bir örgütlenmeye gidilmesi gerektiği araştırmacının değindiği noktalardan birisidir. Bu bilgiler yazılım sektörüne uyarlanarak hipotezlerin oluşturulmasında kullanılmıştır.

Yıldırım (2007), bilgi çağında yaratıcılık konulu makalesinde bilgi toplumunda örgütlerin yaratıcı düşünme becerisine sahip çalışanlara ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir. Araştırmada bireysel aşamada başlayan yaratıcılığın örgütlerde çalışanlara uygun koşullar hazırlanması ile devam ettiği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar araştırmanın hipotezlerinin belirlenmesi sürecinde dikkate alınmıştır.

İnan (2018), Türkiye'de yazılım sektörünün gelişimini etkileyen faktörleri incelediği çalışmada yazılım sektörünün katma değerli bir sektör olduğunu ve çok sayıda parametrenin gelişime bağlı bir yapısının bulunduğunu ortaya koymuştur. Yazılım sektörünün küresel ekonomide hızla geliştiği ve ekonominin tüm segmentlerini etkilediği araştırmacının yer verdiği sonuçlardan birisidir. Yazılım sektöründe yaratıcı düşünce ve örgüt kültürü ilişkisine dair hipotezler geliştirilirken bu araştırmada sektöre dair değinilen hususlar değerlendirilmiştir.

Cengiz, Acuner ve Baki (2007), örgütsel yaratıcılık hakkındaki araştırmada yaratıcı düşüncenin doğuştan gelen bir yetenek olmadığını, insanların içinde yer aldığı yapıların

33

koşullarına göre gelişim gösterdiğini belirtmiştir. Örgüt kültürünün de yaratıcı düşünce üzerinde etkili olabileceği araştırmacı tarafından ulaşılan bu sonuçla birlikte yapılabilecek çıkarımlar arasındadır ve bu çalışmada hipotezlerin belirlenmesi sürecinde göz önünde bulundurulmuştur.

Çiçek (2011), ‘teknoloji geliştirmede yaratıcılığı yönetmek’ adlı makalede günümüz koşullarında artan rekabetin yaratıcı düşünce ihtiyacını ön plana çıkardığını ifade etmektedir. Araştırmada entelektüel sermayenin örgütlerin katma değer sağlayan üretim yapmasına katkıda bulunduğu yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Örgüt kültürü ve yaratıcı düşünce ile ilişkili olan bu bulgudan, araştırmanın hipotezleri oluşturulurken faydalanılmıştır.

3.1.6. Araştırmanın Evren ve Örneklemi

Nisan 2019 yılı itibariyle Türkiye’de toplam 1133 firma Ar-ge merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Ar-ge merkezlerinin illere göre dağılımına bakıldığında ise bunların 406’sının İstanbul ilinde yer aldığı görülmektedir. 406 Ar-ge merkezinin 152’si yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalardır (https://agtm.sanayi.gov.tr/, 2019). Veriler İstanbul ilinde yazılım alanında faaliyet gösteren firma çalışanlarına uygulanarak elde edilmiştir. Bu firmalarda çalışan yaklaşık 600 kişiye kuruluş amacı işverenlerin, çalışanların, iş arayanların ve kendini bir meslek dalında geliştirmek isteyenlerin ortak buluşma noktası olan Linkedin sayfası üzerinden ulaşılmış ve anket formları iletilmiştir. İletilen anket formlarını ise 258 kişi yanıtlamış yalnızca 1 anket katılımcı tarafından tamamlanmadığı için analizlere dahil edilememiştir. Veriler 257 kişinin yanıtları ile analiz edilmiştir.

3.1.7. Verilerin Analizi

Araştırmanın bu kısmında anket yöntemi ile elde edilen verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgileri ile ilgili bulgular için frekans analizi uygulanmıştır. Ölçeklerin güvenilir olup olmadığı Cronbach’s Alpha katsayısı ile test edilmiştir.

Benzer Belgeler