• Sonuç bulunamadı

7 GEOMETRİK DESENLERİN OLUŞTURULMAS

Geometrik desenler, İslam sanat ve mimarisinin en tanınan görsel ifadeleri arasındadır. Ancak bu desenleri nasıl oluşturduklarına ya da zanaatkarlara ve kullandıkları tekniklere dair ne biliyoruz? Geçmişte, zanaatkarların kapsamlı bir geometri uygulama bilgisi vardı. Bir dairenin on iki eşit dilime nasıl bölüneceğini, iletkiyle açılarını ölçmeden bilirlerdi. Bir caminin kubbesindeki büyük bir geometrik deseni inşa edebilir ve temel motiflerin, birbirlerine kusursuz bir şekilde bağlı olarak kubbenin tüm çevresini dolaşmasını sağlayabilirlerdi. Becerileri kurama ya da matematik hesaplarına dayanmazdı; desenleri, daireler ve çizgiler çizerek oluştururlardı (Broug, 2012).

Pergeli ve cetveli bir kenara koyup, elinizde yalnızca bir parça ip olduğunu hayal edin. Eski dünyada, mimarların bir binanın tam ölçekli kat planını çizmek için ihtiyaçları olan şey buydu. İpin bir ucu sabit bir noktaya, diğer ucu ise bir parça tahtaya bağlanırdı. Mimar, sabit bir noktanın etrafında gergin bir iple dolaşarak mükemmel bir daire çizebilir, bu dairenin büyüklüğü doğal olarak ipin uzunluğu ile belirlenirdi. Pergel ve cetvel ipin gelişmiş şeklidir; daha fazla bir şey gerekmez. İp kullanmak büyük çaplı işler için oldukça iyi bir yöntemdir, ancak küçük desenler için daha az uygundur. Cetvel ve pergel kullanımı ip yönteminin yerine geçti ve Yunanlı matematikçi Euklides tarafından M.Ö.300 yılında Elemanlar adlı eserinde tanımlandı. Yüzyıllar boyunca Müslüman mimarlar, eşit çapta daireler çizmek için her desen için ayrıca ayarlanması gerekmeyen sabit açılı pergeller kullandılar (Broug, 2012).

İslam sanatında ve mimarisinde desenlerin çoğu, mükemmel bir sıralama ile birbirlerine uyum sağlayacak şekilde, bir tek motifin tekrarlanmasına dayanır. Tüm duvarı kaplayacak detaylı bir desen tasarlamaktan ziyade sanatçılar yüzeyi örneğin dörtgen veya altıgenlerden oluşan ızgaralara bölebilir ve bağımsız bir motifi her birimde tekrarlayabilirler.

Her geometrik desenin başlama noktası tam bir dairedir. Tasarımcı çeşitli boyutlarda ikincil daireler ekler, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve karmaşık desenler oluşturmak için kesitleri düz çizgilerle birleştirir. Dairelerin ve çizgilerin birbiriyle kesişme şekli, desenin esas şeklini ve ‘ailesini’ belirler (Broug, 2012).

51

Şekil 7.1 (Broug, 2012)

Seçenek sayısı sınırlıdır ve İslam sanatında ve mimarisinde bulunan

geometrik desenlerin çoğu, yukarıda görülen, ana daire etrafına birbiriyle ilişkili dört (A), beş (B) veya altı (C) adet ikincil dairenin çizildiği üç aileye aittir (Şekil 7.1) (Broug, 2012).

Bu üç gruptan, dört, beş veya altı ikincil form bulunan birçok deseni içeren, yüzlerce farklı geometrik desen çıkarılabilir. Bir modelin hangi aileye ait olduğu, yıldız şeklindeki merkezin etrafındaki birbirinin aynı formların motifi belirlenerek ve adedi sayılarak kolayca anlaşılabilir. Yukarıda yer alan çizimde, sırasıyla A,B ve C ailelerine ait olan, bir yıldızın etrafındaki birbirinin aynı sekiz, on ve on iki şekilden oluşan desenler görülmektedir. A,B ve C grubundaki desenler, sırasıyla dörtgen, beşgen ve altıgendir.

İslam mimarları ya da nakkaşları cetvel ve pergel yardımıyla kusursuz bir şekilde kare, düzgün beşgen ve düzgün altıgen çizmeyi biliyorlardı. Kurtuba Ulu Camii’nden bir desen gösterip, nasıl çizildiğini adım adım anlatabiliriz.

İspanyolcada La Mezquita diye bilinen Kurtuba Ulu Camii’nin inşası Emir 1.Abdurrahman’ın emriyle 784 yılında başladı ve caminin son şeklini alması iki yüzyıldan fazla sürdü. Cami bu süre içinde, en sonuncusu 987 yılında gerçekleştirilen çok sayıda tadilata ve ilaveye maruz kaldı.

52

Şekil 7.2 (Broug, 2012)

Şekil 7.2’de Kurtuba Ulu Camii’nde yer alan bir motif görülüyor. Bu

desenin taslağını kağıt üzerinden nasıl çizebileceğimizi bir kaç adımda gösterebiliriz.

İlk adımda kurşun kalemle bir karenin içine dört kesişen çizgi ve bir daire çizeriz. Daha sonra yuvarlak içine alınmış kesişim noktalarını, birbirine geçmiş iki V harfi oluşturacak şekilde birleşmiş dört çizgiyle birleştiririz (Şekil 7.3) (Broug, 2012).

53

Şekil 7.4’de gösterildiği gibi dört çizgi daha çizeriz. Mürekkepli bir kalem

alıp koyu renkle gösterilen çizgilerin üzerinden mürekkeple geçeriz.

Şekil 7.4 (Broug, 2012)

Son adımda şekil 7.5’de gösterilen koyu çizgilerin üzerinden de mürekkeple

geçersek, kılavuz çizgiler kaldırılmadan aşağıdaki gibi görünecektir.

Şekil 7.5 (Broug, 2012)

54

Şekil 7.6 (Broug, 2012)

İspanya’daki Elhamra sarayından bir motif ve yapılışı;

Şekil 7.7 (Broug, 2012)

İlk adımda, bir dairenin içine bir altıgen ve altı kesişen çizgi çizeriz,

sonrasında yuvarlak içinde gösterilen noktaları kullanarak bir üçgen çizeriz (Şekil 7.8) (Broug, 2012).

55

Şekil 7.8 (Broug, 2012)

Şekil 7.9’da gösterildiği gibi ikinci bir üçgen daha çizeriz. Pergeli

kullanarak yuvarlak içine alınmış noktaları merkez kabul ederek Şekil 7.9’da gösterilen yayları oluştururuz.

Şekil 7.9 (Broug, 2012)

Aynı işlemi Şekil 7.10’da gösterilen noktaları kullanarak 4 kez daha

56

Şekil 7.10 (Broug, 2012)

Kılavuz çizgiler silinmeden ve silindikten sonra, desenin görüntüsü altta

gösterildiği gibi olur (Broug, 2012).

Şekil 7.11 (Broug, 2012)

En son verdiğimiz desen Elhamra sarayında bulunan onlarca farklı motiften

biriydi.

Ortaçağ İslami girih desenlerini Penrose’un mozaikleri ışığında inceleyen araştırmacılar Arap sanatçıların aslında beş farklı birim kullanarak kendini tekrarlamayan mozaikler tasarlamış olduğunu ortaya çıkarmış. Elhamra sarayı’nın sıra dışı süslemeleri arasında böyle mozaikler de var.

Bugün İspanyol matematikçiler Elhamra’nın zemin ve duvarlarındaki tüm süslemelerin matematik problemlerinin özgün çözümlerini barındırdığını kanıtlayabiliyorlar (Joe Montesino’nun Eylül 2007’de Toledo’da Academia Europea konferansındaki konuşması). Güzelliği sadece gözler için yaratılmayan Elhamra, matematik denklemlerinin gizli anahtarı olmanın cazibesini de taşıyor.

57

Elhamra aynı zamanda Escher ve onun inanılmaz motiflerine giden yolun kapısını da aralayan büyüleyici bir yapı ve bu yüzden Elhamra sarayının tarihinden biraz bahsetmeliyiz.

58

Benzer Belgeler