• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 07/05/2014 tarihinde Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilen, İlimize bağlı Ortaköy ilçesi içerisinde bulunan hayvan barınakları (ahırlar) havaların ısınmasıyla çevremizi ve insan sağlığını olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Bu konuda ilçe belediyesi ve ilçe sağlık kuruluşlarının herhangi bir çalışması var mıdır? Bu ahırların ilçe dışına çıkarılması gibi plan projeleri yapmışlar mıdır? Bu konuda araştırma yapılması ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonumuz, komisyon başkanı Yurdanur ÖZZEHİNLİ ve üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede, Ortaköy ilçesinde yapılan incelemede ahırların evlerin bahçesinde, yerleşim alanı içerisinde olduğu görülmüştür. Bahçelerin bir köşesi naylon brandalarla çevrilmiş, hayvanlar açıkta, dışkıları köşelerde toplanmış şekilde çok kötü bir görüntü çizmekte olduğu komisyon üyelerimiz tarafından görülmüştür.

Komisyon üyelerimizle belediye başkanımız ziyaret edilmiştir.Belediye başkanımızdan, hıfzısıhha kurumu tarafından karar alındığı, “göllü dere” mevkiinde yer gösterildiğini, ama herhangi bir çalışma yapılmadığı öğrenilmiştir.Başkanımız turizm yöresi olduğu için sit alanı içerisinde olduğundan yer konusunda sıkıntı yaşandığını ifade ettiler.Belediye olarak olanak sağlandığı, yer gösterildiğinde kamulaştırma yapılarakçözülebileceğini bildirdiler.Alt yapısı, suyun gerekli şartları sağlayacaklarını söylediler.Denetlenip ilaçlanması belediye tarafından sürekli yapıldığını bildirdiler.

Ortaköy Hastanesi başhekimi ile görüşülerek, bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alındı.Zaman zaman çevre ve insan sağlığı konusunda bilgilendirme çalışması yaptıklarını bildirdiler.Ortaköy’de ahırların insan sağlığını tehdit ettiğini, kendileri ve çocukları için sağlıklı bir ortam olmadığı, seminerlerle anlatılması gerektiğini bu konuda halkı aydınlatmak için belediye ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde olacaklarını söylediler. hizmet vermesi uygun olacağı görüşünde birleşilmiştir. Böylece hem hayvancılık temiz modern şartlarda bilinçli şekilde yapılacak hem de turizm bölgesi temiz ve yaşanabilir çevre ve görüntüye kavuşacaktır.

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Sözcü

Yurdanur ÖZZEHİNLİ Hacı Mustafa ŞİMŞEK Mehmet TATLISU

Üye Üye Hacı BOLAT Dilaver YILDIRIM

-RAPOR-

(Çevre ve Sağlık Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 07/05/2014 tarihinde Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edilen, Belediyeler ve tesislerin katı atık toplama merkezlerinden etrafa dağılan ve uçuşan çöpler, çevredeki arazilere ve otlanan hayvanların beslenmesine zarar vermektedir.

Çevreye verdiği zararları önlemek için ne gibi tedbirler alınabilir? Konu ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonumuz, komisyon başkanı Yurdanur ÖZZEHİNLİ ve üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede, Köylerde ve kırsalda yaşanan çevre kirliliğinin ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere “Temiz Köyler Temiz Çevre” projesi hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuştur.Projenin uygulama yeri Çorum ili Ortaköy ilçesi İncesu köyü.Çorum ili Dodurga ilçesi Çiftlik köyü, Uygulayıcısı Çorum İl Özel İdaresi pilot bölge seçilen köylere hidrolik asansörlü çöp römorku alımı, köy içinde geçici çöp toplama alanı oluşturulması, çöplerin bu alandan ayrıştırılması ve belediye atık tesislerine nakliye işi ve ilimizdeki mesire alanları, çeşme başları ile mücavir alan dışındaki türbe vb.

ziyaret yerlerinin çöplerinin toplanması ile ilgili bir proje.

Projenin uygulanacağı köylerde çöp konteynerleri köy sakinleri tarafından alınacaktır.Proje kapsamında alınarak köy muhtarlığına teslim edilecek hidrolik asansörlü çöp römorku ile muhtarlığın belirleyeceği zamanlarda çöpler toplanarak geçici toplama alanlarına nakledilecektir.Bu alanlarda biriken çöpler kamyonlarla belediyelerle yapılacak protokol çerçevesinde belediye çöp alanlarına taşınacaktır.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yapılacak proğramlarla ilimizdeki öğrencilerin köylerde çevre bilincini oluşturmak için, alınan aparatlarla çöp toplama etkinlikleri yapacaklar. turizm anlayışından hareketle “Güneş kursunun izinde Hitit Yürüyüş Parkurları” proje içerisinde yer almaktadır.Hitit Yolu Ülkemizde UNESCO logosuna sahip tek yürüyüş yolu olma özelliğine sahip ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca pilot bölge seçilmiştir.

Dodurga ilçesi Çiftlik Köyünün seçilmenedeni ise ilimizin kuzeyinde yer alıp 411 nüfusuyla büyük bir köydür.Obruk barajına olan yakınlığı ve Türkiye’de tek olma özelliğine

sahip “Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi Yolu” içerisinde yer alması seçilme sebeplerindendir.

Seyfe köyü, Acıpınar köyü kendi imkanlarıyla römorklu çöp konteynır aldıkları, fakat bu çöplerin rastgele alanlara döküldüklerini, belirlenmiş bir çöp döküm alanı olması halinde çevrenin daha temiz kalacağını belirtmişlerdir.

Tespit edilen köylerde çöp toplama alanı belirleneceğinden ve çöpler belirli bir aralıklarla alınacağından köylerin çevresi temiz kalacaktır.Ayrıca ilimizdeki mesire alanları ile mücavir alan dışındaki türbe vb. ziyaret yerlerinin çöplerinin toplanması temiz bir çevre iyi bir uygulama örneği olacaktır.

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Sözcü

Yurdanur ÖZZEHİNLİ Hacı Mustafa ŞİMŞEK Mehmet TATLISU

Üye Üye Hacı BOLAT Dilaver YILDIRIM

-RAPOR-

(Aile ve Engelliler ile Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ) İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 07/05/2014 tarihinde Aile ve Engelliler Komisyonu ile Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’na havale edilen, Çocuk gelin ve çocuk damat adıyla karşımıza çıkan, esasında çocuk istismarına neden olan erken yaşta evliliklerle mücadele için, okullarda; bu evliliklerin suç olduğu ve cezalandırılacağı konusunda ve engellenmesi bakımından verilen bir eğitim var mı? (Eğitim hem eğitimci öğretmen ve yöneticiler hem öğrencilere verilmelidir). Ailelere; çocuklarını erken yaşta evlendirmenin suç olduğu ve ceza alacakları konusunda verilen eğitim var mıdır? Köylerde çocuk yaşta evlilik oranı nedir? Bu konuda çalışma var mıdır? Bu konuların araştırılması ile ilgili Aile ve Engelliler Komisyonu ile Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonumuz, üyelerin katılımıyla toplandı. Aile ve Engelliler komisyonumuza verilen önerge ile ilgili farklı kurumlarla çalışma yapılarak rapor hazırlanmıştır.

Aile ve Engelliler Komisyonu ile Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonunca hazırlanan ortak rapora göre yapılan değerlendirmede;

1-Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü : organizesinde eğiticilerimiz tarafından 1134 kişiye Aile Eğitimi verilmiştir. İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü; Denetimli Serbestlik Müdürlüğü; Çorum Belediyesi gibi kuruluşlarla iş birliği yapılarak 2014 yılı için çok sayıda eğitim programı oluşturulmuştur.

Ayrıca ilçelerimizde de eğitimler planlanmaktadır.

Ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin ilke ve hükümlerinin yetişkin ve çocuk olmak üzere toplumun tüm kesiminde öğrenilerek hayata geçirilmesi amacıyla, Anayasamızda yerini bulan Çocuğun yüksek yararı gereği;

Bakanlığımıza bağlı Çocuk hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde her ilde Çocuk Hakları İl Çocuk Komiteleri oluşturulması amacıyla Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Bu amaçla Çorum Merkez Okullarımızdan Milli Eğitim Müdürlüğünce bildirilen ve ilimizde de çalışmalarını sürdüren ve Merkeze bağlı okul temsilcilerimizden oluşan 20 kişilik Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi oluşturularak; 29 Nisan 2014 tarihinde olağan toplantısı İl Yetişkin ve Çocuk Temsilcileri Numan YAKUT koordinatörlüğünde Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Bu amaçla yapılan üye çocuk sayısı da 150 ye ulaştı.

Çocuk Hakları İl Çocuk Temsilcileri ile zaman zaman toplantı yapılmaktadır.

Temsilcilere broşür, afiş, kitapçık vs. desteği sağlanmaktadır. Her temsilci okullarında ülkemizin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde çocuk istismarı ve erken yaşta evlilik konulu bilgilendirme çalışmaları yapmaktadır.

Adli vakalar olarak Erken yaşta evlilik olarak emniyet-adliyeye yansımış vakalarla ilgili ise Sevgi Evlerimize teslim edilen mağdurlarla ilgili gerekli inceleme ve rehberlik çalışmaları yapılmakta olup 2014 yılında Sevgi Evlerinde 7 vaka ile ilgili işlem yapılmıştır.

2-Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü

Çorum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından küçük yaşta evlendirilen ve işlem yapılan çocuk sayısı 2013 (14 ) 2014 (4) toplam 18 dir. İlimizde bulunan (26) Ortaokulumuzun özellikle 6. ve 7. Sınıflarına yönelik olarak “Uçucu Maddelerin Zararları, Çocuğu Cinsel İstismardan Korunmanın Yolları” gibi konularda eğitici sunum ve seminerlerde bulunulmaktadır

Ayrıca Toplum Destekli Polislik tarafından yürütülen “ Gelecek Çocuklarla Şekillenecek” isimli proje ile İlimizdeki tüm ilkokul ve ortaokullara “Çocuklarda Suç Algısı ve suçlara karşı korunmanın yolları” başlığında eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir.

3- Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü:

Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğümüze çorum merkeze bağlı bir yıl içerisinde evlenme yaşında olmayan 50 kişi başvuruda bulunmuş olup. Müdürlük tarafından evlenme işlemi yapılmamıştır. Reşit olmayan kişiler 17 yaşını dolduran anne baba izni ile ,16 yaşını dolduran erkek kadın hakim izni ile evlenebilmektedir.

4-Çorum Baro Başkanlığı:

Çorum Baro Başkanlığından alınan bilgiler doğrultusunda 1.Agır ceza mahkemesinin TCK’nın 103’cü maddesi çocukların cinsel istismarı olarak kovuşturma aşaması başlayan dosya adedi 2012 (25) 2013 (21) dosya bulunmaktadır.

2.Agır ceza mahkemesinin TCK’nın 103’cü maddesi çocukların cinsel istismarı olarak kovuşturma aşaması başlayan dosya adedi 2012 (3) 2013 (15) dosya bulunmaktadır. Yaş

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından Valiliklere gönderilen köy ve mahalle muhtarlıklarına maddeler halinde

1-Erken yaşta evliliklerin sebepleri ve doğabilecek sonuçları

2- çocuk istismarına karşı Türk Ceza kanunu tarafından mevzuat bilgisi verilmesi 3-Erken yaşta evliliklerle mücadele konusunda yapılabilecekler ve başvuru mekanizmaları ile ilgili kurumlardan destek alınarak eğitim verilmesi hususunda Muhtarlara bilgi verilmiştir.

İl Genel Meclisimizin takdirine arz ederiz.

AİLE ENGELLİLER KOMİSYONU

Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Sözcü

Ünal CEVİZCİ Erdoğan KÖROĞLU Mustafa ÇATAR

Üye Üye Ömer ÇATALPELİT Yıldız BEK

EĞİTİM KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER KOMİSYONU Komisyon Bşk Komisyon Bşk. V. Sözcü

Süleyman ŞENER Ömer ÇATALPELİT Yurdanur ÖZZEHİNLİ

Üye Üye Mustafa YILDIZ Yıldız BEK

Benzer Belgeler